Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟΣ
Είναι παγκοσμιοποιημένη η έννοια του Ελληνικού κοινοβουλευτισμού ή μήπως η έννοιά του είναι στενά περιορισμένη στα εθνικά σύνορα της Ελλάδας; Μια αναδρομή από το απώτερο παρελθόν στο σήμερα,επιχειρούμε εδώ.
«Βουλή των Ελλήνων» είναι ο επίσημος τίτλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και η επιλογή αυτής της ονομασίας, είναι μια πολύ παλιά ιστορία, όσο σχεδόν και η ιστορία του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα.
Τότε, μετά το 1844, είχε αρχίσει να ωριμάζει η ιδέα που τελικά επιβλήθηκε, το Κοινοβούλιο να μην ονομάζεται Βουλή της Ελλάδος ή έστω Ελληνική Βουλή, όπως κατ’ αναλογία ονομάζονται τα Κοινοβούλια άλλων κρατών.
Έτσι τελικά επικράτησε η ονομασία «Βουλή των Ελλήνων», γιατί στον τίτλο αυτό περικλείονταν η ευρύτητα του Ελληνισμού και δεν προσδιορίζονταν γεωγραφικά ένα Κοινοβούλιο μιας Ελλάδας ασφυκτικά περιορισμένης τότε. Υποδηλώνονταν με τρόπο εμφαντικό, η έννοια του ενιαίου Ελληνισμού που υπερέβαινε τα όρια ενός κρατιδίου και απλώνονταν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.
Αργότερα, το 1863 και ενόψει της ελεύσεως στην Ελλάδα του βασιλιά Γεωργίου του Α΄, σε κείμενα διεθνών συνθηκών χρησιμοποιήθηκε ο όρος Roi des Hellenes προκειμένου να υπονοηθεί ότι ο Γεώργιος είναι Βασιλεύς όλων των Ελλήνων είτε του ελεύθερου ελληνικού κράτους είτε των υπόδουλων Ελλήνων. Όμως τότε επελέγη ο όρος αυτός και για ένα άλλο λόγο. Για να μην χρησιμοποιηθεί ο όρος Roi des Grecs που ναι μεν μεταφράζεται βασιλεύς των Γραικών, αλλά στα Γαλλικά Grec σήμαινε και… χαρτοκλέφτης. Έτσι απέφυγαν τότε τη δυσφημιστική λέξη και χρησιμοποίησαν ένα όρο που εκφράζει τον ενιαίο Ελληνισμό, πέραν των γεωγραφικών συνόρων. Στη επιλογή του επιθυμητού όρου, συνετέλεσε και ένα άλλο γεγονός. Ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν ήθελε τον όρο Roi des Grecs που μεταφράζονταν σε βασιλεύς των Γραικών, διότι θεωρούσε ότι ο όρος αυτός περιέκλειε αλυτρωτικές βλέψεις για τους υπόδουλους στους Τούρκους Γραικούς.
Τώρα θα διερωτηθείτε γιατί τα θυμηθήκαμε όλα αυτά… Τόσο παλιές ιστορίες.
Απλά, στις μέρες μας, η έννοια της Βουλής των Ελλήνων έχει αποκτήσει μια άλλη προέκταση, με την ύπαρξη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού.
Τι είναι αυτή η Ένωση; Είναι θα έλεγα, μια μορφή της σύγχρονης έκφρασης του Ελληνισμού Κοινοβουλευτισμού , όπου Γης. Ένα ακόμα δυνατό όργανο των… Ελλήνων, που ακόμα, ίσως δεν το έχουμε αξιοποιήσει πλήρως.
Η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση του Ελληνισμού ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας το Δεκέμβριο του 1996. Σκοπός της είναι, να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των ελληνικής καταγωγής βουλευτών από όλα τα κράτη και τη στενή συνεργασία της με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Ένωση αυτή λειτουργεί συμπληρωματικά προς το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού. Ένα φόρουμ για να επικοινωνούν αποτελεσματικότερα οι ελληνικής καταγωγής κοινοβουλευτικοί όλων των κρατών μεταξύ τους, αλλά και με το Ελληνικό Κοινοβούλιο που αποτελεί την μήτρα του Ελληνικού Κοινοβουλευτισμού.
Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 170 μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού τακτικά ή επίτιμα. Δηλαδή εκλεγμένοι βουλευτές σε όλο τον κόσμο, σε διαφορετικά κοινοβούλια, με ελληνική όμως καταγωγή.
Πρόκειται δηλαδή για ένα ισχυρό λόμπι του Ελληνισμού, παγκόσμιας σημασίας, το οποίο οφείλει να αξιοποιήσει η σημερινή Ελλάδα.
Τ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου