Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

ΠΕΝΤΕ ΥΔΡΑΙΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ



Στο Ηρώον της Ύδρας ένας πέτρινος τοίχος, κοσμείται με τις ανάγλυφες χάλκινες μορφές των πέντε Υδραίων, που τίμησαν το όνομα της Ύδρας και διετέλεσαν πρωθυπουργοί της Ελλάδας.
Χρονολογικά, ο πρώτος είναι ο Γεώργιος Κουντουριώτης, που γεννήθηκε στο νησί το 1782. Συμμετέσχε στην Επανάσταση του 1821, αλλά και στη μετεπαναστατική πολιτική ζωή της χώρας. Τον Ιανουάριο του 1844 έγινε πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου. Στις 8 Μαρτίου 1848 ο βασιλεύς Όθων του ανέθεσε το σχηματισμό κυβέρνησης. Συγκρούσθηκε με τους βαυαρούς της Αντιβασιλείας και παραιτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1848.Διετέλεσε επίσης υπουργός Ναυτικών και το 1856 έγινε πρόεδρος της Γερουσίας. Πέθανε στην Ύδρα το 1858 σε ηλικία 76 ετών.
Επόμενος πρωθυπουργός, είναι ο Αντώνιος Κριεζής. Γεννήθηκε στην Τροιζήνα το 1796, αλλά έζησε στην Ύδρα, όπου η οικογένειά του είχε ριζώσει από το 1640. H ζωή του ήταν περιπετειώδης. Πήρε μέρος σε πολλές ναυμαχίες κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Το Δεκέμβριο του 1849 ο βασιλεύς Όθων του ανέθεσε την πρωθυπουργία, που την κράτησε έως το 1854. Επί της πρωθυπουργίας του ανακηρύχθηκε το Αυτοκέφαλον της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πέθανε στην Αθήνα την 1η Απριλίου 1865 σε ηλικία 69 ετών.
Ακολουθεί ο Δημήτριος Βούλγαρης. Γεννήθηκε στην Ύδρα το 1801. Πήρε μέρος στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και αργότερα διετέλεσε μετά το θάνατο του Καποδίστρια υπουργός Ναυτικών και μεταγενέστερα υπουργός Οικονομικών. Σχημάτισε κυβέρνηση στις 29 Σεπτεμβρίου 1855 και τελικά παρέδωσε την εξουσία στον Αθανάσιο Μιαούλη. Πρωτοστάτησε στην έξωση του Όθωνα και σχημάτισε κυβέρνηση στις 25 Οκτωβρίου 1863. Επί πρωθυπουργίας του έγινε η Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Τον Ιανουάριο του 1868 έγινε ξανά πρωθυπουργός. Η άσκηση της εξουσίας από τον Βούλγαρη είχε πολλά στοιχεία υπερβολής και κατηγορήθηκε για αυθαιρεσίες. Η χαρακτηριστική υδρέικη φορεσιά του ο «τζουμπές», έγινε συνώνυμο της φαυλότητας.

*Τμήμα του Ηρώου της Ύδρας

Στη σειρά, ακολουθεί ο Αθανάσιος Μιαούλης, πέμπτος γιος του ναυμάχου Ανδρέα Μιαούλη. Γεννήθηκε στην Ύδρα το 1815. Διετέλεσε υπασπιστής του Όθωνα και το 1855 διετέλεσε υπουργός Ναυτικών. Ανέλαβε την πρωθυπουργία το Νοέμβριο του 1858. Ακολούθησε τον Όθωνα μετά την εκθρόνισή του το 1862 και το 1863 επανήλθε στην Ελλάδα με τον ερχομό του βασιλέως Γεωργίου του Α΄, χωρίς έκτοτε να αναμιχθεί στην πολιτική. Πέθανε στο Παρίσι το 1867 σε ηλικία 52 ετών.
Τελευταίος Υδραίος πρωθυπουργός, ο Πέτρος Βούλγαρης. Γεννήθηκε στην Ύδρα το 1883. Σταδιοδρόμησε ως αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους ως αξιωματικός αντιτορπιλικών. Συμμετέσχε στο Κίνημα της Θεσσαλονίκης το 1916 με τους Βενιζέλο Κουντουριώτη και Δαγκλή. Κατά την Κατοχή διέφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου διετέλεσε αρχηγός του στόλου και υπουργός Αεροπορίας της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης. Μετά την Απελευθέρωση επανήλθε στην Ελλάδα και σχημάτισε το 1945 κυβέρνηση. Παρέμεινε στην εξουσία 6 μήνες. Πέθανε στο Ναυτικό Νοσοκομείο το 1957 σε ηλικία 73 ετών.
*Ο Παύλος Κουντουριώτης
Η Ύδρα είναι περήφανη και για το άλλο τέκνο της, τον θρυλικό ναυμάχο των Βαλκανικών Πολέμων Παύλο Κουντουριώτη. To 1923, απομακρύνθηκε από τη χώρα ο βασιλεύς Γεώργιος Β΄ και ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης ανέλαβε καθήκοντα αντιβασιλέως. Όταν το Μάρτιο του 1924 καταργήθηκε η Βασιλεία, ο Κουντουριώτης ανέλαβε προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας και διατηρήθηκε στο αξίωμα αυτό ως το Μάρτιο του 1926. Τότε ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος, επέβαλε δικτατορία. Ο Κουντουριώτης διαφωνώντας παραιτήθηκε και αποσύρθηκε στην Ύδρα. Η βραχύβια δικτατορία του Πάγκαλου ανατράπηκε στις 26 Αυγούστου 1926. Ο Κουντουριώτης επανήλθε και ανέλαβε τα καθήκοντα του Προσωρινού Προέδρου. Τακτικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξελέγη το Μάιο του 1929, αλλά παραιτήθηκε για λόγους υγείας στις 10 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους.
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης



8 σχόλια:

  1. Ωραια πραγματα μας διδασκεις Παντελη Σ,ευχαριστουμε και ευχομεθα να συνεχιζεις να γραφεις ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραια πραγματα διδασκομεθα χαρις σε σενα και τα γραφτα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραια πραγματα διδασκομεθα χαρις σε σενα και τα γραφτα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραια πραγματα διδασκομεθα χαρις σε σενα και τα γραφτα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραίο αφιέρωμα. Οι Αρβανίτες αυτοί πρωθυπουργοί της Ύδρας αποδεικνύουν περίτρανα την αναμφισβήτητη ελληνικότητα των Αρβανιτών και απαντούν στην ανιστόρητη και άθλια προπαγάνδα του αλβανικού εθνικισμού.... Μία μικρή διόρθωση Παντελή: ο Πέτρος Βούλγαρης γεννήθηκε το 1883 και όχι το 1844. Καλημέρα!!!!
    Dimitris Dalatsis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στοιχεία άγνωστα στο ευρύ κοινό. Συγχαρητήρια!!


    Γιώργος Μιχαλόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πειράζει να πω Παντελή, ο ένας χειρότερος απ τον άλλον, αν εξαιρέσουμε τον Ναύαρχο τον Παύλο;

    ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΝΑΡΤΖΙΔΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...