Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΤΑΝ ΑΣΚΟΥΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΕΡ...ΤΣΕΠΗΣ!!!

*Στο κτίριο αυτό, στην οικία Αλέξανδρου Κοντόσταυλου, συνεδρίαζε τότε η Α΄ Εθνοσυνέλευση, όπου ακούσθηκε ο ανιδιοτελής λόγος των αγωνιστών του 1821.





Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης




          Τον Σπύρο Μήλιο, μια διακεκριμένη πολιτική και στρατιωτική προσωπικότητα, τον έχουμε παρουσιάσει από αυτό εδώ το ιστολόγιο*. 
          Ο Σπύρος Μήλιος από τη Χιμάρα είναι από τους πιο γνωστούς Βορειοηπειρώτες αγωνιστές, που πολέμησε σε κρίσιμες μάχες της Επανάστασης του 1821. Μετά την απελευθέρωση, διετέλεσε αξιωματούχος σε διάφορες στρατιωτικές και πολιτικές θέσεις στο ελληνικό κράτος και το 1872 αναδείχθηκε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
Σήμερα όμως, θα γνωρίσουμε μια άλλη πτυχή του βίου του, που ανάγεται στο 1843. Μιλάμε για την ανιδιοτέλειά του. 


Αλλά θα μιλήσουμε και για την ανιδιοτέλεια και άλλων αξιωματικών που έκαναν την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου για να επιβάλουν στον Ελέω Θεού Μονάρχη, την εφαρμογή Συντάγματος. Τότε δηλαδή, που μπορούσαν να εξασφαλίσουν  ισόβιο μισθό  του βαθμού που έφεραν ως εν ενεργεία αξιωματικοί του Στρατού.
Τότε, η Εθνοσυνέλευση που συγκροτήθηκε μετά την Επανάσταση των Καλλέργη και Μακρυγιάννη, έφερε ψήφισμα στην Σύνοδο της Ολομέλειας για ηθικές και υλικές αμοιβές των αξιωματικών της Φρουράς της Πρωτεύουσας, που έλαβαν μέρος στην Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου.
*Ο Σπύρος Μήλιος

Ο Σπύρος Μήλιος που έπαιξε ενεργητικό και σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση ως στρατιωτικός και στη συνέχεια εξελέγη Πληρεξούσιος Θηβών, αρνήθηκε να πάρει τον ισόβιο μισθό του βαθμού του. Πήρε το λόγο προς το τέλος της συνεδρίασης και τόνισε προς την Εθνοσυνέλευση, όπως έγραψε στις 8 Δεκεμβρίου η εφημερίδα «Αθηνά»,  ότι αποδέχεται τις ηθικές αμοιβές προς  τους αξιωματικούς, αλλά δεν δέχεται την εφ’ όρου ζωής μισθοδοσία του «διότι δεν εκινήθην εις τον ένδοξον σκοπόν της ημέρας εκείνης χάριν φιλοκερδείας». Και πρόσθεσε πως «καθ’ όσον αφορά το άτομό μου, δεν παραδέχομαι το μέρος με το οποίο υλικώς ανταμείβει τους αξιωματικούς της Φρουράς της πρωτευούσης η Σύνοδος».
Στη συνεδρίαση εκείνη και μετά την αγόρευση του Σπύρου Μήλιου πήρε το λόγο ο πληρεξούσιος Χαλκίδας Αθανάσιος Πετσάλης, που αναφέρθηκε στην αποφασιστική συμμετοχή στην Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του υποστράτηγου Νικόλαου Κριεζιώτη, ο οποίος συνέβαλε στην επικράτησή της στη Χαλκίδα και πρότεινε στις ηθικές και υλικές αμοιβές της Φρουράς των Αθηνών να συμπεριληφθεί και ο Κριεζιώτης. Και ενώ η Σύνοδος της Ολομέλειας εξέφραζε τις ευχαριστίες της γι’ αυτόν, ο Κριεζιώτης, ήδη πληρεξούσιος Χαλκίδας, εισήλθε στην αίθουσα. Και όταν αντελήφθη ότι οι επευφημίες και οι ζητωκραυγές ήταν γι’ αυτόν πήρε το λόγο και είπε:
*Ο Νικόλαος Κριεζιώτης

«Εγώ δεν έκαμα τίποτε περισσότερον από το χρέος μου. Δεν καταδέχομαι να λάβω καμμίαν υλικήν αμοιβήν, διότι εφάνην πιστός προς την πατρίδα μου και τόσον μάλλον, όσον ό,τι και αν έπραξα το έπραξα εν συμφώνω  μετά των συναδέλφων μου Θεοδώρου Γρίβα, όστις εξεπλήρει ταυτοχρόνως το ίδιον έργον εις το άλλο άλλον της Ελλάδος, του Ιωάννου Μακρυγιάννη και άλλων, με τους οποίους είμαι και θέλω είσθαι στενά συνδεδεμένος».
*Ο Θεόδωρος Γρίβας

Στη συνέχεια και ο υποστράτηγος Θεόδωρο Γρίβας, πληρεξούσιος Βόνιτσας,  είπε ότι ωσαύτως δεν δέχεται όπως και ο συνάδελφός του καμιά υλική αμοιβή.
Τα ίδια είπε και ο συνταγματάρχης Μακρυγιάννης, πληρεξούσιος Αθηνών.
*Ο Ιωάννης Μακρυγιάννης

Η Σύνοδος της Ολομέλειας της Α΄ Εθνοσυνέλευσης τους ευχαρίστησε για τα γενναία αισθήματά τους, τους  επαίνεσε και τους ευχήθηκε μακροζωία «και να διατηρήσουν το προς την Πατρίδα και το Βασιλέα της  Όθωνα, σέβας».
Και φυσικά δεν έλαβαν υλικές αμοιβές οι γενναίοι αξιωματικοί. Γι’ αυτό η εφημερίδα «Αιών» έγραψε στις 15 Δεκεμβρίου 1843 ότι: «Η Φρουρά των Αθηνών έδειξε και κατ’ αυτήν την περίστασιν τα γενναιότερα και πατριωτικώτερα αισθήματα, μη παραδεχθείσα καμμίαν προνομιούχον διάκρισιν ένεκα της μεταξύ Ανακτόρων και Λαού  μεσολαβήσεώς της κατά την 3ην 7/βρίου. Η νέα αύτη διαγωγή των κ. Αξιωματικών ανοίγει νέας υπέρ εαυτών σελίδας επαίνων εις την ιστορίαν».

Κάνετε τώρα τις απαραίτητες συγκρίσεις με τις μεταπολιτευτικές γενεές πολιτικών...


Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης



·        Βλέπε για τον Σπύρο Μήλιο στο 
http://sitalkisking.blogspot.com/2011/07/32.html




46 σχόλια:

  1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΠΑΝΤΕΛΗ......ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ..............
    ΛΙΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι να σχολιάσει κανείς Παντελή? Μόνο να κουνήσει με θλίψη το κεφάλι του θα μπορούσε... Προχθές διάβαζα κάπου στο διαδίκτυο που υπηρέτησαν -όσοι υπηρέτησαν!!!- στις Ένοπλες Δυνάμεις οι: Παπανδρέου, Βενιζέλος, Πάγκαλος, Τσοχατζόπουλος, Καραμανλής, Σαμαράς, Καρατζαφέρης και Τσίπρας: Bλέπουμε δλδ μία οικουμενική συμφωνία στην εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων... Τη μόνη που δεν μπορώ να κατηγορήσω ότι στο θέμα αυτό είναι η Παπαρήγα λόγω μη στράτευσης των γυναικών!!!... Την Καλησπέρα μου συμπατριώτη!!!...

    Δήμος Τσαγκούδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΟΥ ..... ΑΚΟΥ ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΛΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝ !!!!

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΠΙΔΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ κύριε Αθανασιάδη. Αυτό το κείμενό σας πρέπει να διαδωθεί.

    Αθηνά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε αντίθεση με τους σημερινούς....
    Βιργινία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καμαρώνω γιατί στα δύσκολα υπάρχει ομοψυχία και ανιδιοτέλεια.Πόσο πιο δύσκολα απ το σήμερα!... Προς το παρόν καμιά σύγκριση....
    Ελπίδα Βαρυπάτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Eγω ευχαριστω για ολο αυτο το υπεροχο που διαθετετe!!!


    Σούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλό το τελευταίο, αφορμή για σκέψεις. Η προσκόληση στα υλικά αγαθά διαφθείρει. Φθάσαμε να θεωρούν οι δικαστές ότι πρέπει να παίρνουν μεγάλες μισθούς προκειμένου να είναι ανεξάρτητοι, ενώ οι μεγάλοι μισθοί του καθιστούν όχι απλώς εξαρτημένους, αλλά μέρος του συστήματος. Πουθενά αλλού δεν συμβαίνει αυτό και στη Γερμανία υπάρχει ενιαίο μισθολόγιο για όλους συμπεριλαμβανομένων δικαστών, καθηγητών πανεπιστημίου κτλ. Αξίζει κάποτε να παρουσιασθεί η νομική πλευρά του -Τσοβόλα δώστα όλα- από το 1989 μέχρι σήμερα, γιατί απετέλεσε την αρχή εξελίξεων, και πώς φθάσαμε τα ρετιρέ του δημοσίου να διεκδικούν το επίδομα των 176 ΕΥΡΩ που προορίζονταν για τα φτωχαδάκια....


    Κρίτων Κοκκινάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Διότι δεν εκινήθην εις τον ένδοξον σκοπόν της ημέρας εκείνης χάριν φιλοκερδείας... Μένω στα λόγια του στρατιωτικού και πολιτικού Σπύρου Μήλιου και αναρωτιέμαι πού πήγαν αυτοί οι άνδρες της Ελλάδας;;;

    Ελένη Ραντζούδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λειψανδρία φιλογενών ανδρών, υπάρχει Ελένη... Δυστυχώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άραγε ποιος θα μας αφυπνίσει? Βασικό και αναπάντητο ερωτημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό είναι προφανές αλλά και πάλι με ξαφνιάζει ο βαθμός αλλοτρίωσης της φυλής μας... που χάθηκαν αυτά τα ηρωικά γονίδια... σε πιο βαθύ λήθαργο έχουν βυθιστεί... και τι θα μπορούσε να τα αφυπνίσει...

    Ελένη Ραντζούδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ σωστό και το σχόλιο της 10/09/11, 11:55 μμ :)........

    Helene Poulakou

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  15. Κάθε σκέψη επιβεβαιώνει την θεωρία της ΖΩΟΠΟΙΟΥ ΔΡΑΣΕΩΣ: ΓΝΩΣΙΣ-ΣΥΓΚΡΙΣΙΣ-ΚΡΙΣΙΣ και κάθε ΣΥΓΚΡΙΣΙΣ των παλαιών πολιτικών με τους τωρινούς επιβεβαιώνει ότι παλαιοί ήταν ΕΘΝευεργέτες ενώ οι τωρινοί ΕΘΝολετήρες!!!

    Αλκίνοος Μίτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Mπραβο Παντελη!Που μας γνωριζεις αυτους τους καταπληκτικους πατριωτες.Εχουμε αναγκη απο τα παραδειγματα αυτων των ανθρωπων με το υψηλο εθνικο φρονημα!

    Δημητρα Μερμηγκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ηλίας Κοτρίδης Ή όταν αγωνίζονταν "Υπέρ Πάτρις" και όχι ...."υπέρ πάρτης".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Emmanouil Simos ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΒΕΡΕΜΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΚΑ. ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΟΥ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΓΑΠΗΤΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Dimitra Karavasili Φωτεινά παραδείγματα στη νεώτερη πολιτική ιστορία μας. Αποδείχτηκε όμως ότι "ένας κούκος δεν έφερε, ούτε φέρνει την άνοιξη"... και δυστυχώς "τα φωτεινά παραδείγματα" είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Πάντως καλά κάνετε και τα θυμίζετε, γιατί ποιος ξέρει... ίσως εμπνεύσουν κάποιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Christos Avramidis
    Που είναι μερικοί σαν αυτούς ;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ηλίας Κοτρίδης
    "Εγώ δεν έκαμα τίποτε περισσότερον από το χρέος μου προς την Πατρίδα...". Όταν ο αγών ήτο υπέρ Πάτρης και όχι υπέρ....πάρτης. Αν ζούσαν σήμερα ανάμεσά μας, μάλλον, φασίστες θα τους λέγανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Elen Chion
    Εξαιρετικη διδαχη,,,,για μερικους -μερικους.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Efstratios Mouzas
    Στην νεώτερη ιστορία μας όταν αγοράστηκε το Θωρηκτό Αβέρωφ, από Ελληνικής πλευράς τις διαπραγματεύσεις έκανε ένας αξιωματικός του ναυτικού ονόματι Κοντόσταυλος. Κάποια στιγμή όταν κατέληξαν στο ποσό που θα πληρωνόταν για την απόκτηση του θωρηκτού ο Κοντόσταυλος είπε."και εγώ τι θα βγάλω απο αυτή την ιστορία"?...Ολοι πάγωσαν, αλλά μετά σκέφτηκαν, ο εκπρόσωπος της Ελλάδος είναι, δικαιούται να πάρει την μίζα του. Του είπαν λοιπόν ένα ποσό. Τότε τους απάντησε. "Ωραία, αφαιρέστε και αυτό το ποσό από τα χρήματα που θα πληρώσει η πατρίδα μου για το πλοίο". Αυτοί ήταν τότε οι διαπραγματευτές "οπλικών συστημάτων".Όχι μόνο δεν έκλεβαν δραχμή, αλλά έκαναν προσπάθειες να γλυτώσει η χώρα όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα. Γιαυτό υποστηρίζω ότι όταν κλέβει κανείς την χώρα του, και ιδιαίτερα στρατιωτικό υλικό να θεωρείται πράξη εσχάτης προδοσίας εν καιρώ πολέμου, και να τιμωρείται φυσικά με την ανωτάτη τον ποινών. Θάνατος! Όχι δίκες, εφετεία, 2/5 της ποινής, λόγοι υγείας κλπ κλπ, και να βγαίνουν σε λίγα χρόνια έξω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Emmanouil Simos
    ΠΑΝΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΙΣΤΟΡΗΣΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Stella Muratoglu
    Εγώ δεν εκαμα τίποτε περισσότερον απο το χρέος μου προς την Πατρίδα.....
    Δεν καταδέχομαι να λάβω καμμίαν υλικήν αμοιβήν,διοτι εφάνην πιστός προς την πατρίδα μου.....
    Ηταν Πατριώτες με υψηλό εθνικό φρόνημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Chrysa Christidi
    Περασμενα Μεγαλεια..............κλαψ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Elen Chion
    Αχ Παντελη, θλιψη μας γεμιζουν αυτες οι αναφορες!!!! αυτο το κειμενο επρεπε να μπαινει και να ξαναμπαινει στις θυριδες καποιων,,,,,,,καθε πρωι!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Armandos Manafis
    Πάντα κάποιοι νοιάζονται για την πατρίδα και κάποιοι για την τσέπη τους ... Τότε, τώρα και πάντα ... Αυτός είναι ο άνθρωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Andreas Makrides
    Παντελή, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι άνθρωποι αυτοί μόλις είχαν βγει από μία εξέγερση, δηλαδή από ένα τραγούδι.

    Όσο διαρκεί το τραγούδι, οι άνθρωποι συνήθως λάμπουν με μία αβίαστη ηθική. Όταν το τραγούδι σβήσει, ξεκινούν τα υπόλοιπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Despo Meimarides
    Και δεν ήταν ο μόνος. Ακόμη και η γενιά των γονέων μας ευτύχησε να έχει πολιτικούς που έμπαιναν πλούσιοι στην πολιτικοί και έβγαιναν φτωχοί. Οι παλαιό πολιτικοί είχαν στην πλειοψηφία τους ευπρέπεια, ηταν μορφωμένοι, εσέβοντο τους αντιπάλους τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Νίνα Γκούδλη
    Το χρέος προς την πατρίδα.....Αυτά πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία!....Ευχαριστώ που τα αναδεικνύεις Παντελή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Tasos Stampoulis
    Παντελη αλλες εποχες τωρα οχι μονο ψηφιζουν για υλικες αμοιβες και φοροαπαλλαγες για τον εαυτον τους αλλα εχουν κ πολυ μακρια χερια, Τι να τις κανουν τις ηθικες αμοιβες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Νίνα Γκούδλη
    Συγχαρητήρια παντελή για την ανάδειξη συμπεριφοράς των αληθινών πατριωτών. Αυτά πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία για δημιουργία χαρακτήρων των νέων!....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ραϊκούδης Κωνσταντίνος
    Μετά την παροχή Συντάγματος δεν βελτιώθηκε η κατάσταση της χώρας αλλά έγινε χειρότερη. Μέσα σε λίγο καιρό άλλαξαν πάρα πολλές κυβερνήσεις! Ίσως ήταν νωρίς ακόμη για τέτοιες παροχές σε ένα λαό που απέκτησε την ελευθερία του μόλις 15 χρόνια πριν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Δεν έφταιγε απαραιτήτως η παροχή Συντάγματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Βασίλης Ναζλής
    Παντελή η ανάρτηση σου αυτή πρέπει να μας προβληματίσει όλους!Οι σύγχρονοι "πολιτικοί"μας αμείβονται πλουσιοπάροχα,ελάχιστα προσφέρουν στον απλό κόσμο,χαμογελούν αυτάρεσκα για την "πολιτική"τους παρουσία,είναι παρόντες μόνο σε εορτές και πανηγύρια ,περιορίζονται σε κτυπήματα στην πλάτη και αλλάζουν κόμματα ποιό συχνά απ'ότι...εσώρουχα!!!Δυστυχώς αναδεικνύονται με τις πράξεις τους ,μια επαγγελματική ελίτ που διαφυλάσσει τα επαγγελματικά της κεκτημένα με νύχια και με δόντια και ο απλός κόσμος πένεται οικονομικά. Κυβιστές, αγύρτες και σαλτιμπάγκοι της πολιτικής μιζέριας,δεν εμπνέουν πλέον.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Michail Athanasioy
    Ευγε Βασιλη μου τωρα σ'αγαπαω πιο πολυ ...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ραϊκούδης Κωνσταντίνος
    Μετά την παροχή Συντάγματος δεν βελτιώθηκε η κατάσταση της χώρας αλλά έγινε χειρότερη. Μέσα σε λίγο καιρό άλλαξαν πάρα πολλές κυβερνήσεις! Ίσως ήταν νωρίς ακόμη για τέτοιες παροχές σε ένα λαό που απέκτησε την ελευθερία του μόλις 15 χρόνια πριν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Δεν έφταιγε απαραιτήτως το Σύνταγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ραϊκούδης Κωνσταντίνος
    Όλοι αυτό επικαλούνταν όμως για να πάρουν αυτό που ήθελαν. Συγκεκριμένα έλεγαν αυτός ο συνταγμας το λέει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Charles Dorian
    Επί Όθωνος, το σύνταγμα ποτέ δεν ίσχυσε στην πράξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Σύμφωνοι, αλλά ο εξαναγκασμός του Όθωνα στην παραχώρησή του, ήταν μια μεγάλη αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Πασχαλιά-Λίτσα Κυπραίου Π.Π.Κ.
    Καλημέρα Παντελή αυτό σήμερα δεν υφίσταται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Γιωργος Βασιλειαδης
    Υπερ πατριδος ελαχιστοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Μαντας Ινδιανος
    Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση . Ζούμε ακόμα στην εποχή των Μαυρογιαλούρων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...