Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

67) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

*Ο Ιωάννης Μακρόπουλος

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Ο Ιωάννης Μακρόπουλος, που είχε διατελέσει δήμαρχος Λαμίας, αναδείχθηκε Πρόεδρος της Βουλής το 1952, από την πανίσχυρη κυβερνητική πλειοψηφία του Ελληνικού Συναγερμού. 
          Είχε επίσης συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις, που οδήγησαν το 1945 στην υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας. 
Ο Ιωάννης Μακρόπουλος γεννήθηκε στη Λαμία το 1883, από φτωχούς γονείς. Σπούδασε εργαζόμενος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και άσκησε τη δικηγορία στη Λαμία.


          Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους και τραυματίσθηκε στη μάχη της Μπάνιτσας.
*Η Μάχη της Μπενίτσας

          Το 1925 αναδείχθηκε δήμαρχος της Λαμίας.
Εξελέγη με το Λαϊκό Κόμμα βουλευτής Φθιωτιδοφωκίδος το 1932-1933 και το 1933- 1935 καθώς και το 1952 βουλευτής Φθιώτιδας με τον Ελληνικό Συναγερμό.
Το 1933 διορίσθηκε υπουργός Παιδείας της δεύτερης κυβέρνησης του Παναγή Τσαλδάρη. Υπουργός Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως, διορίσθηκε κατά τα έτη 1933-1934, ενώ το 1935 έγινε ξανά, υπουργός Παιδείας.
Διαφώνησε όμως με τους Λαϊκούς για το θέμα της παλινόρθωσης της Μοναρχίας και της επαναφοράς του Γεωργίου του Β΄ και απέσχε από την ενεργό πολιτική.
*H ανάληψη της κυβέρνησης από τον Νικόλαο Πλαστήρα τον Δεκέμβριο του 1944

Αργότερα, μετά την Απελευθέρωση από τη Γερμανική Κατοχή και την παραίτηση της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου, και κατά την εποχή των δραματικών γεγονότων του Δεκεμβρίου 1944, ο Ιωάννης Μακρόπουλος, ανέλαβε το υπουργείο Γεωργίας στην κυβέρνηση του Νικολάου Πλαστήρα. Με την ιδιότητα αυτή, μετέσχε μαζί με τους Ιωάννη Σοφιανόπουλο υπουργό Εξωτερικών και Περικλή Ράλλη υπουργό Εσωτερικών, στην κυβερνητική αντιπροσωπεία, στις συνομιλίες, που κατέληξαν στην υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, στις 12 Φεβρουαρίου  του 1945, αφού η Αθήνα δοκιμάσθηκε σκληρά από πολυήμερες και πολύνεκρες οδομαχίες, στις οποίες συμμετείχαν και βρετανικές δυνάμεις υπό τον στρατηγό Σκόμπυ, που υποστήριζαν τις κυβερνητικές δυνάμεις, εναντίον των δυνάμεων του ΕΛΑΣ.
*Τα Δεκεμβριανά του 1944

Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη στις 15 Δεκέμβριου 1952. Εξαιτίας της ογκώδους πλειοψηφίας, που διέθετε τότε στη Βουλή ο Ελληνικός Συναγερμός υπό τον στρατάρχη Αλέξανδρο Παπάγο, αποτέλεσμα του πλειοψηφικού συστήματος, ο Ιωάννης Μακρόπουλος έλαβε 230 ψήφους επί 286 παρόντων βουλευτών. Βρέθηκαν 55 λευκά ψηφοδέλτια και ένα άκυρο. Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του υπογράμμισε: «Ας κινηθούν αι προσπάθειαι πάντων δια την αναγέννησιν και ανύψωσιν της Ελλάδος». Δεν δέχθηκε να επανεκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής, επικαλούμενος λόγους υγείας.
Ο Ιωάννης Μακρόπουλος πέθανε στις 30 Ιανουαρίου 1954 από καρδιακή εμβολή στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου είχε εισαχθεί, πάσχοντας από προστάτη. Η κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη. Ενταφιάστηκε στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας. 

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης


*Ηλ. Τσιριμώκος. Γ. Σιάντος και Δ. Παρτσαλίδης υπογράφουν εκ μέρους του ΕΑΜ 
τη συμφωνία της Βάρκιζας


*Οι δύο αντιπροσωπείες  που υπέγραψαν τη συμφωνία της Βάρκιζας

6 σχόλια:

  1. Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του υπογράμμισε: «Ας κινηθούν αι προσπάθειαι πάντων δια την αναγέννησιν και ανύψωσιν της Ελλάδος».Πόσοι άλλοι από τότε είπαν αυτά τα λόγια????

    Nina Papanicolaou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Ιωάννης Μαρκόπουλος , γεννήθηκε στην Λαμία το 1883 και σπούδασε στην Αθήνα Νομικά , παράλληλα με την εργασία του..Το 1925 κατάφερε , να κερδίσει την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του και να φτάσει στο αξίωμα του Δημάρχου Λαμίας..τιμώντας τον τόπο γεννήσής του!!Εξελέγη βουλευτής , με το λαικό κόμμα , την χρονική περίοδο 1932 και 1933-1935.Με την κυβέρνηση , Παναγή Τσαλδάρη το 1933 διορίστηκε υπουργός Παιδείας και ξανά το 1935 υπουργός Παιδείας..Βαθιά , δημοκρατικό ατομο , διαφώνησε με το κόμμα του , για την επαναφορά της μοναρχίας και αποφάσισε να απέχει από την ενεργό πολιτική ..Μετά την γερμανική κατοχή και την απελευθέρωση , ανέλαβε υπουργός Γεωργίας , στην κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα και με την ιδιότητά του αυτή , συμμετείχε με την κυβερνητική αντιπροσωπεία , στις συνομλίες που οδήγησαν στην υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας τον Φεβρουάριο του 1945.Πρόεδρος της βουλής έγινε στις 15 Δεκεμβρίου του 1952 , λαμβάνοντας 230 ψήφους , σε σύνολο 286 παρόντων βουλευτών..Έφυγε απο την ζωή , στις 30 Ιανουαρίου 1954 από καρδιά , στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός..και ετάφη στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών..Το γεγονός , ότι , από νεαρή ηλικία , εργάστηκε , για να μπορέσει να σπουδάσει , καθώς και αργότερα , με την πολιτική του παρουσία , τα συνεχή υπουργικά αξιώματα , το δημαρχιακό αξίωμα και τέλος το αξίωμα του Προέδρου της βουλής , που τον συνόδευσαν, φανερώνουν άτομο υπεύθυνο , εργατικό , έντιμο , με απόλυτο ήθος , που κέρδισε , με το κύρος του , τον χαρακτήρα και την ιδιαίτερη προσωπικότητά του, όλους γύρω του, τους συμπολίτες και συναδέλφους του!!Νομίζω , αξίζει , να τον τιμούμε και να τον θυμόμαστε , μέχρι σήμερα...

    Φανη Πιατα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου αρέσουν οι ιστορικές θύμησες. Λεβεντιά ο Μακροπουλος σε δυσκολες μέρες....


    Manolis Simos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή εβδομάδα, ευχαριστώ πολύ για τις γνώσεις και την ενημέρωση, το εκτιμώ....


    Ευθυμία Αθανασιάδου-Μαράκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχαρητήρια για το πληροφοριακό υλικό σχετικά με τον μεγάλο άνθρωπο, Λαμιώτη και Έλληνα, τον Ιωάννη Μακρόπουλο. Θυσίασε την προσωπική του ζωή ασχολούμενος με την πολιτική, χωρίς να αποκομίσει χρήματα ή άλλα οφέλη. Ανήκει στα πρότυπα του πολιτικού βίου της χώρας αυτής. Κρίμα που πλεονάζουν αριθμητικά οι βολευτές ή βουλιαχτές (όπως τους έλεγε ο κόσμος στα πρώτα χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση.
    Κωνσταντίνος Αθ. Μπαλωμένος (φυσικός) - Από τη Λαμία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...