Ο Μιχάλης Πατέλης, είναι ένας από τους πιο
σημαντικούς συλλέκτες της χώρας μας, με το σπάνιο υλικό που περιέχουν οι
καταπληκτικές συλλογές του. Καρποφόρο αποτέλεσμα αυτού του συλλεκτικού πάθους
του Πατέλη, είναι οι διάφορες εκδόσεις βιβλίων, που θα τις χαρακτήριζα
μνημειώδεις για την ιστορία της Θράκης και ειδικώτερα της γενέτειράς του, του
Σουφλίου.
Θα θυμίσω μόνο μερικά από τα πολύτιμα παλαιότερα βιβλία του «Αλεξανδρούπολη: Οικονομίας πανόραμα 1870-1970», «Ιερά Μητρόπολις Σουφλίου», «Σουφλίου εγκώμιον», «Χώροι λατρείας των Ελληνορθόδοξων της Ανατολικής Θράκης πριν τη μεγάλη Έξοδο», «Ο Τύπος του Έβρου» κ.ά.
Αυτή φορά, ο Μιχάλης Πατέλης έσκυψε με πραγματική αγάπη στο προϊόν, που εμβληματικά χαρακτηρίζει το Σουφλί, στα κουκούλια και στο μετάξι, που για πολλά χρόνια, στήριξαν την ανάπτυξη της πόλης, η οποία υπήρξε για την εποχή της υποδειγματική. Το Σουφλί, την εποχή ανάπτυξης της σηροτροφίας, κάλλιστα θα μπορούσε να θεωρείται υπόδειγμα της λεγόμενης περιφερειακής ανάπτυξης.
Πρόκειται για το λεύκωμα που παρουσίασε τελευταία, με τίτλο «Κουκούλι & Σουφλί- Δρόμοι Συνυφασμένοι», το οποίο καταγράφει αναλυτικά και τεκμηριωμένα τα πρόσωπα και τα γεγονότα, που εξελίχθηκαν στο Σουφλί, γύρω από τον άξονα της σηροτροφίας και τις ευεργετικές επιπτώσεις που είχαν στην τοπική κοινωνία και οικονομία.
Η έκδοση αυτή μπορεί να χαρακτηρισθεί διεθνής, γιατί είναι δίγλωσση(ελληνικά- αγγλικά), το εξώφυλλο της κοσμεί πρωτότυπος πίνακας του σπουδαίου ζωγράφου Δημήτρη Ναλμπάντη, με σκληρό εξώφυλλο και στις 272 σελίδες της περιέχεται σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, προϊόν πολυετούς έρευνας του συγγραφέα. Μπορεί άνετα να υπάρχει και σε ξένες βιβλιοθήκες.
Φυλλομετρώντας κανείς αυτό το εξαιρετικό βιβλίο, πληροφορείται πώς το μετάξι έφτασε στην Ελλάδα. Πώς εκτρέφονται οι μεταξοσκώληκες και πώς μας δίνουν μασουλώντας τα μωρεόφυλλα, το πολύτιμο μετάξι. Αξιοθαύμαστες είναι οι σπάνιες πληροφορίες που για χρόνια συγκέντρωνε ο Πατέλης και σήμερα μας δίνει ένα πανόραμα της πραγματικής εποποιίας των Σουφλιωτών, οι οποίοι μέσα από τη σηροτροφία ανέπτυξαν την τοπική οικονομία, ανέβασαν το πολιτιστικό τους επίπεδο και έκαναν γνωστό το όνομα της πόλης τους στα πέρατα του κόσμου.
Το βιβλίο αυτό έχει και διπλή ωφελιμότητα. Δεν καταγράφει μόνο το φαινόμενο της σηροτροφίας στο Σουφλί. Η αναλυτική και εξαντλητική παράθεση στοιχείων (φωτογραφίες, δημοσιεύματα, έγγραφα, καταστάσεις πληρωμών εργατών και εργατριών που εργαζονταν στα μεταξουργεία, κανονισμοί κ.λπ.) συνθέτουν για όλους τους νέους Σουφλιώτες, που θέλουν να ανιχνεύσουν τις οικογενειακές τους καταβολές, ένα πολύτιμο οδηγό. Οδηγός αυτογνωσίας και στοιχείο περηφάνιας για τον καθένα.
Γνωρίζω καλά το Μιχάλη Πατέλη και το πόσο ακάματος είναι. Εδώ όμως θέλω να τονίσω κάτι άλλο. Τον ευγενικό και δοτικό του χαρακτήρα. Γνωρίζω ότι βοήθησε πολλές φορές με την παροχή υλικού, στο στήσιμο επετειακών, ιστορικών ή άλλων εκθέσεων. Παρείχε στοιχεία σε νέους ερευνητές που πραγματοποιούν μεταπτυχιακές ή διδακτορικές εργασίες σε Πανεπιστήμια ή σε άλλους συγγραφείς, που ολοκλήρωσαν τα έργα τους χάρη στην ευγενική ανταπόκριση του Πατέλη.
Οι συλλογές του Μιχάλη Πατέλη είναι ανεξάντλητες. Και θα πρέπει να στηριχθούν στο μέλλον οι προσπάθειες να δουν το φως της δημοσιότητας, για να φωτίσουν πολλές πτυχές της άγνωστης ιστορίας της Θράκης.
Είναι καιρός οι διάφοροι φορείς της Θράκης, να ζητήσουν από την Ακαδημία Αθηνών να εξετάσει το έργο του συνολικά και να τιμήσει δεόντως τον Μιχάλη Πατέλη.
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου