Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

34) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

*Ο Στυλιανός Κασιμάτης σε σκίτσο εποχής

 Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Με ολιγοήμερη θητεία Προέδρου Βουλής, σε περίοδο έντονων πολιτικών παθών, καταγράφεται ο Στυλιανός Κασιμάτης, από τα Κύθηρα, ο οποίος εμφανίζει και σημαντικό συγγραφικό έργο.
          Ο Στυλιανός Κασιμάτης, γεννήθηκε στα Κύθηρα το 1818. Σπούδασε νομικά και ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη δικηγορία. Στον Τύπο της εποχής του υπάρχουν αρκετά σκίτσα του Στυλιανού Κασιμάτη.
          Εξελέγη βουλευτής Κυθήρων το 1874-1875, το 1879-1881 και το 1881-1885. Στους πολιτικούς κύκλους της εποχής έμεινε γνωστός με το προσωνύμιο «Το νοόμετρον» γιατί είχε προτείνει δημόσια, να μετράται η νοημοσύνη όσων ήθελαν να εισέλθουν στην πολιτική!!!



*Σκίτσο εποχής για να σατιρισθεί ο Στυλιανός Κασιμάτης ως "νοόμετρον"

          Πρόεδρος Βουλής εξελέγη σε έκτακτη σύνοδο της Βουλής στις 19 Μαρτίου 1875 και η βραχύβια θητεία του έληξε στις 28 Μαρτίου 1875. Προήδρευσε σε οκτώ μόνον συνεδριάσεις. Κατά την εκλογή του, όπως αναφέρεται στα Επίσημα Πρακτικά, δεν χρησιμοποιήθηκαν κουκιά, αλλά σφαιρίδια για την επιβεβαίωση του αριθμού των ψηφιζόντων. Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Στυλιανός Κασιμάτης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η μόνη δυσχέρεια εις την εντελή και επωφελή εφαρμογήν του Πολιτεύματος είναι μικρά τις ατέλεια των οργανικών νόμων. Εύχομαι, κύριοι, η ατέλεια αύτη να εκλείψη διότι τότε το αγαθόν της πατρίδος είναι βέβαιον». 
*Άλλο σκίτσο του Στυλιανού Κασιμάτη από το "Σκριπ"

          Η στήριξη των συνταγματικών αυθαιρεσιών του Δημητρίου Βούλγαρη έθεσε και τον Κασιμάτη στο στόχαστρο των σχολίων του Τύπου αλλά και των σατυρικών ποιητών της εποχής.      
          Το περιοδικό «Αριστοφάνης» στις 31 Μαΐου 1875 σε ένα σατυρικό ποίημά του εμφάνιζε τον Κασιμάτη να απευθύνεται στους Κυθήριους εκλογείς του και μεταξύ άλλων να λέει:

«Αν πολλοί με μουντζουρώνουν, με υβρίζουν με γελώσι
Και ως τύπον αγυρτείας φοβεράς με παριστώσι,
Μη πιστεύετε εις τούτους, μη και σεις μεμψιμοιρήτε…
Σεις ηξεύρετε τις ήμουν και τις είμαι συμπολίται
Την βουλευτικήν ισχύν μου και το κλέος μου φθονούσι
Όσοι με καταγελούσι».

          Ωστόσο ο Στυλιανός Κασιμάτης έχει να παρουσιάσει παράλληλα, σημαντικό συγγραφικό και μεταφραστικό έργο. Το 1849 μετέφρασε την «Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως» του Τόμας Γκόρντον. Επίσης συνέγραψε το βιβλίο «Σκέψεις επί του συντακτέου Πολιτεύματος της Ελλάδος» που εκδόθηκε το 1863. Αργότερα, το 1867, εξέδωσε στο Λονδίνο το βιβλίο «The Greeks and their detractors».  Το 1892 συνέταξε για τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» τη διατριβή «Περί της ιθαγενείας του Χριστοφόρου Κολόμβου ως Έλληνος».
*Εξώφυλλο βιβλίου του Στυλιανού Κασιμάτη

          Επιχειρώντας να αμυνθεί για τη στάση που τήρησε μέσα στη Βουλή, και για την οποία είχε έντονα επικριθεί, εξέδωσε το 1876 στην Ερμούπολη της Σύρου το σύγγραμμα «Έκθεσις ητιολογημένη περί της νομιμότητος των κατά την 30ην Νοεμβρίου 1874 και την 19ην Μαρτίου 1875 συμβάντων εν τη Βουλή».
          Πέθανε στη Νεάπολη της Ιταλίας το 1895.

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

*Η υπογραφή του Στυλιανού Κασιμάτη στα Επίσημα Πρακτικά της Βουλής

Σκίτσο του μεγάλου σκιτσογράφου Θέμου Άννινου

*Έτερο πόνημα του Στυλιανού Κασιμάτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...