Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Τα θρησκευτικά μνημεία της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σουφλίου

Παρουσίαση βιβλίου.PDFΕκτύπωση
alt
Μια ενδιαφέρουσα εργασία 
του Δρ. Αρχαιολογίας Αθανάσιου Ι. Γουρίδη, 
που αναδεικνύει τα ορθόδοξα μνημεία της περιοχής 
και σέβεται την ετερόδοξη θρησκευτική μαρτυρία.

Το βιβλίο  θα παρουσιαστεί την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Διδυμοτείχου.

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε μια ενδιαφέρουσα έκδοση με τίτλο «ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ, ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, ΣΟΥΦΛΙΟΥ» που έρχεται να αναδείξει τα ορθόδοξα μνημεία της περιοχής και να σεβαστεί την ετερόδοξη θρησκευτική μαρτυρία και πολιτιστική κληρονομιά. Συγγραφέας αυτού του ξεχωριστού ιστορικού και πολιτιστικού πονήματος είναι ο Δρ. Αρχαιολογίας Αθανάσιος Γουρίδης με βαθιά γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής.


Στον πρόλογό του ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός επισημαίνει:
«Πριν από ένα ακριβώς χρόνο η Πρόνοια του Θεού οδήγησε τα βήματά μου στη Θράκη για να διακονήσω τον όμορφο και ευλογημένο λαό της ακριτικής μεν αλλά ιστορικής Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου. Από την πρώτη κιόλας μέρα διαπίστωσα ότι βρίσκομαι σ’ ένα τόπο που και οι πέτρες μιλούν για την ιστορία του, για το πλούσιο παρελθόν του, αλλά και συγχρόνως είναι οι αδιάψευστοι μάρτυρες ότι αυτός ο τόπος είναι βαμμένος με το αίμα των μαρτύρων της πίστης μας και τον τίμιο ιδρώτα των προγόνων μας, που μας άφησαν πολύτιμη κληρονομιά ένα «θησαυροφυλάκιο» γεμάτα από μνήμες και που σήμερα μπορούν να γίνουν αφετηρία για να επαναπροσδιορίσουμε εμείς οι νεώτεροι πολλές από τις προηγούμενες επιλογές μας.
»Η περιοχή αυτή σε όλη τη περίοδο του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας ήταν το προτείχισμα της πρωτεύουσας στις απανωτές εχθρικές επιδρομές αλλά και η άμεση περιοχή ακτινοβολίας της Πόλης σε όλους τους τομείς του πολιτισμού και της τέχνης. Η παρουσία της Κωνσταντινούπολης είχε τεράστια πολιτιστική ακτινοβολία στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης με επιρροές και καλλιτεχνικές επιδράσεις στην αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση και σε όλες τις τέχνες. Το διαχρονικό πολιτισμικό κέντρο του Βοσπόρου και το Ιερό Κέντρο του Φαναρίου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ήταν το κέντρο του Βυζαντινού και μεταβυζαντινού πολιτισμού. Κάστρα και πόλεις του Έβρου, όπως το Διδυμότειχο και η Αδριανούπολη έγιναν προς καιρό πρωτεύουσες της βυζαντινής και οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Αδιαμφισβήτητοι μάρτυρες αυτής της υπερδισχιλιετούς παρουσίας του Ελληνισμού στη Θράκη είναι τα μνημεία, που σώζονται σ’ αυτό τον τόπο, και τα οποία μας παρουσιάζει με τρόπο γλαφυρό μέσα από το βιβλίο του «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ, ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, ΣΟΥΦΛΙΟΥ» ο εξαιρετικός επιστήμονας και ερευνητής δρ. Αθανάσιος Γουρίδης, πολύτιμος συνεργάτης της τοπικής μας Εκκλησίας, που αγαπάει και πονάει αυτό τον τόπο και αγωνίζεται γι’ αυτόν».
Πηγή : www.paratiritis-news.gr και http://didymoteicho.net/
τμήμα άρθρου του Στ. Παπαθανάκη.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου