Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

1935: ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ



* O στρατηγός Παναγιωτάκος, τραυματίας


*Η περίοδος της δυσχερούς Δημοκρατίας
*Τραυματίες  ο στρατηγός Χ. Παναγιωτάκος 
και ο βουλευτής αδελφός του
*Με δυο πιστόλια και ο Κ. Δαβάκης
*Οι αρχηγοί των Επιτελείων καταργούν 
την κυβέρνηση Παν. Τσαλδάρη εν μέση οδώ
*Ο ρόλος του Γεώργιου Κονδύλη




*Το ένοπλο επεισόδιο και ο τραυματισμός του αντιστράτηγου Χ. Παναγιωτάκου


Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Το 1935, ήταν τραυματική χρονιά για τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, καθώς ποικίλα γεγονότα, έθεσαν σε δοκιμασία τις ομαλές πολιτικές εξελίξεις. 
Ένα από τα άγνωστα, αλλά χαρακτηριστικά περιστατικά της πολυπραγμοσύνης των στρατιωτικών είναι και το ένοπλο επεισόδιο στον προθάλαμο του υπουργικού συμβουλίου μεταξύ ανώτατων αξιωματικών, που κατέληξε στον τραυματισμό ενός αντιστρατήγου και του αδελφού βουλευτή.
  Εκείνο το τραυματικό φθινόπωρο του 1935, η χώρα ζούσε μέσα σε ένταση, φήμες και απειλές. Φήμες για δήθεν αναβολή του Δημοψηφίσματος, που είχε ορισθεί από την κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη για τις 3 Νοεμβρίου 1935.


Αρθρογραφία του Τύπου που καλλιεργούσε την ένταση. Και απειλές για επικείμενο πραξικόπημα παλινόρθωσης της Μοναρχίας πριν από το καθορισμένο Δημοψήφισμα.


  Το αποτυχημένο βενιζελικό πραξικόπημα του Μαρτίου 1935 και οι απροκάλυπτες απαιτήσεις των βασιλοφρόνων για ταχεία επαναφορά της βασιλείας, είχαν ξύσει για άλλη μια φορά τις πληγές του Διχασμού.  
  Η κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη, που είχε προκηρύξει Δημοψήφισμα για το Πολιτειακό, προσπαθούσε να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί, τηρώντας τις δημοκρατικές διαδικασίες και τις υποσχέσεις της. Αντίθετα, ο υπουργός Στρατιωτικών Γεώργιος Κονδύλης, εξέφραζε ανοιχτά, την καχυποψία του για τις προθέσεις του Τσαλδάρη και ενθάρρυνε τους βασιλόφρονες αξιωματικούς να απαιτήσουν δυναμικά επαναφορά της Βασιλείας ακόμα και πριν από το Δημοψήφισμα της 3ης Νοεμβρίου. Ταυτόχρονα πραγματοποιούσε νυχτερινές συσκέψεις με ανώτατους αξιωματικούς.



*Ο Γεώργιος Κονδύλης


  Μέσα στο ναρκοθετημένο αυτό κλίμα, ήταν επόμενο να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος κάθε είδους φήμες, για πραξικόπημα και εκτροπή.
  Οι φήμες αυτές, άρχισαν να εντείνονται τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου και ανάγκασαν στις 7 Σεπτεμβρίου το διοικητή του Α΄ Σώματος Στρατού αντιστράτηγο Χ. Παναγιωτάκο να περιοδεύσει στις μονάδες και να μιλήσει στους αξιωματικούς για αποχή του Στρατεύματος από την πολιτική. Οι φήμες όμως δεν υποχωρούσαν.       Έτσι το βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου ο Παναγιωτάκος, αντικατέστησε διοικητές μονάδων στην Αθήνα τοποθετώντας πιστούς του Μανιάτες αξιωματικούς, όπως τον Κετσέα και τον Χρηστέα και διέταξε μεταστάθμευση άλλων μονάδων. Ο ίδιος μάλιστα, όπως έγραψε το «Βήμα» διανυκτέρευσε στα Παραπήγματα, όπου έδρευαν το 1ο και το 34ο Σύνταγμα Πεζικού. 
  Την επομένη, ο Κονδύλης ενοχλήθηκε και ζήτησε την απομάκρυνση του Παναγιωτάκου, απειλώντας ακόμη και με παραίτηση από την κυβέρνηση.
  Το πρωί, της 9ης Σεπτεμβρίου, τον Παναγή Τσαλδάρη που τα ξημερώματα είχε επιστρέψει από το εξωτερικό, επισκέφθηκε στο σπίτι του στην Κηφισιά, επιτροπή του Κέντρου των Βασιλοφρόνων αποτελούμενη από τους βουλευτές Ι. Ανδρεόπουλο, Π. Ράλλη, Κ. Λούρο, Γ. Σταμούλη, Χ. Μπροκούμη και Αθ. Αργυρό πιέζοντας για επαναφορά της Βασιλείας. Ο πρωθυπουργός απάντησε στην επιτροπή ότι θα εξαγγείλει τις αποφάσεις του το ταχύτερον και ότι το Δημοψήφισμα που είχε προκηρυχθεί για τις 3 Νοεμβρίου 1935 θα γίνει όπως είχε αποφασίσει η Εθνοσυνέλευση. Πρόσθεσε πάντως για να καταπραΰνει τους εξημμένους βασιλόφρονες βουλευτές του, ότι και ο ίδιος προσωπικά θα εκδηλώσει την επί του Πολιτειακού προτίμησή του.
  Μια ώρα αργότερα, συνεδρίαζε το Υπουργικό Συμβούλιο στο Πολιτικό Γραφείο. Εκεί, μια ομάδα βασιλοφρόνων βουλευτών με επικεφαλής των κερκυραίο Τζων Θεοτόκη, και τους βουλευτές Γιαννόπουλο, Μοσχούλα, Λιβιεράτο, Παπαθανάση κ.ά. παραβίασε την είσοδο και μπήκε στο Υπουργικό Συμβούλιο απαιτώντας επαναφορά του βασιλιά. Στους διαδρόμους του Μεγάρου της Βουλής συνωθούνταν αξιωματικοί, αστυνομικοί, δημοσιογράφοι και πολιτευόμενοι. Τα πνεύματα ήταν εξημμένα.
      Στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου όμως, στο ισόγειο του κτιρίου της Βουλής μπήκε και ο συνταγματάρχης Μαυρομάτης για να ενημερώσει τον Κονδύλη για μετακίνηση στρατιωτικής δυνάμεως από την Τρίπολη. Ο Μαυρομάτης, έμπιστος του Κονδύλη, ήταν προσωπάρχης του υπουργείου των Στρατιωτικών. Ο Κονδύλης απαίτησε  άμεσες εξηγήσεις.

Το ένοπλο επεισόδιο


  Ο πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης, ζήτησε τότε να συναντηθεί με το διοικητή του Α΄ Σώματος Στρατού αντιστράτηγο Παναγιωτάκο για να πληροφορηθεί τι ακριβώς συνέβη. Εκείνος προσήλθε, συνοδευόμενος από τον αντισυνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη.
  Βγαίνοντας ο συνταγματάρχης Μαυρομάτης, είδε τον αντισυνταγματάρχη Δαβάκη με τον οποίο λογόφερε και τον χαστούκισε δύο φορές. Ο Δαβάκης για εκφοβισμό και μόνο, τράβηξε περίστροφο, αλλά τον αφόπλισαν. Τράβηξε και δεύτερο περίστροφο αλλά και πάλι τον αφόπλισαν.
  Προκλήθηκε μεγάλη αναταραχή στον προθάλαμο του υπουργικού συμβουλίου και μια αδέσποτη και αναληθής φήμη διέτρεξε τους διαδρόμους του Μεγάρου της Βουλής. «Τραυμάτισαν τον Κονδύλη»!!! Τότε, προσέτρεξε εκεί ο υπασπιστής του υπολοχαγός Λουκίδης, καλώντας τη φρουρά στα όπλα. Μέσα στη γενική σύγχυση, κάποιοι πυροβόλησαν, ενώ στρατιώτες (οι οποίοι στρατωνίζονταν στο Μέγαρο) χρησιμοποίησαν τις ξιφολόγχες τους.  
  Αποτέλεσμα της συμπλοκής όλων, ήταν να τραυματισθεί ο αντιστράτηγος Παναγιωτάκος, ο οποίος μεταφέρθηκε στην «Κλινική Γερουλάνου» για επίδεση των τραυμάτων του. Διαπιστώθηκε ότι είχε διαμπερές τραύμα στη γνάθο από βλήμα όπλου μάνλιχερ και τραύμα από ξιφολόγχη στο πόδι του. Τραυματίσθηκε επίσης ο αδελφός του Παναγιώτης, γιατρός, πληρεξούσιος του Πειραιά, από ξιφολόγχη, και μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό».




*Στον "Ευαγγελισμό" ο βουλευτής Παναγιώτης Παναγιωτάκος, αδελφός του τραυματισθέντος αντιστρατήγου


  Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου διαλύθηκε κακήν κακώς. Ο Κονδύλης βγήκε από την αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου ρωτώντας τι συμβαίνει: 
  Ο υπασπιστής του Λουκίδης, απαντά: 
  -Εγώ διέταξα, διότι σε είχαν αιχμάλωτο και ήθελαν να σε σκοτώσουν.
  Ο Κονδύλης ατάραχος απαντά:
  -Μα γιατί κάνετε τέτοια πράγματα, χωρίς με να ρωτάτε; Και διατάζει τους έξαλλους στρατιώτες, να κατεβάσουν τα όπλα κάτω. Πάντως ο Τσαλδάρης και ο Κονδύλης, έφυγαν από το Μέγαρο της Βουλής εκείνη την ημέρα, από διαφορετικές πόρτες. 
  Ο πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης πιεζόμενος αντικατέστησε αμέσως στο Α΄ Σώμα Στρατού τον αντιστράτηγο Παναγιωτάκο με τον αντιστράτηγο Αλέξανδρο Παπάγο. 



*O Κωνσταντίνος Δαβάκης

Η εκδοχή του Κ. Δαβάκη


  Για το επεισόδιο ο Κ. Δαβάκης (ο κατοπινός ήρωας της Πίνδου το 1940) έδωσε την δική του εκδοχή στην «Καθημερινή» λίγες ημέρες αργότερα, εξηγώντας ότι πράγματι είχε συνοδεύσει τον στρατηγό Παναγιωτάκο και τον ανέμενε στον προθάλαμο του υπουργικού συμβουλίου. Τότε μπήκε ο συνταγματάρχης Μαυρομάτης και χωρίς να γίνει άλλη συζήτηση τον ρώτησε:
  -Δεν ντρέπεσαι εσύ;
  Ο Δαβάκης του απάντησε, ότι δεν είχε δικαίωμα να του μιλάει με τον τρόπο αυτό. Ο Μαυρομάτης τότε, είπε ο Δαβάκης «μου κατέφερε δύο γρόνθους». Έτσι αναγκάσθηκε να τραβήξει το περίστροφό του για να αμυνθεί. Ο παριστάμενος φίλος του Κονιωτάκης, τμηματάρχης του υπουργείου Εσωτερικών, που ήταν αποσπασμένος στο Πολιτικό Γραφείο του πήρε το περίστροφο από το χέρι. Εν τω μεταξύ όμως ο Δαβάκης είδε να καταφτάνουν κάποιο τύποι με πιστόλια στα χέρια. Τότε τράβηξε και το δεύτερο περίστροφο που είχε επάνω του, αλλά επενέβησαν διάφοροι άλλοι και δεν δόθηκε συνέχεια. 
  Τα σημάδια από τις σφαίρες είχαν μείνει στην οροφή του κτιρίου για 24 χρόνια και απαλείφθηκαν στα τέλη του 1959, όταν έγιναν εκτεταμένες επισκευές στο Μέγαρο της Βουλής, για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντουάϊτ Αϊζενχάουερ. 
  Οι ανεξίτηλα τραυματισμένοι όμως, ήταν οι δημοκρατικοί θεσμοί της Ελλάδας. Ο μεσοπόλεμος ήταν περίοδος της πραγματικά δυσχερούς δημοκρατίας. 


Η κατάργηση του Τσαλδάρη 
από τους αρχηγούς των Επιτελείων


  Η εποχή του Μεσοπολέμου στην Ελλάδα, ήταν εποχή της ασταθούς Δημοκρατίας. Η χώρα έζησε κάτω από συνθήκες ανώμαλων πολιτικών εξελίξεων, με ποικίλα στρατιωτικά κινήματα, βραχύβιες κυβερνήσεις και πολιτική ρευστότητα.




*Η κατάργηση της κυβέρνησης Παναγή Τσαλδάρη, από τους αρχηγούς των Επιτελείων 
των Ενοπλων Δυνάμεων

  Ένα από τα πραξικοπήματα, ήταν και αυτό των αρχηγών των Επιτελείων, που κατάργησαν εν μέσω οδώ, τον εκλεγμένο πρωθυπουργό Παναγή Τσαλδάρη, ένα μήνα μετά το ένοπλο επεισόδιο στον προθάλαμο του υπουργικού συμβουλίου.  Ήταν 11 πρωί στις 10 Οκτωβρίου 1935.  Ο εκλεγμένος πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης κατέβαινε από το σπίτι του στην Κηφισιά, στο κέντρο της Αθήνας, όταν ένα αυτοκίνητο, που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση, σταμάτησε μπροστά στο πρωθυπουργικό και από μέσα βγήκαν τρεις άνδρες με στολές, που τους γνώριζε ο πρωθυπουργός. Ήταν οι αρχηγοί των Επιτελείων, υποστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος του Στρατού, υποναύαρχος Δημήτριος Οικονόμου των Ναυτικών και υποπτέραρχος Γεώργιος Ρέππας της Αεροπορίας.
Οι τρεις στρατιωτικού χωρίς περιστροφές ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να επιστρέψει στο σπίτι του μαζί τους επειγόντως. 
Ο Τσαλδάρης θεωρώντας ότι κάτι σημαντικό έχουν να του ανακοινώσουν, δέχτηκε και επέστρεψε στην Κηφισιά. Εκεί οι τρεις αρχηγοί του ανακοίνωσαν χωρίς περιστροφές, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις απαιτούν άμεση πολιτειακή μεταβολή και επαναφορά της Βασιλείας με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης, παρά το γεγονός, ότι είχε προκηρυχθεί Δημοψήφισμα για τις 3 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.
Όταν όμως ο εκλεγμένος πρωθυπουργός εξέφρασε αντιρρήσεις και δισταγμούς, απερίφραστα οι τρεις επιτελάρχες απάντησαν:
-Εν τοιαύτη περιπτώσει η κυβέρνησίς σας καταργείται από τας Ενόπλους Δυνάμεις. 
Ο Τσαλδάρης εμβρόντητος επιστρέφει στην Αθήνα και συγκαλεί έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ανακοινώνει την κατάργηση της κυβέρνησής του. Ο υπουργός των Στρατιωτικών και βασικός εμπνευστής του πραξικοπήματος Γεώργιος Κονδύλης, εξηγεί ότι είναι αδύνατον να αντιμετωπίσει τους πραξικοπηματίες.
Έτσι η κυβέρνηση για να αποφύγει αιματοχυσία, εκδίδει μια ανακοίνωση για τις συνθήκες απομάκρυνσής της από την εξουσία, που καταλήγει με τη φράση: «Κατόπιν τούτου η κυβέρνησις εθεώρησεν εαυτήν καταλυθείσαν βία».
Ο Γεώργιος Κονδύλης, που καιροφυλακτεί, σχηματίζει αμέσως κυβέρνηση με υπουργό Στρατιωτικών τον Θεόδωρο Πάγκαλο.

Ο Κονδύλης με έκτακτες εξουσίες

Το απόγευμα συνέρχεται η Εθνοσυνέλευση, ενώ μέσω πλήρους στρατοκρατίας. Ένοπλοι γύρω από το κτίριο και μέσα στους διαδρόμους. Η τριανδρία των στρατηγών, παρούσα στη συνεδρίαση.
  Ο Παναγής Τσαλδάρης καταργημένος πρωθυπουργός, κάθεται στα πρώτα βουλευτικά έδρανα. 
  Ο πρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Βοζίκης αρνείται να προεδρεύσει και παραιτείται. Την έδρα του προέδρου, καταλαμβάνει ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Αθηνογένης.


*Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλέξανδρος Ζαΐμης, που καταργήθηκε από τον Γεώργιο Κονδύλη


     Η νέα κυβέρνηση ορκίζεται ενώπιον της Εθνοσυνελεύσεως και όχι ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού το πραξικόπημα είχε στόχο την κατάργηση της Αβασίλευτης Δημοκρατίας και την επαναφορά της Βασιλείας.
Μετά παίρνει το λόγο ο Τσαλδάρης, ο οποίος καταγγέλλει το πραξικόπημα και αποχωρεί ακολουθούμενος από την πλειονότητα των βουλευτών του Λαϊκού Κόμματος. Η Εθνοσυνέλευση χωρίς απαρτία εγκρίνει το ψήφισμα που υποβάλει ο Κονδύλης για κατάργηση της Δημοκρατίας. Ο ίδιος ο Κονδύλης αυτοανακηρύσσεται και αντιβασιλέας. Ταυτόχρονα τίθεται σε ισχύ, ο νόμος περί καταστάσεως πολιορκίας και η κυβέρνηση αποκτά δικτατορικές εξουσίες.  
  Την επομένη, τρεις αξιωματικοί επισκέπτονται στο σπίτι του στο Φάληρο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλέξανδρο Ζαΐμη και του ανακοινώνουν την απαλλαγή από τα καθήκοντά του.
Η χώρα βάδιζε πλέον νομοτελειακά προς τη δικτατορία, πρώτα του Γεωργίου Κονδύλη και μετά από ένα χρόνο του Ιωάννη Μεταξά.

Π.Σ. Αθανασιάδης 

25 σχόλια:

  1. Αναλογίζομαι με πόση ευκολία στην εποχή του Μεσοπολέμου οι στρατιωτικοί τραβούσαν πιστόλια ή κατέβαζαν στους δρόμους τα τανκς. Με άλλα λόγια σκέφτομαι από τι γλιτώσαμε μετά την πτώση της τελευταίας δικτατορίας το 1974..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Παντελή.
    Καλορίζικο το blog με τις τόσο ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
    Από αύριο αρχίζω μελέτη
    Καλή χρονιά εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελένη, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Εύχομαι καλή Χρονιά και... παραγωγική μελέτη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλώς σας βρήκα.. εκ dyosmarakiou ορμώμενος.. :):)
    άρχισα αμέσως τη μελέτη.. αντιμετόπιζα πάντα την ιστορία.. σαν πιθανότητα.. μέχρι την επανάσταση μας έχουν φλομώσει τόσο σε απίθανε ιστορίες που κρατούσα μικρό καλάθι.. τα μετά.. έπεφταν πάντα εκτώς ήλης.. :):)
    τα περισσότερα ερεθίσματα.. μη γελάτε.. τα είχα από τον σουρή.. μήπως καταλάβω τι έλεγε σε επίκαιρα ποιήματα.. αλλά και πάλι.. δύσκολα :):)
    θα συνεχίσω τη μελέτη όσο προλαβαίνω.. :):)
    καλημέρα και καλή συνέχεια να φωτιστούμε λίγο.. :):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ φίλε, καλωσήρθες στο blog μου. Χαίρομαι που άρχισες τη μελέτη και προσπαθείς να συμπληρώσεις ενδεχόμενα κενά που έχεις. Πάντως και εμένα που αρέσει ο Σουρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΟΚΤΟΡ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑΤΙ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΩ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΜΑΥΡΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ .ΑΓΓΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.

    Manolis Simos

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  7. Some people do know how to gather facts. What is impressive though, is their prodigious ability to conclusively distort them ... This is definitely a congenital disorder ...

    I ll stick with history ...

    Ioanna Demopoulou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εννοείς κάτι για το κείμενό μου;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπημένε, πώς θα μπορούσα; Το κείμενο σας ΕΙΝΑΙ ιστορία!!!

    Ioanna Demopoulou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπαμ και μπουμ οι κουμπουριές.


    Ηλιας Σωτηροπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η Αυστραλία μπορεί να είναι πολύ μακριά απο την πατρίδα μας αλλά τόσο το κέντρο Ελληνικών σπουδών όσο και το τμήμα ιστορίας ΝοτιοΑνατολικής Ευρώπης του Εθνικού πανεπιστημίου της Καμπερα έχουν υπέροχο υλικό και ντοκουμέντα καθώς και πολλά Βρετανικά αρχεια προς διάθεση στους φοιτητες και λοιπους ενδιαφερόμενους). (Και εδώ να πω ότι ο Κονδύλης δεν περιγράφεται απο τους Βρετανούς και ως ο καλύτερος χαρακτηρας).

    Armandos Manafis (

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΜΕΡΟΣ Α'
    Με χαρά διάβασα το άρθρο... και λέω με χαρά γιατί συμπτωματικά στον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζω γι αυτήν την περίοδο.
    Με όλο τον σεβασμό και την αγάπη για το έργο σας κύριε Παντελή θα μου επιτρέψετε μερικές πινελιές και αντιρρήσεις όχι ως προς τα γεγονότα αλλά για τα ελατήρια που τα προκάλεσαν και την πραγματική τους διάσταση.

    1) “Αρθρογραφία του Τύπου που καλλιεργούσε την ένταση. Και απειλές για επικείμενο πραξικόπημα παλινόρθωσης της Μοναρχίας πριν από το καθορισμένο Δημοψήφισμα.”

    Δεν ήταν απειλές και φήμες. Ήταν πληροφορίες οι οποίες βγήκαν αληθινές. Ο Παναγιωταράκος τις γνωριζε και είχε ετοιμάσει μάλιστα και ομάδες καταστολής.

    .....

    2) “...ο υπουργός Στρατιωτικών Γεώργιος Κονδύλης, εξέφραζε ανοιχτά, την καχυποψία του για τις προθέσεις του Τσαλδάρη και ενθάρρυνε τους βασιλόφρονες αξιωματικούς να απαιτήσουν δυναμικά επαναφορά της Βασιλείας ακόμα και πριν από το Δημοψήφισμα της 3ης Νοεμβρίου. Ταυτόχρονα πραγματοποιούσε νυχτερινές συσκέψεις με ανώτατους αξιωματικούς.”

    Σοβαρό στοιχείο που πρέπει να το κρατήσουμε κατα νου για την συνέχεια. Ο Κονδύλης όχι απλά ενθάρρυνε αλλά ήταν και ο εγκέφαλος της επιχείρησης.
    .....

    3) “Την επομένη, ο Κονδύλης ενοχλήθηκε και ζήτησε την απομάκρυνση του Παναγιωτάκου, απειλώντας ακόμη και με παραίτηση από την κυβέρνηση.”

    Ο Κονδύλης γνώριζε πολύ καλά την δύναμη και την ικανότητα του Παναγιωτάκου και ήθελε να τον βγάλει απο την μέση με κάθε τρόπο. Διασταυρωμένες πηγές αναφέρουν ότι έδωσε εντολή ακόμη και να τον σκοτώσουν. Και η συμπλοκή έγινε ως εξής. (Με βεβαιώτητα)
    Ο Παναγιωτάκος ο οποιος ειχε ενημερωθεί για τις προθέσεις του Κονδύλη και όπως αναφερεται είχε αλλάξει διοικητές για να εμποδίσει το βασιλικό πραξικόπημα. (Οι Βασιλικοί δεν ειχαν απαιτήσεις όπως αναφερεται στο άρθρο αλλά ειχαν ετοιμάσει πραξικόπημα με εγκέφαλο τον Κονδύλη).
    Ο Μαυρομάτης μπήκε βιαίως ζητώντας να μιλήσει στον Κονδύλη προσωπικά και του διαβίβασε ότι ο Παναγιωτάκος στέλνει στην Αθηνα το σύνταγμα Τριπόλεως για διάλυση του επικείμενου πραξικοπήματος. Ο Κονδύλης του διέταξε να μάθει τι γίνεται με τα υπόλοιπα συνταγματα. Το υπουργικό συμβούλιο δεν άρχισε ακόμη για τον λόγο ότι ο Τσαλδάρης με τον Παναγιωτάκο και τον υπουργό αεροπορίας Νικολαϊδη είχαν ιδιαιτερη σηζήτηση και οι λοιποι υπουργοι περιμέναν να τελειώσει.
    Φεύγοντας ο Μαυρομάτης συναντά τον Δαβάκη τον οποιο αρχιζει και βριζει και εν συνεχεία βρίζει και το Παναγιωτακο και αρχίζει μια λεκτική μεταξύ των διαμάχη η οποία κατέληξε σε γρονθοκοπους εκατέρωθεν. (Δεν έχω βρει πουθενα αναφορά για πιστόλια απο πλευράς Δαβάκη) παρακαλώ δείξτε μου την πηγή για να την συμπεριλάβω. Αυτό έφερε σύγχυση και ο υπολοχαγός Λουκίδης άρχισε να φωνάζει “Σκοτώνουν τον Κονδύλη”. Η συμπλοκη που ακολούθησε ήταν μεγάλη. Λεπτομέριες μπορούμε να βρούμε σε διάφορες πηγές. Ολες μαρτυρούν ότι η σθπλοκή έλαβε τέλος με εντολή του Κονδύλη.
    3 ώρες πριν · Μου αρέσει!

    Armandos Manafis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΜΕΡΟΣ Β'
    Ακολουθεί η περιγραφή της εφημερίδας "Ακρόπολις":

    "Λόγω του δημιουργηθέντος θορύβου και των προκλήσεων, ηναγκάσθη ο στρατηγός Παναγιωτάκος να εξέλθη εκ της αιθούσης του Υπουργικού Συμβουλίου, διά να διατάξη την φρουράν να αποσυρθή. Ο κ. Λουκίδης άμα τη εμφανίσει του στρατηγού εις την θύραν, εκινήθη απειλητικώς, λέγων, ότι εκτυπήθη ο υπουργός των Στρατιωτικών, συγχρόνως δε διέταξε την φρουράν να παρακούση εις την διαταγήν του στρατηγού, τον οποίον εχαρακτήρισεν ως τελούντα υπό κράτησιν. Ο στρατηγός ΄μως ψύχραιμος, επροχώρησεν ήρεμος προς τους στρατιώτας λέγων:
    - Παιδιά, τον στρατηγόν σας θα κτυπήσετε;
    Ενώ όμως επροχώρει ερρίφθησαν πυροβολισμοί τινες εκ μέρους στρατιωτών, ο δε αδελφός του κ. Παναγιωτάκου, θελήσας να κρατήση το όπλον ενός στρατιώτου, ετραυματίσθη εις την χείρα από σφαίραν. Επηκολούθησε πλήρης σύγχυσης, κατά την διάρεκιαν της οποίας ετραυματίσθη και ο στρατηγός Παναγιωτάκος από ξιφολόγχην στρατιώτου εις την αριστεράν παρειάν, καθ' ην στιγμήν προσεπάθει να επιβάλη την τάξιν.
    Την στιγμήν εκείνην εξήλθεν εκ της αιθούσης του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Κονδύλης, ο οποίος περιωρίσθη να διατάξη την φρουράν ν' αποσυρθή.
    Οι τραυματίαι αδελφοί Παναγιωτάκοι, αφού απεσύρθη η φρουρά και αποκατεστάθη η τάξις, επέβησαν μετά του υπουργού των Εσωτερικών κ. Π. Ράλλη του αυτοκινήτου του και ο μεν στρατηγός εισήχθη προς θεραπείαν εις την κλινικήν του Γερουλάνου, ο δε βουλευτής αδελφός του μετεφέρθη εις τον Ευαγγελισμόν..."

    4) “Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου διαλύθηκε κακήν κακώς.”

    Το υπουργικό συμβούλιο λόγο της έντασης διέκοψε τη συνεδρίαση του και συνεχίστηκε στην οικία βουλευτή, όπου αποφασίστηκε η αποπομπή του αντιστράτηγου Παναγιωτάκου και η αντικατάστασή του από τον υποστράτηγο Παπάγο για τον λόγο των στρατιωτικών μετακινήσεων ανευ της αδείας του Κονδύλη. (Πρωταγωνιστές και οι δύο στο επικείμενο πραξικόπημα)

    Ο Τσαλδάρης κάνει υποχωρήσεις και βλέποντας ότι θα ανατραπεί πλησιάζει την Βασιλική πλευρα προσπαθόντας να βρει μέσες λύσεις. (Μπορούμε να γράψουμε βιβλιο γι αυτο το κομματι)

    Armandos Manafis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σχετικά με τα υπολοιπα, 3 φράσεις του Κονδύλη μου έχουν κάνει εντύπωση το "νίπτω τας χείρας μου" στον Τσαλδάρη όταν αυτός του ζήτησε βοήθεια για αποφυγή του πραξικοπήματος, το "δεν μπορώ να διακόψω το "Επαναστατικό κίνημα" και το Θεϊκό "Λέγε τον Ορκο Δεσποτα" στον μητροπολίτη την ώρα του πανικού μέσα στην Βουλή και τις εντονες αντιδράσεις των Τσαλδαρικών βουλευτών που ήταν η πλειοψηφία.

    Σε γενικές γραμμές δεν ήταν και τόσο απροκλιτο το συμβάν ούτε αθωο. Πλεκτάνη που η ιστορία έχει τις πηγές να γιανει τις πληγές και να τραυματίσει την υστεροφημία των ανθρώπων που για προσωπικές φιλοδοξίες και εγωισμούς έπαιξαν παιχνίδι στην πλάτη του Ελληνισμου.

    Και μη ξεχνάμε ότι λίγο καιρό μετά ο Γεώργιος τους ξεπάτωσε όλους αυτούς ...
    Την εποχή που φωνάζαν στον Κονδύλη "Χαίρε τέως Αντιβασιλέα, χαίρε τέως υποδεκανέα".

    Armandos Manafis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Άρθρο της "Ακροπόλεως" με ημερομηνία 11.09.1935.
    "... Κύριε υπουργέ των Στρατιωτικών! Εκερδίσατε το παιγνίδα σας! Ανετρέψατε την Δημοκρατίαν. Υπετάξατε τους πάντας εις την θέλησίν σας. Τι άλλο πλέον ζητείτε; Φέρετε τον Βασιλέα και αφήσατε την κωμωδίαν του δημοψηφίσματος. Γνωρίζετε άριστα, όπως και ημείς το φνωρίζομεν, ότι το δημοψήφισμα αυτό ΔΕΝ ΗΜΠΟΡΕΙ ΠΑΡΑ Ν' ΑΠΟΒΗ ΜΕ ΑΛΗΘΗ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗΝ πλειοψηφίαν υπέρ της παλινορθώσεως. Τι χρειάζεται, λοιπόν; Διατί να ταλαιπωρηθή περισσότερον ο τόπος είς μίαν τόσον επώδυνον περιπέτειαν, ενώ αι αποφάσεις σας έχουν ήδη ληφθή και πρόκειται, είτε ομαλώς, είτε βιαίως, να τεθούν οπωσδήποτε εις εφαρμογήν; Είνε καιρός τώρα να κοροϊδευώμεθα με προκηρύξεις δημοψηφίσμάτων και με παχειά λόγια περί σεβασμού της λαϊκής κυριαρχίας;
    Το πραξικόπημα σας έγινε, κύριε Κονδύλη. Και επεκράτησε. Προχωρήσατε, λοιπόν, άνευ ελιγμών προς την αναπόφευκτον ολοκλήρωσίν του. Όλα τα άλλα είνε περιττή και άχρηστος διακόσμησις της επιβληθείσης από πρχοθές την νύκτα δικτατορικής θελήσεώς σας".

    Στις επομενες εκλογές ο Κονδύλης έλαβε 15 μόνο έδρες και ο συνασπισμός συνολικά 60.
    Ουσιαστικά το πολιτικό του "Άδοξο" τέλος. Δυστυχώς. και λέω δυστυχώς γιατί ο Κονδύλης ήταν ένας απο τους μόνιμους προταγωνιστές της απελευθέρωσης της Μακεδονίας με δράση και στην ιδιαίτερη πατρίδα μου (Καβάλα), αλλά και στην Μικρα Ασία.

    Ο χαρακτήρας του περιγράφεται αψογα τόσο σε πηγές των Βαλκανικών πολέμων αλλά και στην Μικρά Ασία.

    Armandos Manafis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν είναι μόνο που έχασε τις εκλογές, είναι ότι έχασε και την εύνοια του Γεωργίου Β΄ο οποίος έκανε τον επόμενο χρόνο τον Μεταξά πρωθυπουργό, που του άνοιξε δηλαδή το δρόμο για την δικτατορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μπορεί να είχε βάλει στο μάτι τον θρόνο..... τι άλλο μπορεί να θέλει ένας αντιβασιλεύς......

    είχε και τα απαιτούμενα προσόντα.......

    Μία πηγή αναφέρει ότι ΅Οταν ο Ελληνικός στρατός μπήκε στις Σάρδεις ο Κονδύλης τα παράτησε όλα και έτρεξε να κάνει λουτρά στο ίδιο λουτρό που είχε κάνει ο Μ. Αλέξανδρος." Χαρακτηριστικό του..!!

    Άλλη πηγή αναφέρει ότι "... κανένας εκ των αξιωματικών δεν τόλμησε να πάρει το λουτρό του στο χώρο που λέγαν ότι το έκανε ο Μέγας Αλέξανδρος, εκτώς απο όσων άκουσα τον Κονδύλη. Μάλλον νόμισε ότι έγινε και αυτός μεγάλος."

    Αρμάνδος Μανάφης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μπορεί να είχε βάλει στο μάτι τον θρόνο..... τι άλλο μπορεί να θέλει ένας αντιβασιλεύς......

    είχε και τα απαιτούμενα προσόντα.......

    Μία πηγή αναφέρει ότι ΅Οταν ο Ελληνικός στρατός μπήκε στις Σάρδεις ο Κονδύλης τα παράτησε όλα και έτρεξε να κάνει λουτρά στο ίδιο λουτρό που είχε κάνει ο Μ. Αλέξανδρος." Χαρακτηριστικό του..!!

    Άλλη πηγή αναφέρει ότι "... κανένας εκ των αξιωματικών δεν τόλμησε να πάρει το λουτρό του στο χώρο που λέγαν ότι το έκανε ο Μέγας Αλέξανδρος, εκτώς απο όσων άκουσα τον Κονδύλη. Μάλλον νόμισε ότι έγινε και αυτός μεγάλος."

    Armandos Manafis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εκείνοι οι άνθρωποι, όσο καλό μπόρεσαν να κάνουν ως στρατιωτικοί, τόσο κακό κι ακόμα περισσότερο, έκαναν με τις μεγαλομανίες τους, τον εγγενή τους αυταρχισμό και την ουσιαστική μικρότητά τους ως εθνικοί ηγέτες.

    Ακόμα και ο Πλαστήρας, τον οποίον τόσο αγάπησε (και δίκαια) ο λαός, φάνηκε ανεπαρκής σε κρίσιμες στιγμές της ελληνικής Ιστορίας.

    Η μεγαλύτερη τιμωρία για τον Κονδύλη, είναι το γεγονός πως σήμερα δεν τον γνωρίζει κανείς, και δεν τιμά τη μνήμη του, ούτε η δική του παράταξη.

    Andreas Makrides


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κονδύλης και Πλαστήρας είχαν μέσα τους και το μικρόβιο της δικτατορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σύρος 9 Νοεμβρίου 2014.Ώρα 16.30
    Η συνταγματική ιστορία της Ελλάδας από το 1914 μέχρι και το 1936 θλιβερή και τραγική,κατάλληλη για θεατρικές επιθεωρήσεις.Η Δημοκρατία τακτικά παραπέμπονταν στο εκτελεστικό απόσπασμα.Θεοδ. Πάγκαλος και Γεωρ.Κονδύλης αρχηγοί κινημάτων και δικτατορικών Κυβερνήσεων μέχρι τη δικτατορία του Ιωαν. Μεταξά.Από κοντά και ο Νικ.Πλαστήρας αρχηγός κινημάτων,κάτω από τις ευλογίες του Ελευθ. Βενιζέλου.Τί να σου κάνει και ο σοβαρός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξ.Ζαίμης;
    Μέσα σ αυτήν την συνεχή καταστρατήγηση του Συντάγματος και την πολιτική αστάθεια είχαμε και τα σοβαρά ποινικά αδικήματα των Στρατιωτικών,των βιαιοπραγιών και εξυβρίσεων κατωτέρων προς ανώτερους και αντιστρόφως.Μια κατάσταση απαράδεκτη και επικίνδυνη για έναν στρατό,ο οποίος πάντοτε στηρίζονταν σε δύο βάθρα,την ιεραρχία και την πειθαρχία.Συχνές παραβιάσεις και των δύο.Ο φατριασμός,η ατιμωρησία και η αμνηστεία για διαπραττόμενα πειθαρχικά παραπτώματα ή ποινικά αδικήματα κατέτρωγαν τα σωθικά του στρατεύματος.Μπορούσε να υπολογίζει κανείς σε ένα τέτοιο σαθρό στράτευμα;Ασφαλώς και όχι.
    Μέσα σ αυτό το πολιτικό,οικονομικό και στρατιωτικό κλίμα,σε συνδυασμό και με την επικρατούσα κατάσταση στην Ευρώπη,διχασμένη απο την γοητεία του κομουνισμού και του φασισμού,εκνευρισμένη από τη δημοκρατία και ενταφιασμένη από τους γερασμένους ηγέτες της, με πορεία προς τον Β΄Παγκοσμιο Πόλεμο,ΜΙΑ ΛΥΣΗ υπήρχε ,μια Κυβέρνηση με ισχυρές αρμοδιότητες και εξουσίες ή μία δικτατορική Κυβέρνηση,για να σώσει τη χώρα από την καταστροφή,προς την οποία εβάδιζε.Αυτήν Θλιβερή κατάσταση εκμεταλλεύθηκε ο Ιωάννης Μεταξάς για να κηρύξει τη δικτατορία.Ευτυχώς από την αδέκαστη ιστορία δικαιώθηκε, όπως το ομολογούν πολλοί από τους αντιπάλους του.
    Κωνστ. Πατιαλιάκας
    Αντιστράτηγος ε.α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σας ευχαριστώ όλους. Ο ήρωας του Ορλιακο στο Στρυμωνα που ελευθερωσε τας Σερρας και το Κ.Καραμανλη έγινε στόχος δολοφονικου σχεδίου από τον Κονδύλη που ζήλεψε ότι το τραγούδι "περνάει ο στρατος" στην Θεσ/νίκη, δε γράφτηκε για αυτόν αλλά για τον Χαριλαο Γεωργίου Παναγιωτακο. Στο σπίτι του στην Λ.Αλεξανδρας 209, όπου μεγάλωσα,πέθανε το1966,93έτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ο Γεώργιος όταν έφθασε στο Φάληρο, ανέφερε στον ΧΓΠ, ότι η μεθόδευση αυτή τον βρίσκει αντίθετο & θα τον αποκαταστησει σε θέση Υπουργού. Όντως ανέλαβε Υπουργός Ηπείρου, τα Χριστούγεννα του'35. Παραιτηθηκε, άμα τη ληψει της εξουσιας από τον Ιωάννη Μεταξά,λόγω αντιδημοκρατικων μεθόδων του ΙΜ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Η ιστορικοι εχουν υποτιμησει - ηθελημενα ή μη - τον Κονδυλη.Οσοι εχουν μελετησει το βιογραφικο του , αντιλαμβανονται οτι ηταν στρατηγικη ιδιοφυια.Και μονο να αναλογιστει οτι κατεστειλε 3 στρατιωτικα κινηματα(το 1923 του Μεταξα , 1926 του Ζερβα καιτο 1935 του ΠΛαστηρα ), ανετρεψε τον Παγκαλο το 1926 και τον Τσαλδαρη το 1935 , διαπιστωνει οτι εκανε οτι ηθελε.Ειχε ενα μυαλο που δουλευε συνεχεια και δαιμονια.Ειχε τρομακτικο θαρρος και ηταν συναμα τερας ψυχραιμιας...Για να μην αναφερθω στις ηρωτικες δρασεις του σε στρατιωτικο επιπεδο απο το 1897-1922.Ασφαλως ,δεν πιστευω οτι πεθανε τυχαια απο ανακοπη καρδιας το 1936...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...