Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010

1876: ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ*Γραμματόσημα της Οθωμανικής εποχής με σφραγίδα Διδυμοτείχου


Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

                Θυμάμαι, έως τις αρχές της δεκαετίας του 1960 στο  τηλεγραφείο της πόλης μας, αλλά και στον σιδηροδρομικό σταθμό, υπήρχαν ακόμα εν χρήσει τηλέγραφοι με σήματα Μορς. Άλλωστε ο τηλέγραφος αυτός, αποτελούσε και ιδιαίτερο μάθημα στη Φυσική. Εμείς πάλι σαν παιδιά κατασκευάζαμε αυτοσχέδιους τηλέγραφους με μπαταρίες, οι οποίοι αντί να στέλνουν σήματα Μορς, αναβόσβηναν ένα λαμπάκι μικρό δίκην τηλεγραφικών σημάτων. 

*Ο Σάμιουελ Μορς
                Τον τηλέγραφο ανακάλυψε όπως είναι γνωστό, το 1838 ο Σάμιουελ Μορς, αλλά η ανακάλυψη αυτή ανακοινώθηκε το 1844, όταν έγινε η σύνδεση Ουάσιγκτον και Βαλτιμόρης.
                Ο τηλέγραφος στο Διδυμότειχο πρέπει να έφτασε σχετικά πολύ νωρίς. Οι αρχές της  πόλης είχαν αντιληφθεί έγκαιρα την αξία της νέας εφεύρεσης και ενδιαφέρθηκαν νωρίς να αποκτήσει η πόλη πλεονεκτήματα στον κόσμο της επικοινωνίας. Πότε ακριβώς άρχισε να λειτουργεί τηλέγραφος στο Διδυμότειχο δεν γνωρίζουμε. Όμως γνωρίζουμε ότι στα τέλη του 1876 η πόλη μας μαζί με την Μακρά Γέφυρα (Ουζούν Κιοπρού) είχαν διαθέσει στην εταιρεία των τηλεγράφων τα κατάλληλα μέρη, ώστε να συνδεθούν με τις τηλεγραφικές επικοινωνίες της περιοχής.
*Ο Μορς επιδεικνύει την εφεύρεσή του
                Σύμφωνα με ανταπόκριση της εφημερίδας «Ανατολικός Αστήρ» της Κωνσταντινούπολης το Δεκέμβριο του 1876 είχε μεταφερθεί στην Αδριανούπολη το υλικό για την τηλεγραφική της σύνδεση με την Αίνο και άρχισαν οι σχετικές εργασίες με ταχείς ρυθμούς. Η αξία του υλικού και οι μισθοί των υπαλλήλων είχε αποφασισθεί να καταβληθούν από τα κυβερνητικά οθωμανικά ταμεία. Τα έξοδα όμως της μεταφοράς του υλικού (καλώδια, στύλοι κ.λπ.) ύψους  11.000 γροσίων, είχε αποφασισθεί να πληρωθούν από τους εμπόρους της Αίνου και της Αδριανούπολης, γιατί αυτοί προσδοκούσαν να έχουν μεγάλα οφέλη από την τηλεγραφική σύνδεση.
*Το παλαιό Διδυμότειχο
                Τότε ακριβώς, μιλάμε για τις αρχές Δεκεμβρίου 1876, οι πόλεις του Διδυμοτείχου και της Μακράς Γέφυρας, ζήτησαν να συνδεθούν και αυτές τηλεγραφικά με την Αδριανούπολη, προσφέροντας τα κατάλληλα οικήματα για γραφεία των τηλεγραφικών υπηρεσιών.
                Το Διδυμότειχο είχε αρχίσει να μπαίνει στις λεωφόρους της τεχνολογικής ανάπτυξης.

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης
3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ.. Νίκος Τολιάδης

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας, πολύ ενδιαφέρον...
Ράνια Πανταζή

Ανώνυμος είπε...

Δημητρης Σερετης
Ήμουνα στις Διαβιβάσεις στρατιώτης το 1963 και τα σήματα μορς τα χρησιμοποιούσαμε.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...