Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Στο Κοντομαρί Χανίων, διαπράχτηκε η πρώτη μαζική εκτέλεση αμάχων στην κατεχόμενη Ευρώπη.


             Στον απέραντο χώρο του Διαδικτύου, κυκλοφορούν πολλά ενδιαφέροντα θέματα. Ένα από αυτά που αλίευσα, θεωρώ ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί δείχνει ανάγλυφα τα όσα υπέστησαν εκδικητικά, βάρβαρα και καθ' υπέρβαση του δικαίου του πολέμου οι Κρητικοί από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής. Δεν γνωρίζω τον δημιουργό αυτού του θέματος για να τον συγχαρώ προσωπικά. Όμως η δουλειά που έκανε, με την σεμνότητα που τον διακρίνει, αξίζει τις ευχαριστίες όλων των Ελλήνων και την αιώνια ευγνωμοσύνη μας. Το λιτό κείμενο και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, από τα ναζιστικά αρχεία, θα διαιωνίζουν την αιώνια ντροπή για τους βάρβαρους ναζιστές. 

        "Την επόμενη μέρα μετά την τελική επικράτηση των δυνάμεων του Άξονα στη Μάχη της Κρήτης, οι στρατιώτες της ναζιστικής Γερμανίας προχωρούν, για αντίποινα στην πρωτοφανή αντίσταση που αντιμετώπισαν από τις δυνάμεις Ελλήνων και Συμμάχων, στην εκτέλεση όλων των ανδρών του χωριού Κοντομαρί Χανίων.


        Η Μάχη της Κρήτης υπήρξε ανελέητη και καταστροφική για τους Γερμανούς, οι οποίοι είχαν βαριές απώλειες, με σημαντικότερη συνέπεια την αχρήστευση ενός σημαντικού όπλου της ναζιστικής πολεμικής μηχανής: τους αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι αν και είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο στην ναζιστική επιτυχία στην ευρωπαϊκή ήπειρο, στη μάχη της Κρήτης είχαν τέτοιες απώλειες που πλέον δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Γερμανοί αποφάσισαν σκληρά αντίποινα στον τοπικό πληθυσμό και από την επομένη της λήξης της μάχης, επιδόθηκαν στην φρικιαστική εκδίκησή τους.
          Την επομένη της ήττας των Ελλήνων και Συμμάχων, μια μονάδα αλεξιπτωτιστών υπό τον υπολοχαγό Horst Trebes, ως αντίποινα κατά του λαού που προέβαλλε λυσσαλέα αντίσταση με αποτέλεσμα οι Γερμανοί, αν και νικητές να έχουν περισσότερες απώλειες από τους ηττημένους, εισέβαλλαν στο χωριό Κοντομαρί. Μετά το τέλος του Πολέμου ειπώθηκε πως την εντολή για τη σφαγή έδωσε ο στρατηγός Kurt Student ο οποίος αποκάλυψε στη δίκη της Νυρεμβέργης ότι διατάχθηκε από τον ίδιο τον Hermann Göring, τον επικεφαλής της γερμανικής αεροπορίας.
          Οι ναζιστικές δυνάμεις συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους συνέλαβαν 25 άνδρες, ηλικίας από 18 έως 50 ετών και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ, αφήνοντας να ζήσουν μονάχα οι ηλικιωμένοι. Την επόμενη μέρα, οι ναζιστικές δυνάμεις προχώρησαν σε ακόμα ένα έγκλημα πολέμου: το Ολοκαύτωμα της Καντάνου. Οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους περίπου 180 κατοίκους του χωριού, έσφαξαν ακόμα και τα ζώα τους ενώ πυρπόλησαν όλα τα σπίτια.
          Το έγκλημα πολέμου στο Κοντομάρι κατέγραψε με το φωτογραφικό φακό του ο Γερμανός υπολοχαγός Franz-Peter Weixler, ο οποίος υπηρετούσε ως ανταποκριτής προπαγάνδας για τη Wehrmacht- αργότερα το ίδιο έτος απομακρύνθηκε από τη θέση
του για «πολιτικούς λόγους» και μάλιστα κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία, λόγω διαρροής των συγκεκριμένων φωτογραφιών.
          Ο επικεφαλής της μονάδας των εκτελεστών- αλεξιπτωτιστών Horst Trebes τιμήθηκε με τον Σταυρό του Ιππότη του ναζιστικού καθεστώτος για την επιχείρηση στην Κρήτη. Σκοτώθηκε το 1944 σε πολεμική επιχείρηση στη Νορμανδία. 
          Η Ελλάδα, μετά το τέλος του πολέμου ζήτησε από τη Βρετανία την έκδοση του στρατηγού Kurt Student, αλλά εισέπραξε άρνηση. Ο Student δικάστηκε από τους Βρετανούς για κακομεταχείριση κρατουμένων και δολοφονία αιχμαλώτων στην Κρήτη και κρίθηκε ένοχος για 3 από τις 8 κατηγορίες. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών αλλά απελευθερώθηκε το 1948 για «ιατρικούς λόγους». Δεν δικάστηκε ποτέ για εγκλήματα κατά αμάχων".

Φωτογραφίες: Γερμανικό Ομοσπονδιακό Αρχείο











































1 σχόλιο:

  1. Σύρος 21 Νοεμβρίου 2014.Ώρα 17.00
    Κάθε αλεξιπτωτιστης,με το που παρουσιαζόταν στη Μονάδα του,λάμβανε ένα αντίγραφο των Δέκα εντολών της Μεραρχίας Αλεξιπτωτιστών του Πτεράρχου Student.Η ενάτη έλεγε:Πολεμάμε με ιπποτισμό εναντίον ενός τακτικού στρατού,αλλά δεν δείχνουμε έλεος στους αντάρτες.Αυτή η ρήση καθρέπτιζε την κατ εξοχήν γερμανική αντιμετώπιση των κανόνων του πολέμου.Μόνο οι εντεταγμένοι σε οργανωμένες Μονάδες είχαν το δικαίωμα να μάχονται.Στην Κρήτη όμως,η λαϊκή αντίσταση,που αντιμετώπισαν οι αλεξιπτωτιστές ήταν εμπειρία πρωτόγνωρη για τη Βέρμαχτ.
    Ο υπερβολικά υψηλός αριθμός απωλειών της Μεραρχίας Αλεξιπτωτιστών,σύντομα δικαιολογήθηκε από φανταστικές και εξωφρενικές ιστορίες,που αναφέρονταν σε βάναυση μεταχείριση από αμάχους κατοίκους της Κρήτης τραυματιών αλεξιπτωτιστών,οι οποίοι συμμετείχαν στις μάχες ως άτακτοι.Τις πληροφορίες για βάναυση μεταχείριση αμφισβήτησαν και θεώρησαν κατασκευασμένες ο Επιτελάρχης της Μεραρχίας Αλεξιπτωτιστών Ταγματάρχης Κόμης von UxKull και ο Συνταγματάρχης Bruno Brauer,που αργότερα ως Στρατηγός ανέλαβε Διοικητής της Φρουράς Κρήτης.
    Όμως ο Πτέραρχος Student,με βάση το αυθαίρετο και σαθρό παραπάνω νομικό επιχείρημα και τις φανταστικές πληροφορίες,όπως αναφέρθηκαν πιο πάνω,εξέδωσε στις 31 Μαίου 1941 διαταγή να καταπολεμηθούν αυτού του είδους οι ενέργειες και να πραγματοποιηθούν αντίποινα για παραδειγματισμό και εκφοβισμό.Έπρεπε να ληφθούν τα σκληρότερα των μέτρων.Διέτασσε εκτέλεση σε περίπτωση,στην οποία είχε αποδειχθεί απάνθρωπη συμπεριφορά.Τα αντίποινα δε ήταν εκτέλεση,πρόστιμα,ολική καταστροφή χωριών δια πυρός και εξολόθρευση του άρρενος πληθυσμού της εν λόγω περιοχής.Η εξουσιοδότηση απαιτούνταν στις περιπτώσεις 3 και 4.Όλα τα μέτρα έπρεπε να λαμβάνονταν ταχέως,χωρίς τις τυπικές διαδικασίες των στρατιωτικών δικαστηρίων.
    Σε ετέλεση αυτής της διαταγής,η όποία είχε την έγκριση του Βερολίνου,έγιναν στο Κοντομάρι εκτελέσεις 60 πολιτών από τον επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος Υπολοχαγό Horst Trebes,πρώην μέλος της χιτλερικής νεολαίας,σκληρός και αδίστακτος.
    Στις 3 Ιουνίου η Κάνδανος πλήρωσε το τίμημα για την αντίστασή της στην προώθηση των αποσπασμάτων μοτοσικλετιστών προς τη νότια ακτή.Η πινακίδα,που τοποθετήθηκε στο σημείο της καταστροφής έγραφε στα γερμανικά:Εδώ βρισκόταν η Κάνδανος.Καταστράφηκε λόγω αντιποίνων για τον θάνατο είκοσι πέντε Γερμανών στρατιωτών.Την δε 1η Αυγούστου,στα πλαίσια αντιποίνων στην περιοχή νότια Χανίων,καταστράφηκαν και άλλα χωριά,μεταξύ των οποίων ο Αλικιανός,ο Φουρνές και ο Σκινές.Μέχρι την 9η Σεπτεμβρίου 1941 εκτελέστηκαν 1.135 Κρητικοί,από τους οποίους μόνο 224 με καταδικαστική απόφαση του στρατοδικείου.
    Κωνστ. Πατιαλιάκας
    Αντιστράτηγος ε.α

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...