Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ ΝΕΑΡΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ



Ίσως ελάχιστοι γνωρίζουν σήμερα, ότι ο μεγάλος εθνικός ποιητής Κωστής Παλαμάς εργάσθηκε ως κοινοβουλευτικός συντάκτης, σε ηλικία 24 χρονών.  Και περιέγραψε με γλαφυρότητα τις συνεδριάσεις της Βουλής περί το 1883.
Το περιοδικό «Μη χάνεσαι» του πατριάρχη της ελληνικής δημοσιογραφίας Βλάση Γαβριηλίδη και η στήλη «Βουλή» φιλοξένησαν τα κείμενα του 24χρονου ανερχόμενου τότε ποιητή Κωστή Παλαμά, ο οποίος υπέγραφε με το ψευδώνυμο «Κουτρούλης».
Ο Παλαμάς, απέφευγε στα κείμενά του τις ακαδημαϊκές διατυπώσεις και προσπαθούσε πάντα, να δίνει μέσα από τις περιγραφές των συνεδριάσεων της Βουλής, την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατούσε, χρησιμοποιώντας ακόμη τότε, την καθαρεύουσα της εποχής.

Όπως αίφνης στις 15 Φεβρουαρίου 1883, όταν δεν συγκεντρώνονταν οι βουλευτές για να αρχίσει η συνεδρίαση. Τι συνέβαινε; Ο Παλαμάς , ως Κουτρούλης μας πληροφορεί, ότι έξω χιόνιζε και «οι βουλευταί εντρυφούσιν εν μακαρία νωθρότητι, εις την θέαν της αφθόνως καταπιπτούσης χιόνος, την οποίαν δεν θα ηδύναντο να παράσχωσι τα απρόσιτα παράθυρα του Βουλευτηρίου». (ΜΗ ΧΑΝΕΣΑΙ 17-2-1883).
Ο Παλαμάς παρατηρούσε και τον τρόπο που αγόρευαν οι βουλευτές. Έτσι επισήμανε, ότι ο γνωστός Ζακυνθινός βουλευτής Κωνσταντίνος Λομβάρδος, όταν ανέβαζε τους τόνους στην αγόρευσή του και τον ενοχλούσε το πανωφόρι του «το πετά προ των ποδών του, άνευ τινός φροντίδος». (ΜΗ ΧΑΝΕΣΑΙ 24-2-1883).
Μια άλλη φορά, το Φεβρουάριο του 1883, παρατήρησε, ότι σε κάποιον βουλευτή δεν έβαζαν νερό στο ποτήρι του επί του εδράνου όταν αγόρευε, αλλά σουμάδα!!! Επρόκειτο για το βουλευτή Μεσσήνης Σπήλιο Αντωνόπουλο. Και εξηγούσε ως Κουτρούλης, ότι ο βουλευτής παρά την ηδύτητα της σουμάδας, ήταν δριμύτατος στην αγόρευσή του. (ΜΗ ΧΑΝΕΣΑΙ 12-2-1883),
Για τον πολιτικό ηγέτη της εποχής του, το Θεόδωρο Δεληγιάννη, ο Παλαμάς, διεισδυτικός όπως πάντα στις περιγραφές των κοινοβουλευτικών μαχών, έγραψε στις 31 Ιανουαρίου 1883.
«Ποτέ, ουδέποτε ο κ. Δεληγιάννης εν ταις κοινοβουλευτικαίς αυτού αγορεύσεσιν απεχωρίζετο τον πίλον του, τον οποίον είχε πάντοτε υπόψιν του, ως να εξάγει εξ αυτού τας ιδέας του και όχι εκ της κεφαλής του». (ΜΗ ΧΑΝΕΣΑΙ 31-1-1883).
Υπάρχουν όμως και άλλες ενδυματολογικές παρατηρήσεις του νεαρού Παλαμά. Όπως για παράδειγμα για τον βουλευτή Λακεδαίμονος Δημήτριο Δημητρακάκη, για τον οποίον έγραφε ότι αγόρευε «κολλημένος επί του βήματος και συσπειρούμενος εντός του ευρέος επανωφορίου του».
Και συνέχιζε για τη συνεδρίαση εκείνης ημέρας, της 27ης Ιανουαρίου 1883.
«Άλλην τινά μεταβολήν δεν διακρίνω εισέτι, ειμή το εξυρισμένον πρόσωπον του κ. Μπουλελά και του κ. Τζάνε το περίκομψον και πλούσιον επανωφόρι και τας αναποσπάστους μετά των χειροκτίων, συνδεθείσας χείρας του τα οποίας χειροκτιοφόρους αναβιβάζει επί του βήματος». (ΜΗ ΧΑΝΕΣΑΙ 27-1-1883).
Ο Παλαμάς, που υπήρξε πρωτοπόρος στο κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ της εποχής του, τελικά απορροφήθηκε από την ποίηση στην οποία διέπρεψε.

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

9 σχόλια:

  1. Η Αποκριά στη Μεθώνη είναι συνυφασμένη με τον Γάμο του Κουτρούλη. Ο τελευταίος Έλληνας ιππότης, ο Ιωάννης Κουτρούλης, καλεί κάθε χρόνο ντόπιους και μη στον γάμο του που κρατάει έξι αιώνες και που κάθε χρόνο γίνεται κυριολεκτικά... του Κουτρούλη ο γάμος!
    Ελπίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θαυμάσιο Παντελή!!!

    Nina Papanicolaou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aδιάβαστη κι εγώ! Δεν το ήξερα! και σε τόσο νεαρή ηλικία, "συνάδελφός" σου λοιπόν, ο Παλαμάς! Αν κι εγώ θα τον έλεγα, έτσι όπως (περι)έγραφε, όχι μόνο κοινοβουλευτικό συντάκτη, αλλά και...κοσμικογράφο της εποχής! (Πολύ ωραίο, ευχαριστώ, Παντελή)

    Σέσσυ Σαμόλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ!!!!

    Manuela Mathioudaki

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΥΤΥΧΏς ΚΆΝΕΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΈς ΑΝΑΡΤΉΣΕΙς ΚΑΙ ΔΙΑΒΆΖΟΥΜΕ, ΚΑΛΉ ΕΒΔΟΜΆΔΑ.

    Ευθυμία Αθανασιάδου-Μαράκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Α very interesting article! thanks for sharing, a few things changed since.... χιονι στην Αθηνα ... Κατι που αλλαξε και οι 24 χρονων ειναι χωρις δουλειες ...


    Angeliki T Greek

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Anastasia Zafiriadou
    Bravo mou itan agnosto.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νίνα Γκούδλη
    Συγχαρητήρια για την ενδιαφέρουσα ανάρτηση!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιωργος Βασιλειαδης
    Τα μεγάλα ιδανικά, όταν ανθίζουν και ζουν στο σπίτι του καθενός, ο ποιητής τους χτίζει παλάτια. Τα μεγάλα εθνικά ιδανικά, όταν ξεπέφτουν και ο καθένας τα διώχνει από το σπίτι του, ο ποιητής τα παίρνει στο καλύβι του και άσυλο τους δίνει.
    Τό μεγαλείο δέν μετριέται μέ τό στρέμμα άλλά μέ τής καρδιάς τό πύρωμα καί μέ τό αίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...