Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

52) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΛΕΒΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

*Πορτρέτο του Νικόλαου Λεβίδη

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Διανοούμενος και πολιτικός, ο Νικόλαος Λεβίδης αναδείχθηκε δύο φορές Πρόεδρος της Βουλής κατά τα έτη 1906 και 1907.
          Ο  Νικόλαος Λεβίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1848 και σπούδασε νομικά και φιλοσοφία. Το 1878 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Νομικής. Εργάσθηκε για ένα διάστημα στην Εθνική Τράπεζα, από όπου, όμως, σύντομα παραιτήθηκε ώστε να έχει τη δυνατότητα να δημοσιογραφεί. Παράλληλα, άσκησε τη δικηγορία. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και επί προεδρίας του το 1872 ιδρύθηκε η Σχολή Απόρων Παίδων, όπου δίδαξε και ο ίδιος.


Εξελέγη ένδεκα φορές βουλευτής Αττικής και Αττικοβοιωτίας στο διάστημα από το 1881 έως το 1910. Εξελέγη επίσης μέλος της Α΄ Αναθεωρητικής Βουλής, η οποία λειτούργησε από τις 8 Αυγούστου 1910 έως τις 12 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Κατόπιν βουλευτής αναδείχθηκε μία φορά κατά το διάστημα 1915-1917 και για τελευταία φορά στην Γ΄ Συντακτική Συνέλευση κατά το 1920-1922. Το 1921 ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Συντάξεως Σχεδίου Συντάγματος στη Γ΄ Συντακτική Συνέλευση.
Το 1895, με κυβέρνηση Θεόδωρου Δηλιγιάννη, έγινε υπουργός Ναυτικών. Αργότερα στις κυβερνήσεις Γεωργίου Θεοτόκη, έγινε υπουργός Εσωτερικών αλλά και Δικαιοσύνης το 1903 και Εσωτερικών το 1908.
Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη δύο φορές. Την πρώτη φορά στις 18 Νοεμβρίου 1906 και προήδρευσε σε 101 συνεδριάσεις και τη δεύτερη για ολιγόμηνη θητεία στις 7 Νοεμβρίου 1907, οπότε προήδρευσε σε 70 συνεδριάσεις.
*Η Παλαιά Βουλή σε συνεδρίαση του 1910

Ο Νικόλαος Λεβίδης, ήταν αυτός, που συνετέλεσε ώστε να ανακαλυφθούν τα χαμένα πρωτότυπα των Συνταγμάτων του 1844 και του 1864. Σαράντα χρόνια, είχαν μείνει στο σκοτάδι τα πρωτότυπα κείμενα των δύο Συνταγμάτων. Με το πρώτο, θεσμοθετήθηκε ο συνταγματικός κοινοβουλευτικός βίος στην Ελλάδα και καταργήθηκε η Ελέω Θεού Μοναρχία. Αντ’ αυτής καθιερώθηκε η συνταγματική μοναρχία. Με το δεύτερο, εγκαθιδρύθηκε η βασιλευομένη δημοκρατία.
*Το φορητό χρηματοκιβώτιο του Όθωνα, μέσα στο οποίο έμειναν κρυμένα, 
σαράντα χρόνια τα πρωτότυπα των Συνταγμάτων του 1844 και του 1864

          Όπως αφηγήθηκε ο ίδιος στην Γ΄ Συντακτική Συνέλευση στις 3 Μαΐου 1921 υπήρχε στη Βουλή ένα χρηματοκιβώτιο, μέσα στο οποίο μπήκαν τα δύο πολύτιμα συνταγματικά κείμενα για ασφάλεια…Χάθηκαν όμως τα κλειδιά, τα χρόνια πέρασαν, τα κείμενα ξεχάστηκαν εκεί μέσα… Έτσι φτάσαμε στο 1906, όταν πρόεδρος της Βουλής έγινε ο Νικόλαος Λεβίδης.
Σύμφωνα με την αφήγησή του λοιπόν, το 1906 ως Πρόεδρος της Βουλής συγκρότησε επιτροπή και με αντικλείδια άνοιξαν το χρηματοκιβώτιο και βρέθηκαν ενώπιον πραγματικού εθνικού θησαυρού. Μέσα βρήκαν το πρωτότυπο κείμενο του Συντάγματος του 1864… και ένα άλλο μικρό χρηματοκιβώτιο! Όταν το άνοιξαν και αυτό, βρήκαν μέσα το πρωτότυπο του Συντάγματος του 1844 με τις υπογραφές των βουλευτών και το χειρόγραφο της ορκωμοσίας του Όθωνα.
Διετέλεσε μεταξύ άλλων πρόεδρος της Αγιοταφικής Αδελφότητος των Αθηνών. Το 1927 είχε διορισθεί πρόεδρος της επιτροπής εορτασμού των 100 ετών από το θάνατο του Γεωργίου Καραϊσκάκη.
Ο Νικόλαος Λεβίδης έγραψε μελέτες για την πολιτική, τον κοινοβουλευτισμό, τη θρησκεία, την ιστορία κ.λπ. Μεταξύ άλλων έγραψε τα βιβλία «Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος», «Τα μοναστηριακά ακίνητα κτήματα», «Περί της γλώσσης ως ζητήματος εθνικού» και άλλα.
*Ο τίτλος ενός από τα βιβλία του Νικολάου Λεβίδη

Υπέρμαχος της καθαρεύουσας ο Νικόλαος Λεβίδης, αντιμετώπισε την κριτική του περιοδικού «Νουμάς» που υποστήριζε τους δημοτικιστές. Στις 19 Σεπτεμβρίου 1910 ο δημοσιογράφος Σταμ. Σταματίου είχε σχολιάσει:
          «Προχθές ακόμη ο κ. Λεβίδης ωμίλησε με γλώσσαν Περικλέους από το βήμα της Βουλής. Ομιλούσε χρόνια τώρα ως Περικλής και όμως επολιτεύετο πάντοτε ως Αττικάρχης».
           Πέθανε στην Αθήνα το 1942.
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...