Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Η σχολική ζωή σε ένα ιστορικό σχολείο

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=603285
Βαρβάκειον Ίδρυμα. 150 χρόνια Βαρβάκειο.
Επιμέλεια Έλενα Γκίκα, Μαίρη Μπελογιάννη, 2013, σελ. 119


Του κ. Στάθη Ευσταθιάδη

            Δεν είναι εύκολο να περικλείσεις τη «σχολική ζωή» ενός σχολείου σε 110 σελίδες, ιδιαίτερα όταν αυτή η ζωή εκτυλίσσεται «σε ένα ιστορικό σχολείο» και μάλιστα στην εξέλιξη ενάμιση αιώνα. Το κατορθώνει όμως αρκετά καλά το λεύκωμα που κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες το Βαρβάκειο Ίδρυμα.
            Συνεργασία καθηγητών, διευθυντικών στελεχών και μαθητών του- μερικών από τους πιο επιτυχημένους Νεοέλληνες-, το λεύκωμα, με πλούτο φωτογραφιών, καταγράφει τη μορφή και την ποιότητα της διδασκαλίας ενός σχολείου της Αθήνας, που ίδρυσαν τα 700.000 ρούβλια του κληροδοτήματος Ιωάννη Βαρβάκη το 1843. Σύμβολο και σημαιοφόρος ταυτόχρονα της πραγματικής Παιδείας την οποία οραματιζόταν ο ευεργέτης, ακολουθεί και αυτό όχι μόνο τα δεινοπαθήματα της Παιδείας μας αλλά και της ιστορίας της χώρας.


            Το διώροφο κτίριο με τα άνετα υπόγεια που σχεδίασε και επέβλεψε ο ονομαστός εκείνη την εποχή αρχιτέκτονας Παναγιώτης Κάλκος στο κέντρο της πρωτεύουσας, ένα οικοδόμημα που οπτικά συνδύαζε αθηναϊκό κλασικισμό και χρηστικότητα, δέχθηκε ρουκέτα από αγγλικό αεροπλάνο στη διάρκεια των Δεκεμβριανών του '44, πυρπολήθηκε και καταστράφηκε με όλον τον εκπαιδευτικό πλούτο, που περιέκλειε και ο χώρος του είναι σήμερα Λαχαναγορά.
*Μαθητές της Βαρβακείου Σχολής σε ώρα μαθήματος τη δεκαετία του 1930 
(Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)

            Το σχολείο που δημιούργησε το Βασιλικό Διάταγμα Περί οικοδομής Γυμνασίου (Λυκείου) του Ιωάννη Βαρβάκη με την επωνυμία «Βαρβάκειον» εννέα χρόνια μετά την ίδρυση, το 1834, του υπουργείου Παιδείας στην Ελλάδα έχει μετεγκατασταθεί «προσωρινά» σε κτίρια του Παλαιού Ψυχικού, αφού μετά την καταστροφή του αρχικού κτιρίου περιπλανήθηκε σε αφιλόξενα σχολεία της πλατείας Κουμουνδούρου και της οδού Κωλέττη. Δεν έχασε όμως ποτέ το υψηλό πνεύμα της μόρφωσης και της διδασκαλίας της καθώς «η προσφορά ενός σχολείου δεν θα πρέπει να περιορίζεται στα στενά σχολικά πλαίσια της σχολικής ζωής αλλά να επεκτείνεται στον χώρο και στον χρόνο καλλιεργώντας συνειδήσεις και δημιουργώντας οράματα», όπως γράφει η καθηγήτρια δρ Έλενα Γκίκα  στα προλογικά του λευκώματος.
            Φυλλομετρώντας τις σελίδες του επετειακού λευκώματος, με πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό και αναμνήσεις παλαιών και νεότερων μαθητών του, παρακολουθείς την εξέλιξη ενός πνευματικού ιδρύματος που ήταν και Πρότυπο και Πειραματικό και Διδασκαλείο Μέσης Εκπαιδεύσεως. Βλέπεις καθηγητές που άφησαν εποχή όχι μόνο με τη διδασκαλία τους αλλά και με τα βιβλία τους (Ζούκης, Σαρής, Τόγκας, Πασάς, Φραγκίσκος κ.ά.), αναγνωρίζεις μαθητές (Τσάτσος, Γυφτόπουλος, Μητρόπουλος, Παπάγος, Αξελός, Αβέρωφ κ.ά.).
            Από ένα επετειακό λεύκωμα δεν μπορεί να τα έχεις όλα. Είναι όμως παράλειψη να αγνοούνται μερικές «γραφικότητες» που περιέβαλλαν το αρχικό Βαρβάκειο, κάποιες «αναρχικές» αποφάσεις της διεύθυνσης του- οι Λιώκης και Γεράκιος κράτησαν τους μαθητές εκτός της ΕΟΝ του Μεταξά ως την  ημέρα που ήρθε ο ίδιος ο Μεταξάς στο σχολείο και την επέβαλε- καθώς και κάποιους νεκρούς του (καθηγητής Δαφέρμος, Μομφεράτος κ.ά.).

Ο κ. Στάθης Ευσταθιάδης ήταν μαθητής του προπολεμικού Βαρβακείου.

1 σχόλιο:

  1. Emmanouil Simos
    ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΛΥΚΕΙΑΡΧΗΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΝΑΡΑΣ, Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΡΧΩΝ ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...