Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

1876: ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

*Γραμματόσημα της Οθωμανικής εποχής με σφραγίδα Διδυμοτείχου






Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης



                Θυμάμαι, έως τις αρχές της δεκαετίας του 1960 στο  τηλεγραφείο της πόλης μας, αλλά και στον σιδηροδρομικό σταθμό, υπήρχαν ακόμα εν χρήσει τηλέγραφοι με σήματα Μορς. Άλλωστε ο τηλέγραφος αυτός, αποτελούσε και ιδιαίτερο μάθημα στη Φυσική. Εμείς πάλι σαν παιδιά κατασκευάζαμε αυτοσχέδιους τηλέγραφους με μπαταρίες, οι οποίοι αντί να στέλνουν σήματα Μορς, αναβόσβηναν ένα λαμπάκι μικρό δίκην τηλεγραφικών σημάτων. 





*Ο Σάμιουελ Μορς
                Τον τηλέγραφο ανακάλυψε όπως είναι γνωστό, το 1838 ο Σάμιουελ Μορς, αλλά η ανακάλυψη αυτή ανακοινώθηκε το 1844, όταν έγινε η σύνδεση Ουάσιγκτον και Βαλτιμόρης.
                Ο τηλέγραφος στο Διδυμότειχο πρέπει να έφτασε σχετικά πολύ νωρίς. Οι αρχές της  πόλης είχαν αντιληφθεί έγκαιρα την αξία της νέας εφεύρεσης και ενδιαφέρθηκαν νωρίς να αποκτήσει η πόλη πλεονεκτήματα στον κόσμο της επικοινωνίας. Πότε ακριβώς άρχισε να λειτουργεί τηλέγραφος στο Διδυμότειχο δεν γνωρίζουμε. Όμως γνωρίζουμε ότι στα τέλη του 1876 η πόλη μας μαζί με την Μακρά Γέφυρα (Ουζούν Κιοπρού) είχαν διαθέσει στην εταιρεία των τηλεγράφων τα κατάλληλα μέρη, ώστε να συνδεθούν με τις τηλεγραφικές επικοινωνίες της περιοχής.
*Ο Μορς επιδεικνύει την εφεύρεσή του
                Σύμφωνα με ανταπόκριση της εφημερίδας «Ανατολικός Αστήρ» της Κωνσταντινούπολης το Δεκέμβριο του 1876 είχε μεταφερθεί στην Αδριανούπολη το υλικό για την τηλεγραφική της σύνδεση με την Αίνο και άρχισαν οι σχετικές εργασίες με ταχείς ρυθμούς. Η αξία του υλικού και οι μισθοί των υπαλλήλων είχε αποφασισθεί να καταβληθούν από τα κυβερνητικά οθωμανικά ταμεία. Τα έξοδα όμως της μεταφοράς του υλικού (καλώδια, στύλοι κ.λπ.) ύψους  11.000 γροσίων, είχε αποφασισθεί να πληρωθούν από τους εμπόρους της Αίνου και της Αδριανούπολης, γιατί αυτοί προσδοκούσαν να έχουν μεγάλα οφέλη από την τηλεγραφική σύνδεση.
*Το παλαιό Διδυμότειχο
                Τότε ακριβώς, μιλάμε για τις αρχές Δεκεμβρίου 1876, οι πόλεις του Διδυμοτείχου και της Μακράς Γέφυρας, ζήτησαν να συνδεθούν και αυτές τηλεγραφικά με την Αδριανούπολη, προσφέροντας τα κατάλληλα οικήματα για γραφεία των τηλεγραφικών υπηρεσιών.
                Το Διδυμότειχο είχε αρχίσει να μπαίνει στις λεωφόρους της τεχνολογικής ανάπτυξης.

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης




8 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ.. Νίκος Τολιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα σας, πολύ ενδιαφέρον...
    Ράνια Πανταζή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημητρης Σερετης
    Ήμουνα στις Διαβιβάσεις στρατιώτης το 1963 και τα σήματα μορς τα χρησιμοποιούσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θεόδωρος Μπεσλίκας
    Με την ανασκόπηση της ιστορίας βλέπει κανείς ότι η οικονομική ζωή του τόπου μας ήταν πολύ εντονοτερη όταν είχαμε τη δυνατότητα εμπορικών συναλλαγων με τα γειτονικά εμπορικά κέντρα :την Αδριανούπολη, Κωνσταντινούπολη, Αινο κτλ. Παρά τις διώξεις, φορολογικές, φυλετικές κτλ από την Οθωμανική Διοικηση υπήρχε έντονη οικονομική δραστηριότητα στη περιοχή μας.
    Η διαίρεση της Θράκης σε Ανατολική και Δυτική σήμανε και την απαρχή του οικομικου μαρασμου όχι μόνο της επαρχίας μας αλλά ολοκλήρου του γεωγραφικού διαμερίσματος της Δ. Θράκης. Για το γεγονός αυτό φυσικά ευθύνεται το Αθηνοκεντρικο κράτος και η έλλειψη οποιασδήποτε μορφής αποκέντρωσης. Έλλειψη υποδομών συγκοινωνίας αδυναμία μεταφοράς των προϊόνταν μας στις αγορες, έλλειψη αρμοδιοτήτων από τις τοπικές αρχές βοήθησαν να παραμείνει η Θράκη το πιο υπαναπτυκτο μέρος της Ευρώπης.
    Μέχρι πρι λίγα χρόνια για να διορίσθει κάνεις δάσκαλος, γιατρός κτλ στο νόμο. μας έπρεπε να πάει να κάνει αίτηση στην Αθήνα στο αρμόδιο Υπουργείο ταξιδεύοντας 24-30 ώρες με το τραίνο..
    Ακόμα δεν έχουν ολοκληθει τα συγκοινωνικα έργα που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη επικοινωνία με την υπόλοιπη Ελληνική Επικράτεια. Φυσικό επακόλουθο η μαζική μετανάστευση του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής αφού δεν είχε τη δυνατότητα επιβίωσης στον τόπο του.
    Κε Αθανασιάδη θα ήταν πολύ σημαντικό, με τις γνώσεις που έχετε να κανετε μια οικομικη σύγκρικη μελέτη της Θράκης πριν και μετά την διαίρεση της..Τις αδυναμίες που προέκυψαν από το γεγονός αυτό και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ πολύ, αλλά πραγματικά, μου είναι αδύνατον να κάνω τέτοια οικονομική συγκριτική μελέτη. Και γιατί μου λείπουν τα στοιχεία και γιατί δεν έχω οικονομικές γνώσεις. Αυτά είναι δουλειές των Πανεπιστημίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Vassilios Kazakidis
    Ο ποταμός Έβρος δεν ήταν τότε σύνορο. Στη συνθήκη της Σόφιας το '15 πρωτόγινε και συνεχίστηκε. Όντως η διαίρεση χαντάκωσε την Θράκη περισσότερο από την ένταξη της Ανατ. Ρωμηλίας στη Βουλγαρία. Δεν έγινε καλή εκμετάλλευση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής, πέρα από την ενθάρρυνση μετανάστευσης εκτός της περιοχής και χώρας. Η σιδηροδρομική σύνδεση προς τα βόρεια υπολειτουργεί ενώ η οδική και ατμοπλοϊκή έχουν περιορισμένα οφέλη με διακινηστικό εμπόριο & τουρισμό, με την φυγή των κατοίκων να συνεχίζεται. Τόσα χρόνια δεν έγινε σοβαρό αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή, παρά τις εκάστοτε αναπτυξιακές κορώνες για αποκέντρωση. Σήμερα οι φευγάτοι είναι πιό πολλοί από τους κατοίκους σε χωριά που ερημώνουν δίπλα στην συνοριακή γραμμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Vasilis Pegidis
    __ . . __ . enallassomenes teleies kai payles kapos etsi alfavito kai arithmoi , ta didachtika apo ton patera sto Tychero (1949/55) Me simata mors leitourgouse kai to tilefono peristrefontas to mikro cherouli tou kai epikoinonousan oi stathoi monon ichitika (mors) , ochi fonitika
    I tachytita epafis me mors then ysterei poly tis engrafis
    Sto tilefono 2 peristrofes to cherouli = teleia
    4 = payla
    Poly endiaferouses plirofories Panteli pou ksypnoun omoefes anamniseis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χάρης Αντωνακούδης
    Ενδιαφέρον
    Θυμάμαι και μεις- οι λίγο νεοτεροι- να φτιάχνουμε κάτι αυτοσχέδια
    Καλό απογεμα Κυριακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...