Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης
Πέντε φορές πρωθυπουργός και δύο φορές Πρόεδρος της Βουλής αναδείχθηκε ο Δημήτριος Ράλλης, ο οποίος διετέλεσε πολλές φορές υπουργός, και πρωταγωνίστησε στην πολιτική σκηνή, από το 1873 έως το 1921.
O Δημήτριος Ράλλης γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 14 Απριλίου 1842.
Ο πατέρας του Γεώργιος Ράλλης, φαναριωτικής καταγωγής, ήταν καθηγητής του Εμπορικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας
Ως φοιτητής ο Δημήτριος Ράλλης, είχε πάρει μέρος στις εξεγέρσεις κατά του Όθωνα και της κυβέρνησης Αθανάσιου Μιαούλη, στην οποία συμμετείχε ως υπουργός Δικαιοσύνης ο πατέρας του.
Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και το Παρίσι και το 1866 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Νομικής. Η διατριβή του αφορούσε τα ναυτικά δάνεια. Εργάσθηκε ως δικηγόρος και το 1868 διορίσθηκε υφηγητής του Εμπορικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
*Ο Δημήτριος Ράλλης
Από το 1873, οπότε αναμίχθηκε στην πολιτική, και μέχρι τον θάνατό του, εκλεγόταν σταθερά βουλευτής. Μόνον μία φορά, το 1874, ακυρώθηκε η εκλογή του. Η εκλογική του περιφέρεια ήταν η Αττική, και γι’ αυτό του αποδόθηκε το προσωνύμιο «Αττικάρχης». Ωστόσο, αναδείχθηκε και βουλευτής Αρκαδίας, το 1912-15.
*Ο Δημήτριος Ράλλης σε νεώτερη ηλικία
Ως μέλος του Κοινοβουλίου, αντιπολιτεύθηκε με σφοδρότητα το Δημήτριο Βούλγαρη και συντάχθηκε με τον Χαρίλαο Τρικούπη. Μετά όμως τη ρήξη του με τον Τρικούπη, το 1884, ίδρυσε με άλλους επιφανείς πολιτικούς, το λεγόμενο Τρίτο Κόμμα.
Πρόεδρος της Βουλής αναδείχθηκε δύο φορές. Την πρώτη από 9 Δεκεμβρίου 1902 έως και τις 3 Μαΐου 1903 και τη δεύτερη από 4 Ιουνίου 1903 έως τις 16 Ιουνίου του ιδίου έτους. Η θητεία του αυτή ήταν ολιγοήμερη, γιατί ο Δημήτριος Ράλλης, υπέβαλε παραίτηση, όταν και η κυβέρνηση Θεοδώρου Δηλιγιάννη παραιτήθηκε και εκείνη.
Πέντε φορές σχημάτισε κυβέρνηση ο Δημήτριος Ράλλης. Την πρώτη φορά αναδείχθηκε πρωθυπουργός το 1897, αμέσως μετά την ήττα της χώρας μας στον ελληνοτουρκικό πόλεμο. Τη δεύτερη φορά το 1903, την τρίτη φορά το 1905, την τέταρτη φορά το 1909, οπότε και η κυβέρνησή του ανατράπηκε, μετά την έκρηξη του κινήματος του Στρατιωτικού Συνδέσμου στο Γουδή, υπό τον συνταγματάρχη Νικόλαο Ζορμπά. Την πέμπτη φορά, ανέλαβε την προεδρία της κυβέρνησης το 1920, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος έχασε τις εκλογές, αλλά παραιτήθηκε το 1921 για λόγους υγείας. Το 1921 πάντως, αν και πολιτικός αντίπαλος του Βενιζέλου, ο Ράλλης είχε προτείνει τον Κρητικό πολιτικό ως αντιπρόσωπο της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Λονδίνου. Η πρότασή του δεν έγινε δεκτή.
*Το "Σκριπ" διακωμωδεί τη μονομαχία...
Ο Δημήτριος Ράλλης, υπηρέτησε πολλές φορές ως υπουργός. Διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κυβέρνηση Σωτηρόπουλου, το 1893, η οποία ανέλαβε την εξουσία μετά την παραίτηση του Χ. Τρικούπη. Όταν μάλιστα αναλάμβανε πρόεδρος κυβερνήσεως, συνήθως κρατούσε για τον εαυτό του και κάποιο υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Έτσι υπήρξε υπουργός Δικαιοσύνης και Ναυτικών το 1882 σε κυβέρνηση Χαρίλαου Τρικούπη, Εσωτερικών το 1883 σε κυβέρνηση Σωτήριου Σωτηρόπουλου, πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών το 1903, πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών το 1905, πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών την ίδια χρονιά. Και μετά το 1909 υπηρέτησε ως υπουργός Συγκοινωνίας δύο φορές το 1915. Επίσης από το 1882 έως το 1915 χρημάτισε κατά μικρά διαστήματα, υπουργός Ναυτικών, Δικαιοσύνης, Στρατιωτικών, Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως.
*Ο Δημήτριος Ράλλης σε προχωρημένη ηλικία
Ήταν δεινός ρήτορας, καθώς και ζωηρός και παρορμητικός χαρακτήρας. Είναι γνωστή η μονομαχία του με τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο, που έληξε χωρίς θύματα, αλλά και η μονομαχία του με το βουλευτή Λακωνίας Λεωνίδα Πετροπουλάκη, τον οποίο είχε τραυματίσει.
*Ο τάφος του Δημητρίου Ράλλη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών
Πέθανε στο Διόνυσο Αττικής στις 6 Αυγούστου 1921 και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο, ενώ ήταν μέλος της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης.
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης
*Ο οικογενειακός τάφος των Ράλληδων στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών
Καλησπέρα σας κύριε Αθανασιάδη. Οι αναρτήσεις σας είναι ενημερωτικότατες και χρήσιμες. Καλό σας βράδυ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρχοντία Παπαδοπούλου