Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Δημήτρη Α. Μαυρίδη! «Από το θρίαμβο στην Καταστροφή». Ένα βιβλίο εθνικής αυτογνωσίας

*Το σύγγραμμα του κ. Δημήτρη Μαυρίδη


 


 

*Σημαντικά διαφωτιστικά κείμενα.

*Πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

 

 


Το βιβλίο του κ. Δ. Μαυρίδη «Από το Θρίαμβο στην Καταστροφή- 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και τη Μικρασιατική Καταστροφή» που κυκλοφόρησε το 2022, πρέπει να αποτελεί βασικό απόκτημα γνώσης, χρήσιμο εργαλείο έρευνας και εθνικής αυτογνωσίας και εκλεκτό κόσμημα κάθε ελληνικής βιβλιοθήκης δημόσιας ή ιδιωτικής. Η έκδοση έγινε από την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Ο συγγραφέας του εκλεκτού πονήματος προέρχεται από οικογένεια, που κατάγεται από τη Ραιδεστό της Ανατολικής Θράκης. Γεννήθηκε στη Φλώρινα αλλά μεγάλωσε στην Ξάνθη. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Διαμένει στην Αθήνα, αλλά διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Θράκη. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων. Το 2017 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το συγκεκριμένο ογκώδες σύγγραμμα περιλαμβάνει σημαντικά κείμενα του κ. Μαυρίδη και 469 φωτογραφίες προερχόμενες κυρίως από το συλλογή του. Ο συγγραφέας έχει κατανείμει την πολύτιμη ύλη του βιβλίου του σε τρία μέρη.

*Το Πρώτο μέρος περιλαμβάνει περιγραφή της μυθολογίας, της ιδεολογίας και του πνευματικού προσανατολισμού, που οδήγησαν στην εθνικοαπελευθερωτική προσπάθεια των αρχών του 20ου αιώνα. Μια προσπάθεια που απέτυχε και κατέληξε τελικά στην μεγαλύτερη καταστροφή της ιστορίας μας. Περιέχει δηλαδή κείμενα για την κατανόηση του Ελληνισμού και της πορείας του κατά τους προηγούμενους αιώνες.

*Στο Δεύτερο μέρος υπάρχει η εξιστόρηση των γεγονότων του Μικρασιατικού  Πολέμου, όπως η συνθηκολόγηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Διάσκεψη Ειρήνης των Βερσαλλιών και οι απαιτήσεις της Ελλάδας, ο ρόλος του Ελευθέριου Βενιζέλου, η συνθήκη των Σεβρών,  η απελευθέρωση της Σμύρνης το 1919 και η εντολή κατοχής, η επιθετική πορεία του Ελληνικού Στρατού προς την Άγκυρα, η υποχώρηση, η καταστροφή της Σμύρνης κ.λπ.

*Από τις εσωτερικές σελίδες με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό

*Το Τρίτο μέρος αποτελεί τη συνοπτική εξιστόρηση της στρατιωτικής ιστορίας της Εκστρατείας, με στόχο να δοθεί η εικόνα που αντιμετώπιζε ο μέσος Έλληνας στρατιώτης. Μια εικόνα που βασίζεται σε ανέκδοτες φωτογραφικές ιστορίες. Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στην έκδοση αυτή είναι γνήσιες. Δεν είναι δηλαδή σκηνοθετημένες από τους επίσημους φωτογράφους της εκστρατείας, που συνήθιζαν να στήνουν τους στρατιώτες να σκοπεύουν τα όπλα τους προς την πλευρά των αντιπάλων.

Ο κ. Μαυρίδης, φιλοδόξησε να προσφέρει ένα αποτελεσματικό εργαλείο, για όσους θέλουν να ξεκαθαρίσουν τι συνέβη στο διάστημα από το 1919 έως το 1922 στη Μικρά Ασία και στην Ανατολική Θράκη και πώς από τη φάση της απελευθέρωσης, φθάσαμε στην εγκατάλειψη της Ανατολικής Θράκης και της Μικράς Ασίας. ‘Όταν μιλάμε για έργο ζωής του κ. Μαυρίδη θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι το σημαντικό Τρίτο μέρος του έργου αυτού δηλαδή οι 469 ιστορικές φωτογραφίες κατά το μέγιστο μέρος τους προέρχονται από την προσωπική συλλογή του συγγραφέα, που άρχισε να την καταρτίζει με υπομονή και ερευνητική διάθεση, πριν από 60 χρόνια.

Η ποιότητα των κειμένων, η άρτια παρουσίαση των επιλεγμένων φωτογραφιών, η αισθητική προσέγγιση της σελιδοποίησης, η πληθώρα των στοιχείων, καθιστούν το έργο του κ. Μαυρίδη χρήσιμο εγχειρίδιο κατανόησης μιας τόσο δύσκολης περιόδου του Ελληνισμού, πού έχει καταγραφεί από τους ιστορικούς ως μέγιστη καταστροφή, η οποία παραμένει στη συλλογική συνείδηση, ως μια ανοιχτή πληγή.

Ενδιαφέρον έχει και το συμπερασματικό κλείσιμο στο κείμενο του οπισθοφύλλου του βιβλίου. Εκεί ο συγγραφέας, με αναγωγή στο σήμερα, καταλήγει:

«Σήμερα, εκατό χρόνια από την Καταστροφή, η ανάπτυξη της Τρίτης Άλωσης, που ξεκινά από τη μετακίνηση μεγάλων μαζών από τα ανατολικά προς τα δυτικά της Τουρκίας, παίρνει απειλητικές διαστάσεις. Αλλά και η εξόντωση των διαφορετικών πληθυσμών που περιέχονται στα όρια του τουρκικού κράτους  δείχνει ότι η Τουρκία αντί να αποβάλει τα ένστικτα που οδηγούν στη σύγκρουση και την καταστροφή, οδηγείται σε παράλογες απαιτήσεις, που σημαίνουν αδυναμία της Τουρκίας να προσαρμοστεί στο σύγχρονο κόσμο. Η Τουρκία είναι και πάλι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου