Τρίτη, 26 Απριλίου 2011

21) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΜΩΡΑΪΤΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ


*Ο Αριστείδης Μωραϊτίνης

 Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Νομικός που ανέλαβε ανώτατα πολιτικά αξιώματα και κατόπιν επέστρεψε στα δικαστικά του καθήκοντα, στη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, ήταν ο Αριστείδης Μωραϊτίνης, που διετέλεσε πρόεδρος της Β΄ Εθνοσυνέλευσης δύο φορές και πρωθυπουργός. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1806.
          Σπούδασε νομικά στην Ιταλία και τη Γαλλία. Όταν συνάντησε στο εξωτερικό τον Ιωάννη Καποδίστρια, αυτός τον προέτρεψε να κατεβεί στην Ελλάδα και να εργασθεί μαζί με όλους, για τη δημιουργία του νέου κράτους.

          Ο Μωραϊτίνης γοητευμένος από την προτροπή του Καποδίστρια, ήρθε στην κυρίως Ελλάδα και το 1829 τοποθετήθηκε πρόεδρος Πρωτοδικών στη Λακωνία. Κατόπιν προήχθη σε πρόεδρο Εφετών και υπηρέτησε αρχικά στο Ναύπλιο και στη συνέχεια στην Αθήνα. Το 1861 αναδείχθηκε πρόεδρος του Αρείου Πάγου.
*Η πατρίδα του Μωραϊτίνη, η Σμύρνη

          Στη Β΄ Εθνοσυνέλευση, εξελέγη αντιπρόσωπος των Ελλήνων υπηκόων της Τεργέστης και της Βενετίας. Αρχικά διετέλεσε αντιπρόεδρός της υπό τον πρόεδρο Ζηνόβιο Βάλβη. Μετείχε στην  επιτροπή που κατάρτισε το  νέο σχέδιο Συντάγματος.
*Η πρώτη εκλογή του Μωραϊτίνη από τα Επίσημα Πρακτικά της Βουλής

          Εξελέγη το 1863, δύο φορές πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης, σε βραχυχρόνιες θητείες. Στις 18 Φεβρουαρίου 1863, όταν με τη χρήση των κυάμων, έλαβε 93 ψήφους έναντι 67 του Ιωάννη Μεσσηνέζη και στις 20 Ιουλίου 1863, όταν έλαβε 149 ψήφους και ο αντίπαλός του Ανδρέας Χ. Λόντος έλαβε 15 ψήφους. Στις 18 Οκτωβρίου 1863, ως πρόεδρός της, υποδέχθηκε στον Πειραιά, τον νεοεκλεγέντα βασιλιά των Ελλήνων Γεώργιο Α΄.
          Τον Ιούνιο του 1863, όταν στην Αθήνα ξέσπασε εμφύλια διαμάχη μεταξύ ορεινών και πεδινών, o Μωραϊτίνης, με τον Ιωάννη Μεσσηνέζη και τον Αμβρόσιο Σκαραμαγκά, μετέβησαν στην περιοχή των ανακτόρων και εξ ονόματος της Εθνοσυνέλευσης, επέτυχαν ανακωχή. Τότε ο Μεσσηνέζης είχε τραυματισθεί. Στη μάχη των ανακτόρων στην εμφύλια εκείνη διαμάχη, οι νεκροί και οι τραυματίες από τις δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις έφθασαν τους 80.
          Ο Αριστείδης Μωραϊτίνης σχημάτισε προσωρινή κυβέρνηση από τις 20 Δεκεμβρίου 1867 έως τις 25 Ιανουαρίου 1868.
          Μετά την παραίτηση της κυβέρνησής του επανήλθε στα δικαστικά του καθήκοντα και παρέμεινε πρόεδρος του Αρείου Πάγου έως το 1871.
          Πέθανε το 1875 στην Αθήνα.

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...