Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

27) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΠΑΞΙΜΑΔΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ

*Ο Ιάκωβος Παξιμάδης

 Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Η Τήνος, εκτός από τον Ευστράτιο Παρίση που εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής το 1852 (το πορτρέτο του έχει ήδη δημοσιευθεί στο ιστολόγιο αυτό) ανέδειξε και δεύτερο Πρόεδρο, το 1876, τον Ιάκωβο Παξιμάδη.
          O Ιάκωβος Παξιμάδης γεννήθηκε στην Τήνο το 1789. Είχε συμμετοχή στην Επανάσταση του 1821 και αργότερα ασχολήθηκε με εμπορικές επιχειρήσεις στην Τεργέστη και στην Αλεξάνδρεια. Στα Αρχεία της Ελληνικής Επανάστασης, είναι συχνές οι αναφορές στη δράση του.

          Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και όταν ξέσπασε η Επανάσταση, συγκρότησε σώμα ενόπλων και πήρε μέρος σε διάφορες μάχες στην κυρίως Ελλάδα. 
*Σελίδα από τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας με αναφορά στον Ιάκωβο Παξιμάδη

          Ένα από τα σωζόμενα έγγραφα των Αρχείων της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, αναφέρει ότι το 1823, ο Παξιμάδης συγκαταλεγόταν στους συμβούλους του Επάρχου της επαναστατημένης Τήνου. Από άλλα έγγραφα προκύπτει, ότι ο Ιάκωβος Παξιμάδης ανέπτυξε πολιτική δράση συμμετέχοντας στις επαναστατικές εθνικές συνελεύσεις των ετών τουλάχιστον από το 1827 έως το 1932. Φέρεται να συνυπογράφει σημαντικές αποφάσεις, όπως η εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως κυβερνήτη της Ελλάδος, αλλά και το αιώνιο ανάθεμα για τους δολοφόνους του Καποδίστρια, Μαυρομιχαλαίους Γεώργιο και Κωνσταντίνο. Τον Ιανουάριο του 1835, διορίσθηκε πρόεδρος του Εμποροδικείου Πατρών.
          Αργότερα, υπήρξε πληρεξούσιος Τήνου στην Α΄ Εθνοσυνέλευση του 1843, η οποία κατάρτισε και ψήφισε το πρώτο Σύνταγμα της χώρας.
          Διορίσθηκε γερουσιαστής στις 16 Ιουνίου 1844 και διετέλεσε τέσσερις φορές γραμματέας της Γερουσίας από το 1846 έως το 1852.
          Εξελέγη βουλευτής Τήνου τέσσερις φορές, από το 1868 έως το 1872 και μία ακόμη φορά το 1874.
*Η εκλογή του Ιάκωβου Παξιμάδη στα Επίσημα Πρακτικά της Βουλής

          Πρόεδρος της Βουλής αναδείχθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1867. Ψήφισαν συνολικά 127 βουλευτές. Ο Παξιμάδης έλαβε 82 θετικές ψήφους και ο αντίπαλός του βουλευτής Κέρκυρας και πρώην πρόεδρος της Ιόνιας Βουλής, η οποία είχε επικυρώσει την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1863,  Στέφανος Παδοβάς, πήρε 43 ψήφους. Βρέθηκαν επίσης δύο λευκά ψηφοδέλτια. Συνολικά ο Παξιμάδης, προήδρευσε σε 54 συνεδριάσεις.
          Αμέσως μετά την εκλογή του κατέλαβε την έδρα του Προέδρου υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο κανονισμός κύριοι, θέλει  είσθαι ο οδηγός μου προς εκπλήρωσιν των καθηκόντων μου, όστις αφ΄ ενός εγγυάται την ελευθερίαν του λόγου και αφ’ ετέρου εξασφαλίζει την τάξιν και την ησυχίαν, άνευ των οποίων τα πάντα προσκόπτουσιν, τα πάντα ματαιούνται».
          Σύμφωνα με την εφημερίδα ΑΙΩΝ, ο Παξιμάδης προτιμήθηκε των επικρατέστερων υποψηφίων, γιατί ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, ήθελε να αποφύγει τις πιέσεις των φίλων του, που επιδίωκαν αυτοί να αναδειχθούν στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής.
          Μάλιστα, όπως έγραψε η εφημερίδα ΕΘΝΟΦΥΛΑΞ, μία ημέρα πριν από την ψηφοφορία, στο σπίτι του Κουμουνδούρου είχε γίνει συγκέντρωση βουλευτών, για να αποφασίσουν, ποιος θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος. 
          Πέθανε το 1884.
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...