Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Ο αυτοκράτορας Ιωάννης Βατάτζης, παράδειγμα για σημερινούς πολιτικούς ηγέτες…

*Από αριστερά, Βιδάλη, Τριανταφυλλάκης, Αθανασιάδης, Χολέβας.




Περηφάνια και συγκίνηση επικράτησε το απόγευμα του Σαββάτου 11 Ιανουαρίου 2020  στο POLIS ART CAFE (Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα) όπου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Σαρσάκη «Ο Πάμμεγας σκηπτούχος Ιωάννης Βατάτζης ο εκ Διδυμοτείχου», ανάμεσα στο πλήθος των Θρακών και όχι μόνο, για το έργο του αγνοημένου αυτοκράτορα του κράτους της Νικαίας, ο οποίος ουσιαστικά προετοίμασε την επανάκτηση της Κωνσταντινούπολης, από τους Σταυροφόρους επιδρομείς. 
Την παρουσίαση, συντόνισε ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης, με εύστοχες παρατηρήσεις ειδικά ως προς την οικονομική πολιτική του αυτοκράτορα Ιωάννη Βατάτζη. 
Για το βιβλίο και την προσωπικότητα του Βατάτζη, μίλησαν ο πολιτικός επιστήμονας Κωνσταντίνος Χολέβας, ο δημοσιογράφος Παντελής Αθανασιάδης και ο συγγραφέας του βιβλίου Ιωάννης Σαρσάκης. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν οι εκλεκτοί ηθοποιοί Μαίρη Βιδάλη (η οποία στο παρελθόν με θεατρικά σχήματα έδωσε παραστάσεις ακόμα και σε απόμακρα σημεία του νομού Έβρου, όπως μεταξύ άλλων στα Κόμαρα Ορεστιάδας και στους Μεταξάδες Διδυμοτείχου), Χρήστος Φωτίδης (ο οποίος απέκτησε σχέσεις στενής συγγενείας με το Διδυμότειχο, εξ ού και «Εβρογαμπρός» αποκαλείται μεταξύ φίλων) και Ρένος Χαραλαμπίδης (ο οποίος έχει γεννηθεί στο Σπήλαιο Ορεστιάδας).
*Από αριστερά οι τρείς ηθοποιοί Χαλαμπίδης, Φωτίδης, Βιδάλη, ο συντονιστής Τριανταφυλλάκης και οι ομιλητές Αθανασιάδης και Χολέβας, Στο μικρόφωνο η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Διδυμοτείχου και Περιφερείας Σίσυ Καζακίδου

                Υπενθυμίζεται ότι ο Ιωάννης Βατάτζης, ο οποίος έχει ανακηρυχθεί Άγιος με την επωνυμία Ελεήμων, που χρησιμοποιούσαν οι υπήκοοι του, γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1193 και πέθανε στις 4 Νοεμβρίου του 1254 στο Νύμφαιον της Μικράς Ασίας. Ο κόσμος στην περιοχή της Μαγνησίας της Μικράς Ασίας, τον τιμούσε ως Άγιο, πριν γίνει η ανακήρυξή του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
                Η Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου τιμά τη μνήμη του Ιωάννη Βατάτζη με λειτουργία στον φερώνυμο ιερό ναό της πόλης και με άλλες επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
*Κατάμεστη η αίθουσα και με ορθίους στο βάθος...

                Στην παρουσίαση του βιβλίου του Ιωάννη Σαρσάκη, μίλησε και ο διαχειριστής της παρούσας ιστοσελίδας Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης, ο οποίος τόνισε:
«Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, φίλοι και φίλες της Θράκης, Εύχομαι Χρόνια Πολλά, Kαλή Xρονιά.
Ας μην ξεχνάμε ότι είναι εφέτος σημαδιακή χρονιά, γιατί εμείς οι Θράκες και μαζί μας όλη η Ελλάδα, γιορτάζουν τα 100 χρόνια ελευθερίας της Θράκης.
Αντικείμενο της σημερινής μας σύναξης είναι η παρουσίαση του βιβλίου του φίλου και συμπατριώτη Ιωάννη Σαρσάκη «Ο Πάμμεγας σκηπτούχος Ιωάννης Βατάτζης ο εκ Διδυμοτείχου».
Ο Γιάννης Σαρσάκης, τα τελευταία 15 χρόνια ασχολήθηκε συστηματικά με την ιστορική έρευνα και ανέδειξε με μοναδικό τρόπο, το έργο και την προσωπικότητα του εκ Διδυμοτείχου βυζαντινού αυτοκράτορα Ιωάννη Δούκα Βατάτζη.
*Θράκες και φίλοι της Θράκης, γέμισαν την αίθουσα...

Το βιβλίο του έγινε αιτία να κάνω μια σειρά από σκέψεις. Εμείς στο Διδυμότειχο, δείχνουμε μια αγάπη αλλά και μεγάλη υπερηφάνεια για τους Βυζαντινούς αυτοκράτορες, που σχετίσθηκαν με το περίφημο κάστρο μας, μερικές φορές όμως με λανθασμένη εκτίμηση προς το πρόσωπο ορισμένων. Έτσι με λίγα λόγια, εγώ ως παιδί που είχα μάθει στο σχολείο ότι στο Διδυμότειχο στέφθηκε αυτοκράτορας ο Ιωάννης Καντακουζηνός, ήμουνα περήφανος γι’ αυτόν. Δεν έμαθα στο σχολείο σχεδόν τίποτα για τον Ανδρόνικο Παλαιολόγο Γ΄ τον εγγονό. Έμαθα ελάχιστα για τον Ιωάννη Βατάτζη. Αυτά είχε το ελλειμματικό εκπαιδευτικό σύστημα της εποχής μου. Όταν όμως αργότερα διάβασα περισσότερα, μόνος μου πλέον, διαπίστωσα ότι δεν πρέπει να είμαι υπερήφανος π.χ. για τον Ιωάννη Καντακουζηνό, γιατί πρωταγωνίστησε σε εμφύλιο σπαραγμό στο Βυζάντιο, έδωσε την ανήλικη κόρη του σύζυγο στον γηραιό σουλτάνο Ορχάν για να τον κάνει σύμμαχο και επέτρεψε πρώτος αυτός να πατήσουν πόδι στην Ανατολική Θράκη οι Τούρκοι, από το έδαφος της Μικράς Ασίας. Στα τέλη της ζωής του έγινε και μοναχός με το όνομα Ιωσαφάτ για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες του. Και ο νεαρός Ανδρόνικος Παλαιολόγος Γ΄, που έκανε το Διδυμότειχο πρωτεύουσα του, πρωταγωνίστησε σε εμφύλιο εναντίον του παππού του, όταν το ένδοξο Βυζάντιο είχε αρχίσει να φυλλορροεί. Και έμαθα ελάχιστα για τον Ιωάννη Βατάτζη, που δικαίως ανακηρύχθηκε και άγιος. Τον Βατάτζη, τον συνετό ηγέτη και ικανό στρατιωτικό. Αυτόν που επέτυχε να υπερδιπλασιάσει τις κτήσεις της αυτοκρατορίας της Νίκαιας, που παρέλαβε και ανόρθωσε κοινωνικά και οικονομικά το κράτος, θέτοντας τις βάσεις για την ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης, από τους Φράγκους.
*Ο συγγραφέας Ιωάννης Σαρσάκης

Στην αυτοκρατορία της Νίκαιας όπου βασίλεψε τριάντα δύο χρόνια (1222 – 1254) , ακολούθησε ένα πρόγραμμα γενναίας οικονομικής ανόρθωσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευημερία των υπηκόων του και κυρίως των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων. Αναζωογονήθηκαν η γεωργία και η κτηνοτροφία. Το εμπόριο γνώρισε σπουδαία άνθηση. Ο Βατάτζης, υπήρξε ιδιαίτερα αυστηρός απέναντι στις καταχρήσεις και σπατάλες του δημοσίου χρήματος. Με τα μέτρα που πήρε, μπόρεσε να εφαρμόσει και πολιτική μειωμένης και συγκρατημένης φορολογίας. Πολλές από τις πτυχές της πολιτικής του για ισχυρό κράτος και ευημερούντα λαό είναι ζητούμενα και στις μέρες μας. Δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες του βίου του. Αυτές υπάρχουν στο ανά χείρας βιβλίο. Ένα μόνο θέλω να πω.
Στην ιστορία έχει μείνει το ονομαστό «ωάτον στέμμα» που πρόσφερε στην γυναίκα του. Ωάτον, από τα ωά, τα αυγά! Επρόκειτο για ένα στέμμα διακοσμημένο μεν από μαργαριτάρια και πολύτιμους λίθους, αλλά χρηματοδοτημένο αποκλειστικά από τις πωλήσεις αυγών του δικού του κτήματος! Δηλαδή δεν ξοδεύτηκε χρήμα από τα δημόσια ταμεία για το στέμμα της αυτοκράτειρας. Αυτός ήταν ο Βατάτζης. Τέτοιο παράδειγμα μας κληροδότησε!
Το ανά χείρας βιβλίο, είναι άρτια δομημένο, ώστε να επιτρέπει στον αναγνώστη να γνωρίσει καλά τον Ιωάννη Δούκα Βατάτζη, αλλά και την ενδιαφέρουσα εποχή του.
Ας επανέλθω στον τιμώμενο συγγραφέα. Πέραν της συγγραφικής εργασίας του, ο Γιάννης λειτουργεί ως συνειδητοποιημένος ενεργός πολίτης σε πολλές επωφελείς για την γενέτειρα πόλη μας, δράσεις και πρωτοβουλίες.
*Οι παριστάμενοι αγόραζαν το βιβλίο, το οποίο υπέγραφε ο συγγραφέας
 
Πριν κλείσω θέλω να σας καλέσω, όσοι δεν τον γνωρίζετε καλά, είναι ευκαιρία να γνωρίσετε τον Γιάννη Σαρσάκη, που τον εκτιμώ απεριόριστα, γιατί είναι το είδος του πολίτη που χρειάζεται το Διδυμότειχο, το οποίο αντιμετωπίζει μέγιστη κρίση ανάπτυξης οικονομικής και κοινωνικής. Μην τον φανταστείτε μόνο να φροντίζει για τη διατήρηση των αρχαίων. Αυτό μπορεί να το κάνει η Εφορία Αρχαιοτήτων ή ο Δήμος. Κάνει κάτι καλύτερο. Αγωνίζεται να μην σβήσει η φλόγα της αγάπης όλων μας και κυρίως των παιδιών για την ιστορία της πατρίδας μας και την ανάδειξή της. Να πληροφορηθείτε για τις δραστηριότητές του με την ομάδα των φιλογενών Διμοτιανών «Καστροπολίτες». Το βιβλίο του, αξίζει να υπάρχει σε κάθε σπίτι της Θράκης, σε κάθε θρακική βιβλιοθήκη, ιδιωτική ή δημόσια. Αυτό είναι καθήκον του καθένα από εμάς ξεχωριστά, για να βάλουμε αυτό το βιβλίο στο σπίτι μας, αλλά και καθήκον των θεσμικών οργάνων διοίκησης και αυτοδιοίκησης, να προμηθεύσουν τις βιβλιοθήκες των σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης με το βιβλίο αυτό. Έτσι κι αλλιώς δεν διδάσκεται στα σχολεία της Θράκης η τοπική μας ιστορία. Ας πλουτίζονται τουλάχιστον οι σχολικές βιβλιοθήκες με βιβλία για την ιστορία της. Πάντα υπάρχουν φιλομαθείς μαθητές.
*Αναμνηστική φωτογραφία. Από αριστερά, Καζακίδου, Αθανασιάδης, Φωτίδης, Βιδάλη, και Σαρσάκης. Στο άκρο δεξιά η σύζυγος του συγγραφέα αγιογράφος Δέσποινα Σαρσάκη, η οποία έχει απεικονίσει τον Άγιο Αυτοκράτορα Ιωάννη Βατάτζη.  

Τέλος, θέλω να συγχαρώ τον Πολιτιστικό Σύλλογο Διδυμοτείχου και Περιφερείας για την εξαιρετική πρωτοβουλία του να οργανώσει τη σημερινή εκδήλωση. Η κίνηση αυτή δείχνει ότι ο σύλλογος διευρύνει τις στοχεύσεις του και κάνει ορατές τις προθέσεις του να εργασθεί στην Αθήνα για να αναδείξει την μεγάλη ιστορία του Διδυμοτείχου και να βοηθήσει με τον τρόπο του στην προβολή της κοινής μας πατρίδας. Να μην ξεχνάμε ότι οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι  είναι ζωντανά κύτταρα πολιτισμού και είναι αυτοί που διατηρούν τους ακατάλυτους δεσμούς της διασποράς με τις ρίζες καθενός μας. Σας προτρέπω να εγγραφείτε στους συλλόγους και να τους στηρίζετε ποικιλότροπα.
Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία και όπως λέμε στο Διδυμότειχο, με μπερεκέτια. Στο Γιάννη Σαρσάκη εύχομαι να έχει καλή πορεία το εξαίρετο βιβλίο του και ο ίδιος να έχει εμπνεύσεις και για άλλα βιβλία, που θα αναφέρονται στο Διδυμότειχο».





5 σχόλια:

  1. Ιωάννης Σαρσάκης
    Αγαπητέ Παντελή σ ευχαριστώ πάρα πολύ που με τίμησες με την παρουσία σου, νιώθω βαθύτατα υποχρεωμένος για τα καλά σου λόγια, εύχομαι να είσαι γερός και δυνατός να χαίρεσαι την οικογένειά σου και να αναδεικνύεις την πλούσια τοπική μας ιστορία !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιάννη, δεν είσαι υποχρεωμένος. Ήταν καθήκον μου όχι μόνο σε σένα τον εκλεκτό φίλο, αλλά και στο αγαπημένο Διδυμότειχο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρυσάφης Συκάκης
    Λυπάμαι που αδράνησα και δεν παραβρέθηκα στην εθνική αυτή εκδήλωση!!!
    Θέλω το βιβλίο για να ενημερωθώ πληρέστερα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Konstantina Karakiriou
    Έχετε απόλυτο δίκιο σχετικά με την άγνοια της τοπικής ιστορίας της Θράκης από τους μαθητές μας, εφόσον δεν τη διδάσκονται στο σχολείο. Φυσικά το ζήτημα της διδασκαλίας γενικότερα της ιστορίας αποτελεί αντικείμενο μελέτης ούτως ή άλλως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χάρης Αντωνακούδης
    Ήσουν υπέροχος Παντελή,όπως και όλοι οι ομιλητές και συντελεστές της παρουσίασης ενός υπέροχου πονήματος.
    Σίγουρα το ΩΑΤΟ ΣΤΕΜΜΑ είναι το πιο χαρακτηριστικό δείγμα της ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ του Αυτοκράτορα.
    Τι κάνουν οι δικοί μας σύγχρονοι πολιτικοί; Όλοι κόπτονται για λιτότητα αλλά που τους χάνεις που τους βρίσκεις σε μπουζούκια, κότερα, Four seasons hotel.... κ.τ.λ.
    Συγχαρητήρια σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...