Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

*Το βιβλίο της δημοσιογράφου Ευγενίας Κατούφα


 

 

 

*Μια προσφορά μνήμης

από τη δημοσιογράφο

Ευγενία Κατούφα

 

 


        Εφέτος, συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την έναρξη της μεγαλειώδους εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης του 1821, που οδήγησε στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους, μετά από Οθωμανικό ζυγό 400 ετών.

        Σε όλη την Ελλάδα, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, οργανώνονται ποικίλες εκδηλώσεις, εκδόσεις και άλλες δράσεις για τα τιμηθεί το μεγάλο αυτό γεγονός.

        Σημασία έχει, από όλα αυτά που συνέβησαν από την αρχή της χρονιάς και θα συμβούν ως το τέλος της να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα, που θα επιτρέπει στους Έλληνες να βγάλουν ατομικά ο καθένας μας τα δικά του συμπεράσματα, για όσα θα πρέπει να αποφεύγει στο μέλλον και όσα θα πρέπει να πράττει. Όραμα και στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι, αυτό το κράτος να βαδίσει στο δρόμο των πεπρωμένων του αλώβητο και με θεμέλια γερά, ώστε να προσδοκά ένα καλύτερο αύριο δημοκρατικό, ανθρώπινο και με ανάπτυξη.

        Τις σκέψεις αυτές έκανα, κρατώντας σήμερα ένα βιβλίο που εξέδωσε η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Χαλανδρίου.

        Το έργο αυτό έχει τίτλο «Η Συμβολή των Γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση» και το έφερε εις πέρας η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπή Ισότητας και δημοτική σύμβουλος του Δήμου Χαλανδρίου, η δημοσιογράφος Ευγενία Κατούφα, η οποία ερεύνησε τις πηγές και επιμελήθηκε τα σχετικά κείμενα.


        «Το γεγονός ότι στις γυναίκες δεν παραχωρήθηκε θέση, ούτε καν λόγος στη  εξέλιξη της χώρας για την απελευθέρωση της οποίας αγωνίστηκαν, δεν σημαίνει και ότι οι ηρωισμοί τους πρέπει να μείνουν στην άγνοια και στο σκοτάδι. Θεωρώ χρέος- γράφει στην εισαγωγή η κ. Κατούφα- των σύγχρονων Ελλήνων/Ελληνίδων να γνωρίσουν και αυτή την πλευρά, ώστε να αποδώσουν την πρέπουσα τιμή και να εκφράσουν την οφειλόμενη ευγνωμοσύνη».

        Κεντρικός πυρήνας του εξαίρετου πονήματος της Ευγενίας Κατούφα είναι η συμβολή των γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση, η οποία δεν διαπιστώνεται μόνο από τα ηρωικά κατορθώματα και τις θυσίες στο διάστημα του επταετούς αγώνα, αλλά και από την διατήρηση και τόνωση της εθνικής συνείδησης και την απέχθεια στον τυραννικό ζυγό.

        Η συγγραφέας με αξιοσημείωτη επιμέλεια ερεύνησε τις πηγές και σαν εργατική  μέλισσα συνέλλεξε τις αναφορές για το ρόλο των γυναικών τα χρόνια εκείνα της εθνικής ανάτασης και των ηρωισμών.

        Η έκδοση αυτή από το Δήμος Χαλανδρίου πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλους τους Δήμους της Ελλάδας και για όλους τους κρατικούς και κοινωνικούς φορείς. Είναι χρέος μας να φροντίσουμε να μελετηθεί η ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης και η έκδοση βιβλίων είναι ένας σημαντικός τρόπος για να συντηρηθεί η μνήμη και να είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή στις βιβλιοθήκες των σπιτιών μας.

        Διότι καλές είναι και οι κορυφαίες κεντρικές εκδηλώσεις, φανταχτερές, θορυβώδεις και εντυπωσιακές, αλλά λάμπουν σαν τους κομήτες. Γρήγορα σβήνουν… Ενώ το βιβλίο παραμένει ως κτήμα μας μια ζωή και στη συνέχεια κληρονομείται  αν φροντίσουμε να έχουμε επιμελείς κληρονόμους. Με ένα προσιτό βιβλίο θα μπορούν να μάθουν εκτός από εμάς και τα παιδιά και τα εγγόνια μας, για τη μάνα και τη σύζυγο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, για την καπετάνισσα της Αίνου Δόμνα Βιζβίζη, που με το πλοία «Καλομοίρα» έσωσε από την πείνα και τη διάλυση το στρατό του Οδυσσέα Ανδρούτσου και για την Κωνσταντίνα Ζαχαριά που οδήγησε στην μάχη 500 χωρικούς. Θα πληροφορηθεί για τις Φαναριώτισσες  Ελισάβετ Υψηλάντη, Μαριγώ Ζαραφοπούλα,  Άννα Λαούπη και Μαρία Δασκαλογιάννη, που διέθεσαν τις περιουσίες τους για τον Αγώνα. Θα διαβάσει για τις αδούλωτες  Σουλιώτισσες, τις Μεσολογγίτισσες, τις Μανιάτισσες και τις Χιώτισσες. Για την ηρωίδα της μάχης του Βαλτετσίου τη Σταύραινα και πολλές άλλες,

        Γιατί πολλές γυναίκες μετείχαν με κάθε τρόπο στον Αγώνα, από την περιποίηση των τραυματιών, τη μεταφορά των πολεμοφοδίων ως τη συμμετοχή στις μάχες με το καρυοφίλλι ή το σπαθί. Εμείς σήμερα γνωρίζουμε και δικαίως τις μεγάλες ηρωίδες της Επανάστασης τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και τη Μαντώ Μαυρογένους, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες γυναίκες  με αξιοπρόσεκτη συμμετοχή στην Επανάσταση. Καιρός, χάρη στην ιδέα και την έρευνα της Ευγενίας Κατούφα, να μάθουμε και για άλλες πολλές.

        Θα κλείσουμε αυτό το σημείωμα με ένα δημοτικό τραγούδι για τη Λένω Μπότσαρη:

Είχε μπιστόλια και σπαθιά, ντουφέκι καρυοφύλλι

Σέρνει ντουφέκι σισανέ κι εγγλέζικα κουμπούρια

Έχει και στη μεσούλα της σπαθί μαλαματένιο

Έχει φουσέκια στην ποδιά και βόλια στις παλάσκες!

-Κόρη για ρίξε τ’ άρματα, γλύτωσε τη ζωή σου.

Σαν άντρας εξεσπάθωσε και τρέχει προς τους Τούρκους.

Τους τρείς τους επελέκησε τους άλλους κυνηγάει.

 

 

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

7 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ πολύ Παντελή μου για αυτήν την τιμή. Ναι, ο σκοπός μου ήταν να αναδείξω τους αγώνες και τις θυσίες των Ελληνίδων που δεν διαφέρουν πολύ από εκείνους των ανδρών, αλλά επειδή οι γυναίκες ήσαν παντα στα μετόπισθεν, η συμβολή τους δεν εκτιμήθηκε, δεν δικαιώθηκε... Ας είναι αυτο το βιβλίο μια εκδήλωση τιμής και ευγνωμοσύνης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nana Daoudaki
    Διαχειριστής
    Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, αποκαλυπτική η έρευνα της Ευγενία Κατούφα για την ιστορία των γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση. Με πολλά στοιχεία (που δεν τα ανέδειξαν ποτέ τα επίσημα ιστορικά βιβλία) και μοναδικές φωτογραφίες. Ευχαριστούμε Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης , Μπράβο Ευγενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Yiannis Mamouzelos
    Μπράβο στην συνάδελφο που μελέτησε και αποκάλυψε ένα διαφορετικό θέμα , απο μια ξεχωριστή και σημαντική οπτική γωνιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eleni Spanopoulou

    Θαρρώ άξιζει να αναρτώνται στην Ομάδα μας τα κατορθώματα καπετάνιων και καπετανισσών του χώρου μας που λάτρεψαν το γράψιμο και συνεχίζουν ακάθεκτοι !
    Ευχαριστούμε Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης
    Ευχαριστούμε Ευγενία Κατούφα ��

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Nikos Michalitsis
    Μπράβο Ευγενία Κατούφα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΝΤΙ ΣΧΟΛΙΟΥ :

    Η ηρωΐδα του Βαλτετσίου Σταύραινα που αναφέρεται στο παραπάνω δημοσίευμα ήταν στην πραγματικότητα η Σταυριανή Σάββαινα – ή όπως «υπέγραψε»
    «σάβενα Σπαρτιάτισα». δηλαδή η χήρα κάποιου Σάββα, Μανιάτη ή Σπαρτιάτη όπως έλεγαν τότε.

    Διαβάστε λοιπόν το άρθρο του Δημήτρη Μαριόλη
    «ΣΑΒΒΑΙΝΑ Η ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΣΣΑ» , στο blog :

    https://maniatika.wordpress.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διορθώνω την ηλεκτρον. διεύθηνση : https://maniatika.wordpress.com/tag/%cf%83%ce%ac%ce%b2%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%b1/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...