Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Δεμένους πισθάγκωνα ανά τέσσερις τους έπνιγαν στον ποταμό Έβρο, οι Βούλγαροι, το 1913!!! Νέα Στοιχεία

*Από την εφημερίδα "Εμπρός" 17 Αυγούστου 1913, κατά την εύρεση των πρώτων 20 πτωμάτων





*Ένα πρωτοφανές άγνωστο έγκλημα

*Μαρτυρίες των Πιέρ Λοτί και Έ. Ζέμερ




Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης



Ανακαλύψαμε και ονόματα πνιγέντων


        Όταν έγραψα το άρθρο που ακολουθεί ήξερα πως υπήρχε μια έλλειψη στην παρουσίαση του δραματικού αυτού θέματος. Δεν είχα βρει ονόματα θυμάτων. Δεν ξέχασα όμως και πάντα έψαχνα. Τελικά αρκετά ονόματα- όχι όλα- δημοσιεύθηκαν, αρκετά χρόνια αργότερα. Τα δημοσίευσε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Κονιτόπουλος στην εφημερίδα “Πατρίς” τα Χριστούγεννα του 1919, όταν περιόδευσε στη Δυτική και Ανατολική Θράκη.

        Έχω καθήκον να συμπληρώσω το άρθρο αυτό δημοσιεύοντας όσα ονόματα βρέθηκαν, τιμώντας τη μνήμη των αθώων θυμάτων, που δεν πρέπει να ξεχαστούν.

        Μερικοί λοιπόν από αυτούς που έπνιξαν οι Βούλγαροι δεμένους πισθάγκωνα ήταν οι ακόλουθοι:

        Γ. Τσιαφαντούδης, Γ. Σαλαμούρας, Θ. Φερελούδης, Π. Τσιαπουντάδης, Ι. Μιριτσούδης, Γ. Καλπάκας, Β. Ζησούδης, Τ. Σωτηρίου, Γ. Τσιακρίδης, Χ. Αναστασίου, Ν. Τζιμουλούδης, Π. Γεωργίου, Α. Πουστόλας, Θ. Φυσικούδης, Μ. Καβουρούδης, Π. Γεωργίου, Α. Μαρούδης κ.λπ.

        Ο Κονιτόπουλος είχε γράψει τότε ότι οι Βούλγαροι “έπνιξαν 40 μάρτυρας της ιδέας, διότι διέπραξαν το μεγάλο έγκλημα να είναι Έλληνες” και υπογράμμιζε: “Όταν μια μέρα ο τσολιάς θα στήση εδώ την Ελληνική σημαία πρέπει να μπεί η επιγραφή: “Εδώ έπνιξαν 40 Έλληνας οι Μογγόλοι της Βαλκανικής”.

        Τελικά όπως ήρθαν τα πράγματα, κανένα μνημείο δεν στήθηκε για τους αθώους αυτούς, που δεν ήταν 40, αλλά 44... Ας μην τους ξεχάσουμε ποτέ!

    Στο ΦΩΣ της Θεσσαλονίκης, στις 30 Μαΐου 1922 ο Αδριανουπολίτης δημοσιογράφος Αθανάσιος Ζαρδαλίδης δημοσίευσε τον ακόλουθο πλήρη κατάλογο με τα ονόματα των θυμάτων αυτής της ειδεχθούς εγκληματικής πράξης των εκδικητικών Βουλγάρων:




Π. Αθανασιάδης 25/11/2020



*Από τη "Μαύρη Βίβλο" του Οικουμενικού Πατριαρχείου




        Η Ιστορία συνήθως καταγράφει τα μεγάλα γεγονότα, που επηρεάζουν την εξέλιξη των πραγμάτων και δικαίως. Καταγράφει πολέμους, μεγάλες μάχες, πολιτικούς αγώνες, μεγάλες ανακαλύψεις, εξαιρετικές πρωταγωνιστικές προσωπικότητες. Βέβαια η Ιστορία, απορροφά άλλα μικρότερα γεγονότα, τα οποία όμως δεν παύουν να έχουν είτε τοπικό ενδιαφέρον, είτε ειδικό ενδιαφέρον για ομάδες προσώπων, είτε ειδικό ενδιαφέρον για μελετητές.

        Τέτοια γεγονότα, τις περισσότερε φορές καλύπτονται από τη λήθη του χρόνου ή από έλλειψη ενδιαφέροντος. Σ’ αυτό συντελούν πολύ παράγοντες, από την γενική αδιαφορία έως την σκόπιμη προσπάθεια να ξεχαστούν κυρίως όταν υπάρχουν ένοχοι.

        Ας έρθουμε όμως στα δικά μας στη Θράκη.

        Οι Βαλκανικοί πόλεμοι υπήρξαν μια τεράστια δοκιμασία για τους αλύτρωτους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, λόγω των πολεμικών γεγονότων, αλλά και λόγω της εναλλαγής νικητών σε κάθε περιοχή. Από τους Οθωμανούς πέρασαν στους Βουλγάρους και στους Έλληνες και μετά πάλι στους Οθωμανούς αλλά και στους Βουλγάρους ξανά. Στο διάστημα των δύο Βαλκανικών Πολέμων ο Ελληνισμός της Θράκης, που άγγιξε την ελευθερία του και την έχασε με την άδικη συνθήκη του Βουκουρεστίου, υπέστη φοβερές ταλαιπωρίες. Χύθηκε πολύ αίμα στις τρομερές σφαγές, υπήρξε προσφυγιά, επιδημία χολέρας και ένα σωρό άλλες δοκιμασίες.

*Εικόνα Βουλγαροκρατίας στην Αδριανούπολη



Έγκλημα πρωτοφανούς αγριότητας



        Ένα τέτοιο περιστατικό πρωτοφανούς βαρβαρότητας αποκαλύφθηκε το 1913 στον ποταμό Έβρο, στην περιοχή της Αδριανούπολης. Ήταν οι μέρες που οι Βούλγαροι ηττημένοι από τους Τούρκους, υποχωρούσαν από την περιοχή του Άρδα προς την Αδριανούπολη, ενώ οι δεύτεροι ήταν έτοιμοι να καταλάβουν την μεγάλη αυτή πόλη.

        Τότε ήταν που οι Βούλγαροι προέβησαν σε φοβερές σφαγές, ατιμώσεις, λεηλασίες και μεγάλες καταστροφές στην περιοχή, σκόπευαν μάλιστα να κανονιοβολήσουν και το τζαμί του σουλτάνου Σουλεϊμάν έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Σινάν, αλλά δεν πρόλαβαν.

        Μεταξύ άλλων συνέλαβαν 44 Έλληνες, τους έδεσαν ανά τέσσερις πισθάγκωνα και τους έπνιξαν στον Έβρο!!! Τα πτώματά τους αποσυντεθειμένα άρχισαν να ανακαλύπτονται σταδιακά, όταν αργότερα άρχισε να τα εκβράζει ο ποταμός στις όχθες του, προκαλώντας φρίκη…

    Τελικά από εκείνο το μαζικό ειδεχθές έγκλημα διασώθηκε μόνο ένας, γιατί δεν τον είχαν δέσει καλά και κατόρθωσε κολυμπώντας να απομακρυνθεί από τον τόπο του εγκλήματος. Πρόκειται για τον Παντελή Μαραγκό.

*Ο διασωθείς Παντελής Μαραγκός

        Οι Βούλγαροι εκείνες τις μέρες, επειδή είχαν συσσωρευθεί αμέτρητες καταγγελίες για τις ωμότητες που προκάλεσαν απ’ όπου πέρασαν, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να διαψεύσουν τα δημοσιεύματα που είχαν κατακλύσει τον ευρωπαϊκό Τύπο.

    Για το συγκεκριμένο ανοσιούργημα, που πλέον κανείς δεν αναφέρει και κανείς δεν θυμάται, υπάρχουν αξιοσημείωτες επιβεβαιώσεις, όχι από ελληνικής πλευράς.

*Απόσπασμα από τη δήλωση του ανταποκριτή Ζέμερ



Η μαρτυρία του Έντμοντ Ζέμερ



        Η μία μαρτυρία από αυτές, είναι του ξένου ανταποκριτή Έντμοντ Ζέμερ, ο οποίος εργάζονταν για τις εφημερίδες των “Λόυντς της Βουδαπέστης” της “Λόκαλ Αντζάιγκερ” του Βερολίνου και της “Είδησης” της Βιέννης. Η μαρτυρία του με μορφή ιδιόγραφης δήλωσης, είχε διανεμηθεί σε όλες τις ελληνικές εφημερίδες.

        Ο Ζέμερ ανέφερε ότι παρακολούθησε τον πόλεμο επί εννέα μήνες. Ήταν μάλιστα στο Γενικό Στραταρχείο των Βουλγάρων και διέτρεξε όλη τη Θράκη πότε με αυτοκίνητο, πότε έφιππος και πότε με το σιδηρόδρομο.

*Η εφημερίδα "Πεσταίοι Λόυντς"

        Είδον πόλεις και χωρία και περιφερείας ολοκλήρους κατεστραμένας. Παρέστην θεατής μαχών και είχον προ οφθαλμών την φρίκην του πολέμου. Συνεκινήθην πολλάκις από την φρίκην αυτήν. Αλλ’ εκείνο όπερ μοι έκαμε την φοβερωτέραν εντύπωσιν ήτο το θέαμα 44 θυμάτων Ελλήνων φρικωδώς κρεουργημένων και δεδεμένων οπισθάγκωνα ανά τέσσαρες, όταν οι Τούρκοι απεσύρθησαν από τον Άρδαν εις Αδριανούπολιν, την ημέραν μάλιστα της εισόδου των. Τους εδολοφόνησαν, δηλαδή τους κατέσφαξαν τακτικοί Βούλγαροι στρατιώται του Βουλγαρικού στρατού, ανωτέρα διαταγή. Πτωχοί άνθρωποι! Εγνώριζον τρεις μεταξύ αυτών. Τους κατέσφαξαν με αγριότητα, υπερβαίνουσαν τα όρια της φαντασίας, δι’ ουδέν άλλο, παρά διότι ήσαν Έλληνες. Είναι στίγμα δια την ανθρωπότητα η αιματηρά αύτη γραμμή ήν οι Βούλγαροι εχάραξαν όπισθεν των, εκκενούντες την Θράκην. Είναι στιγμαί καθ’ άς αισχύνεταί τις ως άνθρωπος, ερυθριά σκεπτόμενος ότι άνθρωπος εδημιούργησεν την λέξιν ανθρωπισμός”.

*Απόσπασμα από την αφήγηση του Γάλλου συγγραφέα Πιέρ Λοτί



Η μαρτυρία του Πιέρ Λοτί



        Η άλλη μαρτυρία είναι του γνωστού φανατικού τουρκόφιλου Γάλλου μυθιστοριογράφου Πιέρ Λοτί, ο οποίος τον Αύγουστο του 1913 είχε επισκεφθεί ταξιδεύοντας με αυτοκίνητο την Αδριανούπολη. Είδε την κατάσταση που επικρατούσε εκεί και μετέφερε συγκλονισμένος τις εντυπώσεις του με ένα εκτεταμένο τηλεγράφημα προς την εφημερίδα “Νταίηλυ Τέλεγκραφ” του Λονδίνου.

        Η Θράκη- έγραφε- είναι έρημος, η τραγικωτέρα των ερήμων, διότι γνωρίζω ότι τα μέρη ταύτα ήσαν προ του πολέμου μία μαγευτική επαρχία”.

*Ο φανατικός τουρκόφιλος Γάλλος συγγραφέας Πιέρ Λοτί

        Ειδικά για το συγκεκριμένο βάρβαρο περιστατικό του πνιγμού τηλεγραφούσε στο Λονδίνο:

        “Η τελευταία νύχτα της Βουλγαρικής κατοχής υπήρξε η τρομερωτέρα. Εκείνην τη νύχτα οι Έλληνες δεμένοι τέσσαρες- τέσσαρες, ερρίφθησαν εις τον ποταμόν. Την ιδίαν νύχτα οι βιασμοί, αι λεηλασίαι, αι σφαγαί εκορυφώθησαν”.

        Ο ποταμός Έβρος χρησιμοποιήθηκε τότε πολλές φορές, για δολοφονίες Χριστιανών.

        Η “Ακρόπολις” στις 12 Αυγούστου 1913, είχε γράψει ότι ο Βαλής της Αδριανούπολης με έκθεσή του προς το Τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών είχε αναφέρει ότι στο χωριό Μαράσια, ο ποταμός Έβρος είχε εκβράσει πτώμα χριστιανού, που όπως διαπίστωσαν οι υγειονομικές υπηρεσίες, αυτός είχε δολοφονηθεί πριν από 20 μέρες και το σώμα του ρίχτηκε στον ποταμό.

    Εν τω μεταξύ στις ρωσικές εφημερίδες της Πετρούπολης “Νοβόγιε Βρέμια” και “Γουετσερνίγι Βρέμια” δημοσιεύθηκαν ανταποκρίσεις του Ρώσου δημοσιογράφου και αεροπόρου Τσερνώφ για βουλγαρικές ωμότητες, ο οποίος είχε παρακολουθήσει τους Βαλκανικούς πολέμους από την πλευρά της Βουλγαρίας στα μέτωπα με την Τουρκία και αργότερα με τη Σερβία. Οι αφηγήσεις αυτές θεωρήθηκαν άκρως επιβαρυντικές για όσα φρικτά διέπραξαν οι Βούλγαροι το 1912-13.

        Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι και ο Λεόν Τρότσκι ο περίφημος δημιουργός του Κόκκινου Στρατού της ΕΣΣΔ, κατήγγειλε το 1912, ως δημοσιογράφος, απίστευτες Βουλγαρικές θηριωδίες εναντίον Τούρκων αιχμαλώτων, στο Διδυμότειχο!!! (Βλέπετε σχετικά στη θέση https://sitalkisking.blogspot.com/2019/11/1912.html)


Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης



ΠΗΓΕΣ

*Αρχείο εφημερίδων “Εμπρός”, “Καιροί”, “Ακρόπολις” Αθηνών, "Φως" Θεσσαλονίκης, Σεπτεμβρίου 1913, Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. 

87 σχόλια:

  1. Despoina Gourloumenou
    Πριν πολλά χρόνια ειχα γνωρίσει έναν παππού απο την Σαμοθράκη τον οποίο ειχαν βασανισει και τυφλωσει οι Βουλγαροι στους Βαλκανικούς Πολεμους, ηταν ο πιο βάρβαρος λαος, εκαναν τα πιο φρικιαστικα εγκλήματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Zissis MoschidisΔυστυχώς η .. .γειτονιά μας δεν είναι κ από τις μη βίαιες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Panagiota Pitiakoudi
    Θηριωδίες και μεγάλα εγκλήματα έκαναν οι Βούλγαροι γενικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κρίνα Έρδα
    Είναι ωραι να βγαίνουνε τέτοια θέματα και να μαθαίνουμε την ιστορια μας. Μπραβο, καλο μεσημερι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρυσα Φανφανη Στουρα
    Έχω ακούσει από τις γιαγιάδες για την βαρβαρότητα τω Βουλγάρων.... Στο τζάμι τοΣουλταν Σελημ κρέμασαν γουρούνια..... φεύγοντας δολοφονουσαν και βίαζαν. Και οι άλλοι τα ίδια κάναν.... Πόλεμος.... Παράξενο σταυροδρόμι Δεν ξεχνάς εύκολα τον σφαγεα σου... Ούτε στην Ελβετία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Anna Trikoupi Chondrou
    Βούλγαροι σκότωσαν και τον παππού μου Ιωάννη Τρικούπη...όπως μου διηγήθηκαν αφού τον βασάνισαν...θηρίο ο άνθρωπος...αδυνατώ να το καταλάβω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σοφία Μπογιατζόγλου
    Φρίκη αισθάνεται κανείς όταν διαβάζει τέτοια άρθρα που μαρτυρούν τα όσα συνέβησαν στη μαρτυρική μας Θράκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κωνσταντίνα Τοπαλούδη
    Φρίκη, φρίκη, όλο Βουλγαρία Τουρκία για ψώνια...Γι΄ αυτό συρίκνωσαν την Ιστορία για να ξεχάσουν οι παλιότεροι και να μην μάθουν οι νεότεροι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Haris Deniro
    Μετά από τόσα.. Που δυστυχώς ξεχνιούνται σιγά σιγά.. Μπατριωτες μας πάνε εκεί για ψώνια.. Καζίνο κλπ.. Άξιοι της τύχης μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αθανασία Καραβαργιώτη
    Γυρω γυρω απο την ΕΛΛΑΔΑ ολοι οι γειτονες βαρβαροι...................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φωτεινή Μαυρουδή
    Δυστυχώς η ιστορία της Θράκης παραμένει στα συρτάρια καμία αναφορά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Eirini Iliadou
    Τον πατέρα του πατέρα μου τον έκαναν στην κυριολεξία κομμάτια!!!!! Γιατί δεν θέλησαν μαζυ με τον πατέρα μου να γραφτούν Βούλγαροι ούτε να δεχτούν να τους βάλουν συνεταίρους στο κατάστημα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευσταθιος ΓΙαννος
    Αλητες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. These Greeks killed by Bulgarian soldiers were from Karaagatch. Khis photo and story can be found in the Carnegy Report for Balkan Wars.

    By the way tne river Evros was used many times then, for the murder of Muslims also.
    Many villagers from Edekoy (on the other side of Evros, near Soufli) were killed in the same way.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. I have heard several such stories. Let us hope that such times never come.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σοφία Μπογιατζόγλου
    Φρικτά πράγματα υπέστησαν ανέκαθεν οι θρακιώτες. Πρέπει όλοι οι θρακιώτες να διαβάζουν αυτά τα κείμενα,όπου κι αν βρίσκονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ραϊκούδης Κωνσταντίνος
    Μια ερώτηση: το 1941 με την γερμανική επίθεση εναντίον της Ελλάδας η Τουρκία κατέλαβε το Τρίγωνο Έβρου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Vassilios Kazakidis
    Χωρίστηκε και το Τρίγωνο όπως και ο υπόλοιπος Έβρος το '41. Στο μεγαλύτερο τμήμα του νομού ήταν οι γερμανοί, με τους βουλγάρους σε λίγα χωριά στα δυτικά δίπλα στα σύνορα. Η Τουρκία δεν πήρε εδάφη και έμεινε ουδέτερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ευάγγελος Σοβαράς
    Ευχαριστούμε κ. Παντελή Στεφ. Αθανασιάδη. Κρατάω την φράση "διότι ήσαν Έλληνες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Nektarios Chatzidouros
    Και δυστυχώς παρέδωσε ο Βενιζέλος το προγεφύρωμα του Καραγάτς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σοφια Πεγιου Ζουπου
    Και δεν τόλμησε κάνεις να πει για το τι έκαναν οι Βούλγαροι στην Καβάλα 1940 /5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αλικη Μαλαδακη
    Καιρος ν ξετυλιχθει το κουβαρι της Ιστοριας στη Θρακη στη Β Ελλαδα γιατι μονο για το ηρωικο 21?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. γιαννις σαλτσιδις
    Καλησπερα Παντελη
    Και ομως καποιοι Ελληναραδες αυτα τα ξεχνανε και συναπτουν μαχι τους καθε ειδους σχεση..3 φορες στον 20ό αιωνια ρημαξαν την πατριδα μας βιαζοντας σκοτωνοντας ανθρωπους και κατεστρεψαν-εξαψαν σπιτια και χωρια ολοκληρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Χρυσουλα Δελληγιανιδου-Μαρκιδου
    Βαρβαρος λαος....... ο ενας απο τους παππουδες μου ξυλοκοπηθηκε τοσο πολυ που πεθανε το 1935 η 1936... αφησε χηρα με 7 κοριτσια.... μικρες ακουγαμε πολλες ιστοριες εξωπραγματικες.... μας ελεγαν οτι η Μαριτσα (Εβρος ποταμος) συχνα κατεβαζε πνιγμενους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Χαρίλαος Κουσινίδης
    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΠΑΝΤΕΛΗ! ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΔΙΗΓΗΘΕΙ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΔΗΣ ΑΠΟ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ ( ΤΣΙΡΕΚΙΟΙ ), ΠΕΘΑΝΕ Τ0 1988. ΕΙΧΑΝ ΔΕΜΕΝΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΔΗ ΣΕ ΤΕΤΡΑΔΑ, ΟΜΩΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΡΑΤΟΣ ( ΑΠΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ) ΚΑΙ ΞΕΦΥΓΑΝ. ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΟΥ Ο ΠΡΟΠΑΠΠΟΣ ΜΟΥ, ΕΦΥΓΕ ΠΡΟΣ ΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ 9 ΗΜΕΡΕΣ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ. ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΤΟΥ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΟΙΚΕΙΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΠΝΙΓΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξαδελφε καλά τα είπες.
      Πες ότι ήταν και στα χαμένα πόσες μέρες από αυτό που πήγε να πάθη.
      Μητακιδης Παναγιώτης εγγονός του Παναγιώτη Στρατιδη

      Διαγραφή
  26. Καταπληκτική, αλλα και τόσο δραματική ιστορία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Φωτεινη Διαμαντιδακη
    Ο Χριστός και η Παναγία! Τι ψυχές είχαν; Την ξέρω την ιστορία. Τους έπνιγαν εδώ στο ποτάμι στο Ορμένιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ιακώβ Ισαακίδης
    ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ.... ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕ ΚΑΛΑ Ο ΜΕΤΑΞΑΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Πελοπιδας Θεσσαλος
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ !!! ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΑΣΤΗΣΟΥΝ-ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ!!! ΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Χρυσα Φανφανη Στουρα
    Τα βάσανα του κόσμου δεν έχουν τελειωμό... Δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Xristos Maritsoudis
    Κάθε έρευνά σου Παντελή γέμει χρήσιμων πληροφοριών, μά μέ τούτα πού διάβασα εδώ, ένας κόμπος μέ πνίγει & νιώθω τή μοναξιά του νά είσαι Έλληνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Χρυσουλα Αμιλλη
    Λυπάμαι οι Βούλγαροι κάναν πολλές θηριωδίες
    από ότι έμαθα από κατοίκους του Χωριού μου !
    Γιατί στο χωριό είχαμε πολλές οικογένειες Βουλγάρων παρα πολυ εφυγαν στην διάρκεια της δεκαετίας 1940-1950 Από ότι γνωρίζω !
    Σήμερα συνεχίζουν να υπάρχουν Βουλγαροι που κάναν οικογένειες με άλλους κατοίκους του Χωριού που είχαν έρθει πρόσφυγες από Τουρκία, από Άνατολικη Θράκη! Και τωρα ανταλασουν επισκέψεις με του συγγενείς τους που έφυγαν τότε στην βουλγαρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Χρυσάφης Συκακης
    Πολύπαθη Θράκη απ'τα χρόνια του ΟΡΦΈΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Έλενα Ζώη
    Σας ευχαριστουμε πολυ.....για την αναδρομη σε ιστορικα γεγονοτα.....που οι νεοτεροι αγνοουν.......ευγε....!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Maria Kostopoulou
    Βαρβαροτεροι των βαρβαρων!!! Δεν είχαν έλεος!!! Οι εξιστορήσεις των παππούδων μου για τις περιπέτειες στον Βουλγαροκρατουμενο Έβρο θα τρόμαζαν και τον ίδιο τον Τρόμο: βασανισμοί, το διαβόητο "βουλγάρικο ξύλο" δι ασήμαντον αφορμή ανεξαρτητου φύλου και ηλικίας του δαρμενου, πείνα από τις επιταξεις αγρών και παρακράτηση σοδειων... Δραπέτευαν από τη Βουλγαροκρατουμενη ζώνη προς τη Γερμανοκρατούμενη ή προς Θεσσαλονίκη όσο υπήρχε διπλή κατοχή της Θράκης για να μην δολοφονηθούν η πεθάνουν από πείνα... Ανασκολωπιζαν στις πλατείες η εζευαν με τις μυλοπετρες όποιον έκρυβε στάχυα στα ρούχα για να ταΐσει τα παιδιά του από τα ΔΙΚΑ του χωράφια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Δημητρης Παρασχακης
    Ο πατέρας μου μου έχει πει ότι η σκληραδα κι η βαναυσότητα των Βουλγάρων ήταν τρομερή .Φυσικά σε συνεργασία με τους ντόπιους χαφιέδες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Antonia Gkavaki
    Τι εχουμε να δουμε ακομα...��

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Xenokrates Styllianos
    Τι να γραψει κανεις και τι να αποσιωπισει για τους γειτωνες μας, ειτε λεγοντα αυτοι Βουλγαροι, Σκοπιανοι, Αλβανοι η Τουρκοι, Ειναι ολοι τους σαθρα υπολειμματα που διαμορφωθηκαν κατα τα 500 χρονια τουρκικου ζυγου και τουρκικης Τυρρανιας στα Βαλκανια, ενω στην υπολοιπη Ευρωπη οι λαοι της ζουσαν με την βοηθεια των Ελληνων λογιων της Κωνσταντινουπολης και της Βυζαντινης Αυτοκρατοριας την Αναγεννηση του Ελληνικου Πνευματος. . Και αυτο το στερηθηκαν και οι Ελληνες, που ζουσαν κατω απο αυτον τον τουρκικο ζυγο στον ελληνικο χωρο των Βαλκανιων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Γιωργος Βασιλειαδης
    ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΒΟΛΓΑΡΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Lemonia Avgenoudi
    Μπράβο για τα άρθρα που ανεβάζετε. Μαθαίνουμε την ιστορία του τόπου μας. Ευχαριστούμε πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Elias Papadodemas
    Διαχρονικο άγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Kostas Mpatzanakis
    λυπαμαι για τα πτωματα της θρακης, οχι για τα πτωματα της ουκρανιας. Διαλεξαν προεδρο συμφωνα με τις επιταγες της δυσης να προκαλεσει χαμο για τα συμφεροντα τους. Οι βουλγαροι παντα υπερεβαιναν εαυτους αν επροκειτο για εγκληματα. Και αν μου πει κανεις πως ανθρωποι ειναι και στις δυο περιπτωσεις να ξεκαθαρισω πως οι ουκρανοι ηξεραν τι θα συνεβαινε Οι θρακες.... στην ανομολογητη φρικη...!!! Καλημερα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Kyriakos Sxizas
    We haven’t had much education on this. Or the subsequent “population exchange” and expulsions of Greeks from Bulgaria and what is NM today
    We have essentially allowed the other side to monopolise this

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Marinos Valsamakis
    Το ότι οι Βούλγαροι ιστορικά ήταν απο τους χειρότερους εχθρούς των Ελλήνων απο τα Βυζαντινά χρόνια, ότι ήταν βάρβαροι, σφαγείς, άτιμοι είναι γνωστό σε όποιον γνωρίζει ανάγνωση. Το ότι είμαστε γειτονικοί λαοί και υποχρεούμεθα να έχουμε καλές σχέσεις, δεν μας επιτρέπει να παραποιούμε στα βιβλία μας την ιστορία φοβούμενοι μήπως οι αλήθειες στεναχωρήσουν τους "γείτονες". Από πόλεις όπως τα Γιαννιτσά και την Καβάλλα κόντεψαν να εξαφανίσουν κάθε Ελληνικό στοιχείο εξοντώνοντας δασκάλους, παπάδες, προκρίτους, εμπόρους. Διακαής πόθος των βόρειων γειτόνων μας ,τον οποίον με κάθε δολιότητα προσπαθούν να πετύχουν είναι η έξοδός τους στο Αιγαίο και οι εμπορικές δυνατότητες που θα τους προσέφερε. Καθήκον μας να κρατήσουμε ότι είναι δικό μας ενισχύοντας τα σύνορά μας και αναπτύσσοντας στήν μεθόριο το εμπόριο και τις θέσεις εργασίας ώστε να αυξηθεί ο εκεί Ελληνικός πληθυσμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Litsa Triantafillaki
    Ίδια φάρα ειναι και αυτοί που κάνουν αυτά
    Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο
    Να έχετε μία όμορφη ημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Theo Vaileiadis
    Και τον παππού μου με 40 ακόμα άτομα τους δέσανε οι κομμουνιστοσυμμορίτες πισθάγκωνα ανά τέσσερις με αγκαθωτά συρματα και αφού τους μαχαιρωσαν τους πέταξαν ζωντανούς σε ένα λάκκο ,στην Νικόκλεια Νιγρίτας τον Νοέμβριο του 1944

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Σωτηρης Τζαμουρανης
    Φρικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Vaso Xristodiordoy
    Μπράβο σας!!!!! να μαθαίνουν και η νέοι μας.Για τα αισχη του πολέμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Γιάννης Γιαννης Ιωάννου
    οι Ελληνες ξεχνανε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Panagiota Pitiakoudi
    Θεέ μου φρίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Paschalis Palavouzis
    Ανατολική Μακεδονία και Θράκη "γνώρισαν" τρεις φορές τη Βουλγαρική κατοχή (1912-13, 1916-18, 1941-44) με ολέθρια αποτελέσματα κι εκατόμβες θυμάτων μεταξύ του ελληνικού πληθυσμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Meli Mesa Manis
    Και επί Χίτλερ. Μία από τα ίδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Sakis Sakakis
    ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΑΝΕΒΑΙΝΑ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΜΕ ΜΗΧΑΝΗ.....ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 80......ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΜΙΑ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΕ ΤΟ ΕΞΗΣ....ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΑ......''''.....ΣΤΟΥ ΠΑΝΤΗΡΙΟΥ ΤΗΝ ΟΧΘΗ.ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΜΑΣ ΛΟΓΧΙΣΑΝ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΜΑΣ ΕΘΑΨΑΝ'''''......ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ????/......ΔΕ ΘΥΜΑΜΑΙ ΑΝ ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΑΡΔΑ Η ΜΕΤΑ.........ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Stefanos Sism
    Σας ευχαριστούμε για τα άρθρα που ανεβάζετε Κύριε Αθανασιαδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Tasos Kontogiannidis

    Παντελή,ποτέ δεν ζήτησαν συγγνώμη για να αναπαυθούν οι ψυχές των θυμάτων μας. Οι Γερμανοί το έκαναν, αυτοί αρνούνται.... ΓΙΑΤΙ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Χρυσή Πουργιάζη
    Πόσο λυπηρό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Σόφη Σταμπολίδου
    Δεν υπαρχουν λογια,ΦΡΙΚΗ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Γιάννης Παρασκευάκος
    Περασμένα ξεχασμένα
    Μόνο η ιστορία είναι ζώσα το ότι είμαστε μαζί στην σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΆΤΟ είναι το ζητούμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Makis Konidis
    Εν πολλοις ειναι δυστυχως αγνωστα & τα του Βαλκανικου & του 1ου & του 2ου παγκοσμιου τα εγκλήματα κι Βουλγαροι διδασκασκουν στα σχολεια ως εγκληματια τον Βασιλειο τον Βουλγαροκτονο κατι ομως που δεν διδασκοταν απο 1945 μεχρι 1990 περιοδο κομμουνιστικης διακυβέρνησης .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Ζαβιόν Καφέ μπαρ
    ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ ΤΟΥ ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΥ Η ΧΏΡΑ ΠΟΥ ΕΔΙΩΞΕΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΕΎΘΕΡΗ ΕΊΣΑΙ ΤΏΡΑ!! ΈΤΣΙ ΛΈΕΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΎΔΙ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Μιχάλης Βασιλάκης
    Πάρτε το χαμπάρι,είμαστε μόνοι μας και πρέπει να είμαστε ενωμένοι.Πρεπει να φτιάξουμε κράτος που θα προστατεύει τα παιδιά του, και θα το σέβονται οι πάντες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Vaggelis Tsiakiris
    ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΑΠΟ. ΤΟ ΜΙΑΛΟΜΑΣ ΚΑΤΙ ΑΚΟΥΓΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΠΟΥΔΕΣ. ΟΤΙ. Η ΒΟΥΡΓΑΡΙ ΕΙΤΑΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΑΠ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ. ΑΠ ΤΙ ΦΕΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ. ΑΔΙΚΟ. ΚΑΛΛΟ ΒΡΑΔΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΝΑΣΕ ΚΑΛΑ. ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΞΕΧΝΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Anastasia Papadopoulou
    Η ίδια φρικτή πρακτική..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Tova Ribiere
    Δεν Ξεχνώ ‼️
    Πότε Ξανά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Lemonia Avgenoudi
    Σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες και σας εύχομαι να είστε υγιής και να μας μαθαίνετε την ιστορία του τόπου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. κωστας πιτιακουδης
    Ατελείωτα τα βάσανα και η ταλεπωρία του Θρακικού λαού απο Τούρκους και Βούλγαρους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Kyriaki Karatsidou
    Πόσες φορές την πατήσαμε από γείτονες.... Μυαλό δεν βαλαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Νελλη Παππα
    Η πλέον ταλαιπωρημενη ,ξεχασμένη και αδικημένη περιοχή της Ελλάδας ,όμως εμείς πρέπει να θυμόμαστε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Αναστασία Μαυρίδου
    Φρίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Eirini Gazi Kampriani
    Μπράβο για την ενημερωτική ανάρτηση σας τιμή στην ψυχή αθωων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Βασίλης Χρηστίδης
    Να θυμούνται οι νεώτεροι το εστί "γείτονας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Βασιλειος Δαρβουδης
    ΑΛΛΑ ΣΚΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Eleni Papadouli
    Και αντη να βάλετε μυαλό πουλάτε τα πάντα στους ξένους Αλβανούς Βούλγαρους τουρκους τωσο ξεπουλημενη ποια γίνατε ρε ραγιάδες! Φτουσας ρεζίλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Σοφία Μπογιατζόγλου
    Το χώμα της Θράκης βάφτηκε με πολύ αίμα αθώων ανθρώπων.Τα εγκλήματα αυτά πρέπει να τα γνωρίσουν όλοι οι Έλληνες και οι εκάστοτε κυβερνώντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Eirini Iliadou
    Τον αδελφό του πατέρα μου
    τον έκαναν κομμάτια !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Λυδία Λυδία Παπα
    Οι φίλοι μας οι Βούλγαροι; όλοι πάνω κάτω δεξιά αριστερά έχουν μια μόνο επιθυμία Το Αιγαίο και φυσικά την Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Μαρια Μιχογλου
    Άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Ευαγγελος Σιβουδης
    Από την αυγή της ανθρωπότητας το δίποδο που λέγεται άνθρωπος ήταν βίαιο ,,,,ειδικά σε πολέμους η ανθρωπότητα έδειχνε πάντα το αληθινό της πρόσωπο,,,λένε ότι για πας από την βαρβαρότητα στον πολιτισμό θες έναν αιώνα ,,,,από τον πολιτισμό στην βαρβαρότητα μια μέρα ,,οι Βούλγαροι έχουν μέσα τους όλα τα στοιχεία του ναζισμού ,,,άλλωστε είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι των Γερμανών ,,,ο ναζισμός έχει εφεύρει βασανιστήρια για τους ανθρώπους που ξεφεύγουν από την ανθρώπινη φαντασία,,,,οι Έλληνες τα ξέρουν καλά ,,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Μιχαήλ Τσολάκης
    Δυστυχώς έκαναν πολλές αθλιότητες εις βάρος του Ελληνισμού.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Tasoula Stamati
    Θλιβερα ιστορικα γεγονοτα της εποχης του 1913 που χαριν των ερευνων σας μας γινονται γνωστα .σας ευχαριστουμε πολυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. SSilent Wordss
    Τι έχουμε ζήσει ως λαός.. και κάποια άθλια σκουλήκια που θέλουν να τους λέμε ιστορικούς και επιστήμονες προσπαθούν εδώ και χρόνια να τα καλύψουν. Αυτά και άλλα.. σαν να μην έγιναν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Ο παππούς μου Μπεμπεκιδης Αναστάσιος Στο Ν.Ολβιο Ξάνθη ς με ξυλοδαρμό από τους Βούλγαρους πέθανε περίπου 1940-1943.. Ενώ τα 5 αγόρια του παρακολουθούσαν, ανήμποροι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Dhmitriou Sakis
    Με ένα παράδοξο τρόπο οι βούλγαροι ενώ έκαναν πολλές δολοφονίες στην Ελλάδα δεν πλήρωσαν ποτέ τίποτα, η φωτο είναι του 1913 το 1925 μετά από ένα συνοριακό επεισόδιο που ονομαστικέ ο πόλεμος του σκύλου η Ελλάδα αναγκάστηκε να πληρώσει στην Βουλγαρία χρυσές λίρες, στην κατοχή 1941 – 1944 να μην ξεχνάμε οι βούλγαροι έκαψαν ελληνικά χωριά , σκότωσαν , βίασαν , πήραν πληθυσμό για καταναγκαστική εργασία και πάλι δεν πλήρωσαν τίποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Βασίλης Τσούκας
    …. Οι Βούλγαροι κατά την 3/μερη παρουσία ους στην περιοχή (17-19 /6 1913), πυρπόλησαν την Νιγρίτα (ΣΕΡΡΩΝ) και άλλα χωριά και διέπραξαν φρικαλεότητες σε βάρος του αμάχου πληθυσμού: «Από τα 470 θύματα της Νιγρίτας άλλα εσφάγησαν δια μαχαίρας και άλλα εκάησαν ζώντα.. Εικοσιένα γυναίκες, αι περισσότεραι από την Τσιαρπίσταν (ΤΕΡΠΝΗ), εφονεύθησαν αφού εβιάσθησαν».
    Οικτρό τέλος είχαν οι ΥΠΕΡΗΛΙΚΕΣ Σωτήριος Παπα-Πασχάλης και Χατζή Βαγγέλης (που ΕΓΔΑΡΗ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) ενώ «τον εκ Τσιαρπίστης [ΤΕΡΠΝΗ] σεβάσμιο ιερέα Νικόλαο 105 ΕΤΩΝ τον έσφαξαν αφού …. τον εξώρυξαν τους οφθαλμούς».
    Στο Χούμκος (ΧΟΥΜΝΙΚΟ) πυρπόλησαν 55 σπίτια και στο Ξυλότρο (ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ) 15 (όπου και κατακρεούργησαν 10 αμάχους). Κατέκαυσαν πλήρως την Μέργιαννη (ΛΥΓΑΡΙΑ) και 97 σπίτια στο Δημητρίτσι. Πυρπόλησαν, κατάσφαξαν και εσύλησαν τις εκκλησίες σε Νικοσλάβη (ΝΙΚΟΚΛΕΙΑ) και Αβδαμάλ (ΣΗΣΑΜΙΑ).
    Από το σπουδαίο πόνημα του Γεωργίου Αθ. Μπαρτζούδη «Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΙΓΡΙΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ (Οκτώβριος 1912-Φεβρουάριος 1913) , έκδοση Γ. Μπαρτζούδη – Πολιτιστικού Συλλόγου Τερπνής 2015), σελ. 96-97.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Γεώργιος Ταμουρίδης
    Καλημέρα Παντελή.Πάντα μας καθηλώνεις. Πόσα ακόμη άγνωστα θλιβερά δεν γνωρίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Λευτέρης Καρασμανάκης
    Καλημέρα κύριε Παντελή. Ωραιο άρθρο ενημερωτικό. Φοβερα πραγματα εκαναν οι βούλγαροι. Εγκλήματα τρομερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...