Κυριακή, 6 Μαρτίου 2011

12) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΖΑΡΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


Γράφει ο Παντελής Αθανασιάδης

          Βουλευτής Καλαμών, φουστανελοφόρος, με πολυετή κοινοβουλευτική θητεία ήταν ο Ιωάννης Ζάρκος, που διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής το 1856 και το 1874. 
          Επτά βουλευτικές θητείες έχει στο ενεργητικό του ο Ιωάννης Ζάρκος, στο χρονικό διάστημα από το 1844 έως και το 1874.           Ελάχιστα στοιχεία έχουν διασωθεί για το πρόσωπό του. Γεννήθηκε το 1810 και υπηρέτησε στο ελεύθερο Κράτος ως νομάρχης και ως γενικός γραμματέας των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών. Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1847. 
          Αναδείχθηκε στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής στις 28 Ιουνίου 1856 με 70 ψήφους επί 76 ψηφισάντων. Βρέθηκαν και 6 λευκά ψηφοδέλτια.
*Η εφημερίδα "Αλήθεια" για την δεύτερη εκλογή του Ζάρκου 
στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής

          Για δεύτερη φορά, εξελέγη Πρόεδρος Βουλής ο Ιωάννης Ζάρκος στις 14 Νοεμβρίου 1874. Τότε επί 142 ψηφισάντων έλαβε 95 θετικές ψήφους. Οι υπόλοιποι 47 βουλευτές, έριξαν λευκά ψηφοδέλτια. Κυβέρνηση, είχε σχηματίσει τότε μετά τις εκλογές του 1874, που είχαν αποκληθεί «νόθες», ο Δημήτριος Βούλγαρης. Ο Ζάρκος κατηγορήθηκε ότι στήριξε τις κοινοβουλευτικές αυθαιρεσίες του Δημητρίου Βούλγαρη. 
*Το δημοσίευμα του "Αιώνος"

          Την ημέρα της εκλογής του μάλιστα ο «Αιών» κατηγορούσε το Ζάρκο ότι στην προηγούμενη προεδρική θητεία του διακρίθηκε «επ’ άκρα αφοσιώσει και πειθηνιότητι εις την Αυλήν του αειμνήστου βασιλέως Όθωνος».
          Οι αντισυνταγματικές ενέργειες της κυβέρνησης Βούλγαρη προκάλεσαν τη γενική κατακραυγή. Ο Τύπος της εποχής ονόμασε «Στηλίτες» τους βουλευτές που στήριζαν το Βούλγαρη και στήλες με τα ονόματά τους δημοσιεύονταν στις εφημερίδες. 
*Το όνομα του Ζάρκου στους "στηλίτες"

Με τον τρόπο αυτό, ο Τύπος έκανε αναφορά στην αρχαία παράδοση, σύμφωνα με την οποία τα ονόματα των προδοτών αναγράφονταν σε μαρμάρινες στήλες. Ήταν μία εποχή μεγάλης πολιτικής έντασης.
          Η κόρη του Ζάρκου, Αικατερίνη, που γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1855 και πέθανε στην Αθήνα το 1899, αναδείχθηκε στον πνευματικό στίβο. Μετέφρασε πολλές φιλοσοφικές μελέτες, μεταξύ των οποίων μελέτες του Σοπενχάουερ, ενώ δημοσίευσε δικές της πρωτότυπες μελέτες σε διάφορα περιοδικά και κυρίως στο «Αττικό Ημερολόγιο» που εξέδιδε ο Ειρηναίος Ασώπιος. 
*Από τις μεταφράσεις της Αικατερίνης Ζάρκου

Η Αικατερίνη Ζάρκου συνεργάσθηκε επίσης με το περιοδικό «Πλειάς» του Συλλόγου Εργάνη Αθηνά. Σ’ αυτό συνεργάζονταν επίσης, ο Σπύρος δε Βιάζης, ο καθηγητής Σπυρίδων Λάμπρου, ο Τιμολέων Αμπελάς, η Σωτηρία Αλιμπέρτη, η Άννα Σερουίου και η Καλλιόπη Κεχαγιά. 
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης


*Τα "Στηλιτικά"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...