Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Αλέξανδρος Παπάγος: Από τον Εθνικό Διχασμό στη νίκη της Αλβανίας-

                                                   ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ                                                          http://www.kathimerini.gr/760449/article/epikairothta/ellada/apo-ton-e8niko-dixasmo-sth-nikh-ths-alvanias
*Από δεξιά προς τα αριστέρα: Παπάγος, Ρέππας, Κονδύλης (μπροστά), Ρέππας. Οι πρωταίτιοι του παραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Τσαλδάρη


Γράφει ο κ. ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΥΜΑΣ*


            Δέκα Οκτωβρίου 1935, ώρα ενδεκάτη πρωινή... Ο υποστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος, ο υποναύαρχος Δημήτριος Οικονόμου και ο υποπτέραρχος Γεώργιος Ρέππας σταματούν το αυτοκίνητο που μεταφέρει τον πρωθυπουργό Παναγή Τσαλδάρη από την Κηφισιά στην Αθήνα και τον καλούν να επιστρέψει στην οικία του, προκειμένου να προβούν σε ανακοινώσεις βαρυσήμαντες για το μέλλον της χώρας: η παλινόρθωση της βασιλείας έπρεπε να επέλθει με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης πριν από το δημοψήφισμα της 3ης Νοεμβρίου.
            Ο Τσαλδάρης, αντίθετος στο ενδεχόμενο πραξικοπηματικής μεταβολής του πολιτεύματος, υπέβαλε λίγες ώρες αργότερα την παραίτησή του. Κατόπιν, οι τρεις ανώτατοι αξιωματικοί ανέθεσαν την πρωθυπουργία στον Γεώργιο Κονδύλη, υπουργό Στρατιωτικών της κυβέρνησης Τσαλδάρη. Ο δρόμος για την παλινόρθωση ήταν πλέον ανοιχτός. Η υιοθέτηση ψηφίσματος υπέρ της βασιλείας από τη μονόπλευρη Εθνοσυνέλευση, η διεξαγωγή νόθου δημοψηφίσματος και η επάνοδος του Γεωργίου Β΄ σηματοδότησαν την κατάρρευση της βραχύβιας Δεύτερης Ελληνικής Δημοκρατίας. Κατά το μεταβατικό αυτό διάστημα, η ανάθεση του υπουργείου Στρατιωτικών στον Παπάγο αποτελούσε εγγύηση για την εγκαθίδρυση του νέου καθεστώτος, αφού ο Έλληνας στρατιωτικός απολάμβανε της πλήρους εμπιστοσύνης του σώματος των αξιωματικών, που στη μεγάλη του πλειοψηφία ήταν, μετά την κατάπνιξη του βενιζελικού κινήματος του Μαρτίου, φιλοβασιλικό.
            Πρωτεργάτης της πραξικοπηματικής παλινόρθωσης της μοναρχίας, βασικός παράγοντας του αντιβενιζελικού στρατοπέδου, ο Παπάγος ουδέποτε απέκρυψε τα φιλοβασιλικά του αισθήματα. Υιός του αντιστράτηγου Λεωνίδα Παπάγου και της Μαρίας το γένος Αβέρωφ, ο Αλέξανδρος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1883. Το 1901 εισήλθε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία, όμως, εγκατέλειψε ένα χρόνο αργότερα προκειμένου να φοιτήσει στη Στρατιωτική Σχολή των Βρυξελλών και στη Σχολή Εφαρμογής Ιππικού της Υπρ. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, το 1906, κατετάγη ως ανθυπίλαρχος στον ελληνικό στρατό και το 1912-1913, μετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους ως υπίλαρχος και διαγγελέας του αρχιστράτηγου και μετέπειτα βασιλιά Κωνσταντίνου.
            Κατά τη διάρκεια του Εθνικού Διχασμού, ο Παπάγος τάχθηκε υπέρ του βασιλιά Κωνσταντίνου, με αποτέλεσμα, μετά την επιστροφή του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πρωτεύουσα, το καλοκαίρι του 1917, να εξορισθεί στην Ίο, τη Σαντορίνη, τη Μήλο και την Κρήτη και μάλιστα παρά το γεγονός ότι στο μεταξύ είχε υποβάλει την παραίτησή του. Μετά την ήττα του Κόμματος Φιλελευθέρων στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920, επέστρεψε στις τάξεις του ελληνικού στρατού, λαμβάνοντας μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Τον Οκτώβριο του 1923, μετά την καταστολή του κινήματος Γαργαλίδη - Λεοναρδόπουλου από την κυβέρνηση του Στυλιανού Γονατά, ο Παπάγος και άλλοι βασιλόφρονες αξιωματικοί αποστρατεύθηκαν. Το 1926 επανήλθε στον Στρατό από την οικουμενική κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας διαδοχικά χρέη διοικητή της Ταξιαρχίας Ιππικού Λάρισας (1927-1931), υπαρχηγού του ΓΕΣ (1931-1933), επιθεωρητή Ιππικού του ΓΕΣ (1933-1935) και διοικητή του Α΄ και του Γ΄ Σώματος Στρατού (1935).
*Η ανατροπή της κυβέρνησης Παναγή Τσαλδάρη

            Στις 19 Δεκεμβρίου 1935, μετά την επάνοδο του βασιλιά Γεωργίου Β΄ στην Ελλάδα και την πτώση της κυβέρνησης Κονδύλη, ο Παπάγος ανέλαβε και πάλι χρέη υπουργού Στρατιωτικών, αυτή τη φορά στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Δεμερτζή. Στη θέση αυτή παρέμεινε έως τις 5 Μαρτίου 1936, όταν αντικαταστάθηκε από τον Ιωάννη Μεταξά εξαιτίας της διαφωνίας του στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης στηριζόμενης και στις ψήφους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.
            Την 1η Αυγούστου 1936, λίγες μόλις ημέρες πριν από την εγκαθίδρυση δικτατορικού καθεστώτος, ο Ιωάννης Μεταξάς, κοινοβουλευτικός ακόμη πρωθυπουργός, τοποθέτησε τον Παπάγο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Σε μια εποχή δραματικής επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος, κατά την οποία ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος ήταν πλέον πιθανός –τουλάχιστον πιο πιθανός από το πρόσφατο παρελθόν– ο Παπάγος ανέλαβε το δύσκολο έργο της στρατιωτικής προετοιμασίας της χώρας. Μιας χώρας με τεράστια οικονομικά προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα καταδικασμένης, λόγω της γεωγραφικής της ιδιομορφίας και των περιφερειακών συσχετισμών ισχύος, να μεριμνά για τη διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας έναντι πολλαπλών, κάθε φορά, απειλών.

Ο θριαμβευτής του Μετώπου συνελήφθη στην Κατοχή

            Μετά την ιταλική επίθεση της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Παπάγος ετέθη επικεφαλής του αγώνα κατά του φασισμού, αναλαμβάνοντας αρχιστράτηγος του ελληνικού Στρατού. Υπό την ηγεσία των δύο σημαντικότερων μορφών της σύγχρονης ελληνικής στρατιωτικής ιστορίας, του Ιωάννη Μεταξά και του Αλέξανδρου Παπάγου, ο ελληνικός λαός κατέφερε να αποκρούσει την επίθεση, χάρη στη συστηματική προετοιμασία των δυνάμεων της Ηπείρου και την άψογη οργάνωση μιας γρήγορης και αποτελεσματικής επιστράτευσης. Πρώτη νίκη εις βάρος των δυνάμεων του Άξονα, προώθηση του ελληνικού στρατού σε έδαφος εχθρικό... Ο αιφνίδιος θάνατος του πρωθυπουργού δεν επέφερε οποιαδήποτε αλλαγή στην ελληνική στάση ούτε μείωσε την αποφασιστικότητα για αντίσταση και στη ναζιστική πρόκληση. Ήδη, η απόφαση του Λονδίνου να συνδράμει εμπράκτως την ελληνική πολεμική προσπάθεια ενόψει της διαφαινόμενης γερμανικής εισβολής καθιστούσε, στις αρχές του 1941, επιτακτική την ανάγκη συντονισμού των δύο επιτελείων – ελληνικού και βρετανικού. Στο σημείο αυτό, όμως, εντοπίσθηκαν τα πρώτα νέφη στις σχέσεις του Παπάγου με τους Βρετανούς. Η διαφωνία του αρχιστρατήγου σχετικά με την οργάνωση της άμυνας της Ελλάδος προκάλεσε τη σταδιακή διάρρηξη των σχέσεών του όχι μόνον με τους Βρετανούς, αλλά και με τον βασιλιά Γεώργιο.
*Τα τανκς του Μεσοπολέμου, μετείχαν στα πραξικοπήματα

            Η αδυναμία σύμπηξης ενός βαλκανικού μετώπου κατά του Άξονα, σε συνδυασμό με τη συντριπτική ανωτερότητα της γερμανικής στρατιωτικής μηχανής, κατέστησαν αναπόφευκτη την πτώση της Ελλάδας. «Στρατός δέον αγωνισθή μέχρις εσχάτου ορίου δυνατοτήτων του. Αντικαταστήσατε αμέσως Τσολάκογλου», τηλεγράφησε ο Αλέξανδρος Παπάγος όταν πληροφορήθηκε την πρωτοβουλία του στρατηγού να συνθηκολογήσει με τον Γερμανό εισβολέα στις 20 Απριλίου 1941. Τρεις ημέρες αργότερα, ο Παπάγος ζήτησε να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, η παραίτησή του υπαγορεύθηκε από την πεποίθηση ότι δεν θα έπρεπε κανείς να διαθέτει υψηλό βαθμό τέτοιον που να είναι σε θέση να διαπραγματευθεί με τους κατακτητές. Ενδεχομένως, όμως, η εξέλιξη αυτή να πρέπει να αποδοθεί στην έλλειψη εμπιστοσύνης του βασιλιά στο πρόσωπο του Παπάγου... Σε κάθε περίπτωση, ο Παπάγος δεν ακολούθησε τη βασιλική κυβέρνηση στην Κρήτη και στην εξορία της Μέσης Ανατολής, παραμένοντας στην κατεχόμενη Ελλάδα.
*Ο Αλέξανδρος Παπάγος κρατούμενος των Ναζί με άλλους στρατηγούς στο Νταχάου. Εικονίζονται από αριστερά οι στρατηγόί Γ. Κοσμάς, Κ. Μπακόπουλος, Αλ. Παπάγος, Ιω. Πιτσίκας και Παν. Δέδες. Καθιστοί οι στρατιώτες Νικ. Γρίβας και Βασ. Δημητρίου. 


«Στρατιωτική Ιεραρχία»

            Στις αρχές του 1943, ο Παπάγος μαζί με άλλους πέντε αντιστρατήγους (Γεώργιος Κοσμάς, Ιωάννης Πιτσίκας, Κωνσταντίνος Μπακόπουλος, Παναγιώτης Δέδες και Δημήτριος Παπαδόπουλος) προχώρησαν στην ίδρυση της οργάνωσης «Στρατιωτική Ιεραρχία», η οποία φιλοδοξούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στον συντονισμό των αντιστασιακών δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Παπάγος προσπάθησε να αποκαταστήσει επαφές τόσο με την ελληνική εξόριστη κυβέρνηση όσο και με τις αντιστασιακές οργανώσεις. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 1943, ο Παπάγος και τα υπόλοιπα ιδρυτικά στελέχη της «Στρατιωτικής Ιεραρχίας» (με την εξαίρεση του Παπαδόπουλου) συνελήφθησαν από τις αρχές Κατοχής και εστάλησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία. Δεν θα επέστρεφε στην Ελλάδα παρά μόνον τον Ιούλιο του 1945, μετά τη συνθηκολόγηση του Βερολίνου. Θα παρέμενε αμέτοχος των πολιτικών εξελίξεων έως τον Ιανουάριο του 1949, όταν εκλήθη από την κυβέρνηση του Θεμιστοκλή Σοφούλη να αναλάβει την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την τελευταία φάση των εμφυλίων συγκρούσεων.

* Ο κ. Μανόλης Κούμας διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

4 σχόλια:

  1. Κοκκινάκης Κρίτων
    Ενδιαφέροντα τα περί Παπάγου. Φημολογείται ότι ήταν νόθο τέκνο της Βασιλικής Οικογένειας, προφανώς του Κωνσταντίνου. Δεν πηγε στη Σχολή Ευελπίδων, αλλά στο Βέλγιο στο Υπρ. Ήταν αξιωματικός του Ιππικού. Πήρε μέρος στη Μικρασιατική Εκσταρτεία ως επιτελάρχης της Ταξιαρχίας Iππικου.

    Ήταν του Ιππικού σημαίνει ότι ήταν Βασιλόφρων και παλαιάς σχολής σε ό,τι αφορά τα στρατιωτικά.
    Δεν ήταν δοσίλογος εξ ού και η απέχθεια που είχε για το Γρίβα και τους Χίτες.
    Περίεργη αυτή η ιστορία με το πραξικόπημα του ΙΔΕΑ. Τότε αρχηγός ΓΕΣ ήταν ο Τσακαλώτος αδελφός του παπού του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
    Ο Παπάγος ως αρχιστράτηγος και Στρατάρχης, ο δεύτερος στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους, γιατί υπήρξε και ένας το 19ο αιώνα, ήταν υπερυπουργός Αμύνης, κάτι σαν τον Τούρκο αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων πριν τον Ερντογάν.

    Συντηρητικός ο Παπάγος, αλλά δεν είχε και πολλά κοινά με τους χαμηλής κοινωνικής προέλευσης αξιωματικούς του ΙΔΕΑ που στη Μ. Ανατολή στον πόλεμο είχαν δημιουργήσει συνδικάτο, καθώς στις γραμμές του στρατού υπήρχαν και δημοκρατικοί έως και ως αριστερίζοντες αξιωματικοί.
    ρίτων
    Ο Σόλων Γκίκας αρχικινηματίας του ΙΔΕΑ, μετά τη μεταπολίτευση αξιοποίηθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (το veritable), ως υπουργός Δημοσίας Τάξεως, ώστε να αντιμετωπίσει τους νοσταλγούς της επταετίας. Και ο Σόλων Γκίκας τα πήγε καλά, κάτι ήξερε παραπάνω, εφόσον είχε διατελέσει και ο ίδιος ακροδεξιός κινηματίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά περί νόθου Παπάγου τα αναφέρει αλλά στο μυθιστόρημά της "Το Ξέφωτο" και η Τατιάνα Αβέρωφ, κόρη του Ευάγγελου. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι υπήρξε νόθος γιος του Γεωργίου Α' όχι του Κωνσταντίνου. Ο Γκίκας προϋπήρξε υπουργός του Καραμανλή και προδικτατορικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σύρος 11 Οκτωβρίου 2014.Ώρα 18.30
    Κύριε Κοκκινάκη.
    Χρειάζεται ιδαίτερη προσοχή,όταν αναφερόμεθα στην προσωπικότητα ενός νεκρού,ο οποίος μάλιστα διακρίθηκε στην ζωή του για την προσφορά του προς την πατρίδα.Συγκεκριμένα,εκτός των γνωστών,αξίζει να γραφούν για τον Αλέξανδρον Παπάγον και τα παρακάτω:
    1.Δεν εφοίτησε στην Στρστιωτική Σχολή Ευελπίδων,γιατι είχε υπερβεί την ηλικία εισόδου,καθόσον προηγουμένως είχε εγγραφεί στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
    2.Υπηρέτησε στο Επιτελείο του Ελευθερίου Βενιζέλου.
    3.Για τις εξαίρετες πράξεις του κατά την μάχη του Μπιζανίου[Φεβρουάριος 1913],του Απονεμήθηκε ο Αργυρός Σταυρός του Τάγματος Σωτήρος.
    4.Για τις εξαίρετες πράξεις του κατά την συμμετοχή του στην Μικρασιατική Εκστρατεία,ως Επιτελάρχης της Ταξιαρχίας και αργότερα Μεραρχίας Ιππικού,του απονεμήθηκε απο την τότε αντιβασιλική Κυβέρνηση το Αριστείο Ανδρείας.
    5.Η επιμονή του για την έγκαιρη αποστολή ενισχύσεων από την Βρετανία στην Μακεδονία,ενόψη της Γερμανικής επίθεσης,προκάλεσε στους Συμμάχους αντιδράσεις.Η πρόταση του δε για εγκατάσταση της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Κύπρο, αντί της Κρήτης,μετά τη κατάληψη της ηπειρωτικής Ελλάδας από τα Γερμανικά στρατεύματα,διέρρηξε τις σχέσεις του με τον Βασιλέα Γεώργιο τον Β΄και τέθηκε σε δυσμένεια από τους Βρετανούς
    6.Αν και όχι πλούσιος αρνήθηκε την σύνταξη, που του προσέφερε η κατοχική Κυβέρνηση του Γ.Τσολάκογλου.
    Κωνστ. Πατιαλιάκας
    Αντιστράτηγος ε.α

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. Κατά την κηδία του έβαλε το πυροβολείο του Λυκαβηττού. Νομίζω πως ήταν ο Καρτάλης αυτός που είπε "έπρεπε να κηδευτεί για να ακούσει βολές πυροβολικου".
    Δεν έχει πλησιάσει την πρώτη γραμμή σε καμία από τις θέσεις τις οποίες υπηρέτησε. Από Ανθυπίλαρχος !!!
    Μην ξεχνάτε πως υπηρέτησε στον στρατό την εποχή που η Ελλάς ήταν σε πόλεμο συνεχώς.
    Μέχρι και η πρώτη τάξη των Ευέλπιδων επολέμησε στην Μάχη της Κρήτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...