Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Ένα νέο σημαντικό ιστορικό πόνημα για την Ξάνθη, από τον κ. Πέτρο Γεωργαντζή

 *Το εξώφυλλο του βιβλίου




                «Χρονικό Ελευθερίων Ξάνθης και λοιπής Δυτικής Θράκης (1912-1920)» είναι ο τίτλος του νέου και ενδιαφέροντος βιβλίου του πολυγραφότατου και πολυβραβευμένου εκπαιδευτικού Πέτρου Α. Γεωργαντζή. Πρόκειται για έκδοση 320 σελίδων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης με την ευκαιρία εφέτος των 100 ετών απελευθέρωσης της Ξάνθης.
                Για τους εκτός Θράκης φίλους θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η περιοχή της Ξάνθης απελευθερώθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1919, εξ ού και η συμπλήρωση της Εκατονταετίας. Η υπόλοιπη Δυτική Θράκη απελευθερώθηκε το Μάιο του 1920.
                Το νέο πόνημα του κ. Γεωργαντζή αναφέρεται στην κρίσιμη οκταετία 1912-1920, τότε που οι κάτοικοι της Ξάνθης και της λοιπής Δυτικής Θράκης, είδαν στους Βαλκανικούς Πολέμους τα ελληνικά στρατεύματα να ελευθερώνουν τις πόλεις και τα χωριά, αλλά και σύντομα να σβήνει το όνειρο αιώνων με την άδικη συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913, που επεδίκασε την ελληνικότατη αυτή περιοχή στην ηττημένη Βουλγαρία, η οποία δεν άργησε να προσχωρήσει στους Γερμανούς κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο νέο βιβλίο του κ. Γεωργαντζή υπάρχουν πολλά πρωτοδημοσιευμένα στοιχεία, που δίνουν ανάγλυφα την εικόνα των βασάνων που δοκίμασαν οι Θράκες. Επτά κεφάλαια και ένα επίμετρο, αποτελούν την διάρθρωση του βιβλίου, το οποίο κοσμείται με πάρα πολλές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες.
                Οι φίλοι της Θράκης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ξάνθη και η λοιπή Δυτική Θράκη γιόρτασαν τρείς φορές την λευτεριά τους, το 1913 και την έχασαν όπως προαναφέρθηκε και αργότερα το 1919-1920 (που το 1922 χάσαμε την Ανατολική Θράκη). Η τρίτη και επώδυνη απώλεια της ελευθερίας συνέβη το 1941, όταν οι Γερμανοί του Χίτλερ παραχώρησαν  την Ανατολική Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη (πλην του νομού Έβρου) στους Βουλγάρους, οι οποίοι για άλλη μια φορά είχαν ταχθεί με τους Γερμανούς. Η απελευθέρωση της Θράκης το φθινόπωρο του 1944, ήταν για όλους τους λαούς της Ευρώπης, η μεγάλη ανάσα.
*Ο κ. Πέτρος Γεωργαντζής

                Για να επανέλθουμε στο νέο βιβλίο του κ. Πέτρου Γεωργαντζή: Ο συγγραφέας με μεθοδικότητα και επιμέλεια, ερεύνησε μεγάλο αριθμό διπλωματικών εγγράφων, μελέτησε την υπάρχουσα βιβλιογραφία και άλλες διάσπαρτες πηγές και αφήνει μια σπουδαία παρακαταθήκη για την πόλη που γεννήθηκε και ανδρώθηκε.
                Το βιβλίο αυτό, αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό εγχειρίδιο, που δεν πρέπει να λείπει από καμιά θρακική βιβλιοθήκη. Γιατί ο συγγραφέας κοπίασε, ώστε να παραμείνει κληρονομιά για τους επιγενόμενους, ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της πατρίδας τους.     
                Αυτό που πρέπει να τονισθεί επίσης είναι ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης με την έκδοση αυτή πρωτοπορεί, στο θέμα των μεγάλων επετείων της Θράκης, που έρχονται στην προσεχή τριετία.
Το 2020, συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης μετά από υποδούλωση σχεδόν 600 ετών. Απελευθέρωση, που πρέπει να πανηγυρίζεται, αλλά και να προβληματίζει, τόσο γιατί χάθηκαν η Βόρεια Θράκη που παρέμεινε αδίκως στη Βουλγαρία όσο και η Ανατολική Θράκη, που μερίμνη των συμμάχων παραχωρήθηκε στον Κεμάλ Ατατούρκ, χωρίς αυτός να πολεμήσει στο έδαφός της.
Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας, με την μνημειώδη Επανάσταση του 1821, στην οποία έδωσαν σημαντικό, αλλά αγνοημένο από την εθνική ιστοριογραφία «παρόν» οι Θράκες.
Το 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, στην οποία έχασαν τη ζωή τους πολλοί Θράκες στρατευμένοι στον ελληνικό στρατό, ως απελευθερωθέντες πολίτες από το 1920. Εκατό χρόνια βέβαια, και από την εκδίωξη του ελληνικού στοιχείου από την Ανατολική Θράκη.
Αυτές οι τρεις χρονιές, είναι ορόσημα, που πρέπει να κινητοποιήσουν από τώρα τους συμπατριώτες μου σε όλα τα επίπεδα, ώστε να αναδείξουν τη σημασία των τριών αυτών επετείων, και τη συμμετοχή των Θρακών, αλλά και να κάνουν την πολιτική ηγεσία της χώρας να προβληματισθεί περισσότερο, με βάση τις σημερινές εξελίξεις και τους κινδύνους, που ποικιλοτρόπως διαγράφονται.
Όπως έχω ξαναγράψει από το Μάιο του 2018, η ιστορία μας και οι ηρωικές πράξεις των τέκνων της Θράκης, πρέπει να αναδειχθούν και να καταστούν γνωστά στο Πανελλήνιο. Και επειδή λυσσομανούν θύελλες γύρω μας, να μπουν οι βάσεις μεγαλύτερης ανάπτυξης και αποτελεσματικότερης άμυνας αυτής της ευαίσθητης περιοχής. Απαιτείται λοιπόν να υπάρξουν από τώρα σκέψεις για τους τρόπους που θα τιμηθούν αυτές οι ιστορικές επέτειοι, με κάθε είδους αξιόλογες εκδηλώσεις και παντοειδείς μελέτες, όπως αυτό συνέβη με τον κ. Γεωργαντζή και την Ξάνθη. Και για να μάθουν οι Θράκες, αλλά και οι Πανέλληνες πτυχές της ιστορίας, αυτής της παραμελημένης περιοχής. Ώστε να κληθούν να μετάσχουν όλοι οι δυνάμενοι, σε μια νέα μεγάλη και ελπιδοφόρα προσπάθεια ανάδειξης της Θράκης, ως μοχλού ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας. Στόχος, να αντιστραφεί η σημερινή εικόνα, της εγκατάλειψης, της φτώχειας, της μετανάστευσης, της κατάληψής της από αλλοδαπούς ισλαμιστές μετανάστες.

Π. ΑΘ

4 σχόλια:

  1. Πετρος Γεωργαντζης
    Ευχαριστώ πολύ για τα υπέρ ο δει γραφέντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Savas Savides
    Ιστορικό και συγγραφικό γεγονός...για όσους γνωρίζουν και δύνανται να το εννοήσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θανασης μουσοπουλος
    ευχαριστώ Παντελή για τη δημοσίευση - κοσμεί τη βιβλιογραφία η εργασία του Πέτρου Γεωργαντζή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιωργος Βασιλειαδης
    Το διαβαζεις όταν επιθυμεις να διδασκεσαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...