Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

«Κόκκινη» βία- αντίποινα στην κατοχική Αθήνα

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=455022
*Περίπολος της Εθν. Πολιτοφυλακής στη λεωφόρο Βασ. Κωνσταντίνου της Καισαριανής, Οκτώβριος 1944.

*Για πρώτη φορά μια ιστορική έρευνα
για τη δράση της ΟΠΛΑ και του ένοπλου ΕΛΑΣ.
Πώς η σύγκρουση αριστερών και δεξιών
παραστρατιωτικών ομάδων διευκόλυνε
την εκδήλωση των Δεκεμβριανών το 1944


 Του Γιάννη Ν. Μπασκόζου*
Οκτώβριος 1943. Ο γερμανός στρατιωτικός διοικητής της Αθήνας Βίλχελμ Σπάιντελ γνωστοποιεί στους Αθηναίους το κοστολόγιο αίματος: 50 Έλληνες για κάθε νεκρό Γερμανό, 10 για κάθε τραυματία. Στις «τιμές» περιλαμβάνονται και οι απώλειες των ανδρών των Ταγμάτων Ασφαλείας, της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων.
Ο ανώτατος αρχηγός των Ες-Ες και της Αστυνομίας Βάλτερ Σιμάναν με δήλωσή του θέτει υπό την προστασία του «όλους τους υγιώς σκεπτόμενους Έλληνες οι οποίοι, όπως και ο γερμανικός στρατός, αντιμετωπίζουν την κομμουνιστική τρομοκρατία και πολεμούν από κοινού για τις άσπιλες αξίες του ευρωπαϊκού και ελληνικού πολιτισμού». Λίγο μετά 29 κομμουνιστές οδηγούνται στον τοίχο των εκτελέσεων. Η απάντηση του ΚΚΕ είναι εξίσου σκληρή.


Με ανακοίνωσή του προτρέπει: «Σκοτώνετε σαν παλιόσκυλα τους χαφιέδες άμα σας παρακολουθούν, άμα μπαίνουν στα σπίτια σας για έρευνα, άμα δοκιμάζουν να σας πιάσουν. Θανατώστε τους προστατευόμενους του Σιμάναν. Ξεκληρίστε το σόι των προδοτών». Ο πιο σκληρός εμφύλιος πόλεμος βρίσκεται στο απόγειό του.
Ο ιστορικός Ιάσων Χανδρινός, μαθητής του γνωστού ιστορικού Χάγκεν Φλάισερ, διερευνά ένα παρθένο ιστορικά πεδίο στη μελέτη του "Το τιμωρό χέρι του λαού. Η δράση του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη πρωτεύουσα, 1942-1944" (εκδόσεις Θεμέλιο). Όπως υποστηρίζει, η ένοπλη δράση του ΕΛΑΣ και ιδίως της ΟΠΛΑ είναι μια μυθοποιημένη και δαιμονοποιημένη ιστορία. Η προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για τη νομιμοποίηση ή απονομιμοποίηση προσώπων, ομάδων, κομμάτων και πολιτικών επιλογών γίνεται ακόμη κάτω από το βάρος μιας ιστορίας που «καίει», που καθόρισε την κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα- και όχι με την αποστασιοποίηση που επιβάλλει η ιστορική έρευνα.
*Γιώργος Κολλημένος (Σεβδίκιοϊ Μικράς Ασίας 1921 - Γουδή 1947) και Αριστοτέλης Τσιφλάκος ή "Βάγγος Καμπούρης" (Αθήνα 1923-1948), στη μοναδική τους φωτογραφία, 
λίγο πριν τα Δεκεμβριανά. 
Οι δυο τους υπήρξαν τα πιο εμβληματικά ίσως στελέχη της ΟΠΛΑ/Εθνικής Πολιτοφυλακής 
στις ανατολικές συνοικίες της Αθήνας (Καισαριανή, Υμηττός, Βύρωνας, Παγκράτι) 
με συμμετοχή σε πολλές εκτελέσεις και αποστολές της ΟΠΛΑ. 
Ο πρώτος καταδικάστηκε στο Κακουργιοδικείο και εκτελέστηκε στον Εμφύλιο, ο δεύτερος σκοτώθηκε στον ΔΣΕ, άγνωστο πού (Αρχείο ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Υμηττού).

Ο συγγραφέας μάς δίνει κατ' αρχάς το σκηνικό της εποχής. Στην κατοχική Αθήνα συντελούνται ραγδαίες κοινωνικές μετατοπίσεις καθώς κάτω από το καθεστώς της ανέχειας, της ανασφάλειας και της καθημερινότητας των εκτελέσεων σημειώνεται μια μετακίνηση των κοινωνικών στρωμάτων σε ριζοσπαστικότερες θέσεις. Σύμφωνα με την έρευνά του, τα βίαια γεγονότα στην Αθήνα ήταν «απότοκα ενός μαζικού εξοπλισμού κοινωνικών δυνάμεων που διατύπωναν σαφή εθνικοαπελευθερωτικά αιτήματα παρά οργανωμένο σχέδιο δράσης μιας δομικά βίαιης κομματικής ηγεσίας». Ο ένοπλος δωσιλογισμός στην πρωτεύουσα υπήρξε θεσμικός και αυτός προκάλεσε, κατά τον μελετητή, την έξαρση της «κόκκινης βίας». Σημειώνει όμως ότι «οι όροι δωσιλογισμός και Αντίσταση αποδεικνύονται ομιχλώδεις μέσα στην πολυσημία τους».
Τα γεγονότα δείχνουν ότι η αντιστασιακή δράση του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ στην Αθήνα ταυτίζεται περισσότερο με τον πόλεμο κατά των συνεργατών του κατακτητή παρά με τον ίδιο τον κατακτητή - η συνεργασία αυτή μπορεί να σημαίνει και «συνεργασία με τους συνεργάτες του». Αναμφίβολα, τα κριτήρια δεν ήταν τόσο «καθαρά», τόσο «έντιμα» όσο θα υπαγόρευαν οι κανόνες ενός καθαρού πολέμου με επακριβώς οριοθετημένα στρατόπεδα. Ο ΕΛΑΣ δεν δίσταζε να αποδώσει και «οικογενειακή» ή «ερωτική» ευθύνη για να καθαρίσει συγγενείς προδοτών ή πόρνες που πήγαιναν με τον κατακτητή.
*Δημοσίευμα για τη δράση της ΟΠΛΑ στη Θεσσαλονίκη

Αν και το ΚΚΕ είχε ιδρύσει από το 1941 τον ΕΛΑΣ στην Αθήνα, εν τούτοις το χρονικό σημείο του περάσματος από τον ΕΛΑΣ στην ΟΠΛΑ γίνεται το φθινόπωρο του 1943, οπότε και περνάει από το «περιφρουρητικό» στο «τιμωρητικό» καθήκον. Στο βιβλίο δημοσιεύεται για πρώτη φορά προκήρυξη της ΟΠΛΑ (Νοέμβριος 1943) που βρίσκεται στα γερμανικά στρατιωτικά αρχεία και όπου αναφέρεται ότι «η ΟΠΛΑ είναι το τιμωρό χέρι του λαού που παλεύει για τη ζωή, τη λευτεριά, τη λαοκρατία».
Δεν θα μπορούσε κάποιος να κατανοήσει τη φονική ένταση της διαμάχης στην πρωτεύουσα αν δεν σημειώσει την καταλυτική παρουσία των Σωμάτων Ασφαλείας και της Ειδικής Ασφάλειας που συνέπρατταν με τα SS, όπως και τη δράση του Μηχανοκίνητου Τμήματος της Αστυνομίας Πόλεων (των διαβόητων Μπουραντάδων από τον αρχηγό τους Ν. Μπουραντά). Ήταν οι μηχανισμοί εμπροσθοφυλακής των Γερμανών που τροφοδοτούσαν τις φυλακές της πρωτεύουσας, τα γερμανικά εκτελεστικά αποσπάσματα και τα στρατόπεδα στο Γ΄ Ράιχ.
Στην ίδια κατηγορία εντάσσει το ΕΑΜ, χωρίς διακρίσεις, και τις «δοσιλογικές» οργανώσεις: Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση (ΕΣΠΟ), Ένωση Φίλων Χίτλερ, Μπουντ, ΕΔΕΣ, Χ κ.ά. Το ΕΑΜ όμως συγκρούστηκε και με άλλες μικρές κατοχικές αθηναϊκές οργανώσεις χωρίς να κάνει τις απαραίτητες διακρίσεις, όπως η ΠΕΑΝ, η ΕΣΑΣ, η Εθνική Δράση, το Εθνικό Κομιτάτο, οι οποίες απέφευγαν συνειδητά να μπουν στη λογική του ολοκληρωτικού πολέμου διατηρώντας αποστάσεις τόσο από τους «αναρχοκουμμουνιστές» όσο και από τους «γερμανόδουλους Τσολιάδες». Για το ΕΑΜ και την ΟΠΛΑ οι οργανώσεις αυτές εντάσσονταν συλλήβδην στους «εθνοπροδότες».
Ο πιο σκληρός πόλεμος είναι πάντα αυτός μεταξύ των αδελφών ή των πρώην «αδελφών». Η πιο αμφιλεγόμενη δράση της ΟΠΛΑ ήταν ο πόλεμος με τους εξωμότες, όσους προσχώρησαν στις υπηρεσίες του κατακτητή, αλλά και όσους έφυγαν για ιδεολογικούς λόγους από τις τάξεις του ΚΚΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προσχώρησαν στον εχθρό. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι εξοντώσεις των αρχειομαρξιστών (τροτσκιστών), μια διαμάχη που κρατούσε από τη δεκαετία του '20, και κορυφαία και πιο γνωστή η δολοφονία του φοιτητή Κίτσου Μαλτέζου, που είχε αποχωρήσει από την ΟΚΝΕ, ο οποίος ήταν πολύ δημοφιλής στον πανεπιστημιακό χώρο και είχε προσχωρήσει στον Ενωτικό Σύνδεσμο Ανωτάτων Σχολών (ΕΣΑΣ).
*Το βιβλίο του Ιάσονα Χανδρινού

Ο Ι. Χανδρινός αναφέρει αρκετά στοιχεία, γεγονότα, πρόσωπα, αριθμούς, πράξεις που δείχνουν ότι οι μάχες μεταξύ των δύο στρατοπέδων ήταν ανελέητες και σε πολλά πεδία - κάποια μάλιστα από αυτά θυμίζουν κινηματογραφικές ταινίες. Όπως όταν άντρες της ΟΠΛΑ Κοκκινιάς ντυμένοι με γερμανικές στολές, έχοντας μαζί τους και τον Βίλλυ, έναν γερμανό αυτομολήσαντα, απήγαγαν και δολοφόνησαν τον γιατρό Ιωσήφ Βαρδινογιάννη, αρχηγό του ΕΔΕΣ Πειραιά σε αντίποινα για το μπλόκο.
Εντυπωσιακή ήταν η διείσδυση του ΚΚΕ στον κατοχικό κρατικό μηχανισμό, η οποία έγινε φανερή όταν χωροφύλακες που ανήκαν στο ΕΑΜ μπήκαν με τις στολές τους στο Σωτηρία, αφόπλισαν τους συναδέλφους τους και απελευθέρωσαν 56 κρατούμενους κομμουνιστές. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι εκτελεστές της ΟΠΛΑ προήλθαν από κομμουνιστές αστυνομικούς που επιφορτίστηκαν με την τιμωρία των «προδοτών». Βεβαίως και η Ειδική Ασφάλεια είχε τους δικούς της ανθρώπους στις γραμμές του ΚΚΕ. Έτσι, όχι σπάνια, μέλη και στελέχη του κόμματος εκτελέστηκαν ως συνεργάτες της Ασφάλειας με την υπόδειξη ενός ανώνυμου σημειώματος. Κυριαρχούσε κλίμα συνωμοσιολογίας, φόβου και απώλειας κάθε ανθρώπινου συναισθήματος. Ήταν κανονικός πόλεμος.
Ο συγγραφέας αναφερόμενος αναλυτικά σε αυτή την εποχή τονίζει ότι από ένα σημείο και μετά η σκληρότητα των αντιπαραθέσεων κατέστησε τα Δεκεμβριανά αναπόφευκτα, αφού η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η αξία του βιβλίου έγκειται στο ότι ασχολείται για πρώτη φορά με ένα «καυτό» θέμα ανοίγοντας τον δρόμο για μια ερευνητική συνέχεια. Δεν υπάρχουν άλλες σχετικές έρευνες παρά μόνο λίγες προσωπικές μαρτυρίες και κατάλογοι θυμάτων στα νεκροτομεία. Ο συγγραφέας σημειώνει ότι ακόμη και σήμερα ένας πέπλος σιωπής απλώνεται πάνω σε όσους κάτι γνωρίζουν από εκείνη την εποχή.


*Ο κ. Γιάννης Μπασκόζος είναι πεζογράφος και κριτικός

10 σχόλια:

  1. Με στεναχώρια διαπιστώνουμε πως η βιβλιοκριτική του κου Μπασκόζου, χρωματίζει το πόνημα του Ιάσωνα Χανδρινού, το οποίο χειρίζεται ιστοριογραφικά ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα της κατοχικής περιόδου – δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την εξαγωγή εύκολων συμπερασμάτων.


    Στο παρόν κείμενο, ο παρουσιαστής επισημαίνει ορθά πως «τα κριτήρια του πολέμου κατά των συνεργατών του κατακτητή, δεν ήταν τόσο «καθαρά», τόσο «έντιμα» όσο θα υπαγόρευαν οι κανόνες ενός καθαρού πολέμου με επακριβώς οριοθετημένα στρατόπεδα». Η παρατήρηση αυτή, που στην γενικότητά της ισχύει, είτε μιλάμε για την ΟΠΛΑ, είτε για τα αντίστοιχα τάγματα της ΕΟΚΑ ή του IRA, συγκεκριμενοποιείται παρακάτω στο κείμενο με αιχμές για την στάση του ΕΑΜ απέναντι σε αντιστασιακές οργανώσεις όπως ο ΕΔΕΣ, ή η ΠΕΑΝ, χωρίς μνεία για την στάση των τελευταίων απέναντι στο ΕΑΜ από τα τέλη του ’43 και εντεύθεν. Και αναφερόμενος στην δολοφονία του πρώην ΕΠΟΝίτη Κίτσου Μαλτέζου από την ΟΠΛΑ, αναφέρει την ένταξή του στην φοιτητική ΕΣΑΣ, αλλά όχι και την συμμετοχή του στην φιλο-μοναρχική ΡΑΝ του στρατηγού Βεντήρη, (που τοποθετείτο στην άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος), συνοδευόμενη εκ παραλλήλου με ανοιχτές καταγγελίες κατά του ΕΑΜ.


    Ο Ιάσωνας Χανδρινός πραγματοποιεί στον ειδικό ελληνικό Τύπο τα τελευταία χρόνια, φιλότιμες προσπάθειες για μετριοπαθή και ισορροπημένη παρουσίαση των γεγονότων της Κατοχής. Και παρότι μια τέτοια επιλογή τείνει να ωραιοποιήσει καταστάσεις, κατά πολύ δραματικότερες εκείνων που σκιαγραφούνται στις μελέτες του, σίγουρα βοηθά τη νεότερη γενιά να προσεγγίσει την ηρωική όσο και αποτρόπαια εκείνη περίοδο, χωρίς τις ψυχολογικές φορτίσεις όσων την έζησαν. Καλό θα είναι μια τέτοια τακτική να ακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή και η βιβλιοπαρουσίασή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Manuela Mathioudaki
    Ενδιαφέρουσα μελέτη για την εποχή της τρομοκρατίας και των δύο πλευρών.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Christos Avramidis
    ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ !!!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ηλίας Κοτρίδης
    Παρατηρώντας την φωτογραφία διαπιστώνουμε ότι μόνο ένας φέρει αγγλικό κράνος ενώ οι υπόλοιποι γερμανικά. Ο πρώτος είναι εφοδιασμένος με υποπολυβόλο Tomson(αμερικανικό). Τυχαίο; Ίσως. Ίσως και όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Paylos Gavrihlidhs
    ΑΔΕΡΦΟΣ,,,,ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΝΑ ΝΤΟΥΦΕΚΑ....ΘΕΕ ΜΟΥ ΑΣ ΜΗΝ ΤΑ ΞΑΝΑΖΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΤΕ....ΑΚΟΜΑ ΠΟΝΑΝΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ermionh Nikoltsioy
    Να μην ξαναζήσουμε τέτοιες εποχές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Tasos Souitaris
    Φρόνιμο, πιστεύω, θα ήταν να μη αρχίσουμε την επαναφορά αυτών των εικόνων και το εμείς και το εσείς και το εσείς και το εμείς. Ας αφήσουμε τα πολικά μίση και πάθη να καταλαγιάσουν και άλλο, γιατί τότε και μόνο θα ωφεληθούμε. Τα βλέπουμε γύρω μας. Η φτώχεια η οικονομική, η φτώχεια η πνευματική, θρησκείες και οικονομικά συμφέροντα, αποκτηνώνουν τον άνθρωπο και τον οδηγούν στους αλληλοσκοτωμούς και τις αλληλοεξοντώσεις. Ποια μάνα, ποιος πατέρας θα μπορούσε να αντικρίσει τα παιδιά του με τα όπλα προτεταμένα το ένα απέναντι στο άλλο; Πάθαμε πολλά μην ξαναπάθουμε αυτά που βλέπουμε γύρω μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Evmeos Antonis
    Θα ηθελα να διορθωσω τον προηγουμενο φιλο στην φωτο δ φαινεται το αυτοματο να ειναι τομσον κ οσον αφορα τα κρανη μονο το ενα ειναι ελληνικο κ τα υπολοιπα γερμανικα αν κανω λαθος συνχωρηστεμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σύρος 18 Οκτωβρίου 2014.Ώρα 21.00
    Κύριε Μακρίδη
    Με συγχωρείτε πολύ αν σας στενοχωρήσω.Έχετε την τάση να σχολιάζετε πικρόχολα ορισμένες φορές,χρησιμοποιώντας αυθαίρετα και ατεκμηρίωτα στοιχεία,προκειμένου να βγάλετε κάποια συμπεράσματα,από τα οποία λείπει η αντικειμενικότητα.Συγκεκριμένα για το παρόν κείμενο,επιτρέψτε μου να καταθέσω τα ακόλουθα:
    1.Ο Κίτσος Μακρυγιάννης-Μαλτέζος,τελευταίος απόγονος του Στρατηγού,μετά την ένταξή του στην ΕΠΟΝ και ΟΚΝΕ,την παραμονή του σ αυτές,αφού διαπίστωσε από πρώτο χέρι τις μεθόδους των κομουνιστών,τους κατηγόρησε ανοικτά για προδοσία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα,διαφθορά της νεολαίας και εμφυλιοπολεμική τακτική,αποχώρησε ενταχθείς στην φοιτητική ΕΣΑΣ.
    2.Η συμμετοχή του,χωρίς εγκληματική δράση,στην κατά την γνώμη σας φιλομοναρχική αντιστασιακή οργάνωση ΡΑΝ[Ρωμυλία,Αυλών,Νήσοι],με Αρχηγό τον Βενιζελικό Στρατηγό Κωνστ. Βεντήρη,δεν νομίζω ότι είναι επιλήψιμη και καταδικαστέα.Εκτός αν πιστεύετε ότι πρέπει να διώκεται και να τιμωρείται κάποιος για τις πολιτικές του πεποιθήσεις
    3.Την 1η Φεβρουαρίου 1944 δολοφονείται από γνωστά μέλη της σπουδάζουσας του ΕΛΑΣ[Ένοπλο φοιτητικό τμήμα | Παράρτημα ΕΑΜ-ΕΛΑΣ],παρόντος και του αείμνηστου Λεωνίδα Κύρκου.Ο τελευταίος,σε ερώτηση του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη αν υπήρξαν στιγμές,που ένοιωσε πιο κοντά στους πολιτικούς αντιπάλους του,παρά σε συντρόφους του,απάντησε στις σπάνιες, τη δολοφονία μπροστά στα μάτια του από συντρόφους του του Κ. Μαλτέζου.Ο Γρηγόριος Φαράκος είχε εκφράσει εκ μέρους του ΚΚΕ,την συγγνώμη του.
    4.Ο Στρατηγός Κων. Βεντήρης συμμετείχε ως εθελοντής στους Βαλκανικούς Πολέμους,τραυματισθείς στη μάχη του Κιλκίς.Ως Μόνιμος Αξιωματικός συμμετείχε στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο,στην Μικρασιατική Εκστρατεία,στον Ελληνο-Ιταλικό Πόλεμο και στον Εμφύλιο Πόλεμο,τραυματισθείς κατ επανάληψη.Διοίκησε το Γ΄Σώμα Στρατού,την Στρατιά και το Γενικό Επιτελείο Στρατού και του απονεμήθηκαν πλείστα όσα μετάλλια και παράσημα ανδρείας.Είχε την γνώμη ότι ο Βασιλεύς Γεώργιος ο Β΄θα έπρεπε να γυρίσει στην Ελλάδα,μετα από υπέρ της παλινόρθωσης δημοψήφισμα.
    Υ.Γ Το όπλο του πρώτου μαχητή φέρει δίποδα,επομένως δεν ήταν Τόμσον,που είναι αμερικανικής προέλευσης.Αμερικανικά όπλα,απ ότι γνωρίζω, δεν διατίθενταν στους Συμμάχους των την εποχή εκείνη.
    Κωνστ. Πατιαλιάκας
    Αντιστράτηγος ε.α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. EEE OXI KAI O ΕΔΕΣ ΔΟΣΙΛΟΓΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...