*Ο Διομήδης Κυριακός
Γόνος ναυτικής οικογένειας των Σπετσών, ήταν ο Διομήδης Κυριακός, που διακρίθηκε ως συνταγματολόγος και αναδείχθηκε Πρόεδρος του Β΄ Εθνοσυνέλευσης, αλλά και Πρωθυπουργός, το 1863. Εργάσθηκε για τη σύνταξη των Συνταγμάτων, τόσο του 1844, όσο και του 1864.
Ο Διομήδης Κυριακός, έγκριτος συνταγματολόγος και πολιτικός γεννήθηκε στις Σπέτσες το 1811. Ήταν γόνος της μεγάλης ναυτικής οικογένειας των Κυριακών, οι οποίοι πήραν μέρος στην Επανάσταση του 1821 με τα πλοία τους. Βαπτίσθηκε με το όνομα Γκίκας, αλλά κατά προτροπή δασκάλου του, πήρε το όνομα Διομήδης από θαυμασμό στην Αρχαία Ελλάδα.
*Χάρτης των Σπετσών
Τα πρώτα γράμματα, τα έμαθε στις Σπέτσες και συνέχισε τις σπουδές του στην Ιόνιο Ακαδημία της Κέρκυρας. Κατόπιν, μελέτησε φιλοσοφία στην Πίζα και νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι.
Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα διορίσθηκε αρχικά στο Ναύπλιο Εισαγγελέας Πρωτοδικών. Υπηρέτησε επίσης στη Σύρο, την Τρίπολη ως αντιεισαγγελέας εφετών και στην Αθήνα ως εισαγγελέας εφετών. Διετέλεσε αρεοπαγίτης και το 1847 τερμάτισε οριστικά τη σταδιοδρομία από τη Δικαιοσύνη.
Το 1852 διορίσθηκε έκτακτος καθηγητής του Συνταγματικού και του Διεθνούς Δικαίου και το 1862 προήχθη σε τακτικό καθηγητή.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πολιτική σταδιοδρομία του.
Αρχικά εκδηλώθηκε πολιτικά κατά του Ιωάννη Καποδίστρια και του Όθωνα και ήταν οπαδός του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου.
Εξελέγη πληρεξούσιος Σπετσών στην Α΄ Εθνοσυνέλευση του 1843. Διακρίθηκε ως ένας εκ των συντακτών του Συντάγματος του 1844. Το 1844 αναδείχθηκε εκ νέου βουλευτής Σπετσών και παρέμεινε στη Βουλή έως το 1847.
Το 1862 αναδείχθηκε πληρεξούσιος Σπετσών στη Β΄ Εθνοσυνέλευση και υπήρξε μέλος της Επιτροπής Καταρτισμού του νέου Συντάγματος. Ωστόσο, σε αρκετά σημεία δεν επικράτησαν οι απόψεις του, τις οποίες ο Κυριακός παρουσίασε στη μελέτη του «Παρατηρήσεις επί του προσχεδίου του Συντάγματος».
*Η είδηση της εκλογής του Διομήδη Κυριακού, στην εφημερίδα "Αιών"
Εξελέγη πρόεδρος της Β΄ Εθνοσυνέλευσης στις 18 Μαΐου 1863 και παρέμεινε στο αξίωμα έως τις 19 Ιουλίου 1863.
Στις 27 Μαρτίου 1863 ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας, αξίωμα το οποίο διατήρησε έως τις 29 Απριλίου 1863.
Κατά τη διάρκεια της εμφύλιας αιματηρής διένεξης του Ιουνίου 1863 επέτυχε να ειρηνεύσει τους αντιμαχόμενους, να επαναφέρει τη γαλήνη και να αποκαταστήσει την τάξη, αποτρέποντας την ένοπλη επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων.
Προς τα τέλη του βίου του, εκφώνησε τον επικήδειο κατά την κηδεία του Αμβρόσιου Σκαραμαγκά. Στο λόγο εκείνο, αναγνώρισε ότι πλανήθηκε σχετικά με τον Ιωάννη Καποδίστρια και ζήτησε δημόσια συγγνώμη από την «σκιά» όπως είπε, του Μεγάλου Έλληνα.
Δημοσίευσε πολλές εργασίες του, όπως «Περί δικαστικής Ευθύνης Υπουργών», «Περί Διεθνούς Δικαίου», «Περί της εκτάσεως και της εννοίας ήν κατά το ημέτερον πολίτευμα έχει η Ορθόδοξος Εκκλησία» κ.ά.
Η μελέτη του «Ερμηνεία του Συντάγματος» εκδόθηκε μετά το θάνατό του το 1904, από τον ανεψιό του Αλέξανδρο Διομήδη.
Ο Διομήδης Κυριακός πέθανε στη Νάπολη της Ιταλίας στις 20 Ιουνίου 1869.
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης
Einai profanes oti to Arxaio Elliniko onoma Diomidis einai kalytero apo to...Alvaniko Gika
ΑπάντησηΔιαγραφή