Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης
Πρόεδρος της Βουλής και υπουργός κατ’ επανάληψη σε διάφορες κυβερνήσεις, διετέλεσε ο Ανδρέας Αυγερινός, πολιτικός από τον Πύργο Ηλείας.
Γεννήθηκε στον Πύργο και ήταν γιός του Φιλικού Δημήτριου Αυγερινού. Οι Αυγερινοί ήταν επιφανής οικογένεια της Ηλείας και είχαν πρωτοστατήσει μαζί με τον Γεώργιο Σισίνη στην Επανάσταση του 1821. Ενίσχυαν μάλιστα με σημαντικές χρηματικές δωρεές τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.
Ο Ανδρέας Αυγερινός αρχικά διορίστηκε νομάρχης Αττικής και διευθυντής της αστυνομίας των Αθηνών.
Εισήλθε στην πολιτική το 1850. Είναι αυτός, ο οποίος εικονίζεται να προεδρεύει στον γνωστό πίνακα του Νικολάου Ορλώφ, που αναπαριστά συνεδρίαση της Βουλής, κατά την εποχή του Χαρίλαου Τρικούπη.
Εξελέγη κατ’ επανάληψη από το 1850 έως το 1860 βουλευτής Ηλείας. Ήταν πληρεξούσιος του νομού του, στην Εθνοσυνέλευση του 1862. Αργότερα από το 1868 έως το 1871, ήταν βουλευτής. To 1872 ακυρώθηκε η εκλογή στην Ηλεία. Επανεξελέγη κατά τα έτη 1874 έως 1885 ως βουλευτής Ηλείας και κατά τα έτη 1877- 1890 εξελέγη βουλευτής Αχαιοήλιδος.
*Ο Πύργος Ηλείας σε παλαιά καρτ ποστάλ
Ο Ανδρέας Αυγερινός ανέπτυξε σημαντική πολιτική δράση και έλαβε μέρος στις διεργασίες που οδήγησαν στην έξωση του Όθωνα. Αρχικά ανήκε στο κόμμα των Πεδινών και κατόπιν στο κόμμα του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, μετά το θάνατο του οποίου, προσχώρησε στο κόμμα του Χαρίλαου Τρικούπη. Διετέλεσε επανειλημμένα υπουργός στις κυβερνήσεις της περιόδου 1863-1886.
Υπηρέτησε ως πρόεδρος της Βουλής τέσσερις φορές: Από το 1858 έως το 1859, στη συνέχεια από το 1877 έως το 1878, από το 1880 έως το 1881και τέλος από το 1887 έως το 1890. Στις 16 Μαΐου 1877 μάλιστα, ο κυβερνητικός υποψήφιος Δημήτριος Καλλιφρονάς, απέτυχε να εκλεγεί Πρόεδρος Βουλής. Κέρδισε με διαφορά δύο μόλις ψήφων ο Αυγερινός και η κυβέρνηση Δεληγιώργη, αναγκάσθηκε να παραιτηθεί.
Βασικά, ανήκε στο κόμμα των Πεδινών και κατόπιν στο κόμμα του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, μετά το θάνατο του οποίου, προσχώρησε στο κόμμα του Χαρίλαου Τρικούπη.
*Ο Ανδρέας Αυγερινός
Είχε τιμηθεί με τον Σταυρό του Ταξιάρχη και είχε λάβει τιμητικές διακρίσεις από τους βασιλείς της Ιταλίας, της Ισπανίας και τον Σουλτάνο. Ήταν ιδρυτικό μέλος του Ωδείου Αθηνών και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Σιδηροδρόμου Πύργου- Κατακώλου Α.Ε. Ήταν φανατικός φυσιολάτρης, γι' αυτό μερίμνησε για την δενδροφύτευση του Λυκαβηττού και κήπων της Αθήνας.
Στην έπαυλή του στα Πατήσια, διατηρούσε τεράστιο ανθοκήπιο, με πάνω από 60 είδη ρόδων.
Πέθανε στην Αθήνα, το 1896.
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου