Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.



         Το κόμμα ΛΑ.Ο.Σ. κατέθεσε σήμερα στη Βουλή πρόταση νόμου για την ουσιαστική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από το Ελληνικό Κράτος και Προώθηση της Διεθνούς Αναγνώρισής της.
          Η δημοσίευση αυτής πρότασης νόμου εδώ, δεν σχετίζεται με προθέσεις προβολής του συγκεκριμένου κόμματος. Πρόθεσή μας είναι να διατυπωθούν οι απόψεις των Ποντίων και μη αναγνωστών, για το μεγάλο αυτό ζήτημα. 


          Εμπρός λοιπόν φίλοι και φίλες, πείτε μας την άποψή σας, αρχίστε ένα διάλογο.
          Η εισηγητική έκθεση της πρότασης νόμου, είναι η ακόλουθη:
¨
"Ο Νόμος 2193/1994 (ΦΕΚ 32 Α΄) καθώς και το Προεδρικό Διάταγμα 99/1994 (ΦΕΚ 78 Α΄) ορίζουν την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και καθορίζουν τον χαρακτήρα, το περιεχόμενο, τους φορείς και τους τρόπους οργάνωσης των σχετικών εκδηλώσεων. Ωστόσο, ενώ ορίζουν ημέρα μνήμης δεν αναγνωρίζουν σαφώς το ίδιο το γεγονός της Γενοκτονίας, αφού δεν αναφέρεται καν ο αυτουργός αυτής και δεν καθιερώνουν την αναγκαία συνθήκη μιας τέτοιας αναγνώρισης, δηλαδή την προώθησή της διεθνώς. Επίσης, εν τοις πράγμασι δεν υφίσταται καμία αναγνώριση και κανένας σεβασμός προς τα θύματα, όταν Έλληνες αξιωματούχοι τιμούν τους υπευθύνους της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Η απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων αλλά και η απόφαση του Σουηδικού Κοινοβουλίου για αναγνώριση των Γενοκτονιών των Ποντίων, Αρμενίων και άλλων λαών από το τουρκικό κράτος κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα είναι γεγονότα που συνθέτουν μια ευνοϊκή συγκυρία για διεθνή προώθηση τέτοιων σημαντικών ζητημάτων για την ανθρωπότητα πού αφορούν την αποδοχή της ιστορικής αλήθειας, το δικαίωμα των λαών στην μνήμη και το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Είναι λοιπόν επιβεβλημένο όσο ποτέ άλλοτε και για την Ελλάδα η επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (και κατ’ επέκταση των Ελλήνων της Θράκης και της Ιωνίας), η σαφής καταδίκη της Τουρκίας, η προώθηση του ζητήματος διεθνώς και η δημιουργία ανάλογου φορέα.

Το ελληνικό κράτος μέχρι τώρα, δυστυχώς, με το πρόσχημα της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών διαφορών περιορίσθηκε σε μία πολιτική στείρας μνήμης και υποβαθμισμένων εκδηλώσεων-μνημοσύνων, χωρίς να αγγίξει τον πυρήνα του ζητήματος που είναι η διεθνοποίησή του. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία πλαστογραφεί την ιστορική πραγματικότητα προωθώντας διεθνώς την άποψη ότι υπήρξε «γενοκτονία» των Τούρκων από τους Ποντίους, όπως άλλωστε πράττει και με τους Αρμενίους, προπαγανδίζοντας προκλητικά τα ψευδή περί «αιματηρής αρμενικής τρομοκρατίας».
Η εξόντωση όμως του Ποντιακού Ελληνισμού κατά την περίοδο 1916-1923 από το τουρκικό καθεστώς πληροί όλα τα στοιχεία μιας Γενοκτονίας, έτσι όπως αυτή ορίζεται και από τον ΟΗΕ, και ως τέτοια πρέπει να αναγνωρισθεί διεθνώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υιοθετημένη από τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ Σύμβαση για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας έχει λάβει ως βάση για τον ορισμό της εννοίας της γενοκτονίας την ιστορική εμπειρία των γενοκτονιών αρχικά των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων στις αρχές του 20ου αιώνα από το τουρκικό καθεστώς και μετέπειτα αυτήν των Εβραίων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 
Η ιστορική αλήθεια λοιπόν δεν πρέπει να παραποιείται λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων και τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα να παραμένουν ηθικώς αδικαίωτα. Η ανάδειξη και διεθνοποίηση της εν λόγω Γενοκτονίας υπερβαίνει τον Ποντιακό Ελληνισμό, αφορά όλους τους Έλληνες και έχει μία πανανθρώπινη εμβέλεια λόγω της προσφοράς του ελληνοποντιακού στοιχείου στον παγκόσμιο πολιτισμό και θα πρέπει να αποτελεί ζωτικό στοιχείο μιας ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που σέβεται την Ιστορία του ελληνικού Έθνους και την αλήθεια. Η γνώση και η ζωντανή και γόνιμη μνήμη της ιστορικής αλήθειας βοηθούν στην κατανόηση του παρόντος και συντελούν στην καλύτερη προετοιμασία του μέλλοντος για τον ελληνικό λαό αλλά και για όλον τον πολιτισμένο κόσμο. Η σκόπιμη αποσιώπηση ποτέ δεν βοηθά την αδελφοποίηση και την προσέγγιση των λαών και των εθνών. Αντιθέτως, η αναγνώριση, η αμοιβαία κατανόηση, η διατήρηση της μνήμης και ο σεβασμός στην ατομική και συλλογική ανθρώπινη αξιοπρέπεια συντελούν στην επίλυση των διαφορών και στον δρόμο της ειρήνης και της προόδου".



Αθήνα, 18 Μαΐου 2011

5 σχόλια:

  1. Ο Θεός να τους αναπαύει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μakari na tin sizitisoune Pandeli, alla den blepw ha tin anagnorisoune...

    Costas Zikos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ΛΑΟΣ καλό είναι να διαβάσει την ιστορία των ιδεολογικών του προγόνων (Γούναρης και Σία) και να πάψει να ασελγεί στη μνήμη των προγόνων μας για πολιτικούς λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας ευχαριστώ κύριε Αθανασιάδη...Μέσα από την ιστορία, που δυστυχώς πολύ καθυστερημένα άρχισα να μαθαίνω, προσπαθώ να φανταστώ τη ζωή της Πόντιας γιαγιάς μου και όλων των προγόνων.Μόνον έτσι, ίσως μπορούμε να καταλάβουμε την ιδιοσυγκρασία εκείνων των ανθρώπων. Σήμερα για μένα η ημέρα έχει μια ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση... Είναι ημέρα επικοινωνίας με τους δικούς μου ανθρώπους που έχουν περάσει πια σε μια άλλη διάσταση...

    Ράνια Πανταζή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, είναι ένα δίκαιο αίτημα. Παρότι αρκετοί έχουν εκφράσει ενστάσεις για το αν επρόκειτο περί "γενοκτονίας", ή "εθνοκάθαρσης", τυπικά, βάσει του ορισμού που έχει δώσει ο ΟΗΕ, επρόκειτο όντως περί γενοκτονίας.


    Το πρόβλημα είναι αλλού: Όταν ολόκληρο το αρμενικό έθνος, που διαθέτει οργανωμένο λόμπι στις ΗΠΑ και στη Γαλλία, που έχει δικό του κράτος, αρκετό χρήμα και καλύτερα τεκμηριωμένες καταγγελίες, αδυνατεί εδώ και 100 χρόνια να πετύχει την αναγνώριση της γενοκτονίας του σε ανώτατο επίπεδο, τι ελπίδες έχουμε εμείς;


    Ο ποντιακός Ελληνισμός, έχει ένα
    άλλο πλεονέκτημα: Στην Τουρκία κατοικούν ακόμα εκατοντάδες χιλιάδες (ίσως και εκατομμύρια) μουσουλμάνοι Πόντιοι, που διατηρούν σε μεγάλο βαθμό τον πολιτισμό τους και την διάλεκτό τους. Τα ανοίγματα της Τουρκίας και το Διαδίκτυο, μοιραία θα φέρουν τους ανθρώπους αυτούς σε επαφή με την Ιστορία τους, την οποία το τουρκικό κράτος δεν θα καταφέρει να πλαστογραφεί επί μακρόν.


    Αυτό που αδυνατεί να πετύχει η μικρή πίεση των Ποντίων στον ξεδοντιασμένο και αμερικανόδουλο ΟΗΕ, θα καταφέρει αναμφισβήτητα η ενημέρωση, η προσέγγιση, τα δημοκρατικά ανοίγματα στη γείτονα.


    Πολύ φοβάμαι, πως η πρόταση του ΛΑΟΣ, είναι απλώς ψηφοθηρική και αποσκοπεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την ανάδυση του ποντιακού κινήματος, αδιαφορώντας για το αν επιθετικές κινήσεις ενάντια στην Τουρκία, απλώς καθυστερούν τα ανοίγματά της, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό - ή αν θα στοχοποιηθούν, οι όποιοι μουσουλμάνοι Πόντιοι κινηθούν προς την ανίχνευση της εθνοτικής τους ταυτότητας, ως "εσωτερικός εχθρός" στην Τουρκία.


    Παράλληλα, το ΛΑΟΣ αντιλαμβάνεται πως η τυχόν άρνηση εκ μέρους της κυβέρνησης ή άλλων κομμάτων, να αποδεχθούν το νομοσχέδιό του, θα διευκολύνει τον χαρακτηρισμό των συγκεκριμένων πολιτικών ως "προδοτών", από ένα αφυπνιζόμενο κίνημα με πατριωτικά χαρακτηριστικά, που δεν έχει γνώση των μηχανισμών της πολιτικής προπαγάνδας.


    Βεβαίως το Ποντιακό κίνημα οφείλει να κινηθεί προς την δημοσιοποίηση της Γενοκτονίας. Στη διαδικασία αυτή ωστόσο, θα πρέπει να λείψουν κατά το δυνατόν, οι εθνικιστικές και τουρκοφαγικές προσεγγίσεις, και να κυριαρχήσει το αίτημα της αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας, της καταδίκης του κεμαλισμού και του παντουρκισμού, και της οικοδόμησης μιας δημοκρατικής Τουρκίας, στην οποία η ταυτότητα της Ρωμιοσύνης θα είναι διακριτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...