Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Η ανακαινισμένη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ

*Η ανακαινισμένη Βιβλιοθήκη με τα πορτρέτα των Ιάκωβου Μάλερ και Κωστή Παλαμά



Την Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2018 στις 12 το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινίασε την πλήρως ανακαινισμένη Βιβλιοθήκη της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, η οποία ανοίγει τις πύλες της στον δημοσιογράφο, τον ερευνητή αλλά και τον απλό αναγνώστη, μετά από δύο δεκαετίες που παρέμενε κλειστή.
 Η Βιβλιοθήκη ήταν οραματικό  έργο του διακεκριμένου δημοσιογράφου της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Παναγιώτη Πατρίκιου, ο οποίος ξεκινώντας τη δεκαετία του ’60 έκανε ένα τιτάνιο αγώνα και συγκέντρωσε περίπου 60.000 τόμους, έγγραφα και σπάνια αρχεία, ενώ περιέσωσε έργα, που αποτελούσαν τον πνευματικό πλούτο της Ενώσεως. Στη Βιβλιοθήκη φυλάσσεται μεγάλο μέρος της ιστορίας του δημοσιογραφικού κλάδου, υλικό από την αρχαία ελληνική και βυζαντινή γραμματεία, σπάνιες εκδόσεις, αρχεία προσωπικά αλλά και λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, τίτλοι ιστορίας και λογοτεχνίας.
*Η  νέα βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ
 
Η ανακαίνιση της Βιβλιοθήκης δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την γενναιόδωρη προσφορά των Ελένη Καρκαζή- Πουρνάρα και Νίκου Πουρνάρα, τέκνων του πρώην Προέδρου της Ενώσεως Δημήτριου Πουρνάρα, η δωρεά των οποίων στη μνήμη του πατέρα τους έδωσε τη δυνατότητα να υλοποιηθεί με επιτυχία το σπουδαίο αυτό έργο. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως, κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, θα απονείμει στους δωρητές το ανώτερο εύσημο της ΕΣΗΕΑ, τον αργυρό Ξενοφώντα, ενώ η Βιβλιοθήκη της Ενώσεως, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς αυτής, θα φέρει πλέον το όνομα του πρώην Προέδρου.
Μετά την τέλεση του αγιαμού, ο κ. Παυλόπουλος επέδωσε στους δωρητές κ. Ελένη Καρκαζή- Πουρνάρα και καθηγητή Νίκο Πουρνάρα, το αργυρό εύσημο  «Ξενοφών» της Ένωσης Συντακτών.
Μίλησαν η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος Μαρία Αντωνιάδου, η δωρήτρια  κ. Καρκαζή- Πουρνάρα, το μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και η κ. Φανή Πετραλιά γενική γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.
Στη συνέχεια οι κ. Κ. Στάϊκος και Τρ. Σκλαβενίτης ξενάγησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη νέα Βιβλιοθήκη «Δημήτριος Πουρνάρας».
Την αρχιτεκτονική μελέτη και την επίβλεψη της κατασκευής της Βιβλιοθήκης «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας» διεκπεραίωσε ο διαπρεπής αρχιτέκτων και ιστορικός του βιβλίου Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος ενώ την βιβλιολογική οργάνωση ανέλαβε ο φιλόλογος, ιστορικός, ερευνητής και Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στον Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών κ. Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης.  
*Μια άλλη άποψη της βιβλιοθήκης
 
Η ΕΣΗΕΑ επιδιώκει, η Βιβλιοθήκη «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας» να είναι σημείο αναφοράς για τον δημοσιογραφικό κλάδο και προσδοκά να αποτελέσει μια κυψέλη πολυποίκιλης δράσης, μελέτης και έρευνας. Με την επαναλειτουργία της Βιβλιοθήκης υπογραμμίζεται  ο πνευματικός ρόλος των δημοσιογράφων και αναδεικνύεται η ιστορία του κλάδου.


Ένας νέος δημοσιογράφος πεθαίνει, 
μια βιβλιοθήκη γεννιέται



Η ιστορία της Βιβλιοθήκης, αρχίζει λίγο μετά την ίδρυση της Ένωσης Συντακτών το 1914 με πρώτο πρόεδρο τον δημοσιογράφο και λογοτέχνη Ιωάννη Κονδυλάκη, αφού είχαν προηγηθεί δύο αποτυχημένες προσπάθειες ίδρυσης Ένωσης Συντακτών το 1903 και το 1908. Ανάμεσα στα πρώτα μέλη της Ένωσης διακεκριμένοι δημοσιογράφοι και λογοτέχνες όπως π Κωστής Παλαμάς, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο Κώστας Ουράνης κ.λπ.
*Από τα εγκαίνια. Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, η κ. Καρκαζή- Πουρνάρα 
και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου

Στις 28 Ιουνίου γίνεται η πρώτη δωρεά βιβλίων από τον ετοιμοθάνατο νέο στην ηλικία δημοσιογράφο από τη Σμύρνη Γρηγόρη Βασιλά (Σ.Σ. Για τον Βασιλά διαβάστε στη θέση https://sitalkisking.blogspot.com/2018/06/1915.html). Το 1919 ο ζωγράφος  Γεώργιος Ροϊλός φιλοτέχνησε 13 πορτρέτα δημοσιογράφων και λογοτεχνών, που κοσμούν την ΕΣΗΕΑ. Δωρεές βιβλίων και αρχειακού υλικού γίνονταν και τα επόμενα χρόνια. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ιταλοί κατακτητές έκαψαν πολλά βιβλία για να… ζεσταθούν, ενώ οι δημοσιογράφοι αντιμετώπιζαν πρόβλημα επιβίωσης.
Η βιβλιοθήκη άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το 1966 όταν ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Πατρίκιος ανέλαβε εθελοντικά την οργάνωσή της , καθώς και του Μουσείου Τύπου. Την προσπάθειά του στήριξε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ υπό τον πρόεδρο Λεωνίδα Πετρομανιάτη. Ήταν το νέο ξεκίνημα της μεγάλης και επιτυχημένης προσπάθειας να συγκροτηθεί η βιβλιοθήκη σε νέες βάσεις. Η προσπάθεια του Πατρίκιου για τη διάσωση των βιβλίων και των αρχείων, αλλά και για τον εμπλουτισμό της, υπήρξε τιτάνια, ως το τέλος της ζωής του το 2007.
Την άνοιξη του 2018 η δωρεά των παιδιών του Δημητρίου Πουρνάρα ανοίξει μια νέα σελίδα και μια νέα εποχή στη Βιβλιοθήκη, με σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό. Μια βιβλιοθήκη κόσμημα.  


3 σχόλια:

  1. Eleni Chioni
    ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟ εργο Παντελη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Michail Athanasioy
    Παντελη μου εισαι το καμαρι μας ειμαι βαθυτατα συγκινημενος...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νάνσυ Καλαφάτη
    Υπόψιν σου οτι επι Πατρικίου, το 88, η τάξη των παιδιών μου, του Αρσακειου Ψυχικού, μετά απο παράκληση την επισκέφτηκαν!!! Λιγους μηνες μετά εξέδωσαν περιοδικό που το κράτησαν μεχρι την αποφοίτηση!!! Τιμή μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...