Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

71)ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΜΠΑΚΛΑΤΖΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

*Ο Εμμανουήλ Μπακλατζής


Γράφει ο Παντελής Στέφ. Αθανασιάδης

          Δικηγόρος και δημοσιογράφος με πολυετή θητεία στην πολιτική ήταν ο Εμμανουήλ Μπακλατζής, ο οποίος άσκησε εκτάκτως καθήκοντα Προέδρου της Βουλής, κατά το κρίσιμο καλοκαίρι του 1965 εν μέσω πολιτικής κρίσης.
          Ο Εμμανουήλ Μπακλατζής γεννήθηκε το έτος 1900 στο χωριό Μονή, της επαρχίας Σελίνου των Χανίων.
          Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και άσκησε τη δικηγορία, παράλληλα με την ενασχόλησή του και στη δημοσιογραφία.
Το 1922-1923 αναδείχθηκε, πρόεδρος των Κρητών φοιτητών.
Πτυχιούχος πλέον της Νομικής, διορίσθηκε επόπτης Αγροφυλακής στο Νομό Λασιθίου. Παραιτήθηκε το 1928 και άσκησε δικηγορία. Το 1926 ίδρυσε την εφημερίδα "Παρατηρητής" και από τις στήλες της έδινε καθημερινά μάχες για τις φιλελεύθερες ιδέες του.
Το 1935 μετέσχε ενεργά στο βενιζελικό κίνημα.
Ο Εμμανουήλ Μπακλατζής καταδικάσθηκε και φυλακίσθηκε στις φυλακές της Κεφαλονιάς. Στην συνέχεια αμνηστεύθηκε, πήρε μέρος στις εκλογές ως υποψήφιος στο συνδυασμό του κόμματος των Φιλελευθέρων υπό τον  Θεμιστοκλή Σοφούλη και εξελέγη βουλευτής Χανίων για πρώτη φορά στην Γ΄ Αναθεωρητική Βουλή στις 26 Ιανουαρίου 1936.
Όταν επιβλήθηκε η δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936 αντέδρασε και πήρε μέρος σε ένα κίνημα ανατροπής του Ιωάννη Μεταξά το 1938 το οποίο, παρά την επιτυχία του στην Κρήτη, απέτυχε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο Εμμανουήλ Μπακλατζής καταδικάστηκε ερήμην εις θάνατον, αλλά κατόρθωσε να διαφύγει στην Κύπρο και παρέμεινε εκεί για μια επταετία ως πολιτικός φυγάς. Το 1940 μετά την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου ζήτησε από την κυβέρνηση της δικτατορίας να υπηρετήσει ως εθελοντής στην Αλβανία, αλλά δεν του επετράπη.
Επανήλθε στην Ελλάδα μετά την Κατοχή, το 1945. Επιδόθηκε και πάλι στη δικηγορία και επανεξέδωσε την εφημερίδα "Παρατηρητής" στα Χανιά. Το 1947 διορίσθηκε επί κυβερνήσεως Θεμιστοκλή Σοφούλη Γενικός Διοικητής Κρήτης.
Επανεξελέγη βουλευτής Χανίων με την ΕΠΕΚ τέσσερις φορές, από το 1950 έως το 1958. Επανεξελέγη άλλες τρεις φορές από το 1961  έως το 1967 με την Ένωση Κέντρου.
Το 1965 διηύθυνε την εφημερίδα «Αθηναϊκή».
Ο Εμμανουήλ Μπακλατζής αναδείχθηκε αντιπρόεδρος της Βουλής συνολικά πέντε φορές. Τρείς φορές μεταξύ των ετών 1950- 1952 με πρόεδρο τον Δημήτριο Γόντικα και δύο φορές το 1964 και 1965 με πρόεδρο τον Γεώργιο Αθανασιάδη- Νόβα.
Κατά την έκτακτη σύνοδο της Βουλής, στη διάρκεια της πολιτικής κρίσης του Ιουλίου 1965 άσκησε καθήκοντα Προέδρου της Βουλής από τις 30 Ιουλίου 1965, ως  Α΄ Αντιπρόεδρος.  Όπως είναι γνωστό, είχε λάβει από τον βασιλιά Κωνσταντίνο εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο τότε πρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Αθανασιάδης- Νόβας, ο οποίος συνεπώς δεν μπορούσε να ασκήσει τα καθήκοντά του και έτσι αναπληρώθηκε από τον Α΄ αντιπρόεδρο. Ο Αθανασιάδης-Νόβας απέτυχε να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και παραιτήθηκε.  Η θητεία του Εμμανουήλ Μπακλατζή ως προσωρινού Προέδρου της Βουλής διήρκεσε έως τις 12 Νοεμβρίου 1965, οπότε η πλειοψηφία που στήριξε την κυβέρνηση του Στέφανου Στεφανόπουλου, ανέδειξε Πρόεδρο της Βουλής τον Δημήτριο Παπασπύρου.
Ο Εμμανουήλ Μπακλατζής πέθανε στις 30 Νοεμβρίου 1971 στο νοσοκομείο "Βασιλεύς Παύλος" της Αθήνας, όπου νοσηλεύονταν. 

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...