*Η ελληνική έκδοση του βιβλίου του Αχμέτ Νταβούτογλου
Αίσθηση έχει προκαλέσει το βιβλίο του «Το Στρατηγικό Βάθος- Η Διεθνής Θέση της Τουρκίας» γιατί εκτός του γεγονότος πως αποτελεί ένα καλό εγχειρίδιο για την επιστημονική ανάλυση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, συμβάλει επίσης και στην κατανόηση των σύγχρονων πολιτικών και στοχαστικών τάσεων της τουρκικής ηγετικής ελίτ. Ο Νταβούτογλου με βάση το βιβλίο του αυτό, αποδεικνύεται πώς έχει σπάνια αναλυτική αλλά και συνθετική σκέψη, που τον καθιστούν επικίνδυνο ανταγωνιστή στην περιοχή αφού αυτός είναι ο εμπνευστής του τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Τα χαμόγελά του στα τραπεζώματα και τις επίσημες επισκέψεις δεν πρέπει να μας ξεγελούν. Μιλάμε για μια πραγματική «αλεπού» της διπλωματίας στην ευρύτερη περιοχή μας.
*Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου
Δεν είναι τυχαίο ότι από πολλούς μελετητές, εκφράστηκε η άποψη πως ο Νταβούτογλου εκφράζει μεγαλοϊδεατικές νέο-οθωμανικές απόψεις.
Μια μικρή γεύση των όσων κρύβει πίσω από περίπλοκες αναλυτικές φρασεολογίες στο βιβλίο του αλιεύσαμε στην σελίδα 104 της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου (Εκδόσεις Ποιότητα) και αφορά την ελληνική Θράκη. Γράφει συγκεκριμένα:
«Η Τουρκία οφείλει να επανεκτιμήσει πλέον τη βαλκανική της πολιτική έχοντας αποτινάξει την ψυχολογία της υπεράσπισης της Εισταμπούλ* και της Ανατολικής Θράκης, η οποία έχει καλλιεργηθεί από τις οδυνηρές αναμνήσεις των καταστροφών που προκλήθηκαν κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και ενισχύθηκαν από τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Υπό τις νέες περιφερειακές συνθήκες η υπεράσπιση της Ανατολικής Θράκης και της Εισταμπούλ δεν εξαρτάται από την τοποθέτηση συμβατικών μονάδων στην Ανατολική Θράκη αλλά από την ενεργή χρήση σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο των πεδίων επιρροής, που θα δημιουργηθούν πέραν της μεθορίου».
Αλλά πέραν της μεθορίου της Ανατολικής Θράκης προς Δυσμάς, υπάρχει η ελληνική Θράκη και προς Βορράν η Βουλγαρία.
Άραγε ποιο διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο επιρροής έχει κατά νουν ο Αχμέτ Νταβούτογλου;
*Άραγε πόσο μας έχει απασχολήσει ο νεο-οθωμανισμός του κ. Νταβούτογλου;
Από την πλευρά μας εμείς έχουμε μελετήσει το βιβλίο για να αποκρυπτογραφήσουμε τις απόκρυφες σκέψεις του νέο-οθωμανιστή υπουργού; Γιατί και σε άλλο σημείο του βιβλίου (σελ. 83) τονίζει:
«Η ιστορική κληρονομιά μπορεί να αναγκάσει την Τουρκία να επέμβει σε de facto καταστάσεις, που εμφανίστηκαν πέραν των συνόρων της».
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης
*Οι μεταφραστές χρησιμοποιούν αντί του γνωστού Ισταμπούλ το Εισταμπούλ, που είναι ορθότερο γιατί προέρχεται από τις λέξεις "Εις την Πόλιν".
O Nταβούτογλου έχει ένα όραμα,όπως είχε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος για την Ελλάδα.Αυτό δεν σημαίνει πως το όραμά του μπορεί να υλποιηθεί.Η Τουρκία έχει πολλά εσωτερικά προβλήματα και κυρίως με τους Κούρδους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑθανάσιε, πράγματι η Τουρκία έχει πολλά εσωτερικά προβλήματα, αλλά το όραμά της, όπως το περιγράφει ο Νταβούτογλου έχει στρατηγικό βάθος. Και αυτό το βάθος, είναι εκείνο, που πλήττει τα ελληνικά συμφέροντα. Καλό είναι να μελετούμε τα δεδομένα και να επαγρυπνούμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο βιβλίο του Νταβούτογλου, σε ότι αφορά τις προθέσεις της σημερινής Τουρκίας, θα το χαρακτήριζα προφητικό συγκρινόμενο σε ότι αφορά τις διαθέσεις, με αυτό του Χίτλερ. Ότι έγραψε ο Χίτλερ το έκανε στην πράξη μόλις ανέβηκε στην εξουσία. Έτσι και ο Νταβούτογλου, τα ίδια που έγραψε στο βιβλίο του, τα εφαρμόζει στην πράξη. Υπενθυμίζω ότι το βιβλίο γράφτηκε το 2001.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε Ακρίτα, συμφωνώ με όσα γράφεις. Σε καθε περίπτωση, το συγκεκριμένο πρόσωπο, αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και τα Βαλκάνια και την Εγγύς Ανατολή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Παντελή για της ενημερώσεις και για το ενδιαφέρον που δείχνεις στα Ελληνοτουρκικά προβλήματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Τούρκοι εδώ και αρκετά χρόνια έχουν και οργανώνουν μεγάλο χρονικά προγράμματα που πάντα πετυχαίνουν και μας αιφνιδιάζουν με την τακτική τους.
Και όλα αυτά τα επιτυγχάνουν γιατί έχουν μια κοινή εξωτερική πολιτική με οποία κυβέρνηση βρίσκετε στην εξουσία.
Να είσαι πάντα καλά Παντελή και σε ενεργώ δράση για την ενημέρωση
Η Rania έγραψε: "Κύριε Αθανασιάδη καλημέρα, το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει, έχω περιοριστεί στις κριτικές και τα σχόλια αρμοδίων....Μάλιστα χθες διάβαζα τα σχόλια του καθηγητή κ. Σαρρή, του ανθρώπου που έχει επιμεληθεί την ελληνική έκδοση. Είναι εμφανέστατα αυτά που γράφει ο συγγραφέας στο βιβλίο του τόσο για τη Θράκη όσο και για το Αιγαίο, για την ΑΟΖ????? http://www.facebook.com/l/8c202;κ.λ.π. Συμφωνώ μαζί σας ότι θα πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση. Σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και φιλίας , για να οικοδομηθούν , θέλουν πολύ δουλειά και χρόνο (σε βάθος χρόνου)."
ΑπάντησηΔιαγραφήΡάνια Πανταζή
Οι Ερντογάν, Δαβούτογλου και σία είναι φουνταμενταλιστές βαρείας
ΑπάντησηΔιαγραφήμορφής, απλώς μέχρι στιγμής ακολουθούν σε γενικές γραμμές μετριοπαθείς μεθόδους.....
Κρίτων Κοκκινάκης
Σύρος 20 Οκτωβρίου 2014.Ώρα 14.00
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΄εννοια του Στρατηγικού Βάθους,η οποία κατά τον Α.Νταβούτογλου θα πρέπει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Εξωτερικής Πολιτικής της Τουρκίας,σημαίνει και προβάλλει την αντίληψη ότι η αξία μιας χώρας στη παγκόσμια πολιτική σκηνή εξαρτάται από την γεωστρατηγική της θέση και το ιστορικό της βάθος.Η σημερινή Τουρκία,ως μοναδική κληρονόμος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,η οποία κάποτε ένωνε τον μουσουλμανικό κόσμο,έχει τη δυνατότητα να καταστεί μία μουσουλμανική περιφερειακή δύναμη,εκμεταλλεύομενη την ιστορική και πολιτική κληνορομιά της.
Ο σημερινός Πρωθυπουργός της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου επιφορτίσθηκε,μετά την ανάληψη την 1η Μαίου 2009 του Υπουργείου Εξωτερικών,την εφαρμογή της νέας Εξωτερικής Πολιτικής τηςχώρας.Η δήλωσή του << όποιο χάρτη και αν κοιτάξεις η Τουρκία βρίσκεται στο κέντρο>>,σηματοδοτεί την άποψη της χώρας του για την γεωπολιτική της θέση,ενώ η δήλωσή του << στην Ευρώπη μπορούμε να είμαστε Ευρωπαίοι και στην Ανατολή Ανατολίτες,γιατί είμαστε και τα δύο>>,χαρακτηρίζεται διπλής ερμηνείας και ενισχύει μία παρατηρούμενη τον τελευταίο καιρό απομάκρυνση από την προοπτική της πλήρους ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την τάση υπογραφής ειδικής προνομιακής σχέσης.
Από το βιβλίο του Α. Νταβούτογλου για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις επισημαίνουμε τις ακόλουθες θέσεις και απόψεις
1.Η Ελλάδα έχει αποκτήσει στρατηγικά πλεονεκτήματα απέναντι στη Τουρκία,μέσω των νησιών του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.Ο χώρος στον οποίο η Τουρκία βρίσκεται κοντά σε πόλεμο,περισσότερο από κάθε άλλη περίπτωση,είναι τα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα,τα οποία περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τον ζωτικό χώρο της.
2.Η πηγή του βασικού προβλήματος στο Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα είναι η αντίθεση μεταξύ της γεωλογικής πραγματικότητας και της σημερινής κατάστασης.Η πολιτική διανομή των νησιών στο Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα έγινε μέσω των διεθνών συνθηκών[Λωζάννης και Παρισίων] υπέρ της Ελλάδας και σε βάρος της γεωλογικής πραγματικότητας.Το γεγονός αυτό υποδαυλίζει στην περιοχή προβλήματα,όπως η ΑΟΖ,ο εναέριος χώρος,τα χωρικά ύδατα,η στρατικοποίηση των νησιών και άλλα.
3.Το θεμέλιο της πολιτικής επιρροής της Τουρκίας στα Βαλκάνια είναι οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί,δηλαδή οι μουσουλμανικές μειονότητες στην Ελλάδα ,στη Βουλγαρία,στη Δημοκρατία των Σκοπίων κ.α.Οι δύο βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι στόχοι της Εξωτερικής Πολιτικής στα Βαλκάνια είναι η διαμόρφωση πλαισίου διεθνούς δικαίου για την ασφάλεια και προστασία των εθνοτικών μειονοτήτων της περιοχής.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα και τη Κύπρο είναι φανερό ότι η αρχή των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες του Δόγματος του Στρατηγικού Βάθους δεν έχει παρουσιάσει καμμία πρόοδο.Η επιθετική και επεκτατική πολιτική της Αγκυρας είναι παρούσα και διαρκής,όπως διαπιστώνεται καθημερινά.
Μήπως το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο,πεδίο εφαρμογής και δοκιμής της νέας Εξωτερικής Πολιτικης της Άγκυρας έχει επιτυχίες;Οι σχέσεις με την Αίγυπτο,το Ισραήλ,το Ιράκ και την Συρία δεν έχουν επιδεινωθεί;Τα νέα δεδομένα στην ΑΟΖ της Κύπρου,με την αξιοθαύμαστη επιμονή της μικρής Δημοκρατίας της Κύπρου δεν έχουν προκαλέσει εκνευρισμό και ανησυχία στην υπερφίαλη Τουρκία;
Τα τελευταία γεγονότα έχουν προβληματίσει τους Τούρκους διεθνολόγους,διπλωμάτες και αμυντικούς αναλυτές για την στρατηγική του Μεγάλου Βάθους.Ήδη ασχολούνται με τις επιπτώσεις,που θα επέλθουν με τα νέα δεδομένα στην Κυπριακή ΑΟΖ,αλλά και με τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου και Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου για το θέμα της ΑΟΖ,αλλά και για άλλα θέματα.
Κωνατ.Πατιαλιάκας
Αντιστράτηγος ε.α