Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

1949: Η ιστορική ομιλία του Μάνου Χατζιδάκι για το ρεμπέτικο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_22/07/2012_489859
 *Ο Μάνος Χατζιδάκις σε νεαρή ηλικία

*«Πρόκειται για τέχνη γνησίως
και μοναδικά ελληνική»
δηλώνει ο 24χρονος τότε συνθέτης,
προκαλώντας έντονες αντιδράσεις

Της Γιώτας  Συκκά

          Ιανουάριος του 1949. Ο πόλεμος έχει τελειώσει (Σημείωσητου blog: Ο εμφύλιος έληξε τον Αύγουστο του 1949)  αλλά η βαθιά τραυματισμένη ελληνική κοινωνία δεν μπορεί ακόμα να ζήσει μια ελεύθερη ζωή.
          Το ιδεολόγημα «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» στερεώνεται επίσημα και επιτακτικά. Κράτος και παρακράτος αλληλοσυμπληρώνονται στην αυθαιρεσία. Ενώ σύγχρονο ελληνικό τραγούδι επιτρέπεται να είναι μόνο η εξελληνισμένη εκδοχή της δυτικής ελαφρότητας.

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Ο ΚΙΑΜΙΛ ΜΠΕΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΥΘΗΤΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ

 *Ο Ακροκόρινθος σήμερα, τουριστικό αξιοθέατο



Γράφει ο Παντελής Αθανασιάδης

          Όταν ξέσπασε η Επανάσταση του 1821 στην Πελοπόννησο, ο Κιαμίλ μπέης που διοικούσε την περιοχή της Κορίνθου, ήταν επιφανής Τούρκος της Πελοποννήσου, ονομαστός για τα αμύθητα πλούτη και την καταγωγή του. Γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1784. Η οικογένειά του κυριάρχησε στην περιοχή από το 1717. Ζούσε σε χλιδή.
          Ως δυνάστης της Κορίνθου, ο Κιαμίλ μπέης πλούτιζε από τη φορολογία. Ο σουλτάνος τον εκτιμούσε και  του είχε παραχωρήσει πολλά προνόμια. Τον αποκαλούσαν μεταξύ άλλων «Ενδοξομεγαλοπρεπέστατο Κιαμίλ μπέη».

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Η ΒΟΥΛΗ ΑΡΧΙΖΕΙ... ΝΕΟ-ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΙΚΑ!!!!

          Η Βουλή που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές  «φουλάρει» τις μηχανές  της για να παράγει νομοθετικό έργο…        
          Δυστυχώς οι ελπίδες του λαού, είναι περιορισμένες. Κανένας πλέον δεν πιστεύει, πως το έργο της νέας Βουλής θα ανακουφίσει το λαό ο οποίος έχει πληγεί ποικιλότροπα… Το μαρτυρούν άλλωστε τα εκκαθαριστικά της εφορίας, που καταφτάνουν αυτές τις μέρες σωρηδόν στα νοικοκυριά.
          Αντί άλλων σχολίων, θα παραθέσω ένα μέρος από ένα έμμετρο σχόλιο του Π.Π.Πηγαδιώτη, διευθυντή του «Νέου Αριστοφάνη» που δημοσιεύθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1896.

          Προσέξτε ιδιαίτερα τις τελευταίες αράδες του στιχουργήματος αυτού
          Αδέρφια, βοήθειά μας….
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Η έξοδος των πολιτικών προσφύγων, το 1949

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_15/07/2012_489090
*Πολιτικοί πρόσφυγες που είχαν καταφύγει στην τότε Τσεχοσλοβακία

*Με την ήττα του ΔΣΕ, 56.000,
αντάρτες και άμαχοι,
εγκατέλειψαν την Ελλάδα
και εγκαταστάθηκαν
σε Αν. Ευρώπη και Τασκένδη

Του Χρήστου Xρηστίδη*

Καημένη Αγάθη, πόση λαχτάρα είχε
να γυρίσει πίσω, λέει ο Παρασκευάς.
Μετά εκατό, μετά διακόσια χρόνια,
οι επισκέπτες του νεκροταφείου
θα αναρωτιούνται τίνος είναι αυτοί
οι ξενόγλωσσοι τάφοι...
Μιας γριάς κι ενός μικρού κοριτσιού κοντά της...

Έλλη Αλεξίου, Με τη Λύρα

          Το σύνθετο πλέγμα των σχέσεων μεταξύ νικητών και νικημένων του εμφυλίου πολέμου απετέλεσε αναμφισβήτητα βασικό στοιχείο της ελληνικής κοινωνίας κατά τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.
          Οι διαιρέσεις και οι αποκλεισμοί στοίχειωσαν μια χώρα και επηρέασαν καταλυτικά τις αντοχές των δεσμών μιας κοινωνίας που προσπαθούσε να αναρρώσει από το τραύμα του νέου διχασμού. Την ίδια στιγμή, ένα διαφορετικό δράμα εκτυλισσόταν εκτός συνόρων: το δράμα των ηττημένων που κλήθηκαν να οργανώσουν τη ζωή τους εκ νέου, και μάλιστα εκτός Ελλάδος.
          Η λήξη του εμφυλίου πολέμου, τον Αύγουστο του 1949, σηματοδότησε την έναρξη του νέου αυτού κεφαλαίου που αφορούσε τη μαζική έξοδο και την προσπάθεια εγκατάστασης δεκάδων χιλιάδων προσφύγων σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν. 

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΤΣΑΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ ΜΑΧΜΟΥΤ Β΄ ΤΟ 1826

*Ο σουλτάνος Μαχμούτ Β', που εξολόθρευσε τους γενίτσαρους το 1826







Λουτρό αίματος στην Κωνσταντινούπολη
που έμεινε στην τουρκική  ιστορία 
ως "Ευοίωνον Γεγονός"





Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης



Τα σώματα των γενιτσάρων, που είχε θεσπίσει η Οθωμανική αυτοκρατορία, αποτελούσαν αφύσικο γεγονός, αφού η στελέχωσή τους βασίστηκε στο απεχθές παιδομάζωμα, ενώ η συνεχής παραχώρηση προνομίων τα κατέστησε αντίπαλο πόλο της σουλτανικής εξουσίας, την οποία αμφισβήτησαν κατ’ επανάληψη.
Η ιστορία του παιδομαζώματος είναι γνωστή στους υπόδουλους Ορθόδοξους λαούς, μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453 και δεν θα αναφερθούμε σ’ αυτήν. Η ονομασία γενίτσαροι υποδηλώνει την φιλοσοφία αυτών των σωμάτων που τα επάνδρωναν παιδιά από το παιδομάζωμα. Γενίτσαροι σημαίνει «γενί τσερί» δηλαδή «νέα στρατεύματα».
Η ανείπωτη λύπη αυτών που έχαναν τα παιδιά τους στο μισητό παιδομάζωμα (ντεβσιρμέ) έχει καταγραφεί σε ένα δημοτικό τραγούδι της Ηπείρου, που αξίζει να το αναφέρουμε εδώ:

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Η λήξη του ελληνικού Εμφυλίου, το 1949

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_08/07/2012_488352
*Σκηνές από τις μάχες που έδινε ο εθνικός στρατός


*Στις 28 Αυγούστου 1949 ο Ζαχαριάδης
έδωσε τη διαταγή
για γενική υποχώρηση του ΔΣΕ
στην Αλβανία 63 χρόνια πριν

Του Βασιλείου Kόντη*

          Τον χειμώνα του 1948 στην ελληνική κυβέρνηση επικρατούσε μεγάλη απογοήτευση, ιδιαίτερα μετά τις επιτυχίες που είχε ο Δημοκρατικός Στρατός την περίοδο αυτή. Μάλιστα ο βασιλιάς Παύλος επιθυμούσε μια κυβέρνηση, της οποίας θα ηγείτο ο Αλέξανδρος Παπάγος και θα περιλάμβανε τον Σπύρο Μαρκεζίνη, που θα κυβερνούσε εξ ονόματός του, χωρίς αναγκαστικά να έχει τη συγκατάθεση ή την υποστήριξη της Βουλής και πίστευε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ήταν σύμφωνη.
          Οι πρεσβευτές όμως των ΗΠΑ και Βρετανίας αντιτάχθηκαν στην ιδέα μιας κυβέρνησης Παπάγου- Μαρκεζίνη και ο βασιλιάς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχέδιό του. Βέβαια ο φόβος μιας δικτατορίας ανάγκασε τους πολιτικούς αρχηγούς να ξεπεράσουν τα κομματικά και προσωπικά συμφέροντα και, στις 20 Ιανουαρίου 1949, σχημάτισαν κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας υπό τον Σοφούλη με τη συμμετοχή όλων των μη αριστερών κομμάτων. Την ίδια στιγμή ο Παπάγος οριζόταν αρχιστράτηγος του Εθνικού Στρατού.

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

62) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΡΑΚΤΙΒΑΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

*Πορτρέτο του Κωνσταντίνου Ρακτιβάν 

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Διαπρεπής νομικός και πολιτικός ο Κωνσταντίνος Ρακτιβάν, αναδείχθηκε Πρόεδρος της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης το 1924. Ακολούθησε τον Ελευθέριο Βενιζέλο, υπηρέτησε ως υπουργός σε διάφορα υπουργεία και υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ο Κωνσταντίνος Ρακτιβάν γεννήθηκε το 1865 στο Μάντσεστερ, όπου είχε επεκτείνει την επιχειρηματική του δραστηριότητα ο πατέρας του Δημήτριος, εύπορος έμπορος υφασμάτων από τη Βέροια, αλλά εγκατεστημένος στην Κωνσταντινούπολη.

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Το «ζήτημα των παιδιών» στον Εμφύλιο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_01/07/2012_487564
 *Ατελείωτες πορείες παιδιών για να περάσουν τα σύνορα...

*Το «παιδομάζωμα» από το ΚΚΕ
και το «παιδοφύλαγμα» της Φρειδερίκης

Του Λουκιανού Χασιώτη*

          Ο ρόλος των παιδιών στον ελληνικό Εμφύλιο δεν αποτελεί άγνωστο θέμα για όσους έζησαν ή μελέτησαν τα γεγονότα της εποχής, μολονότι απασχόλησε συστηματικά την ιστοριογραφία μόλις τις τελευταίες δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια του πολέμου είχε αποτελέσει αντικείμενο της εκατέρωθεν προπαγανδιστικής εκστρατείας.
          Το «ζήτημα των παιδιών» αναδείχθηκε σε συστατικό στοιχείο της εθνικοφροσύνης, της οποίας η ορολογία στην περίπτωση αυτή τελικά επικράτησε: η επιχείρηση του ΚΚΕ για τη μετακίνηση Ελληνόπουλων στις Λαϊκές Δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης έμεινε γνωστή ως «παιδομάζωμα», ενώ η αντίστοιχη εκστρατεία του κυβερνητικού στρατοπέδου για τη συγκέντρωση παιδιών από τις εμπόλεμες περιοχές στις «παιδοπόλεις» της βασίλισσας Φρειδερίκης ως «παιδοφύλαγμα». 

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Η πορεία της Θράκης ανά τους αιώνες μέσα από ψηφιοποιημένους χάρτες


*Σημαντική έκθεση από σήμερα
στην Κομοτηνή, έως 9 Ιουλίου

       Η ευρύτερη Θράκη είναι σήμερα μοιρασμένη ανάμεσα στην Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Τουρκία. Στην επικράτειά της πληθυσμοί βρήκαν καταφύγιο, ήκμασαν και πολλές φορές ξεριζώθηκαν και αναγκάστηκαν να στήσουν και πάλι τη ζωή τους στην καινούργια πατρίδα.
          Την πορεία της Θράκης ανά τους αιώνες, τις αλλαγές στα γεωγραφικά όρια, τα ιστορικά γεγονότα, αλλά και την περιπλάνηση των ανθρώπων αποτυπώνουν οι ψηφιοποιημένοι χάρτες της έκθεσης «Από τον Στρυμόνα ως τον Εύξεινο Πόντο», που εγκαινιάζεται σήμερα στην Κομοτηνή και διοργανώνεται από τον Σύλλογο Εβριτών Ροδόπης και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.