Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ

*Η ορκωμοσία της πρώτης μετακατοχικής Βουλής



Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Δέκα και πλέον χρόνια, εξαιτίας της δικτατορίας του Μεταξά και της Κατοχής, η χώρα δεν είχε Βουλή. Η πρώτη Βουλή, σχηματίσθηκε μετά τις εκλογές του 1946. Στην ατμόσφαιρα της πρώτης συνεδρίασης εκείνης της Βουλής, θα μεαφερθούμε σήμερα.
           Χωρίς Βουλή, από το 1936, όταν διαλύθηκε με την επιβολή της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά, και στα κατοπινά στα δραματικά χρόνια της Κατοχής και τελικά έως το 1946, είχε μείνει η χώρα μας. Η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής είχε γίνει στις 30 Απριλίου του 1936 όταν ο Μεταξάς έλαβε πεντάμηνη νομοθετική εξουσιοδότηση και κατά πλειοψηφία έγκριση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του. Τον καταψήφισαν ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Αλέξανδρος Μυλωνάς και οι κομμουνιστές βουλευτές. Και εκείνος στις 4 Αυγούστου 1936, κήρυξε δικτατορία, διαλύοντας το Κοινοβούλιο. Ακολούθησε ο Πόλεμος και η Κατοχή με την Αντίσταση.

*Η Αντίσταση

          Μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και τα Δεκεμβριανά, η χώρα άρχισε να κάνει τα πρώτα δειλά βήματά της στην ομαλή πολιτική ζωή και το Συνταγματικό βίο.
          Τα βασικά αιτήματα, ήταν η διεξαγωγή εκλογών, η αναθεώρηση του Συντάγματος και το Δημοψήφισμα για την επάνοδο ή όχι του βασιλέως Γεωργίου του Β΄.
*O "Ριζοσπάστης" δίνει γραμμή για αποχή

          Οι εκλογές με την πλήρη αποχή του ΚΚΕ, διεξήχθησαν στις 31 Μαρτίου 1946 και ανέδειξαν κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος υπό τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Τσαλδάρη. Η ορκωμοσία της έγινε στις 18 Απριλίου 1946.
          Η Βουλή, που προέκυψε από τις εκλογές αυτές, η Δ΄ Αναθεωρητική Βουλή, συνήλθε στις 13 Μαΐου 1946 και ορκίσθηκαν οι εκλεγέντες βουλευτές
          Είχαν προηγηθεί υπό την επίβλεψη του γενικού γραμματέα της Βουλής Πλαγιάννη, εκτεταμένες επισκευές. Κυρίως τοποθετήθηκαν δερμάτινες ταπετσαρίες στα έδρανα των βουλευτών. Στην Κατοχή, κάποιοι τις είχαν ξηλώσει και είχαν πουλήσει τα δέρματα για κατασκευή παπουτσιών!!! 
*Οι εργασίες επισκευής στην αίθουσα της Βουλής

          Στην πρώτη εκείνη συνεδρίαση, επικράτησε μεγάλη συγκίνηση, δεδομένου ότι η χώρα είχε υποστεί τεράστιες θυσίες στα δέκα προηγούμενα χρόνια. Στο προαύλιο, παιάνιζε η Φιλαρμονική της Φρουράς των Αθηνών. Οι γύρω δρόμοι είχαν κατακλυσθεί από κόσμο. Στα θεωρεία, οι πρεσβευτές των συμμαχικών χωρών και πλήθος κόσμου. Ο μόνος που θρηνολογούσε, κατά τις εφημερίδες της εποχής, ήταν ο ιστορικός αρχικλητήρας της Βουλής γνωστός με το όνομα Μπαρμπαγιώργης. Δεν είχε βρει την στολή του, που την είχαν κλέψει οι Γερμανοί.
*Προεδρέυει ο Δημήτριος Γόντικας

          Η έναρξη των εργασιών της Βουλής, άρχισε με αγιασμό, τον οποίο τέλεσε ο μητροπολίτης Βεροίας Αλέξανδρος, πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου. Στην πρώτη εκείνη συνεδρίαση, προήδρευσε προσωρινά ο Δημήτριος Γόντικας, βουλευτής Ηλείας, που είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της Βουλής προ της δικτατορίας Μεταξά.
          Αμέσως μετά τον αγιασμό, και την ορκωμοσία των βουλευτών, ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Θεμιστοκλής Σοφούλης, κατέθεσε δήλωση στο Προεδρείο υπογραμμίζοντας, ότι το κόμμα του διατηρεί ακέραιες τις απόψεις του στο Πολιτειακό ζήτημα.
*Ο αρχιεπίσκοπος και αντιβασιλεύς Δαμασκηνός, διαβάζει το λόγο του Θρόνου

          Στη συνέχεια, προσήλθε καταχειροκροτούμενος ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και αντιβασιλεύς Δαμασκηνός, ο οποίος κατασυγκινημένος, παρέλαβε από τον πρωθυπουργό και διάβασε προς τη Βουλή τον λεγόμενο λόγο του Θρόνου, κηρύσσοντας τις εργασίες της Δ΄ Αναθεωρητικής Βουλής. Ο λόγος εκείνος, είχε αναφορές στη βοήθεια των Βρετανών κατά τη διάρκεια του Πολέμου, υπαινιγμούς για τα Δεκεμβριανά, αλλά και ευχές για τον τερματισμό των δεινών της Ελλάδας, καθώς και ευλογίες για το έργο της νέας Βουλής. Κυρίως όμως ο λόγος εκείνος, περιείχε και την ημερομηνία διεξαγωγής του Δημοψηφίσματος για την επάνοδο ή όχι του βασιλέως Γεωργίου Β΄.
*Ο Ιωάννης Θεοτόκης

          Την επομένη η Βουλή συνήλθε και εξέλεξε πρόεδρο με 192 ψήφους τον Ιωάννη Θεοτόκη, βουλευτή Κέρκυρας.
          Η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Τσαλδάρη άρχισε στις 17 Μαΐου. Προηγουμένως η κυβέρνηση κατέθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη για τους θυσιασθέντες κατά τη διάρκεια του Πολέμου. Η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη, έλαβε τελικά ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Διακόσιοι εννέα βουλευτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης. Κατά ψήφισαν 119 ενώ 22 αρνήθηκαν την παροχή ψήφου.   
*Ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης. Δεξιά του ο Ιωάννης Θεοτόκης. Αριστερά ο Στυλιανός Γονατάς

          Η νέα μεταπολεμική εποχή, άρχιζε για την Ελλάδα, αν και προκαταβολικά ναρκοθετημένη.   


Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης




ΑΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


*Κατοχή. Η σβάστικα στην Ακρόπολη

*Η πρώτη κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη

*Η πρώτη συνεδρίαση της μεταπολεμικής Βουλής

*Η πρώτη συνεδρίαση της μεταπολεμικής Βουλής

*Ο βασιλεύς Γεώργιος Β'  στο Λονδίνο, αναμένει τα αποτελέσματα του Δημοψηφίσματος

1 σχόλιο:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...