Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_11/09/2011_455708
*Η υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας από τους εκπροσώπους του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ
Ηλία Τσιριμώκο, Γιώργη Σιάντο και Μήτσο Παρτσαλίδη
Η Συμφωνία της Βάρκιζας έδωσε τέλος στην εμφύλια σύρραξη του Δεκεμβρίου, αλλά δεν έλυσε τα βαθύτερα πολιτικά της προβλήματα, αυτά που κατά κύριο λόγο προκαλούσαν τη σύγκρουση. Στο εξής, η εσωτερική διαμάχη στην Ελλάδα συνδέθηκε με την αντιπαλότητα μεταξύ της Σοβιετικής Ενωσης και των δυτικών δυνάμεων στα Βαλκάνια, δίνοντας έτσι μεγάλη διεθνή διάσταση στον ελληνικό πολιτικό αγώνα.
Ο Νίκος Ζαχαριάδης, στα τέλη Μαΐου, αμέσως μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, αναγνώρισε επίσημα πως η πολιτική γραμμή και η δράση της ηγεσίας του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της απουσίας του ήταν σωστή.
*Σκίτσο του Νίκου Ζαχαριάδη σε ρωσική καρτ ποστάλ
Βέβαια, την περίοδο αυτή, η πολιτική της ηγεσίας του ΚΚΕ, και ιδιαίτερα του Ζαχαριάδη, είναι αντιφατική· κινείται σε δύο επίπεδα και διακατέχεται από το σύνδρομο της χαμένης εξουσίας. Από τη μία πλευρά προτείνει δημόσια ομαλή εσωτερική δημοκρατική εξέλιξη και από την άλλη προσπαθεί να βρίσκει προσχήματα, για να μην εγγραφούν οι οπαδοί του στους εκλογικούς καταλόγους. Είναι φανερό ότι από τον Ιούλιο κιόλας του 1945, το ΚΚΕ σκεφτόταν την αποχή. Μάλιστα, τον Αύγουστο, ύστερα από την άρνηση του αντιβασιλέα, αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού να αντικαταστήσει την κυβέρνηση Βούλγαρη, το ΚΚΕ απέσυρε από τις επιτροπές, που θα αναθεωρούσαν τους εκλογικούς καταλόγους, όλους τους αντιπροσώπους του, για «να πάψουν να μετέχουν στην κωμωδία, που στόχευε στην αλλοίωση της θέλησης και των αισθημάτων του λαού». Βέβαια, η απειλή για αποχή διατυπώθηκε ξανά και στο 7ο Συνέδριο.
*Μετακίνηση ανταρτών στα βουνά
Για τον Ζαχαριάδη η Συμφωνία της Βάρκιζας ήταν απλά μια «ανάπαυλα», όπως αναφέρει ο ίδιος σε έκθεσή του προς τον Στάλιν. Το πέρασμα στον Εμφύλιο Πόλεμο, πάντως, εκφράζεται με τον όρο «αυτοάμυνα» και είχε μια σταδιακή κλιμάκωση, μέχρι να καταλήξει από την οργάνωση παλλαϊκής αντίστασης του 1945-46 στην ένοπλη εξέγερση.
*Εμφύλιος: Αντάρτικος χορός
Έγκριση του ένοπλου αγώνα από τον Στάλιν στην Κριμαία
Βέβαια, ο Ζαχαριάδης δεν έκανε ούτε το ένα ούτε το άλλο, αλλά ακολούθησε τον τρίτο δρόμο, όπως εξήγησε στις 6 Μαΐου 1946 στον Σοβιετικό πρέσβη στην Αθήνα, Ροντίονωφ, δηλαδή το μποϊκοτάζ των εκλογών και το σταδιακό πέρασμα στον ένοπλο αγώνα.
Η τακτική της εκλογικής αποχής ήταν κατά βάση πολιτική του Ζαχαριάδη, που πίστευε ότι στη χώρα επικρατούσαν ευνοϊκές επαναστατικές συνθήκες και ιδιαίτερα ότι η ανασύνταξη των λαϊκών δυνάμεων είχε ολοκληρωθεί. Οι εκτιμήσεις αυτές του Ζαχαριάδη επικράτησαν στη 2η Ολομέλεια, σε βάρος των απόψεων για μια ειρηνική δημοκρατική πορεία προς την εξουσία. Ετσι, η αποχή από τις εκλογές, παρά την αντίθετη συμβουλή της Σοβιετικής Ενωσης, ήταν φυσική συνέπεια των γεγονότων που επιτάχυναν την πορεία προς την ένοπλη σύγκρουση και την έκαναν αναπόφευκτη.
Παρ’ όλο που, με την απόφαση της 2ης Ολομέλειας, το ΚΚΕ προσανατολιζόταν προς την ένοπλη αναμέτρηση, η ηγεσία του δεν ήθελε να προχωρήσει σε συγκεκριμένο σχέδιο προετοιμασίας, προτού εξασφαλίσει τη συμπαράσταση κυρίως της ΕΣΣΔ και των γειτονικών κομμουνιστικών κρατών. Ο Ζαχαριάδης δεν ήθελε να επαναληφθεί το λάθος του Δεκεμβρίου του 1944, γιατί πίστευε ότι χωρίς εξωτερική βοήθεια κάθε ένοπλη αναμέτρηση θα κατέληγε σε αποτυχία. Ετσι, πηγαίνει στο εξωτερικό, για να ζητήσει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια.
*Στρατιώτες του εθνικού στρατού.
Σχετικά με το πρώτο ταξίδι του Ζαχαριάδη στο εξωτερικό με αφορμή το συνέδριο του Κ.Κ. Τσεχοσλοβακίας στα τέλη Μαρτίου 1946 πρέπει να ειπωθεί ότι ο ηγέτης του ΚΚΕ από τη Θεσσαλονίκη πέρασε στη Γιουγκοσλαβία, στις 25 Μαρτίου έφτασε στο Βελιγράδι και δύο μέρες αργότερα φθάνει στην Πράγα όπου και συναντά τον Γκόντβαλντ στον οποίο δηλώνει ότι όπως εξελίσσεται η κατάσταση στην Ελλάδα, γίνεται αναπόφευκτη η ένοπλη αναμέτρηση. Το ΚΚΕ έχει τις δυνατότητες να λύσει υπέρ αυτού μια τέτοια αναμέτρηση, υπολογίζοντας και την αναγκαία βοήθεια των φίλων του εξωτερικού. Ο Γκόντβαλντ δεν έδειξε ιδιαίτερη χαρά, αλλά συμφώνησε μ’ αυτά και είπε ότι σε τέτοια περίπτωση το ΚΚΕ μπορεί να είναι βέβαιο για τη συνδρομή της Τσεχοσλοβακίας κυρίως με βαρύ οπλισμό και οικονομική βοήθεια.
*Ο Τίτο και ο Στάλιν. Και οι δύο ευθύνονται για την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα
Ένθερμος ο Τίτο
Δυστυχώς, δεν έχουμε κανένα αυθεντικό κείμενο για το τι ακριβώς ειπώθηκε και αποφασίστηκε σ’ αυτές τις συναντήσεις και κυρίως τη συνάντηση Ζαχαριάδη - Στάλιν. Το βέβαιο είναι ότι στην Κριμαία αποφασίστηκε τελικά το πέρασμα στον ένοπλο αγώνα.
*Οι εφημερίδες αναγγέλουν τον επιτυχή τερματισμό του εμφυλίου πολέμου
Τελικός στόχος η κατάληψη της εξουσίας
Την παραμονή των εκλογών τμήμα ανταρτών με επικεφαλής τον Υψηλάντη επιτέθηκε στο Λιτόχωρο. Η διαταγή είχε δοθεί από τον Ζαχαριάδη στον Μάρκο Βαφειάδη και τον Γιώργη Κικίτσα, όταν ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ πέρασε από τη Θεσσαλονίκη στις 21 Μαρτίου, πηγαίνοντας στην Πράγα. Για πάρα πολλά χρόνια η επίθεση αυτή σήμαινε την έναρξη του Εμφυλίου Πολέμου. Με τα στοιχεία που έχουμε σήμερα η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Σύμφωνα με τον Αλέξη Ρόσιο (Υψηλάντη), στόχος της επίθεσης ήταν «…μια ισχυρή και άγρια τρομοκρατική ομάδα που δρούσε εξοντωτικά στην περιοχή Κατερίνης - Λιτόχωρου… Η ημερομηνία της 30ής προς 31ης Μαρτίου ήταν συμπτωματική. Ψάχνουμε να εντοπίσουμε τη συμμορία τέσσερις ημέρες, στάθηκε αδύνατο. Και μόνο στις 30 του μηνός τους εντοπίσαμε. Χτυπώντας στο Λιτόχωρο αποβλέπουμε να δώσουμε ένα μάθημα σε μια παρακρατική συμμορία».
Το καλοκαίρι του 1946 το αντάρτικο κίνημα άρχισε να αναπτύσσεται σταδιακά και να συγκροτούνται τα πρώτα περιφερειακά αρχηγεία. Από το αρχειακό υλικό που υπάρχει διαθέσιμο σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθεί πειστική η ερμηνεία που προβάλλεται ότι η ηγεσία του ΚΚΕ μετά τη 2η Ολομέλεια και έως τον Φεβρουάριο του 1947 δεν είχε στόχο την κατάληψη της εξουσίας, αλλά επιδίωκε να επιβάλει στην ελληνική κυβέρνηση και στους Βρετανούς έναν συμβιβασμό που θα εξασφάλιζε τη μετάβαση σε ένα καθεστώς «δημοκρατικής τάξης και ομαλότητας».
*Ο Γιάννης Ιωαννίδης
* Ο κ. Βασίλης Κόντης είναι ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο ΑΠΘ.
Αυτό το άρθρο θα πρέπει να το διαβάσουνε όλα τα κομμούνια και να δούνε τι κακό προξενήσανε στην ελλάδα με την στάση τους ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚωνσταντίνος Γεωργιάδης
Το ζήτημα αυτό είχε ήδη λυθεί στον καθορισμό των ζωνών επιρροής. 90% για τη Μεγάλη Βρετανία, 10% για τη Σοβιετική Ένωση. Το λάθος που έγινε, από πλευράς ΚΚΕ, ήταν ότι δεν συμμετείχε στις εκλογές και, αντ' αυτού, απείχε και κήρυξε ένοπλο αγώνα. Βέβαια, και οι δύο παρατάξεις μάχονταν για την εξουσία. Αυτό είναι το διαχρονικό μας κακκό ως Έλληνες, η διχόνοια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΙ ΤΟΝ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ . ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΟΙΟ ΜΕΛΑΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΗΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΞΕΚΛΗΡΗΣΤΗΚΑΝΕ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΩΡΙΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΣ ΜΑΣ ΓΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΓΙΝΕ
Τέτοια φανατισμένα σχόλια αποτελούν έλλειψη σεβασμού στην επιστημονοσύνη και τη νήφαλιότητα του συντάκτη του πονήματος, που προσπαθεί να προσεγγίσει τα ιστορικά γεγονότα με αντικειμενικότητα και κριτικό πνεύμα........
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρίτων Κοκκινάκης
Ο Φανατισμός πάντα οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέγα λάθος του ΚΚΕ που δεν πήρε τότε μέρος στις εκλογές... Πάντως σε κάποιο βιβλίο είχα διαβάσει πως ο Στάλιν ποτέ δεν έδωσε επίσημα την συγκατάθεσή του στον Ζαχαριάδη για την έναρξη του λεγόμενου 2ου γύρου....
ΑπάντησηΔιαγραφήΓρηγόρης Κόζιακας
Συγκεκριμένα ο Στάλιν είχε πει για τις προθέσεις του ΚΚΕ εκείνη την περίοδο, εύχομαι να τους βοηθήσει ο Θεός, αλλά εγώ δεν πιστεύω στον Θεό...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓρηγόρης Κόζιακας
Σύρος 16 Νοεμβρίου 2014.Ώρα 16.20
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάγια επιδίωξη και διακαής πόθος του ΚΚΕ από τη περίοδο της κατοχής ήταν η με βίαια μέσα κατάληψη της εξουσίας,αφού με δημοκρατικές διαδικασίες ήταν αδύνατο να το επιτύχει.Εκμεταλλευόμενο την επιθυμία του Ελληνικού Λαού για την απελευθέρωση από την τριπλή κατοχή ίδρυσε το ΕΑΜ και τον στρατιωτικό βραχίονα του τον ΕΛΑΣ,στο οποίο είχαν ενταχθεί πολλοί κεντροαριστεροί.Η Στρατηγική του κατά τη διάρκεια της κατοχής,προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό του,απέβλεπε στη διάλυση ή στην υπαγωγή του όλων των λοιπών αντιστασιακών οργανώσεων στην Ελλάδα καθώς και στη διάλυση των Μονάδων του Ελληνικού Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού στη Μέση Ανατολή, ώστε να μην υπάρχει άλλη μάχιμη δύναμη πλήν του ΕΛΑΣ,κατά την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.
Κατά τη μάχη του Δεκεμβρίου 1944 το ΚΚΕ δεν κατόρθωσε να επιτύχει του σκοπού του και αναγκάσθηκε να υπογράψει στις 12 Φεβρουαρίου 1945 τη Συμφωνία της Βάρκιζας.Μια Συμφωνία που δίχασε τα στελέχη του ΚΚΕ,όπως τον Άρη Βελουχιώτη και πολλούς άλλους.Παρά την ήττα η ηγεσία του ΚΚΕ:
1.Θεώρησε την Συμφωνία της Βάρκιζας μια ανάπαυλα,μια περίοδο για ανασύνταξη των δυνάμεών του,για επανάληψη στο μέλλον του ένοπλου αγώνα,όταν οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκότερες.
2.Παρέδωσε κατά παράβαση των όρων της Συμφωνίας μόνο τον άχρηστο και παλαιό οπλισμό,ενώ τον σύγχρονο και εύχρηστο απέκρυψε.
3.Δεν απόθεσε τα όπλα,αλλά κράτησε αυτά επ ώμου,έτοιμα προς σκόπευση και πυροδότηση.
4.Επίσημα εμφανιζόταν νομοταγές και να τηρεί τους όρους της Συμφωνίας,ενώ στο παρασκήνιο ετοιμαζόταν για τον επόμενο ένοπλο αγώνα[Εκπαίδευση στελεχών σε Στρατόπεδα Βορείων γειτόνων,συναντήσεις,επαφές με ηγέτες Ανατολικών χωρών για παροχή ηθικής και υλικής βοήθειας κ.α]
5.Εκμεταλλεύτηκε την απαράδεκτη αδυναμία του κράτους να επιβάλει την ασφάλεια και την τάξη,ώστε να αποφεύγονται αυθαίρετες βιαιοπραγίες,απειλές,διώξεις ακόμα και δολοφονίες κατά κομουνιστών,που είχαν διαπράξει εγκλήματα στα προηγούμενα χρόνια,κατά παράβαση των αρχών του Κράτους Δικαίου[Λευκή Τρομοκρατία].
6.Απέσχε από τις βουλευτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946,ενέργεια που καταδικάσθηκε και από τον ίδιο τον Στάλιν.
7.Δυσχέραινε με διάφορα προσχήματα το έργο της Κυβέρνησης προς τις βουλευτικές εκλογές.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η ηγεσία του ΚΚΕ πίστεψε ότι οι συνθήκες ήταν ιδανικές για τον ένοπλο αγώνα.Γι αυτό κήρυξε τον αγώνα στις 30 Μαρτίου 1946 με την προσβολή των φρουρών των εκλογικών τμημάτων στο Λιτόχωρο Πιερίας.
Κωνστ.Πατιαλιάκας
Αντιστράτηγος ε.α