Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΙΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

*Η σωζώμενη λαιμητόμος... στο μουσείο!

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Υπάρχουν στιγμές στην ελληνική ιστορία, που θαυμάζει κανείς την σύμπνοια και την αλληλεγγύη πολιτών και ηγεσίας. Και έχει αξία αυτή η επισήμανση γιατί στις μέρες ζούμε την απόλυτη αποστροφή του λαού προς ό,τι εκφράζει την έννοια της ηγεσίας, μετά τις γνωστές αποτυχίες και την δυστυχία, που έχουν επισωρεύσει στις λαϊκές μάζες.
          Χαρακτηριστικό παράδειγμα λαϊκής αποδοχής και σύμπνοιας υπήρξε η Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843. Κατά την εκδήλωση της επαναστατικής ενέργειας, σημειώθηκαν περιστατικά, που δείχνουν πόσο συμφιλιώθηκαν οι Έλληνες, κατά τις μεγάλες εκείνες στιγμές.
          Με οδηγό την εφημερίδα «Ελπίδα» πληροφορούμαστε  για παράδειγμα, πως οι Μανιάτες Πιεράκοι και Μαυρομιχάληδες, που χώριζε τις οικογένειές τους δεκαπενταετής άσπονδη έχθρα, συμφιλιώθηκαν στη στιγμή. Ο συνταγματάρχης Νικόλαος Πιεράκος ρίχτηκε στην αγκαλιά του σεβάσμιου Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, με δάκρυα στα μάτια…
          «Της ομονοίας ο ιερός δεσμός συνέδεσεν ευθύς τους πολίτας…» έγραφε η «Ελπίς» στις 9 Σεπτεμβρίου 1843.
*Ο Δημήτριος Καλλέργης

          Πάντως οι πολίτες της Αθήνας, δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια και θέλησαν έμπρακτα να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους προς τον πρωτεργάτη της Επανάστασης συνταγματάρχη Δημήτριο Καλλέργη.
          Μια επιτροπή Αθηναίων λίγες μέρες αργότερα στις 23 Σεπτεμβρίου, επισκέφθηκε στο σπίτι του τον Καλλέργη και του επέδωσε δια χειρός του Φαρμακίδη, ένα σπαθί. Μιλώντας και την επίδοση αυτή ο δημοσιογράφος Νικόλαος Λεβίδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η ησυχία, η οποία έκτοτε διετηρήθη εις την πόλιν των Αθηνών και κατά μίμησιν εις όλην την Ελληνικήν Επικράτειαν είναι η λαμπροτέρα απόδειξις ότι ο Λαός και η Φρουρά δεν εκινήθησαν ειμή από τα ευγενή εκείνα αισθήματα, τα οποία τιμώσιν τον Πολίτην και ότι θαρρεί εις την σύνεσίν Σας, κύριε Συνταγματάρχα».
          Ο Καλλέργης τους ευχαρίστησε «παρθενικήν αιδώ εις το πρόσωπον φέρων» και αφού πήρε το σπαθί, εξέδωσε ημερήσια διαταγή προς τη Φρουρά των Αθηνών, υπογραμμίζοντας ότι παρέλαβε από τους πολίτες των Αθηνών το σπαθί ως τιμή που δεν αποδίδεται σε αυτόν προσωπικά αλλά ως τιμή σε όλο το στρατό.
          Στη συνέχεια εξηγούσε ότι παρέδωσε το σπαθί στον δήμαρχο της Αθήνας για να το εναποθέσει επί του παρόντος στον ιερό ναό της Αγίας Ειρήνης και κατόπιν στην Μητρόπολη Αθηνών ώστε να το βλέπουν οι εκκλησιαζόμενοι και να ενθυμούνται την Επανάσταση.
          Στο σπαθί αυτό είχε χαραχθεί η φράση «ΤΩ ΠΑΤΡΙΩΤΗ Δ. ΚΑΛΛΕΡΓΗ. ΟΙ ΠΟΛΙΤΑΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΏΝ»….
          Ερώτηση δική μας: Άραγε πού να βρίσκεται το σπαθί αυτό σήμερα;
          Ένα άλλο περιστατικό που αξίζει να θυμηθούμε, είναι πως όταν επικράτησε η Επανάσταση στη Χαλκίδα έβαλαν φωτιά και έκαψαν την μισητή λαιμητόμο «την οποίαν εύρον στημένην, ηκονισμένην, ηλειμμένην με λάδι και εντελώς επισκευασμένην» κατά την περιγραφή του «Αιώνος» στις 11 Σεπτεμβρίου 1843.
Στην Ελλάδα, η λαιμητόμος είχε συνδυασθεί με το καθεστώς της Βαυαροκρατίας και είχε καταστεί μισητό όργανο της εξουσίας. Χρησιμοποιήθηκε, παρά το συμβολικό κάψιμο στη Χαλκίδα,  ως τις αρχές του 20ού αιώνα. Υπήρχε λαιμητόμος και στις φυλακές του Παλαμηδιού, στο Ναύπλιο. Με γκιλοτίνα εκτελέστηκε ο δολοφόνος του Πρωθυπουργού Θεόδωρου Δηλιγιάννη, ο Κώστας Γερακάρης, το 1906.
Μία λαιμητόμος σώζεται σήμερα στο Εγκληματολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

8 σχόλια:

  1. Σε όλες τις επαναστάσεις υπάρχουν ανθρώπινες στιγμές! Σημαντικές στιγμές που περνάν απαρατήρητες....

    Γιάννης Τζανίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ιδιαίτερη ιστορική και ανθρώπινη στιγμή , που άλλαζε , τα μέχρι τότε δεδομένα της εποχής , το κάψιμο της λαιμητόμου , κατά την διάρκεια της επανάστασης , στην Χαλκίδα , σύμβολο εξουσίας και καταστολής , αφού είχε συνδιαστεί , με τα χρόνια της Βαυαροκρατίας , χρησιμοποιήθηκε τελευταία φορά , εκτελώντας τον δολοφόνο του πρωθυπουργού Δηλιγιάννη -το 1906- Κώστα Γερακάρη ..κι άλλες πολλές , τέτοιες στιγμές ανάπαυλας , του λαού μας , απαραίτητες , να εδραιώσσουν το δικαίωμα στην ειρήνη και να ενισχύσουν το εθνικό μας , φρόνημα..Σήμερα , κάτω από διαφορετιή συγκυρία , εξίσου δύσκολη , όμως, στην οποία , βρίσκεται η πατρίδα μας , είναι κάτι που λείπει. Ας προβληματιστούμε....

    Φανη Πιατα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραίο θέμα...την έχω δει τη λαιμητόμο! Αλλά, το σπαθί; Πού να βρίσκεται;

    Σέσσυ Σαμόλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σέσσυ, δεν ξέρω πού να βρίσκεται το σπαθί. Ίσως στην Μητρόπολη, αν έγινε σεβαστή η βούληση του διαθέτη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Konstantina Casadei δυστυχως ολες οι επαναστασεις ειχαν και θα εχουν ανθρωπινες στιγμες !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Emmanouil Simos
    ΕΞ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΝΘΥΜΙΟΝ. Ο ΕΡΙΚΟΣ Η΄, ΕΚΟΨΕ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ. ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΑΒΕΤ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΤΙΟΥΑΡΤ. ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΑΣ. ΤΙ ΑΙΜΟΒΩΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΔΡΙΣΜΟΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Mandas Indianos
    Η λαιμητόμος που ήταν εν λειτουργία κατά το παρελθόν στο Παλαμήδι, στεγάζεται σήμερα στο εγκληματικό μουσείο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...