Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

ΘΡΑΚΙΚΕΣ ΕΥΕΡΓΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ!!!


*Το Μεσολόγγι σε παλαιά καρτ ποστάλ      

   
 Ο "ΒΟΡΡΕΑΣ" είναι ένα εξαιρετικό περιοδικό, που εκδίδεται στο Βόρειο Έβρο, από τον δημοσιογράφο Σταύρο Παπαθανάκη. Πέρα από την ενδιαφέρουσα θεματολογία του, έχει κατά καιρούς αναπτύξει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη, αλλά και την προβολή της Θράκης και της ιστορίας της.
          Ήταν λοιπόν άκρως επιτυχημένη η ιδέα του «Βορέα» πριν από κάποιους μήνες, να καλέσει τους Συνέλληνες, να γνωρίσουν την ιστορική διαδρομή της Θράκης, κάνοντας περιπάτους σε δρόμους και γειτονιές της Αθήνας, όπου ακόμα υπάρχουν κτίρια και μνημεία τα οποία έγιναν είτε με την γενναία οικονομική συνδρομή φιλογενών Θρακών ευεργετών (Πλανητάριο, Μαράσλειο κ.λπ.) είτε με την προσωπική εργασία τους και την καλλιτεχνική συνεισφορά τους (Αγάλματα του Δημητριάδη κ.λπ. πίνακες του Γουναρόπουλου, χαρακτικά του Μόσχου κ.ά.).
          Οι ευεργεσίες όμως των Θρακών δεν περιορίσθηκαν μόνο στην Αθήνα. Εκτός από ορισμένες πόλεις της σημερινής Θράκης, επεκτείνονται και αλλού. Όπως για παράδειγμα στο Μεσολόγγι!!!


*Ο Θράξ εθνικός ευεργέτης Ευγένιος Ευγενίδης, που γεννήθηκε στο Διδυμότειχο

          Εκεί λοιπόν στη Ιερά Πόλη, μπορεί κανείς να ανακαλύψει την οδό Ευγένιου Ευγενίδη και όταν ρωτήσει γιατί τιμήθηκε με ονοματοθεσία δρόμου στο Μεσολόγγι ο γεννηθείς στο Διδυμότειχο Ευγένιος Ευγενίδης, θα πληροφορηθεί τα ακόλουθα:
          Ο αείμνηστος Ευγενίδης, είχε ευεργετήσει και την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, δωρίζοντας ένα μεγάλο οικόπεδο στο Δήμο, με την προοπτική να ανεγερθεί στη συγκεκριμένη πόλη Δημοτικό Θέατρο. Τα χρόνια πέρασαν το Δημοτικό Θέατρο δεν έγινε και τελικά ο Δήμος παραχώρησε το οικόπεδο στη Δημόσιο για να ανεγερθεί Δικαστικό Μέγαρο. Σήμερα, παρά την μη εκπλήρωση της βούλησης του διαθέτη, το Μεσολόγγι έχει εν τούτοις ένα σύγχρονο Μέγαρο για τις ανάγκες της Θέμιδας.
          Η δεύτερη ευεργεσία προέρχεται από τον Σαμακοβίτη ήρωα της Επανάστασης του 1821 τον Ιερολοχίτη του Υψηλάντη Κωνσταντίνο Ξενοκράτη. Είναι γνωστό ότι η μοναδική σωζώμενη στολή ιερολοχίτη (που εκτίθεται στο Μουσείο της Εθνολογικής Εταιρείας) ανήκει στον Κωνσταντίνο Ξενοκράτη. Ο Ξενοκράτης που μαζί με τα αδέλφια του είχαν κάνει μεγάλη περιουσία, ευεργέτησαν με διάφορους τρόπους κυρίως τη Ρουμανία.


*Ο εθνικός αγωνιστής και ευεργέτης Κωνσταντίνος Ξενοκράτης

          Ακριβώς πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο Μεσολογγίου υπάρχει ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, που στην κεντρική θύρα του γράφει «Ξενοκράτειο». Ας δούμε όμως τη μικρή ιστορία του «Ξενοκρατείου» του Μεσολογγίου.
          Το 1881 είχε ιδρυθεί στο Βουκουρέστι με δωρεά των αδελφών Ξενοκράτη το «Ξενοκράτειο Νοσοκομείο». Εκεί τοποθετήθηκε διευθυντής ένας εξ αγχιστείας συγγενής τους ο Γεώργιος Κυριαζής, καταγόμενος από την Ναυπακτία. Αυτός έπεισε τους αδελφούς Ξενοκράτη να διαθέσουν χρήματα για ένα σχολείο στο Μεσολόγγι. Υπάρχει όμως και μία άλλη εκδοχή ότι ο Χαρίλαος Τρικούπης παρενέβη για να ανεγερθεί με τη δωρεά αυτή το σχολείο στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Μεσολόγγι. Όποια και αν είναι όμως η αλήθεια, το γεγονός παραμένει ένα. Το Μεσολόγγι απέκτησε τελικά από το 1885, ένα ωραιότατο εκπαιδευτικό Μέγαρο που σώζεται έως σήμερα.
          Οι ευεργεσίες των Θρακών υπήρξαν πολλές. Αρκεί να τις ανακαλύψουμε εμείς και να τις αναδείξουμε….













ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΤΕΦ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ


Το Ξενοκράτειο Μεσολογγίου

Μια άλλη άποψη του Ξενοκρατείου

Το Δικαστικό Μέγαρο Μεσολογγίου 











6 σχόλια:

  1. Μπραβο Παντελή

    30φυλλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νίνα Γκούδλη
    Μπράβο Παντελή!.. Τις ευεργεσίες των Θρακών, εσύ τις ανακαλύπτεις, τις αναδεικνύεις με την ωραία δουλειά σου και εμείς οι Θρακιώτες καμαρώνουμε!...🌷🌺🌻🌸

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ζήσης Χατζηπασχάλης
    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΠΑΝΤΕΛΗ,ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ,ΧΘΕΣ ΕΙΧΑΜΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΣΙΤΣΑ ΤΗΝ ΚΑΖΑΚΙΔΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΛΕΓΑΜΕ ΓΙΑ ΣΕΝΑ.ΣΕ ΘΑΥΜΑΖΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Pinelopi Gkouma
    ...κι εμείς οι Αιτωλοακαρνάνες τους ευχαριστούμε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαρια Παπανικολαου
    Θα το ερευνησω αν υπαρχει η σχετικη αναφορα για το δωρητη στο Δικ. Μεγαρο Μεσολογγιου ...Πολυ ενδιαφερουσα πληροφορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...