Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

36) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

*Ο Νικόλαος Παπαμιχαλόπουλος

 Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Μακρά πολιτική σταδιοδρομία έχει ο Νικόλαος Παπαμιχαλόπουλος που εξελέγη κατ’ επανάληψη βουλευτής, και διετέλεσε πολλές φορές υπουργός και το 1870 υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Βουλής.
          Ο Νικόλαος Παπαμιχαλόπουλος γεννήθηκε στο Χάρακα της περιοχής Επιδαύρου Λιμηράς το 1827. Ο πατέρας του ήταν δημογέροντας επί τουρκοκρατίας και επί Καποδίστρια είχε διορισθεί ειρηνοδίκης.


          Πολιτεύθηκε στην πατρίδα του και εξελέγη βουλευτής από το
1853 έως το 1860. Το 1857 υπηρέτησε ως γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής, επί προεδρίας Αλέξανδρου Κοντόσταυλου. Αργότερα, το 1862 εξελέγη πληρεξούσιος Επιδαύρου Λιμηράς στη Β΄ Εθνοσυνέλευση και διετέλεσε δύο φορές αντιπρόεδρός της. Αναδεικνυόταν βουλευτής της ίδιας περιφέρειας, από το 1862 έως το θάνατό του το 1888.
*Πορτρέτο του Νικόλαου Παπαμιχαλόπουλου

`        Ο Νικόλαος Παπαμιχαλόπουλος διετέλεσε επίσης για σύντομο χρονικό διάστημα υπουργός Δικαιοσύνης το 1865 σε ηλικία 38 ετών και υπουργός Οικονομικών το 1871 και το 1874 επί κυβερνήσεων Δημητρίου Βούλγαρη. Σε κυβερνήσεις του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου διορίσθηκε υπουργός Εσωτερικών το 1877, υπουργός Οικονομικών και προσωρινά Δικαιοσύνης το 1878. Επίσης υπήρξε το 1880 υπουργός Εσωτερικών και προσωρινά Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως της κυβέρνησης Αλέξανδρου Κουμουνδούρου. Τέλος, ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών το 1885, στην κυβέρνηση του Θεόδωρου Δηλιγιάννη.
*Ο Γεώργιος Σουρής σατιρίζει στο ΡΩΜΗΟ, τον Νικόλαο Παπαμιχαλόπουλο

          Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη στις 6 Ιουλίου 1879 έχοντας σαν αντίπαλο τον Χαρίλαο Τρικούπη. Είχαν ψηφίσει 140 βουλευτές. Ο Παπαμιχαλόπουλος έλαβε 71 ψήφους, ο Τρικούπης 68 και βρέθηκε ένα λευκό ψηφοδέλτιο.
          Στις 29 Απριλίου 1886 ο Νικόλαος Παπαμιχαλόπουλος κλήθηκε από το βασιλέα Γεώργιο να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά κατέθεσε την εντολή εξαιτίας έντονων διαφωνιών του με το Στέμμα. Σε δήλωσή του τόνιζε: «Την 29ην Απριλίου 1886 μοι ανετέθη ο σχηματισμός υπουργείου. Τη επιούση 30η Απριλίου κατέθηκα την εντολήν τω Βασιλεί, ως διαφωνήσας μετ’ Αυτού, καθόσον αφορά την άμεσον σύγκλησιν της Βουλής».
          Το 1875 η κυβέρνηση Αλέξανδρου Κουμουνδούρου αποφάσισε τη δίωξη των μελών της κυβέρνησης Δημήτριου Βούλγαρη για αντιποίηση εξουσίας, πλαστογραφία και παραβάσεις του εκλογικού νόμου. Η Βουλή έκρινε τότε, ότι πρέπει να παραπεμφθούν όλοι οι υπουργοί, εκτός του Νικόλαου Παπαμιχαλόπουλου, ο οποίος με μια εντυπωσιακή αγόρευση έπεισε τους βουλευτές για την ειλικρίνειά του. Το 1876 έγινε η παραπομπή τους σε Ειδικό Δικαστήριο βάσει του άρθρου 80 του Συντάγματος του 1864 και η πολύκροτη αυτή υπόθεση, έληξε με αθώωση των μελών της κυβέρνησης Βούλγαρη.
*Η υπογραφή του Νικόλαου Παπαμιχαλόπουλου στα Επίσημα Πρακτικά

          Τον Απρίλιο του 1882 ο Παπαμιχαλόπουλος είχε αθωωθεί από Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής μαζί με τους Αλέξανδρο Κουμουνδούρο και Σωτήριο Σωτηρόπουλο, για το λεγόμενο σκάνδαλο Βελέντζα. Οι τρεις είχαν κατηγορηθεί διότι ο Βελέντζας, ταμίας στη Θήβα, είχε καταχρασθεί το υπέρογκο ποσόν των 800.000 δραχμών.
          Πέθανε στην Αθήνα το Μάρτιο του 1888.
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης




3 σχόλια:

  1. Σας ευχαριστώ πολύ κε. Αθανασιάδη!! Πάρα πολύ ενδιαφέροντα τα όσα γράφετε, μεγάλη μου τιμή. Νεότερη ελληνική ιστορία, πλούσια, ενδιαφέρουσα ιστορία με διδάγματα πολλά!! Καλό σας βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με διαβάζετε. Άρα εσείς με τιμάτε... Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κ Αθανασιάδη,
    θα μου επιτρέψετε ως συμπατριώτηs του Νικολάου Παπαμιχαλόπουλου να προσθέσω κάποια στοιχεία.
    Το ότι γεννήθηκε στο Χάρακα αποτελεί μια μορφή αναχρονισμού. Ο Νικόλαος Παπαμιχαλόπουλος γεννήθηκε στο -εγκαταλειμμένο από μοναχούς, λόγω της επιδρομής του Ιμπραήμ στην περιοχή το 1825- μοναστήρι των Αγ. Θεοδώρων Κρεμαστής. Ο Χάρακας, εκείνην την εποχή, αποτελούσε ''λογγάρι'' της Κρεματής, δηλαδή συνοικισμό κάπως απομακρυσμένο από το χωριό, κοντά σε εύφορους αγρούς.Αργότερα, όταν ο Χάρακας απέκτησε αυτοτέλεια, η περιοχή του παλιού μοναστηριού υπήχθη στα διοικητικά του όρια και το καθολικό του παλιού μοναστηριού μετατράπηκε σε εξωκλήσσι.

    Με το μοναστήρι των Αγ θεοδώρων η οικογένεια συνδεόταν λόγω της ιδιότητας του πατέρα του ΝΠ ,Παναγιώτη ή Αναγνώστη, ως δημογέροντα της Κρεμαστής αλλά και ως μέλος ιερατικής οικογένειας. Ο Παναγιώτης ή Αναγνώστης Παπαμιχαλόπουλος ήταν γιος, εγγονός, ανηψιός και πατέρας ιερέων.Γι' αυτό, και ο τότε μητροπολίτης Ρέοντος και Πραστού Διονύσιος Παρδαλός τόν διόρισε διαχειριστή της περιουσίας του εγκατάλειμμένου μοναστηριού*τα έσοδα προσφέρθηκαν για τη συντήρση και λειτουργία του Σχολείου Κρεμαστής* ο Διονύσιος ενδιαφερόταν πολύ για την παιδεία και κατά τα τελευταία προ της Ελλ. Επανάστασεως έτη είχε προσπαθήσει να συστήσει Ελληνικό Σχολείο στην έδρα του τον Πραστό Κυνουρίας χρησιμοποιώντας ως κεφάλαιο την περιουσία των μοναστηριών της επαρχίας του, χωρίς, όμως η προσπάθειά του να τελεσφορήσει!

    Δεν γνώριζα ότι ο Παναγιώτης Παπαμιχαλόπουλος είχε διοριστεί ειρηνοδίκης, Ίσως, γι' αυτό η πρώτη δημόσια θέση του γιου του να ήταν η θέση του γραμματέα του Ειρηνοδικείου Μολάων!

    Πέρα από τα αξιώματα του Υπουργού και του Προέδρου της Βουλής, ο Νικόλαος Παπαμιχαλόπουλος έλαβε και εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως από το βασιλιά Γεώργιο Α' το 1886. Ύστερα, όμως, από αντιδραση της Αντιπολίτευσης και μη επιθυμών να έρθει σε σύγκρουση με το Χ. Τρικούπη ούτε να σχηματίσει κυβέρνηση ασυγγνώστου μειοψηφίας, κατέθεσε την εντολή την αμέσως επόμενη ημέρα, στις 30/04/1886.

    Πληροφορία που δεν έχω διασταυρώσει και την εκθέτω με επιφύλαξη, είναι ότι κατά την υπηρεσία του ως Προέδρου της Βουλής άσκησε και τα καθήκοντα του Βασιλέως, ex officio αναπληρών το Γεώργιο Α' κατά τηα απουσία του στην Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...