*η ΔΡΑΠΕΤΣΏΝΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ευρετήριο του Δημοτικού Αρχείου Δραπετσώνας, 1951-1980
Επιμέλεια: Ελένη Κυραμαργιού
Σειρά: Αυτοτελή Δημοσιεύματα-113, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών/Ε.Ι.Ε. –
Δήμος Δραπετσώνας, Αθήνα 2010
Σελ.: 158, ISBN: 978-960-7916-90-7, τιμή βιβλίου: 12 €
Απόρροια της συνεργασίας του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΝΕ/ΕΙΕ) με τον Δήμο Δραπετσώνας αποτελεί η έκδοση του Ευρετηρίου του Δημοτικού Αρχείου Δραπετσώνας, 1951-1980. Η ταξινόμηση του ανενεργού τμήματος του δημοτικού αρχείου της περιόδου 1951-1980, ξεκίνησε στις αρχές του 2009 και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2010, στο πλαίσιο του προγράμματος της «Ιστορίας των οικισμών της Ελλάδας, 15ος-20ος αιώνας» που διενεργείται στο ΙΝΕ/ΕΙΕ με επιστημονικό υπεύθυνο τον κύριο ερευνητή Δημήτρη Δημητρόπουλο.
Στις 150 σελίδες του Ευρετηρίου ξετυλίγονται πτυχές της ιστορίας του οικισμού, μέσα από τα αρχειακά τεκμήρια: η έλευση και εγκατάσταση των προσφύγων το 1922, που σηματοδοτεί την απαρχή του συνοικισμού, η καθημερινή ζωή στα παραπήγματα, τα προβλήματα από τη λειτουργία των εργοστασίων και την γειτνίαση τους με το συνοικισμό, η έλλειψη πόσιμου νερού και ηλεκτρικού, η σύσταση του Δήμου, τα πρώτα έργα, η ανεπάρκεια οικονομικών πόρων, τα προβλήματα με τη Νομαρχία και τις λοιπές διοικητικές υπηρεσίες, ο καθορισμός των ορίων του Δήμου, το γκρέμισμα των παραπηγμάτων, η ανασφάλεια των κατοίκων και η προσδοκία για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, τα συνεχή αιτήματα για την απομάκρυνση των εργοστασίων αλλά και οι διαμαρτυρίες για την ανεργία που συνόδεψε το κλείσιμο τους. Το αρχείο δεν καλύπτει μόνο τη λειτουργία του Δήμου αλλά και την ζωή των κατοίκων του. Συνιστά ένα πλέγμα μαρτυριών ικανό να προσφέρει μία πολύπλευρη θεώρηση της πόλης, όπου πρωταγωνιστούν ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της δημοτικής αρχής, φανερώνοντας για άλλη μια φορά τη σημασία των αρχειακών πηγών για την ιστορία και τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς.
Το ταξινομικό δέντρο, βάση του οποίου επιχειρήθηκε να αποτυπωθεί η δομή του αρχείου ακολουθεί τη λογική του οργανογράμματος των δημοτικών υπηρεσιών και αρθρώνεται στις ακόλουθες τέσσερις βασικές ενότητες: α) Διοικητική Υπηρεσία, β) Οικονομική Υπηρεσία, γ) Τεχνική Υπηρεσία και δ) Εκπαίδευση-Πρόνοια. Το αρχειακό υλικό διαχωρίστηκε σε κατηγορίες και επιμέρους σειρές με βάση το περιεχόμενό του, ενώ για την ταξινόμηση των φακέλων κριτήριο αποτέλεσε η χρονική τους διάρκεια, ξεκινώντας από τον παλαιότερο προς τον νεότερο.
Το αρχείο μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε, έστω και σε αδρές γραμμές, τη φυσιογνωμία, την εσωτερική δομή αλλά και τις ποικίλες δραστηριότητες του Δήμου Δραπετσώνας. Στην πλειονότητά του το υλικό είναι αποτέλεσμα του διοικητικού μηχανισμού της τοπικής αρχής και ο χαρακτήρας του είναι κατά βάση επίσημος. Παρά ταύτα υπάρχουν περιπτώσεις που διαφαίνονται οι απόψεις των κατοίκων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την κακή κατάσταση των σπιτιών που ζουν και από την γειτνίαση με μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, καθώς και οι αντιπαραθέσεις τους με την τοπική διοίκηση.
Πληροφορίες: ΙΝΕ/ΕΙΕ κa κελλυ ευαγγελου
Παραγγελιεσ: ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΙΕ κα μελινα κοροζη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου