Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

2) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ

*Ο Κανέλλος Δεληγιάννης

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Στη σειρά παρουσίασης των διατελεσάντων προέδρων της Βουλής, από τότε που η χώρα μας απέκτησε κοινοβουλευτικό βίο, παρουσιάζoυμε σήμερα, ένα σύντομο πορτρέτο του δεύτερου κατά σειρά προέδρου του Κοινοβουλίου, του Κανέλλου Δεληγιάννη. 
          Μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 έγιναν εκλογές και συνήλθε η Εθνική Συνέλευση υπό την προεδρία του Πανούτσου Νοταρά. Αμέσως μετά την ψήφιση του Συντάγματος του 1844, πρόεδρος ανέλαβε ο Κανέλλος Δεληγιάννης.
          Γόνος αρχοντικής οικογένειας της Πελοποννήσου, γεννήθηκε στα Λαγκάδια Γορτυνίας το 1770. Μορφώθηκε στη Δημητσάνα και την Κωνσταντινούπολη.



*Γκραβούρα του Κανέλλου Δεληγιάννη

          Η δύναμη των Δεληγιαναίων αποτυπώθηκε σε δημοτικά τραγούδια. Ένα από αυτά λέει:

Ένας πασάς ροβόλαγε από τον Άγιο Πέτρο,
Γυρεύοντας τους προύχοντες και τους κοτζαμπασήδες.
Κι ο Ντεληγιάννης τ’ άκουσε, πιάνει του παραγγέλνει.
Πιάνει του γράφει μια γραφή, του στέλνει πεζοδρόμο.
-Δεν σε φοβάμαι βρε πασά, στο νου μου δεν σε βάζω…

          Ο Κανέλλος Δεληγιάννης κήρυξε στις 23 Μαρτίου 1821 μαζί με τους Πλαπουταίους την Επανάσταση στη Γορτυνία. Κατόπιν πολιόρκησε την Καρύταινα, ενώ έλαβε μέρος και στις πολιορκίες της Τριπολιτσάς και της Πάτρας. Κατά τη διάρκεια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, εξέφραζε κυρίως τις απόψεις των προυχόντων, αλλά παράλληλα διακρίθηκε για την ικανότητά του να προωθεί συμβιβασμούς μεταξύ των διαφόρων μερίδων των επαναστατημένων Ελλήνων. Επίσης διέθεσε τεράστια ποσά για τη συντήρηση των Ελλήνων της περιοχής του, που δοκιμάζονταν από τις κακουχίες του πολέμου. Αποδέχθηκε την ηγεσία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και μάλιστα αρραβώνιασε την κόρη του Μαριώρα με τον Κολίνο Κολοκοτρώνη, γιο του Γέρου του Μωριά. Αργότερα φυλακίσθηκε στην Ύδρα μαζί με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
*Σελίδα από τα Πρακτικά της Βουλής
          Ενταγμένος στο «Γαλλικό» Κόμμα μετά την απελευθέρωση ονομάστηκε στρατηγός της Φάλαγγας και αναμίχθηκε στην πολιτική. Εξελέγη πληρεξούσιος στις εκλογές του 1843 και πρόεδρος της Βουλής στις 20 Δεκεμβρίου 1844, αξίωμα αυτό που διατήρησε και το επόμενο έτος 1845. Πέθανε το 1862.
*Ο δεύτερος τόμος των Απομνημονευμάτων του
          Άρχισε να γράφει απομνημονεύματα σε ηλικία 87 ετών, το 1857. Το κείμενο παρέμεινε αδημοσίευτο και εκδόθηκε μόλις το 1957. Τα απομνημονεύματα του Κανέλλου Δεληγιάννη διακρίνονται για το πάθος του να εξάρει τη συμβολή της οικογένειάς του και των προυχόντων γενικότερα, στον αγώνα της ανεξαρτησίας. Ωστόσο αποτελούν πολύτιμη πηγή για την ιστορία της Επανάστασης.

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

6 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ!!! ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ φίλε Α.Χ.Τ-Ν. Με τους Προέδρους της Βουλής, θα φτάσω ως το σήμερα, με τη βοήθεια του Θεού... Για τους πρωθυπουργούς, δεν υπόσχομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολα οσα γραψατε ειναι υπερβολικα σωστα... εγω τον Κανελλο Δεληγιαννη θα τον χαρακτηρισα ως τον "πυροσβεστηρα" της κοντρας κυβερνητικων-στρατιωτικων με τον ιδιο να παραπαιει ποτε απο εδω ποτε απο εκει χωρις ομως να θελει αναγκαστικα να διετελεσει δικα του συμφεροντα. Τον διεκρινε ενας εντονος πατριωτισμος και επιθυμια απελευθερωσης της Ελλαδας (με την προυποθεση ομως οτι η δυναμη που ειχε δεν θα μεταβαλλοταν), πεποιθηση που του ειχε περασει ο ραδιουργος αδερφος του Αναγνωστης. Στα απομνημονευματα του συχνα βριζει τον Κολοκοτρωνη. Θεωρω οτι αυτες ειναι κινησεις που δειχνουν εγωισμο. Αυτος, ο μεγαλυτερος κοτζαμπασης του Μορια εγινε ξαφνικα ισος με εναν "παλιοκλεφτη" τον Κολοκοτρωνη και δεν μπορει να το χωνεψει παρολο που, κατα τη γνωμη μου, οι αποψεις του σε ορισμενα σημεια συνεκλιναν με του Κολοκοτρωνη. Ο Κανελλος σε ολη τη διαρκεια της επαναστασης ειχε δυο φωνες να του μιλανε, μια του αξιωματος του προεστου και μια της πραγματικης αγαθης συνειδησης του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O Κανέλλος Δεληγιάννης είχε ταξική συνείδηση και αυτό φαίνεται στα Απομνημονεύματά του. Ωστόσο είχε καταλάβει πώς πρέπει να κάνει υποχωρήσεις για το καλό του Αγώνα. Γι' αυτό είχε αρραβωνιάσει τη κόρη του Μαριόρα με το γιο του Κολοκοτρώνη τον οποίο δεν χώνευε και πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα απομνημονευματα του Κανελλου Δεληγιαννη ειναι πολυ ενδιαφεροντα γιατι δειχνουν οτι ο Κανελλος σε ολη τη διαρκεια της επαναστασης ταλανιζοταν αναμεσα σε δυο αντιπαλες παραταξεις. Οποτε μεσω των απομνημονευματων του μπορει κανεις να διακρινει τις εντονες ψυχολογικες του διακυμανσεις. Παντως, κυριε Αθανασιαδη, συγχαρητηρια για το αξιολογοτατο blog σας και την προσπαθεια που καταβαλλετε για την αναδειξη της ιστοριας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...