Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Ο Μεταξάς και η δίκη των Έξι

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 


*Ανδρες του Γ΄ Σώματος Στρατού εισέρχονται στο Εσκί Σεχίρ τον Ιούλιο του 1921. Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, η προσπάθεια κατάληψης της πόλης είχε καταλήξει σε παταγώδη αποτυχία. (Φωτ. ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ)



 

 

 

*Γιατί δεν πήγε ο Μεταξάς  

μάρτυρας στη Δίκη των Έξι;

*Η συνάντηση τον Μάρτιο του 1921

με Γούναρη, Θεοτόκη, Πρωτοπαπαδάκη

 

 


Γράφει ο κ. ΓΙΩΡΓΟΣ Θ. ΜΑΥΡΟΓΟΡΔΑΤΟΣ*

 


Υπάρχουν δύο κείμενα του Ιωάννη Μεταξά, δημοσιευμένα με το ημερολόγιό του από το 1960-64, που θα έπρεπε να είναι πασίγνωστα – αν η χώρα είχε εκπαιδευτικό σύστημα αντάξιό της. Το ένα είναι η εμπιστευτική ομιλία του στους ιδιοκτήτες και αρχισυντάκτες του αθηναϊκού Τύπου στις 30 Οκτωβρίου 1940, στην οποία εξήγησε διεξοδικά το «Όχι» του. Όποτε την επικαλούμαι, οι περισσότεροι ξεσπούν ότι δεν είχαν ιδέα…

Το άλλο κείμενο είναι η επίσης λεπτομερέστατη καταγραφή δύο συνομιλιών που είχε ο Μεταξάς στις 25 και 29 Μαρτίου 1921 με την ηγεσία του Αντιβενιζελισμού: Δημήτριο Γούναρη, Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη και Νικόλαο Θεοτόκη. Παρών ήταν και ο στρατιωτικός Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, παλιός του συνάδελφος στο Επιτελείο. Ο Μεταξάς είχε πλήρη επίγνωση της σημασίας όσων ειπώθηκαν και γι’ αυτό ασχολήθηκε δύο μήνες με την αναλυτική καταγραφή τους.

Μόλις είχε σχηματιστεί, επιτέλους, κυβέρνηση Γούναρη, με υπουργό Οικονομικών τον Πρωτοπαπαδάκη και υπουργό Στρατιωτικών τον ανίδεο Θεοτόκη. Θορυβημένοι από την ήττα της Στρατιάς Μικράς Ασίας στο Εσκί Σεχίρ, αυτοί προσπάθησαν μάταια να φορτώσουν στον Μεταξά την ουσιαστική ευθύνη για τη διεξαγωγή ενός πολέμου, στον οποίο ήταν αντίθετος από το 1915.

Με απαράμιλλη και αμείλικτη διαύγεια, ο Μεταξάς επέμεινε ξανά και ξανά ότι ο πόλεμος με τους Τούρκους δεν μπορούσε ποτέ να κερδηθεί οριστικά. Οι Τούρκοι «απέδειξαν ότι έχουν όχι θρησκευτικόν, αλλά εθνικόν αίσθημα. Και εννοούν να παλαίσουν υπέρ της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας των, ακριβώς δια τα αυτά πράγματα, υπέρ των οποίων ηγωνίσθημεν και ημείς κατ’ αυτών». Πρόκειται για «ένα λαόν αγωνιζόμενον υπέρ της υπάρξεώς του. Αυτός θα εύρη πάντοτε ανθρώπους να τον οδηγήσουν. Την απώλειαν της Σμύρνης και της ενδοχώρας αισθάνονται ως καιρίαν εθνικήν απώλειαν και αρχήν διαλύσεως της πατρίδος των». Ακόμη και αν ο Κεμάλ ηττημένος υπέγραφε τελικά τη Συνθήκη των Σεβρών, θα βρίσκονταν αργά ή γρήγορα άλλοι ηγέτες να αρχίσουν νέο εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο. Αλλά η Ελλάδα δεν μπορούσε να παραμένει διαρκώς επιστρατευμένη. Ήδη, άλλωστε, οι δυνάμεις της ήσαν τελείως ανεπαρκείς. 

*Παραπληροφορεί η «Σκριπ» της 14ης Μαρτίου 1921: Στην πραγματικότητα, η επιθετική επιχείρηση της ελληνικής Στρατιάς κατέληξε σε οικτρή αποτυχία.

Οι συνομιλητές του δεν ήσαν καν σε θέση να κατανοήσουν όσα τους έλεγε. Όταν ο Μεταξάς συμβούλεψε να ξεχάσουν τις επιθετικές ενέργειες, να οχυρώσουν τα σύνορα της Συνθήκης των Σεβρών και να περιοριστούν στην άμυνα, ο Πρωτοπαπαδάκης απάντησε ότι για αμυντικό πόλεμο χρειάζονταν 17 μεραρχίες! Έτσι τους έλεγαν «οι στρατιωτικοί» (χωρίς να κατονομάζονται). Εξερράγη ο Μεταξάς: «Και χρειαζόμεθα μόνον 5 δια τον επιθετικόν;!». Ο Πρωτοπαπαδάκης παραδεχόταν ότι τα υπάρχοντα τουφέκια μάνλιχερ και λεμπέλ δεν ξεπερνούσαν τις 100.000 και μόλις έφταναν για τους ήδη επιστρατευμένους. Δεν μπορούσε λοιπόν να συμπληρωθεί η επιστράτευση, αλλά ούτε και ο οπλισμός, ελλείψει χρημάτων. Υπήρχαν χρήματα για μόλις δύο με τρεις μήνες… Γι’ αυτό βιάζονταν να νικήσουν τελειωτικά!

Από την πλευρά του ο Θεοτόκης παραδεχόταν με απίστευτη ελαφρότητα την ασχετοσύνη του ως υπουργού Στρατιωτικών, προκαλώντας στον Μεταξά έκρηξη οργής. Κλαιγόταν ο Θεοτόκης: «Εγώ δεν ηξεύρω τίποτε από αυτά τα πράγματα. Πώς θα λύσω ζητήματα που δεν έχω ιδέαν;». Υστερα: «Δέξου, καημένε Μεταξά, να αναλάβης. Κάμε αυτό το beau geste». Εφτασε μάλιστα στο σημείο να αναρωτηθεί φωναχτά μήπως έπρεπε να παραιτηθεί και να πάρει τη θέση του ο Μεταξάς. 

*Ιωάννης Μεταξάς: «Είμαι ευχαριστημένος ότι αντέστην. Μέσα μου όμως μελαγχολώ, διότι χωρίζομαι με όλους».

Αυτή ήταν πράγματι η μία και μοναδική θέση που ήταν έτοιμος να αποδεχθεί ο Μεταξάς. Ως υπουργός Στρατιωτικών, θα είχε τον πλήρη έλεγχο του στρατού και των επιχειρήσεων, επιβάλλοντας τις δικές του απόψεις. Αλλά ούτε ο Θεοτόκης το πρότεινε ούτε ο Γούναρης το διανοήθηκε, αφού γνώριζε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να χειραγωγήσει τον Μεταξά. Έτσι, τον πίεσαν οι τρεις επί πολλές ώρες με απίστευτες κουτοπονηριές, απειλές και προσβολές που τον εξαγρίωσαν – χωρίς ποτέ να του προσφέρουν αυτό που θα δεχόταν. Έλεγαν μάλιστα αναφανδόν ψέματα, αφού τη θέση αρχηγού του Επιτελείου που πρότειναν στον Μεταξά την είχαν ήδη δώσει στον Βίκτωρα Δούσμανη! Υπολόγιζαν όμως ότι ο Μεταξάς θα δεχόταν τελικά να ξαναγίνει υφιστάμενός του…

Για τους συνομιλητές του Μεταξά, καθοριστικός παράγοντας ήταν η κομπλεξική στάση τους απέναντι στον Βενιζέλο και ο τρόμος για το ενδεχόμενο επανόδου του. Ήθελαν να αποδείξουν σε όλους (ιδίως στη Μεγάλη Βρετανία) ότι θα τα καταφέρουν εξίσου καλά ή και καλύτερα από τον Βενιζέλο. Είπε απερίφραστα ο Γούναρης για τη Μικρασιατική Εκστρατεία: «Δεν ήτο ποτέ πολιτική μας. Ο Βενιζέλος μάς έφερεν εκεί. Τον πόλεμον τον εύρομεν». Ωστόσο: «Πολιτικήν δεν δυνάμεθα να αλλάξωμεν, είμεθα υποχρεωμένοι να εξακολουθήσωμεν τον πόλεμον μέχρι τέλους, έστω και αν κινδυνεύσωμεν να καταστραφώμεν. Άλλως οι Άγγλοι θα παύσουν να μας θεωρούν ως σοβαρόν Έθνος… Πρέπει να αποδείξωμεν ότι είμεθα Έθνος, επί του οποίου δύναται να υπολογίζη μία Μεγάλη Δύναμις».

 

Ο μεγάλος φόβος


Αντίστροφα, τους κατείχε ο φόβος ότι τυχόν απαγκίστρωση εκ μέρους τους από τη Μικρά Ασία θα επέφερε μοιραία την πτώση τους και την επιστροφή του μισητού εχθρού. Μιλώντας για τον κίνδυνο να επανέλθει ο Βενιζέλος αν αυτοί αποτύχουν, ο Γούναρης έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί τα εντελώς ατομικά τους συμφέροντα: «Εμέ προσωπικώς τι με μέλει; Ένας άνθρωπος είμαι. Δεν έχω παρά να πάρω τον δρόμον μου οπουδήποτε. Αλίμονον σε σας που έχετε δεσμούς και περιουσίαν». Ο Γούναρης εννοούσε ότι ήταν ανύπαντρος και δεν είχε οικογένεια («δεσμούς») όπως οι άλλοι. (Δεν μετρούσε, όπως φαίνεται, ο δεσμός του με την Ασπασία Νάζου, ίσως επειδή αυτή θα τον συνόδευε.) Μπροστά σε τόσο απροκάλυπτη επίκληση της ιδιοτέλειας, ξέσπασε ο Μεταξάς: «Εις το κάτω-κάτω, εάν μόνον διά του Βενιζέλου θα ήτο δυνατόν να σωθή η Ελλάς, ας έλθη ο Βενιζέλος. Πρέπει να υπάγη ο τόπος μας εις τον διάβολον, διά να μη έλθη ο Βενιζέλος;».

Ωστόσο, το παθολογικό τυφλό μίσος για τον Βενιζέλο δεν συνοδευόταν από αληθινή αφοσίωση στον βασιλέα Κωνσταντίνο, στον οποίο ο Γούναρης όφειλε εξ ολοκλήρου την ανάδειξή του ως ηγέτη του Αντιβενιζελισμού. Αυτός και η κυβέρνησή του ήσαν ήδη αποφασισμένοι να εκμεταλλευθούν το γόητρο του Κωνσταντίνου, δημιουργώντας την πλαστή εντύπωση ότι τάχα αναλάμβανε ξανά «αρχιστράτηγος» με το επιτελείο του των Βαλκανικών Πολέμων.

 

*Δημήτριος Γούναρης: «Δεν ήτο ποτέ πολιτική μας. Ο Βενιζέλος μάς έφερεν εκεί. Τον πόλεμον τον εύρομεν».

Μάταια τόνισε ο Μεταξάς ότι, πέρα από τη συνταγματική ανωμαλία και τη σύγχυση ευθυνών, ο βαριά άρρωστος Κωνσταντίνος «δεν είναι εις θέσιν να διεξαγάγη αυτό το έργον. Δεν δύναται να εξασκήση αυτήν την διοίκησιν». Ο Γούναρης ήταν αμετάπειστος: «Ο κόσμος βρίσκεται εν αγωνία και θέλει τον Βασιλέα επικεφαλής. […] Και ο Βασιλεύς πρέπει να τεθή επί κεφαλής, εν ανάγκη πρέπει και να θυσιασθή ο Βασιλεύς υπέρ του Έθνους!» Δηλαδή, πλήρης αντιστροφή σε σχέση με την ιεράρχηση που έκανε ο ίδιος άνθρωπος το 1915-17, συμβάλλοντας τότε καθοριστικά στην εκδήλωση και παγίωση του Εθνικού Διχασμού.

Μετά αυτό το πολύωρο «ξέσχισμα», όπως το ονομάζει, ο Μεταξάς ένιωσε ότι δεν τον ένωνε πλέον τίποτε με τους άλλους. «Είμαι ευχαριστημένος ότι αντέστην. Μέσα μου όμως μελαγχολώ διότι χωρίζομαι με όλους». Τον βασάνιζε, ωστόσο, η σκέψη ότι είχε αρνηθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του ξανά. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, έγραφε στις 6 Φεβρουαρίου 1922: «Πώς χειροτερεύει η εθνική μας κατάστασις! Τι ειμπορούσα να κάμω; τίποτε· μόνον να θυσιασθώ και εγώ με ανθρώπους τους οποίους εθεώρουν απατεώνας, και δια υπόθεσιν εις την οποίαν δεν είχα καμίαν πίστιν». Ενιωθε όμως και «χαιρεκακία» για την αποτυχία των «απατεώνων»…

Από την πλευρά του, ο Γούναρης είχε φτάσει στο σημείο να τον απειλεί απερίφραστα με «λυντσάρισμα» και ότι «θα του σπάση το κεφάλι».

*Πρωτοσέλιδο του «Ελεύθερου Τύπου» στις 17 Μαρτίου του 1921 με αναφορά στην εαρινή επίθεση της Στρατιάς Μικράς Ασίας.

Όταν πια ξέσπασε, μετά την Καταστροφή, το στρατιωτικό κίνημα με επικεφαλής τους συνταγματάρχες Νικόλαο Πλαστήρα και Στυλιανό Γονατά (η «Επανάσταση του 1922»), ο Μεταξάς βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Δεν είχε κανένα δισταγμό να προσφέρει ξανά τις υπηρεσίες του στον βασιλέα Κωνσταντίνο, ως πολιτικός πλέον. Σ’ αυτόν ανέθεσε ο Κωνσταντίνος να συντάξει την επιστολή παραίτησης και το αποχαιρετιστήριο διάγγελμά του. Χώρισαν κατασυγκινημένοι, με τον Μεταξά να κλαίει.

Αλλά δεν μπορούσε να προσέλθει ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη των Έξι (και των άλλων δύο, που δεν εκτελέστηκαν). Όπως γράφει ο Γρηγόριος Δαφνής, είχε ασκήσει ο Μεταξάς τόσο οξεία δημόσια κριτική στις κυβερνήσεις της περιόδου 1920-22 «ώστε μόνη αυτή θα ήτο αρκετή δια να στηρίξη κατηγορητήριον». Δεν τεκμηριώνεται ωστόσο ο ισχυρισμός του Δαφνή ότι ο Μεταξάς, για να γίνει αυτός ηγέτης του Αντιβενιζελισμού, συνέβαλε όσο μπορούσε στην εκτέλεση των Έξι. Αν ίσχυε αυτό, αρκούσε να καταθέσει ως μάρτυρας απλώς τις συνομιλίες του 1921, όπως τις είχε καταγράψει…

Ο Μεταξάς ασφαλώς βρέθηκε σε δίλημμα εάν όφειλε να παρέμβει στη δίκη. Δεν αδιαφόρησε πάντως. Απέφυγε να καταθέσει ως μάρτυρας, αλλά ζήτησε από τον πρωθυπουργό Κροκιδά να έχουν οι κατηγορούμενοι δικαίωμα έφεσης στη μελλοντική Εθνοσυνέλευση. Ο Κροκιδάς όμως ήταν ανίσχυρος, όπως έδειξε και η παραίτησή του. Ο Μεταξάς δεν μπορούσε πλέον παρά να γράψει, μετά την εκτέλεση: «Τουλάχιστον εφάνησαν ανδρείοι».

 

* Ο κ. Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος είναι ιστορικός, τ. καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

9 σχόλια:

  1. Σμα Αγγε
    Πολύ ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι ακριβώς. Έχω όμως την εντύπωση ότι πρόσφεραν στον Δούσμανη την αρχηγία του ΓΕΣ μετά την άρνηση του Μεταξά να αναλάβει οποιοδήποτε αξίωμα.
    Και κάτι άλλο: Για τους πολιτικάντηδες είναι όπως ακριβώς τας λες. Υπάρχουν όμως και άλλα δυο «παλλικάρια» που ήταν μάλιστα και μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη των έξη: Ο αναλαβών αρχιστράτηγος Αναστάσιος Παπούλιας και ο επιτελάρχης του Πτολεμαίος Σαρηγιάννης. Διαβεβαίωσαν τους πολιτικάντηδες ότι η στρατιά μπορούσε να …εφορμήσει, την οδήγησαν μέχρι τον Σαγγάριο (και ακόμα πιο πέρα) και μετά παραιτήθηκαν! Και ο μεν Παπούλιας (παλαιός κωσταντινικός που …αυτομόλησε στους Βανιζελικούς) πήρε μέρος στο κίνημα του ’35 και «έφαγε το κεφάλι του», ο δε Σαρηγιάννης φόρεσε αριστερή στολή και κοκορεύονταν μέχρι τα Δεκεμβριανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nick Zygos
    Ο διχασμός,η μισαλλοδοξία,το προσωπικό συμφέρον έναντι του πατριωτικού , έφερναν πάντα την χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής. Άπειρα παραδείγματα υπάρχουν για όποιον γνωρίζει την πραγματική ιστορία της χώρας από αρχαιοτάτων χρόνων....Και θα επισημάνω ότι είμαστε ΈΤΟΙΜΟΙ να το ξαναζήσουμε πολύ σύντομα ......Ο δρόμος έχει στρωθεί απο τον "εσωτερικό " θιασώτη!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρήστος Απολλύων
    Εξαιρετικό κείμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το κακό που διέπραξε η αντιβενιζελικη παραταξη συνεπικουρουμενης της βασιλείας, δεν το διέπραξαν όλοι οι εχθροί της Ελλάδας μαζί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ηλιας Βουνισεας
    ΑΥΤΟ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΥΒΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΘΝΑΡΧΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΠΟΙΟΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΙΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ . ΑΝΑΘΕΜΑ, ΑΝΑΘΕΜΑ , ΑΝΑΘΕΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Eleftherios Marinos
    ειναι παντως γεγονος οτι 88 χρονια μετα στις 20 ιανουαριου του 2008 ο μιχαλης πρωτοπαπαδακης εγγονος ενος απο τους εκτελεσθεντες προσεφυγε στον αρειο παγο ζητωντας αναψηλαφηση της δικης και ακυρωση της αποφασης του εκτακτου επαναληπτικου στρατοδικειου της 15η νοεμβριου 1922..προσκομισε νεα στοιχεια οποτε στις 15 οκτωβριου 2010 ο αρειος παγος εκρινε οτι η κατηγορια για εσχατη προδοσια δεν ευσταθουσε και ετσι παραγραφεται..βρηκαν δικαιωση μετα δηλαδη οσο αφορα την κατηγορια εσχατης προδοσιας..αλλα για τα πολιτικα και στρατηγικα λαθη που εκαναν τους κρινει η ιστορια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Litsa Mpimp
    Πολύ ενδιαφέρον.. Το πρόβλημα των Ελλήνων πολιτικών είναι νομίζω ο διχασμός και το προσωπικό συμφέρον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μεταξάς & 6

    Προ ημερών είχα γράψει ένα σχόλιο στο παλιό άρθρο «Ο Γεώργιος
    Α’ και ο δολοφόνος του». Δεν ξέρω γιατί το σχόλιο αυτό δεν δημοσιεύτηκε…

    Στο δεύτερο μέρος αυτού του σχολίου μιλούσα για τη «Δίκη των 6» η οποία πριν από λίγα χρόνια «αναθεωρήθηκε», όπως ακριβώς ο σχολιαστής Ελευθ. Μαρίνος περιγράφει στο σχόλιό του. Στην ουσία δηλαδή «Οι 6» αθωώθηκαν !

    Όμως ανάμεσα στους κατηγορούμενους αυτής της πολύκροτης Δίκης δεν περιλαμβανόταν ο Βίκτωρ Δούσμανης, ο πλέον «βασιλόδουλος» [αν υπάρχει τέτοια λέξη] ή αυλόδουλος στρατηγός της εποχής εκείνης που πράγματι για κάποιο διάστημα χρημάτισε «Αρχηγός της Επιτελικής Υπηρεσίας Στρατού», της ΕΥΣ όπως έλεγαν τότε. Αν διαβάσετε το βιβλίο του «Η εσωτερική όψις της Μικρασιατικής εμπλοκής» θα φρίξετε ! Το πόσο εύκολα και χωρίς ντροπή ο άνθρωπος αυτός έβαζε το πρόσωπο και το συμφέρον του Βασιλιά πάνω από το συμφέρον της πατρίδας θα σας εκπλήξη ! Τα ίδια περίπου πίστευαν και άλλοι. πολιτικοί και στρατιωτικοί την εποχή εκείνη και αυτοί, όπως είπε κι ο Μεταξάς [βλέπε παραπάνω κείμενο], είναι εκείνοι που για να μην έλθει ο Βενιζέλος «έστειλαν την Ελλάδα στο διάβολο»!

    Όσον αφορά τον Ιω. Μεταξά τώρα, ήδη από την εποχή του Διχασμού (1917-1920) είχε αποστρατευθεί. Δεν ξαναφόρεσε στολή ποτέ του, ούτε του Συνταγματάρχη [βαθμού με τον οποίο αποστρατεύτηκε], ούτε -πολύ περισσότερο- του Υποστρατήγου. Και βέβαια όταν οι κυβερνητικοί του πρότειναν την Αρχιστρατηγία εκείνος αρνήθηκε.
    Προτείνει τρόπους για απεμπλοκή από το αδιέξοδο στο μέτωπο της Μικράς Ασίας. Ο ίδιος ίσως να δεχόταν υπό τον όρο να αναλάβει μαζί και το Υπουργείο Στρατιωτικών ή Εξωτερικών, ώστε να χειρισθεί συνολικά την κατάσταση, όπως
    έκανε και στο Β ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Γούναρης δεν συμφωνεί. Στο παραπάνω κείμενο βλέπει κανείς το κενό που τόσο αυτός όσο κι οι άλλοι υπουργοί είχαν αντί για εγκέφαλο. Γιαυτό δεν «έβλεπαν» το που οδηγούσε την πατρίδα η δήθεν πολιτική τους.
    Ο Μεταξάς που είχε σπουδάσει στην Ακαδημία Πολέμου του Βερολίνου, την τότε περίφημη Berlinkriegsacademie, γιά τρία χρόνια και αρίστευσε (7/19.9.1899 - 5/18.9.1901). Σε αναγνώριση των ικανοτήτων του αναρτήθηκε στην Ακαδημία μία πλάκα με την επιγραφή:

    «ΟΥΔΕΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΥΤΟΝ ΔΙΑ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ» ! ! !

    Ο Ιω. Μεταξάς λοιπόν, χωρίς πολύ κόπο «έβλεπε» ότι η Μικρασιατική Εκστρατεία δεν ήταν δυνατόν να κερδηθεί για την Ελλάδα, αφού δεν είχε την στήριξη των συμμάχων. Πέραν των άλλων «τεχνικών» προβλημάτων μάλιστα. Οι άλλοι όμως επέμεναν, και μάλιστα σε κάποια εφημερίδα δημοσιεύτηκε τότε ένα άρθρο με τίτλο «Ο κύριος Συνταγματάρχης» [ή κάτι τέτοιο αν δεν απατώμαι], που ούτε λίγο ούτε πολύ τον θεωρούσε αχάριστο απέναντι στην Πατρίδα που τον σπούδασε στο εξωτερικό γιατί δεν δέχθηκε «να κάμη αυτό το “beau geste” »….

    Το παραπάνω άρθρο του διακεκριμένου κ. Μαυρογορδάτου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εκτός από άριστο και άκρως κατατοπιστικό για κάποιους που δεν είναι και τόσο «φιλίστορες», που δεν διαβάζουν ιστορία δηλαδή και αρκούνται σ’ ότι ακούν εδώ κι εκεί σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που σε κάποια παλιότερη επέτειο της 28ης Οκτωβρίου είχαμε ακούσει σε δελτίο ειδήσεων την εξής στιχομυθία δημοσιογράφου και νεαρού θαμώνα καφετέριας :
    Δημ/φος : Ξέρετε πώς έγινε ο Μεταξάς Πρωθυπουργός ;
    Νεαρός : Μα... πραξικόπημα έκανε ! Κατέβασε τα τανκς και πήρε την εξουσία !

    Τα σχόλια επ’ αυτού δικά σας.

    Καλό Πάσχα.

    Γεω.Γαλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...