Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Χριστόφ. Περραιβός: Αγωνίσθηκε για την πατρίδα, πέθανε πενόμενος

*Ο Χριστόφορος Περραιβός. Προσωπογραφία από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο


Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

                Ο Χριστόφορος Περραιβός, υπήρξε ο μακροβιότερος από τους συντρόφους και συνεργάτες του Ρήγα Φερραίου, αλλά είχε ατυχία να πεθάνει στην ελεύθερη πατρίδα το 1893 πάμπτωχος και σχεδόν λησμονημένος, να εκλιπαρεί βοήθεια αν και… στρατηγός!!!
                Γεννήθηκε το 1773 στους Παλαιούς Πόρους (παλ. Πούρλες) της Πιερίας. Το πραγματικό επίθετο της οικογενείας του ήταν Χατζηβασίλης που το μετέτρεψε σε Περραιβός, από την αρχαία ονομασία της περιφέρειας καταγωγής του. Πέθανε στην Αθήνα σε ηλικία ενενήντα ετών στις 4 Μαΐου 1863.
*Η αναγγελία του θανάτου του Περραιβού


                Η κηδεία του υπήρξε ταπεινή. Το "Φως" του Σοφοκλή Καρύδη είχε γράψει ότι κανένας από τους πληρεξούσιους της εθνικής συνέλευσης και κανένας υπουργός, δεν παρακολούθησε την κηδεία του. Μόνο περίπου 50 άνθρωποι λαϊκοί κυρίως και 3-4 αξιωματικοί τον αγωνιστή. Και παρατηρούσε με πικρία η εφημερίδα: "Ούτε μετά θάνατον δεν τιμώνται σήμερον οι αληθείς αγωνισταί και πατριώται! Αίσχος εις τοιούτον έθνος!..".  
                Το 1793 σπούδασε στην ελληνική Σχολή του Βουκουρεστίου και το 1796 στη Βιέννη, προκειμένου να σπουδάσει ιατρική. Εκεί συνάντησε τον Ρήγα Φερραίο, με τον οποίο συνδέθηκε με φιλία.
                Ο Χριστόφορος Περραιβός υπήρξε πολύπλευρος. Ήταν στρατιωτικός, πολιτικός, εθναπόστολος, δάσκαλος, στιχουργός και συγγραφέας πολεμικών απομνημονευμάτων. Δεξί χέρι του Ρήγα Βελεστινλή προσχώρησε στη Φιλική Εταιρεία το 1817,και εκτελώντας εθνική αποστολή της Εταιρείας διέτρεξε σχεδόν όλη την Ελλάδα. Με εντολή της Φιλικής Εταιρείας πήγε στη Μάνη για να ξεσηκώσει τους Μανιάτες και σε πολλές πόλεις της Πελοποννήσου. Πήγε επίσης στο Σούλι, στους Παξούς και στο Μεσολόγγι και αλλού. Μετά το θάνατο του Καραϊσκάκη, ο Περραιβός ακολούθησε τον Δημήτριο Υψηλάντη στις εκστρατείες του εναντίον των Τούρκων.
*Η πρώτη παράγραφος της νεκρολογίας για τον Περραιβό στην εφημερίδα "Ραδάμανθυς"

                Πήρε μέρος στις Εθνοσυνελεύσεις του  Άστρους και του Άργους. Πολέμησε σε διάφορες μάχες.
                Όταν ελευθερώθηκε η Ελλάδα και δημιουργήθηκε το νέο κράτος διορίσθηκε συνταγματάρχης στη Βασιλική Φάλαγγα. Στις 18 Μαρτίου του 1844 ο Βασιλεύς Όθωνας του απένειμε τον βαθμό του υποστράτηγου.
                Έντιμος όντας, κατάντησε στο τέλος της ζωής του πάμπτωχος. 
*Δημοσίευμα της "Παλιγγενεσίας"....

Εκλιπαρούσε βοήθεια…

                Τα τέλη της ζωής του, δεν υπήρξαν ανώδυνα γι’ αυτόν τον πολύπλευρο αγωνιστή της ελευθερίας. Πάμπτωχος, χωρίς περιουσία και άλλους πόρους κατάντησε λίγες μέρες πριν από θάνατό του το 1863 να εκλιπαρεί βοήθεια από την Εθνική Συνέλευση. Για δεύτερη φορά μάλιστα.  Ήταν τότε ο τελευταίος επιζών  σύντροφος του Ρήγα Φερραίου…
                Ήδη από τον Οκτώβριο του 1862 είχε εκδιωχθεί από την Ελλάδα ο βασιλεύς Όθων και η βασίλισσα Αμαλία, η Ελλάδα αναζητούσε νέον ηγεμόνα και η Εθνική Συνέλευση συζητούσε νέο Σύνταγμα.  
                Η εφημερίδα «Παλιγγενεσία» είχε γράψει στις 19 Απριλίου 1863, μεταξύ άλλων:
                «Είπομεν και άλλοτε, επαναλαμβάνομε και ήδη ότι είναι ασυνειδησία, είναι αίσχος να αφήσωμεν τον γηραιόν Περραιβόν στερούμενον εν ταις εσχάταις ημέραις της ζωής του. Πού ηκούσθη προς Θεού γέρων αγωνιστής πολλά υπέρ της Ελλάδος μοχθήσας ως απόστολος και ως στρατιωτικός και ως συγγραφεύς , να μην έχη ψωμί να φάγη;».
                Η εφημερίδα διερωτήθηκε επίσης αν υπάρχουν λεφτά για να στέλνονται ορισμένοι με υποτροφίες στην Ευρώπη, χωρίς να υπάρχει ανάγκη, υπαινισσόμενη προσωπικά ρουσφέτια και αν υπάρχουν λεφτά «δια να πληρώνομεν δημοσιογράφους να μας υποστηρίζουν πάσας τα πράξεις μας». Και συμπλήρωνε: «Όταν όμως παρουσιάζεται κανείς γέρων αγωνιστής ζητών περίθαλψιν ίνα μη αποθάνη, φωνάζομεν πληρεξούσιοι και υπουργοί «δεν έχομεν χρήματα, άφετέ μας ησύχους». Η «Παλιγγενεσία» διευκρίνιζε ότι ο Ρήγας Παλαμήδης, πάντοτε υποστήριζε τα αιτήματα των αγωνιστών όπως είχε κάνει και με την περίπτωση του Περραιβού.
                Ο γηραιός αγωνιστής κατά τα δύο τελευταία έτη της ζωής του είχε καταπέσει σωματικά, αν και διατηρούσε ακμαίες τις πνευματικές του δυνάμεις.
*Ο επικήδειος για τον Περραιβό. Από την εφημερίδα "Αθηνά"

                Πάντως σε όλη τη ζωή του δεν είχε προσκολληθεί στους ισχυρούς και δεν φρόντισε να κάνει περιουσία. Ειδικά κατά τα έτη 1851-52, που διέμενε στη Λαμία, πήγαινε στο εκεί γυμνάσιο και μαζί με τους μαθητές παρακολουθούσε τα μαθήματα της πειραματικής φυσικής και της γεωγραφίας για να πλουτίζει τις γνώσεις του. Γνώριζε άριστα την αρχαία ελληνική γλώσσα και πολλές φορές έκανε από στήθους απαγγελία ομηρικών στίχων  με μέτρο και ρυθμό.
                Ο Περραιβός συνήθιζε να αφηγείται στα παιδιά περιστατικά από τους αγώνες των κλεφτών και αρματολών και πολλές φορές μιλούσε για τα παθήματα των Σουλιωτών από τον Αλή Πασά, την ιστορία των οποίων γνώριζε πολύ καλά, αφού είχε εκδώσει και σχετικό βιβλίο.
*Το βιβλίο του Περραιβού για την ιστορία του Σουλίου και της Πάργας

                Μεγάλος και διακαής πόθος του ήταν να δει ελεύθερη την πατρίδα του τη Θεσσαλία, κάτι που δεν  χάρηκε όσο ζούσε. Ήταν καλός και ευσεβής χριστιανός.
                Μετά την κηδεία του η «Μέριμνα» στις 7 Μαΐου 1863 έγραψε για τον Περραιβό: «Έπιε πολλά ποτήρια πικρίας και η αχαριστία και ο άδικος παραγκωνισμός δεν άφησαν αυτόν να χαρή την ανεξαρτησίαν της πατρίδος του. ‘Εγραψε την ιστορίαν του Σουλίου και της Πάργας και προς τους συναναστρεφομένους αυτόν ήτον ευχάριστος και διδακτικός. Η πεσούσα εξουσία μόλις ηυδόκησεν να περιλάβη τον στρατηγόν εις τον περίβολον της Γερουσίας και ήδη απεβίωσεν εν πενία». 
*Η σύνταξη στη χήρα...
  
                Λίγες μέρες μετά την κηδεία του Περραιβού η Εθνική Συνέλευση, μετά από πρόταση του πληρεξούσιου Επτανήσου Κωνσταντίνου Δομενεγίνη, ψήφισε να χορηγηθεί σύνταξη στη χήρα του Περραιβού, ίση με τις συντάξεις που λάμβαναν οι χήρες των άλλων υποστρατήγων.
                Ήταν όμως πολύ αργά για τον αγωνιστή της ελευθερίας…
*Η αρχή της Ωδής, που έγραψε ο Ιωάννης Καρασούτσας

                Ο ποιητής Ιωάννης Καρασούτσας έγραψε «Ωδή εις τον θάνατον Χ. Περραιβού, φίλου και συνεταίρου Ρήγα του Φερραίου».
«Έως χθες βαρύς με έτη
Ο του Ρήγα συνεταίρος
Ανεστρέφετο εισέτι
Μεθ’ ημών και του αιθέρος
Έβλεπεν το λάμπον φως
Αναμνήσεων μεγάλων
Μόνος αψευδής ταμίας,
Πλήρης ίστατο υγείας
Ο πρεσβύτης ο σοφός».
……………………………………..
                Και ο Καρασούτσας, αφού υπογράμμιζε το μίσος κατά της Αυστρίας, πού παρέδωσε το Ρήγα στους Οθωμανούς, ζητούσε από τον Περραιβό να μεταφέρει μια καλή εικόνα στον εθνομάρτυρα για όσα δεινά συνέβαιναν τότε στην Ελλάδα.
«Ειπέ μάλλον προς αυτόν
Ότι θνήσκων αστραπτούσας
Εις του Φοίβου τας ακτίνας
Είδες και ποδοβολούσας
Μυριάδας μαχητών.
Ότι ο λαός ωπλίσθη
Της Ελλάδος και ωρκίσθη
Εις του Ρήγα την ψυχήν,
Την Πατρίδα να λυτρώση
Κ’ εντελή να εκπληρώση
Την μεγάλην του ευχήν».

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης


*'Ενα από τα συγγράμματα του Περραιβού

47 σχόλια:

  1. Chrysa Christidi H iδια Ιστορια δυστyχως.................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νίκος Παπαδιονυσίου
    Σαν τί περίμενες!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Παντελή, ο Χριστόφορος Περραιβός παραμένει ο πλέον αδικημένος αγωνιστής του '21 - ο άνθρωπος χωρίς τον οποίον, ενδεχομένως ούτε η ίδια η Επανάσταση δεν θα είχε ξεσπάσει.


    Τον βρίσκουμε στο πλάι του Φεραίου, τον βρίσκουμε στο κατόπι του Κοσμά Αιτωλού στην Πάργα, στη Μάνη να συμφιλιώνει τις φατρίες στο μήνυμα του Αλέξανδρου Υψηλάντη, στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων να παραδίδει στον Πατριάρχη επιστολή γραμμένη από τον Παπαφλέσα (δήθεν γραμμένη από τον Υψηλάντη) και να του "ωμιλεί περί της επαναστάσεως" όπως αναφέρει ο Ν. Σπηλιάδης. Είναι ο άνθρωπος που έπεισε τους Σουλιώτες πως είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και οφείλουν να συνδράμουν στη μεγάλη μάχη του Γένους ενάντια στην τυραννία του Σουλτάνου.


    Όσο κανείς διαβάζει την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης, τόσο αναρωτιέται τι θα είχαν καταφέρει οι Έλληνες χωρίς τον άνθρωπον αυτό, τον έντιμο, τον ανιδιοτελή Χριστόφορο Περραιβό.


    Είναι αλήθεια πως στη μνήμη του λαού, πάντα εγγράφονται οι ηρωικές μορφές του σπαθιού, οι καβαλάρηδες, εκείνοι που δεσπόζουν με τη δύναμη και την πυγμή τους. Η εικόνα αυτή ωστόσο, όσο έντονη συγκινησιακά και αν αποδεικνύεται διαχρονικά, δεν αποτυπώνει την πλήρη αλήθεια: Οι ένοπλοι μπορεί να χαιρετούν "τα βουνά με τους γκρεμούς και τα λαγκάδια με τους πάχνους" κατά το κλέφτικο τραγούδι, αλλά χωρίς την οργάνωση και τον στρατηγικό νου, πίσω τους ή στο πλάι τους, δεν είναι δυνατόν να υπερβούν το κατόρθωμα μιας εξέγερσης. Οι επαναστάσεις χρειάζονται ανθρώπους σαν τον Περραιβό - και είναι καθήκον της Παιδείας να τους αναδεικνύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. George Levidis
    Μια ακόμα προδοσία της Ελλάδος στα παιδιά της...... Μια ακόμα φορά θλίβομαι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Pepi Messini
    Αχ Παντελή μου, να 'σαι καλά. Μας κάνεις να θυμόμαστε αυτούς που ξέχασε η πατρίδα. Κι όχι μόνο πέθαναν ξεχασμένοι αλλά και πάμπτωχοι. Βλέπε Νικηταράς, Μαντώ Μαυρογένους και τόσοι άλλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Elen Chion
    Εντυπωσιακο Παντελη, δεν το ηξερα καν, να μου εισαι καλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Dimitra Karavasili
    Ως συνήθως το επίσημο ελληνικό κράτος ήταν, είναι και -φοβάμαι ότι- θα είναι... στις υποχρεώσεις του η Αόρατος Αρχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αλέξανδρος Καραδέδος
    Σαν να μην πέρασε μια μέρα . τα ίδια τότε τα ίδια και τώρα με την άρχουσα τάξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρενιερης Ιωαννης
    Ποσοι και ποσοι εφυγαν ετσι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Konstantina Casadei
    Δεν τον γνωριζα κι ευχαριστω αλλα δυστυχως παντα ετσι γινεται!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ηλίας Κοτρίδης
    Όλοι οι αγνοί πατριώτες πέθαναν στην ψάθα. Και αν αυτό είναι βαρύ, ακόμη βαρύτερο είναι το ότι πέθαναν ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ. Γι΄ αυτό οι αναρτήσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία. Δίνουν, αφενός, σε μας την ευκαιρία να πλουτίσουμε τις γνώσεις μας και αφετέρου συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάδειξη των αγνών αυτών πατριωτών. σας ευχαριστούμε και πάλι κύριε Αθανασιάδη γι΄ αυτήν την προσφορά.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρέος μας είναι να μην τους ξεχνάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σύρος 2 Δεκεμβρίου 2014.Ώρα 23.35
    Μια ανήσυχη και πολυτάλαντη προσωπικότητα του 19ου αιώνα,που διακρίθηκε στον εθνικό,στρατιωτικό,πολιτικό και πνευματικό χώρο.Είχε αποκτήσει στρατιωτική παιδεία στον Γαλλικό στρατό,που τον βοήθησε αργότερα στον απελευθερωτικό αγώνα του Έθνους.Δυστυχώς δεν ήταν ο μόνος από τους αγωνιστές του 1821,που παραμελήθηκαν ή καταδιώχθηκαν από την πολιτεία και τους πολιτικούς της περιόδου εκείνης.Η προτομή του κοσμεί την πλατεία της Ελασσόνας.
    Κωνστ. Πατιαλιάκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Nikolaos Kalogeridis
    ...Δεν υπαρχει Ελληνας που να προσφερε στην πατριδα και να εμεινε ατιμωρητος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Fotini Sunny
    Άλλος ένας ήρωας πέθανε λησμονημένος και φτωχός. Η Ελλάδα τα τρώει τα παιδιά της... Παντελή μου το άρθρο σου είναι άλλη μια απόδειξη της σαπίλας και αχαριστίας που αυτή η φυλή κουβαλάει στην μακρόχρονη ιστορία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Kaiti Grispou
    Θλίψη για το επαναλαμβανόμενο της Ιστορίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Giannis Sideris
    Ποιος του φταίει του Περραιβού που πέθανε φτωχός; Ήθελε να πολεμήσει για την πατρίδα αντί να γίνει κοτζάμπασης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αρχοντία Παπαδοπούλου
    Ναι, κύριε Αθανασιάδη, ακριβώς έτσι είναι. Η Πολιτική της ελεύθερης Πατρίδας άφησε να πεθάνουν της πείνας αυτοί που την ελευθέρωσαν. Όταν μελετούσα τα έγγραφα των Μικρασιατών Αγωνιστών του 1821 - ακριβώς τα ίδια έπαθαν με τους υπόλοιπους συνέλληνες Αγωνιστές- συνάντησα κάποιον να γράφει στις αιτήσεις του εκλιπαρώντας σύνταξη, πως ντρέπεται να φέρει τα παράσημα του Αγώνα επάνω στα ράκη που φορούσε για ρούχα.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τραγικές διαπιστώσεις, δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΛΤΣΙΔΗΣ
    ΙΕΡΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ
    ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δήμητρα Φώτου
    Ευχαριστώ Παντελή απο τα καλύτερα που εχω διαβάσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γιώργος Νύκτας
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΖΗΤΙΑΝΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Jordan Tsakmalis
    Αμ τι θα πέθαινε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πάνος Χατζηγεωργιάδης
    ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Σπυρίδων Νικολοβιέννης
    Ἡ κρίσις τῆς Ἑλλάδος δὲν εἶναι οἰκονομική˙ εἶναι πνευματική! Ἡ ἀγνωμοσύνη, εἶναι τὸ μέγα τῶν νεοελλήνων καρκίνωμα. Περιφρονήσαμε τὴν νέμεσιν˙ ἐξακολουθοῦμε νὰ τὴν ἀγνοοῦμε. Καὶ θὰ εἶναι ἀμείλικτος μαζί μας! Οἱ πραγματικοί μας ἥρωες πεθαίνουν, καθημερινά, καὶ στὴ θέσι των κατασκευάζουμε ἥρωες μὲ πέτρες καὶ τενεκεδάκια. Ἀνταλλάσσουμε τὸ χρυσάφι
    τῆς ἱστορίας μας μὲ πέτρες ἀκατέργαστες καὶ σκωριασμένα τενεκεδάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΛΤΖΗ
    ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ. Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ Η ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΥΓΧΩΡΟΥΝΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Tasos Souitaris
    Ο Δήμος Θεσσαλονίκης τον τιμά, γιατί έδωσε το όνομα του σ΄ένα κεντρικό δρόμο της πυκνοκατοικημένης συνοικία της Τούμπας. Και ευχή μου, να οδηγηθούμε στο κατώφλι του 2016 με ομόνοια αγάπη και πολλές χαρές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Elen Chion
    Σπουδαία, ανιδιοτελής προσωπικότης, μπράβο Παντελή!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Artemis Deer
    My father made reference to Karaiskakis...however the connection was not clear.Indeed the family lived in poverty...very sad

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ηλίας Κοτρίδης
    Δυστυχώς ακολούθησε τη μοίρα των πολλών και ως ένας εκ των πολλών η Πατρίδα τον ξέχασε κι αυτόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Konstantinos Charalampidis
    Η ανταμοιβη της πατριδας η των πατριδοκαπηλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Elias Christeas
    ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΡ ΠΕΡΡΑΙΒΟΥ Στον παρακάτω σύνδεσμο (link) θα βρειτε ΟΛΑ τα βιβλία που εχει συγγράψει ο Χριστόφορος Περραιβός :

    anemi.lib.uoc.gr/search/?search_type=simple...(Περραιβός, Χριστόφορος,)&rss=0&number=10&keep_number=10&offset=1

    Μπορείτε να διαβάσετε ή/και να αποθηκεύσετε (σε μορφή pdf ) αυτά τα πρωτότυπα βιβλία.
    Πρόκειται για τις εκδόσεις (και σε διαφορετικές μορφές):

    1.
    Απομνημονεύματα πολεμικά : διαφόρων μαχών συγκροτηθεισών μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών κατά τε το Σούλιον και Ανατολικήν Ελλάδα από του 1820 μέχρι του 1829 έτους / Συγγραφέντα παρά του Συνταγματάρχου Χριστοφόρου Περραιβού του εξ Ολύμπου της Θετταλίας και διηρημένα εις τόμους δύω.
    Έκδοση 1836.
    2.
    Ιστορία σύντομος του Σουλίου και Πάργας : Περιέχουσα την Αρχαιότητα αυτών, και Ηρωϊκούς μετά των Τούρκων Πολέμους, και μάλιστα τους, του Σουλίου μετά του Αλή Πασιά κατόικου των Ιωαννίνων, και ηγεμόνος της Γραικίας, και Μακεδονίας.
    Κυκλοφορία κατά το 1803.
    3.
    Ιστορία της Πάργας / συγγραφείσα παρά Χριστοφόρου Περραιβού υποστρατήγου, εκδίδοται επιστασία Κ. Ζησίου καθηγητού.
    Κυκλοφορία : [χ.χ.].
    4.
    Ιστορία της Πάργας / Συγγραφείσα παρά Χριστοφόρου Περραιβού υποστρατήγου.
    Κυκλοφορία 1933.
    5.
    Ιστορία της Πάργας / Συγγραφείσα παρά Χριστοφόρου Περραιβού υποστρατήγου. Εκδίδοται επιστασία Κ. Ζησίου καθηγητού.
    Κυκλοφορία [1889].
    6.
    Ιστορία του Σουλλίου και Πάργας περιέχουσα Την χρονολογίαν αυτών, τας προς τους Οθωμανούς μάχας, κυρίως δε τας προς τον Αλή Πασά Σατράπην της Ηπείρου. / Συγγραφείσα παρά Χριστοφόρου Περραιβού υποστρατήγου Διηρημένη εις τόμους δύω.
    Κυκλοφορία 1857.
    7.
    Ιστορία του Σουλλίου / συγγραφείσα παρά Χριστοφόρου Περραιβού υποστρατήγου, εκδίδοται επιστασίαι Κ. Ζησίου καθηγητού.
    Κυκλοφορία [1889].
    8.
    Σύντομος βιογραφία του αοιδίμου Pήγα Φεραίου του Θετταλού / Χρ. Περραιβός.
    Κυκλοφρορία: 1973.
    9.
    Σύντομος βιογραφία του αοιδίμου Pήγα Φεραίου του Θετταλού / Χρ. Περραιβού.
    Κυκλοφορία 1860.
    10.
    Σύντομος βιογραφία του αοιδίμου Pήγα Φεραίου του Θετταλού / [Χρ. Περραιβός].
    Κυκλοφορία 1860.
    Φωτογραφία του Elias Christeas.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Angeliki Anastasiadou
    Υπαρχει στην Τουμπα Θεσσαλονικη ς μια οδος με το ονομα του ....... ΧΡ ΠΕΡΡΑΙΒΟΥ .......... οπως και η ΔΟΜΝΑ ΒΙΖΒΥΖΗ η οποια εδωσε ολη την περιουσια της για τον αγωνα η ηρωικη Θρακιωτισσα ..... καπετανισσα ..... που την λησμονησε το νεοσυστατο τοτε ελληνικο κρατος και πεθανε πτωχη ........ αξιζει να διαβασει καποιος την ιστορια της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. George Chavales
    ΤΙ ΝΑ ΓΡΑΨΩ (ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ ΣΤΗΛΙΤΕΥΩ ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΛΛΑ......) ΚΑΙ ΕΓΩ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΝ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΕΠΑΙΤΕΣ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΠΡΟΣΩΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!! ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΑΙΩΝΙΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΑΠΟΔΟΜΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ!! ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΑΝΤΕΛΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ, ΟΠΟΥ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΜΜΩΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ ΦΑΝΕΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΞΑΝΘΡΩΠΙΣΗΣ!!ΟΨΟΜΕΘΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Spyros Mpower
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΟΙΒΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΤΟ ΔΙΟΤΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Δημήτριος Χατζηπουλίδης
    Συνηθισμένη κατάσταση για τέτοια μεγέθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Anastasia Karakolia
    Σχεδον 200 χρονια μετα......... ολα ειναι ιδια!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Μαντας Ινδιανος
    Δυστυχώς δεν είναι ο μόνος, ούτε έχει αλλάξει κάτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. γιαννις σαλτσιδις
    Καλημέρα με υγεία Παντελή
    Όλοι οι πατριώτες ηγέτες πολιτικοί συνήθως πενόμενοι πέθαναν..από ποιον να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε τον Πλαστήρα;τους απριλιανούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Σοφία Μπογιατζόγλου
    Σχεδόν πάντα αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα. Οι τίμιοι αγωνιστές να πεθαίνουν φτωχοί και αβοήθητοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Hariklia Sotiropoulos

    Δυστυχώς οι περισσότεροι από τούς ηρωές μας ανταμείφθηκα μ έ αχαριστία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Αλέκος Ελευθερίου
    Για μας όμως είναι ΑΘΑΝΑΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Petros Poulopoulos
    Ντροπή στο ελληνικό κράτος που ετοιμάζει φιέστες, συνεχίζοντας να επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  45. Diogenis Kynikos
    Αυτός και εκατοντάδες άλλοι για νά μας παρουσιάζουν σήμερα σάν ήρωες τά τσιράκια των Τούρκων και των ξένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Dimitrios Adamopoulos
    Ανιδιοτελής και υπερήφανος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...