Κυριακή 18 Απριλίου 2010

ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ Α' ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ 1843

         
*Η Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, που οδήγησε στον σχηματισμό 
της Α΄ Εθνοσυνέλευσης

          Είναι πολλές οι εκδόσεις της Βουλής των Ελλήνων και είναι εύλογο το ιστορικό και επιστημονικό ενδιαφέρον τους..
          Μια από αυτές, είναι και η έκδοση των Πρακτικών της Α΄ Εθνικής Συνέλευσης η οποία διήρκεσε από τις 8-11-1843 έως τις 18-3-1844 και έδωσε στη χώρα, μετά την Επανάσταση των Καλλέργη- Μακρυγιάννη, το πρώτο μετεπαναστατικό  της Σύνταγμα.


          Η ογκώδης αυτή έκδοση κυκλοφόρησε το 1995 και περιλαμβάνει τα Πρακτικά των συζητήσεων, επιλεγμένα αποσπάσματα δημοσιευμάτων της εποχής εκείνης και αναλυτικά ευρετήρια. Πρόκειται για συλλογή σπάνιων, ιστορικών ντοκουμέντων, τα οποία αφορούν την ηρωική εκείνη εποχή, που μέσα από πολιτικούς αγώνες, επέτυχε την υπέρβαση, από την ελέω Θεού μοναρχία στην παραχώρηση Συντάγματος, που στην εποχή του, περιλαμβάνονταν στα δημοκρατικότερα και τα πλέον ριζοσπαστικά της Ευρώπης.
          Εύλογα λοιπόν θα διερωτηθεί ο αναγνώστης. Πώς θυμηθήκαμε αυτή την έκδοση;
          Ε! λοιπόν έχει πολλά πράγματα, για ανάγνωση και φυσικά για… αυτογνωσία, εθνική και ατομική.  

*Λαϊκή λιθογραφία για την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843

          Ένα από τα εκπληκτικά περιστατικά, που συνέβη στην Εθνοσυνέλευση εκείνη, αξίζει να το συγκρίνουμε με σημερινά φαινόμενα. Εκείνη λοιπόν η Εθνοσυνέλευση, που τα περισσότερα μέλη της ήταν αγωνιστές της Επανάστασης του 1821, στην τρίτη συνεδρίασή της στις 15-11-1843, αποφάσισε, ότι η επίσημη έκδοση των πρακτικών της, δεν θα περιλαμβάνει τα ονόματα των ομιλητών! Τέτοια σεμνότητα. Συκρίνετέ τους με τους πολλούς ασήμαντους, που συνωστίζονται στους προθαλάμους των τηλεοπτικών σταθμών, εκλιπαρώντας για μια ολιγόλεπτη εμφάνιση σε ένα "παράθυρο". 
          Και από την άποψη αυτή, είναι άθλος ο καταρτισμός των ονομαστικών ευρετηρίων, που συνοδεύουν την έκδοση, με την μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα. Αλλά αυτό ήταν πρόβλημα για τον σημερινό ιστορικό ερευνητή. Εκείνοι, οι μπαρουτοκαπνισμένοι αγωνιστές, έμπαιναν για τα καλά στην πολιτική με πρώτη μέριμνά τους την προσφορά και όχι την… αναγραφή του ονόματός τους, μικρού ή μεγάλου.    

*Ο λόγος του βασιλέως Όθωνος στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Α΄ Εθνοσυνέλευσης

          Τώρα και κάτι αυτοκριτικό για τη Δημοσιογραφία που σήμερα με τις ταμπλόιντ εφημερίδες περιορίζει στο έπακρο την παρουσίαση των εργασιών της Βουλής. Σε ό,τι αφορά τα δημοσιεύματα της εποχής εκείνης, ο επιμελητής της έκδοσης κ. Γ. Σωτηρέλης, τονίζει:
          «Η δημοσιογραφική κάλυψη των σχετικών συζητήσεων, χαρακτηρίζεται από τέτοια ζωντάνια και πληρότητα, ώστε να φωτίζει κατά τρόπο εναργή και παραστατικό, όλες σχεδόν τις σκοτεινές ή αθέατες πλευρές του συνταγματικού εγχειρήματος του 1844». Την εποχή εκείνη εκδίδονταν στην Αθήνα 15 εφημερίδες και κάποιες άλλες στις μεγάλες επαρχιακές πόλεις.       
Αναζητώντας κάποια χαρακτηριστικά περιστατικά που αποδεικνύουν το ήθος των πολιτικών της εποχής εκείνης, εντύπωση προκαλεί η απόφαση της Εθνικής Συνέλευσης, που εκτός από την ευγνωμοσύνη της για τους πολιτικούς και στρατιωτικούς που συνετέλεσαν στην Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 εξασφάλιζε στους αξιωματικούς της φρουράς της πρωτεύουσας ως εθνική αμοιβή, την ισόβια καταβολή του μισθού του βαθμού τους.

*Ο Ιωάννης Μακρυγιάννης

          Την  επόμενη μέρα οι αξιωματικοί Γιάννης Μακρυγιάννης, Θεόδωρος Γρίβας και  Νικόλαος Κριεζώτης αρνήθηκαν να δεχθούν αμοιβή για την συμμετοχή τους στην αντιοθωνική Επανάσταση.

*Ο Θεόδωρος Γρίβας

          Και κάτι, που τελικά δεν πέρασε: Προτάθηκε από Θεσσαλό πληρεξούσιο, οι γερουσιαστές και οι βουλευτές να φορούν ομοιόμορφο ένδυμα στις συνεδριάσεις και τις τελετές. «Τούτο δε να ήναι μανδύας αρχαίος και κατάλληλος προς παραδειγματισμόν της λιτότητος των ενδυμάτων» ήταν το βασικό επιχείρημα του προτείνοντος.

*Ο Νικόλαος Κρειζιώτης

          Για σκεφθείτε να περνούσε, τι θα βλέπαμε σήμερα…. Θυμηθείτε για λίγο το προεδρείο της Αγγλικής Βουλής…

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

*Η ιστορική ημερομηνία




4 σχόλια:

  1. Tέταρτο κείμενο στη σειρά μου.
    Τι Λόγια!!!!!!!!
    «Είμαι ακόμα το ίδιο βλέμμα, στραμμένο σ' έναν άλλο ουρανό.
    Δεν φταίω εγώ αν το αιώνιο γαλάζιο του είναι ωραιότερο από τα ταβάνια των Βερσαλλιών στα μάτια μου,
    που ανατριχιάζουν ακούγοντας αυτήν την κραυγή: Ελευθερία!»
    Σ' ευχαριστούμε Παντελή

    Οντως και από τα πρακτικά της Α Έθικής συνέλευσης έχουμε πολλά να διδαχθούμε.
    σε φιλώ
    Ελπίδα

    Υ.Γ.(Ερώτηση γιατί μπερδεύτηκα).Προσέθεσες στό πιο πάνω κείμενο, συμπλήρωμα το παρακάτω σήμερα 19-4-2010?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίδα, τακτική μου αναγνώστρια, σε ευχαριστώ, που με διαβάζεις τόσο αναλυτικά. Με εντυπωσίασε το ποίημα. Σήμερα, ανέβασα νέο κείμενο γραμμένο από το συνάδελφό μου Ανδρέα Μακρίδη, για τον Φιλελληνισμό και την Επανάσταση του 1821.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρουσα η απόφαση για μη δημοσίευση των ονομάτων των ομιλητών. Αναρωτιέμαι ωστόσο, αν αυτό έγινε για λόγους σεμνότητας και ευήθειας όπως εκτιμάς, ή απλώς για την αποφυγή όξυνσης των παθών, ή διαιώνισης κάποιων φατριών.
    Σε κάθε περίπτωση, επρόκειτο για μιαν απόφαση που εκπλήσσει κάθε έλληνα αναγνώστη!...

    Andreas Makrides





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανδρέα, πρέπει να κάνουμε και συγκρίσεις με το σήμερα.... Με τους ανόητους παραθυράτους και τους άλλους που γλείφουν τα συγκροτήματα Τύπου, για να επιβιώνουν, όπως οι φελλοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...