ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_11/11/2013_527308 | |||
*Το ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο στους Βουλιαράτες
*Γιατί καθυστερούν οι έρευνες
για εντοπισμό χιλιάδων
Ελλήνων στρατιωτών
θαμμένων εκεί
| |||
Του δημοσιογράφου Σταύρου Τζίμα | |||
Κατά την επιμνημόσυνη δέηση που ετελέσθη φέτος, ανήμερα την 28η Οκτωβρίου, στο νεκροταφείο των Ελλήνων στρατιωτών του ελληνοϊταλικού πολέμου στην Κλεισούρα της Αλβανίας, πλησίασε τον ακόλουθο Άμυνας της πρεσβείας μας στα Τίρανα, Σπύρο Ρώσση, ένας άγνωστός του ηλικιωμένος.
Παρουσία και άλλων μελών της διπλωματικής αποστολής, δήλωσε ότι ονομάζεται Απόστολος Αναστασόπουλος, κατάγεται από την Κοζάνη, και έδειξε με δάκρυα στα μάτια μια φωτογραφία του πατέρα του με στρατιωτική στολή, λέγοντας πως ψάχνει επί δεκαετίες να εντοπίσει τα οστά του. Ο σεβάσμιος άνδρας προσφέρθηκε μάλιστα να υποβληθεί σε έλεγχο DNA, εφόσον προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία για την αναγνώριση και ταυτοποίηση και άλλων πεσόντων, ενώ παρέδωσε και έγγραφα με τα στοιχεία του πατέρα του, τα οποία και παρέλαβε ο κ. Ρώσσης.Εβδομήντα τρία χρόνια μετά το έπος του ’40, χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν στα βουνά της Αλβανίας καταδιώκοντας τους Ιταλούς, «προσμένουν» τη «δεύτερη ταφή» τους. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των πρόχειρων «κοιμητηρίων» τους, η εκταφή των οστών και ο ενταφιασμός τους σε δύο μεγάλα νεκροταφεία, που έχουν δημιουργηθεί στην Κλεισούρα και τους Βουλιαράτες, κατόπιν συμφωνίας των δύο χωρών, κωλυσιεργούν. Η αλβανική πλευρά, μολονότι έχουν ρυθμισθεί οι λεπτομέρειες για την όλη διαδικασία, εμποδίζει με διάφορες προφάσεις τη σύγκληση της μεικτής επιτροπής. Έτσι, τα συνεργεία δεν έχουν ανεβεί ακόμη στα βουνά προκειμένου να αρχίσουν να σκάβουν στα σημεία που έχει υποδείξει η Ελλάδα, με βάση στρατιωτικούς χάρτες της αλλά και άλλους που έδωσε η Ιταλία, όπου υπάρχουν μικρά νεκροταφεία που φτιάχτηκαν τις μέρες του πολέμου για να ενταφιαστούν οι νεκροί στρατιώτες.
*Για του ήρωες "πάσα γη τάφος"
Προς τι αυτή η κωλυσιεργία, αφού Αθήνα και Τίρανα υπέγραψαν τον Απρίλιο του 2010, σε επίπεδο πρωθυπουργών, συμφωνία για τη δημιουργία δύο μεγάλων νεκροταφείων για τη μεταφορά εκεί των οστών των Ελλήνων στρατιωτών που θα εντοπίζονταν στα αλβανικά βουνά, η οποία, μάλιστα, επικυρώθηκε το 2010 από το Κοινοβούλιο της Αλβανίας; Επισήμως δεν δίδεται κάποια πειστική εξήγηση, ακόμα και στις επίσημες διμερείς συναντήσεις όταν τίθεται το θέμα από ελληνικής πλευράς, με τους Αλβανούς να προβάλλουν τεχνικής φύσεως ζητήματα. Ανεπισήμως αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι κατά καιρούς αλβανικές κυβερνήσεις δείχνουν να μην τολμούν να αγνοήσουν τις αντιδράσεις ακραίων εθνικιστικών κύκλων, κάποιων διανοούμενων με επιρροή στην κοινή γνώμη και μερίδας των ΜΜΕ. Όλοι αυτοί δείχνουν να φοβούνται τους νεκρούς! Θεωρούν την παρουσία κοιμητηρίων στις κορυφογραμμές από την Κορυτσά έως την Κλεισούρα και το Αργυρόκαστρο άτυπες προωθημένες «πυραμίδες» νοητών συνόρων που υποκρύπτουν εδαφικές διεκδικήσεις της Ελλάδας εις βάρος της Αλβανίας και τους Έλληνες νεκρούς του έπους του ’40 «κατακτητές». Γι’ αυτό και πιέζουν εξάπτοντας με θεωρίες συνωμοσίας στην κοινωνία ανθελληνικά αισθήματα και ιστορικές φοβίες ώστε να μπλοκάρουν την όλη διαδικασία ή και να τη στρέψουν στην κατεύθυνση να πάρουν οι Έλληνες τους νεκρούς τους και να τους θάψουν στην Ελλάδα. Κάπου εκεί βρίσκεται σήμερα το όλο θέμα, που άνοιξε το 1981 κατόπιν αιτήματος της Αθήνας προς τον κομμουνιστή ηγέτη Ενβέρ Χότζα για τον εντοπισμό και τη συγκέντρωση των οστών των Ελλήνων στρατιωτών. Η αλβανική ηγεσία ανταποκρίθηκε καθώς μάλιστα είχε προηγηθεί «συλλογή» από την Ιταλία των δικών της νεκρών και τότε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων με τη βοήθεια χωρικών της περιοχής εντόπισε 6.300 τάφους, όσους περίπου και οι Ιταλοί. Η διαδικασία όμως «πάγωσε» καθώς όχι μόνο η Ελλάδα δεν πήρε τους νεκρούς της, όπως ήλπιζε ο Χότζα ότι θα κάνει μιμούμενη την Ιταλία, και να εξαλειφθεί έτσι για πάντα ένα τέτοιου είδους ελληνικό ιστορικό «αποτύπωμα» από τη χώρα του, αλλά το 1987 όταν ο τότε ΥΠΕΞ Κάρολος Παπούλιας επισκέφθηκε την Αλβανία και κατέθεσε στεφάνι σε κάποιο αυτοσχέδιο υποτυπώδες νεκροταφείο στην Κλεισούρα διεμήνυσε ότι «οι Έλληνες νεκροί είναι στον τόπο τους», δήλωση που προκάλεσε δυσφορία στα Τίρανα.
*Το στρατιωτικό νεκροταφείο στον Άγιο Νικόλαο της Κλεισούρας
Η πρωτοβουλία του κ. Αναστάσιου
Διαρκούσης της μακράς νύχτας της δικτατορίας του Χότζα, Έλληνες μειονοτικοί της Αλβανίας έβρισκαν στα βουνά τάφους στρατιωτών και τους φρόντιζαν... Στο χωριό Βουλιαράτες, για παράδειγμα, όπου λειτούργησε νοσοκομείο του ελληνικού στρατού στον πόλεμο, οι κάτοικοι συντήρησαν μέχρι την πτώση του καθεστώτος το νεκροταφείο που είχε δημιουργηθεί για την ταφή των τραυματιών που υπέκυπταν. Το 2005, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος ανέλαβε την ανακαίνιση, στην πραγματικότητα την ανέγερση εκ θεμελίων, του ιστορικού μοναστηριού του Αγίου Νικολάου στην Κλεισούρα της Πρεμετής και ως προέκταση της μονής έχτισε νεκροταφείο ώστε να τοποθετηθούν στο κενοτάφιο τα οστά των Ελλήνων πεσόντων που βρίσκονται διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή. Για την πρωτοβουλία του αυτή έγινε στόχος σφοδρότατων επιθέσεων, ακόμη και απειλών, από Αλβανούς εθνικιστές. Στο σημερινό αλβανικό έδαφος σκοτώθηκαν περίπου 8.000 Έλληνες, ενώ στοιχεία υπάρχουν για 5.500. Σημαντική βοήθεια παρείχε μεταπολεμικά στην Ελλάδα η Ιταλία με τη χορήγηση χαρτών. Στο διάστημα 1941 - 1942 οι Ιταλοί συνέλεξαν και έθαψαν στα βουνά της Αλβανίας τούς εκεί νεκρούς τους, ενώ αρκετά χρόνια μετά μετέφεραν τα οστά τους στην Ιταλία. Σε ξεχωριστά νεκροταφεία έθαψαν και τους σκελετούς 6.300 Ελλήνων. Σε κάποιους τάφους μάλιστα έγραψαν «εχθροί στη ζωή- φίλοι στον θάνατο».
Σταύρος Τζίμας
|
Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013
Ο δεύτερος «θάνατος» των ηρώων της Αλβανίας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΚΑΛΗΜΕΡΑ Κ.ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΑΝΑΙΣΧΥΝΤΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΣ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ..
ΙΣΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΝΑ ΣΩΣΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ
«οι Έλληνες νεκροί είναι στον τόπο τους»,ΟΜΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ...
ΟΠΟΤΕ ΒΛΕΠΩ ΤΟ ΚΑΤΩΤΕΡΩ ΒΙΝΤΕΟ
ΕΝΑΣ ΚΟΜΠΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΜΟΥ ,ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΧΑΡΟΚΑΜΕΝΗ ΓΡΑΙΑ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΝΕΚΡΩΝ }
ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ..
https://www.youtube.com/watch?v=e5ji_XmjPBs
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΛΤΣΙΔΗΣ
ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΘΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΥΚΟΛΑ ΤΙΣ ΞΕΧΝΟΥΝ ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήEmmanouil Simos
Για να κρύψω την αγανάκτηση μου για το Ελληνικό "κράτος;" στέριωσα στο μυαλό μου μια δική μου θεωρία για να δικαιολογήσω τα αδικαιολόγητα. "Οι νεκροί ήρωες μας του Αλβανικού έπους τήρησαν την υπόσχεση τους, ελευθέρωσαν την αδελφή μας Β. Ήπειρο και την έκαναν παντοτινή πατρίδα τους". Αιωνία τους η μνήμη.
ΑπάντησηΔιαγραφήTheofilos Gudusakis
Νιώθω μεγάλη υπερηφάνεια για τους προγόνους μου !!! Και μεγάλη αγανάκτηση για την συμπεριφορά και των Ελλήνων και των Αλβανών, για την συγκέντρωση των οστών των Ηρώων μας η Αλβανία κωλυσιεργεί όμως τα χρήματα από την Ελλάδα τα θέλει για να χτίσει το θέατρό της .....http://www.youtube.com/watch?v=iRev8K8Ag4E
ΑπάντησηΔιαγραφήPinelopi Gkouma
Δυστυχώς η αναισχυντία του κράτους συνεχίζεται. Με προσωπική εργασία και κατόπιν ερευνών εντόπισα τον χώρο όπου σκοτώθηκε ο Λγός Κυριακίδης, ο Ανθλγός Βλάχος και τέσσερις στρατιώτες , την 7 Απριλίου 1941, στην περιοχή Κρακώρ του Ρούπελ. Υπέβαλα αναφορά με όλα τα στοιχεία που είχα και μου επετράπη να κάνω έρευνα. Έσκαψα και τους βρήκα διαμελισμένους, σε βάθος 3,5 μέτρων. Ενημερώθηκε ο γιός του Κυριακίδη ο οποίος υπέβαλλε αίτημα για ταυτοποίηση. Δεν έγινε τίποτε. Πέρυσι επανήλθε. Υπήρξε μία μικρή κινητικότητα, με πήραν τηλέφωνα και με ρωτούσαν λεπτομέρειες. Τους ενημέρωσα πλήρως. Δεν έγινε πάλι απολύτως τίποτε, καίτοι από τα στοιχεία που έχω στην διάθεσή μου ξέρω τους τρείς από τους έξι. Κ Α Τ Α Ν Τ Ι Α. Ν Τ Ρ Ο Π Η . Άλλοι θυσιάστηκαν δίνοντας την ζωή τους και άλλοι δεν δίνουν λίγα χρήματα για ταυτοποίηση(προφανώς για να έχουν περισσότερα να φάνε). Α Ι Σ Χ Ο Σ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗλίας Κοτρίδης
ΑΙΣΧΟΣ Χ 10.000.000
ΑπάντησηΔιαγραφήΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΛΤΣΙΔΗΣ
Ιστορίες περηφάνειας για τη θυσία όλων αυτών, αλλά και ιστορίες ντροπής για την κατάντια αυτού του κράτους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις πριν λίγο έμαθα, από φίλο μικροβιολόγο, ότι το "απαγορευτικό κόστος", όπως το απεκάλεσαν, για τον έλεγχο DNA είναι 300 ευρώ κατά δείγμα. Αυτά δεν μπορούσε το κράτος να τα διαθέση. Για άλλα και για άλλα βρίσκουν....ΝΤΡΟΠΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗλίας Κοτρίδης
Μόλις πριν λίγο έμαθα, από φίλο μικροβιολόγο, ότι το "απαγορευτικό κόστος", όπως το απεκάλεσαν, για τον έλεγχο DNA είναι 300 ευρώ κατά δείγμα. Αυτά δεν μπορούσε το κράτος να τα διαθέση. Για άλλα και για άλλα βρίσκουν....ΝΤΡΟΠΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗλίας Κοτρίδης
Και εγω εκανα ενεργειες για τον θειο μου, εθελοντη του 40 που σκοτωθηκε στο Μπελλες, βρηκα ΤΟΙΧΟ, παντου.
ΑπάντησηΔιαγραφήChrysa Christidi
Οι Νεκροί περιμένουν την τιμή της ταφής... Και ο πατέρας μου 78 ετών τώρα, εκανε ενέργειες να βρεί πληροφορίες για το μέρος που χάθηκε ο πατέρας του. Μάθαμε την τοποθεσία στο Μνήμα της Γριας μόνο που εκεί έχει συνέχεια χειμώνα... Μια συγγραφέας πρόσφατα, μεγαλη σε ηλικία που την γνώρισα στο Πολεμικό Μουσείο μου είπε πως ο Άγγελος Βλάχος είχε γράψει ένα βιβλίο με τίτλο "Το Μνήμα της Γριάς" και αναφέρει πληροφορίες πολύ σημαντικές για τους πεσόντες ήρωες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔήμητρα Φώτου
Δυστηχως αυτη ειναι η πραγματικοτητα.....σωστα αναφωνειτε Ντροπη.....και ενω υπαρχουν ανθρωποι που αφιερωνουν χρονο και κοπο προσπαθωντας να βρουν την ακρη για καποιους ηρωες, καμια ανταποκριση....αλλα κυριοι μαλλον πρεπει να το καταλαβουμε ολοι εμεις που ενδιαφερομαστε.....οτι ειμαστε "μονοι" μας........για να μην αναφερθω περαν της περιπτωσεως που γραφει παραπανω ο Κος Κοτρίδης.......και στις περιπτωσεις που υπάρχουν απειρα λαθη στα αρχεια ακομα και για αυτους που εχουν ηδη βρεθει...αδέλφια, ξαδέρφια με ιδια Πατρωνυμα που γραφτηκε μονο ο ενας στις λιστες....λαθος τοποι γεννησεως και πολλα άλλα.........που τουλαχιστον εγω εχω αντρανταχτα στοιχεια λογω της ερευνας μου..........
ΑπάντησηΔιαγραφήKostas Michalopoulos
21 Δεκεμβρίου 2014.Ώρα 23.40
ΑπάντησηΔιαγραφήΑποτελεί ιερό καθήκον και συνάμα υποχρέωση της πολιτείας η απότιση του οφειλόμενου φόρου τιμής προς τους ήρωες νεκρούς,που έπεσαν στα πεδία των μαχών προσφέροντας στην πατρίδα την ίδια τη ζωή τους.Επιβάλλεται ο εντοπισμός των άταφων νεκρών μαχητών ή των θαμμένων σε άγνωστους ή ομαδικούς τάφους,η περισυλλογή των οστών,η ταυτοποίηση των νεκρών με την σύγχρονη μέθοδο του DNA και ο τιμητικός ενταφιασμός των.
Το 2009 υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας Συμφωνία Συνεργασίας,η οποία αναφέρεται στην αναζήτηση και εκταφή των 7.976 Αξιωματικών και Οπλιτών,οι οποίοι έπεσαν στα πεδία των μαχών στη Βόρειο Ήπειρο κατά τη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου 1940-1941,αναγνωρίζοντας την ανθρώπινη διάσταση και την ηθική σημασία του ευπρεπούς και τιμητικού ενταφιασμού των.
Όμως πέρασαν πέντε χρόνια από την Συμφωνία και η Μικτή Επιτροπή Ελλάδας και Αλβανίας,που συστάθηκε για τον σκοπό αυτό,έχει συνεδριάσει μόνο μια φορά και καμιά απόφαση δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.Είναι αδιανόητο τον 21ον αιώνα να υπάρχουν άταφοι μαχητές,ομαδικοί τάφοι ηρώων σε μια χώρα,που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα με την υποστήριξη της Ελλάδας,ενώ δεν ανταποκρίνεται στο ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα,που απασχολεί και τους απογόνους των ηρώων αυτών.Πιστεύω ότι οι λόγοι αυτής της αδικαιολόγητης καθυστέρησης είναι εθνικοί και πολιτικοί για την Αλβανία και όχι οικονομικοί και γραφειοκρατικοί.
Τα τελευταία χρόνια για την υλοποίηση της Συμφωνίας ο πρώην Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Βουλής κ.Γεώργιος Σούρλας καταβάλλει ιδαίτερες προσπάθειες.Την 28η Οκτωβρίου 2014 μετά την επιμνημόσυνη δέηση στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Βουλιαρατών ζήτησε από την Αλβανική Κυβέρνηση να τηρήσει τις υποχρεώσεις της,που απορρέουν από την υπογραφείσα Συμφωνία
Υστερόγραφα
1.Περατώθηκε ανάλογη ενέργεια για τους νεκρούς Αξιωματικούς και Οπλίτες του Εμφυλίου Πολέμου,των οποίων ο ενταφιασμός έγινε σε στρατιωτικά νεκροταφεία,εντός των πολιτικών νεκροταφείων των Δήμων.
2.Σε εξέλιξη βρίσκονται,μετά 40 χρόνια,με απόφαση των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου,οι διαδικασίες για τον εντοπισμό των οστών και την ταυτοποίησή των νεκρών Αξιωματικών και Οπλιτών[Αεροπόροι-Καταδρομείς] του μοιραίου αεροσκάφους NORATLAS,που καταρρίφθηκε από φίλια Αντιαεροπορικά πυρά την νύκτα της 22α Ιουλίου 1974 και είχε ταφεί στην περιοχή της Μακεδονίτισσας,κοντά στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας.
Κωνστ. Πατιαλιάκας
Αντιστράτηγος ε.α