*Ο Δημήτριος Γόντικας
Μακρά πορεία στην πολιτική και τη δικηγορία είχε ο Ηλείος πολιτικός Δημήτριος Γόντικας, ο οποίος αναδείχθηκε πέντε φορές Πρόεδρος της Βουλής.
Ο Δημήτριος Γόντικας, γεννήθηκε το 1888 στα Μαγούλιανα Γορτυνίας και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ασχολήθηκε με τη δικηγορία στον Πύργο Ηλείας από το 1915 έως το 1948.
Εξελέγη βουλευτής Ηλείας με το Κόμμα των Φιλελευθέρων κατά την περίοδο 1932-1933 και αργότερα στη Γ΄ Αναθεωρητική Βουλή που προέκυψε τον Ιανουάριο του 1936 και διαλύθηκε στις 4 Αυγούστου του ιδίου έτους, όταν ο Ιωάννης Μεταξάς, επέβαλε τη δικτατορία του. Επανεξελέγη στη Δ΄ Αναθεωρητική Βουλή των ετών 1946-1950 και κατόπιν στις εκλογές του 1950, 1951, 1956 και 1958, πάντοτε με το Κόμμα των Φιλελευθέρων στην Ηλεία. Το 1961 αναδείχθηκε βουλευτής με την ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Διετέλεσε υπουργός Εφοδιασμού και Διανομών στις κυβερνήσεις του Θεμιστοκλή Σοφούλη το 1948-1949 και στην κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου την άνοιξη του 1950 Υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου που ασκούσε και καθήκοντα Υφυπουργού Στρατιωτικών ανέλαβε στην κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα τον Απρίλιο του ίδιου έτους.
*Ο Δημήτριος Γόντικας, προεδρεύει στην πρώτη μετακατοχική συνεδρίαση της Βουλής, το 1946
Ο Δημήτριος Γόντικας, ήταν αντιπρόεδρος της Γ΄ Αναθεωρητικής Βουλής του 1936. Ως αντιπρόεδρος της Βουλής εκείνης, προήδρευσε προσωρινά και στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση στις 13 Μαΐου 1946, όταν η Βουλή συνήλθε μετά από διακοπή δέκα ετών, λόγω της δικτατορίας του Μεταξά και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Δημήτριος Γόντικας αναδείχθηκε Πρόεδρος της Βουλής για πρώτη φορά στις 18 Απριλίου 1950, υποστηριζόμενος από το κόμμα των Φιλελευθέρων και με κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα. Στη συνεδρίαση εκείνη παρέστησαν για πρώτη φορά και οι Δωδεκανήσιοι βουλευτές, αφού η περιοχή αυτή ήταν η τελευταία που ενσωματώθηκε στην Ελλάδα. Επί 243 παρόντων, ο Δημήτριος Γόντικας έλαβε 136 ψήφους. Ο Πραξιτέλης Μουτζουρίδης που υποδείχθηκε από το Λαϊκό Κόμμα έλαβε 74 ψήφους. Ο Νεόκοσμος Γρηγοριάδης της Δημοκρατικής Παράταξης 17 ψήφους και ο Φωκίων Ζαΐμης 1 ψήφο. Βρέθηκαν επίσης 13 λευκά και 2 άκυρα ψηφοδέλτια. Ο νέος Πρόεδρος κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο Ύψιστος ηυλόγησε τους μακραίωνας αγώνας των και αι ωραίαι Δώδεκα νήσοι μας, επανήλθον εις τους μητρικούς κόλπους». Η αίθουσα σείσθηκε από τα χειροκροτήματα των βουλευτών, ενώ ο Εμμανουήλ Μπακλατζής φώναζε δυνατά: «Είθε γρήγορα και η Κύπρος»!!!
*Μαγούλιανα. Ο τόπος γέννησης του Δημητρίου Γόντικα
Μέσα στην ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης, ο Δημήτριος Γόντικας ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, παρέλαβε στις 4 Ιουλίου 1950 τους τόμους των υπογραφών του ενωτικού δημοψηφίσματος των Κυπρίων. Τότε και η Βουλή υιοθέτησε σχετικό ψήφισμα, με το οποίο εξέφραζε την πλήρη υποστήριξή της στο αίτημα των Ελλήνων της Κύπρου.
Στη συνέχεια, αναδείχθηκε Πρόεδρος της Βουλής στις 4 Σεπτεμβρίου 1950, την 1η Νοεμβρίου 1950, στις 25 Οκτωβρίου 1951 και στις 18 Αυγούστου 1952.
Ήταν επίσης πρόεδρος του ελληνοαμερικανικού ινστιτούτου Αθηνών καθώς και του Ελληνογιουγκοσλαβικού συνδέσμου. Επικεφαλής ελληνικής αντιπροσωπείας επισκέφθηκε μάλιστα τη γειτονική χώρα και συνετέλεσε, να τεθούν οι βάσεις για την βελτίωση των ελληνογιουγκοσλαβικών σχέσεων.
Στις 11 Νοεμβρίου 1958, κατά την εσωκομματική κρίση στο Κόμμα των Φιλελευθέρων ανέλαβε προσωρινά και την αρχηγία του.
Είχε δύο γιους, τον μετέπειτα βουλευτή και ευρωβουλευτή Κωστή και τον Ηλία Γόντικα.
Πέθανε στην Αθήνα το 1967.
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου