Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Ένα ταξίδι στους δαιδάλους της ελληνικής διπλωματίας


*Το ενδιαφέρον βιβλίο του Αριστείδη Αγαθοκλή







Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης



"Το ταξίδι ενός Έλληνα διπλωμάτη- Υπουργείο Εξωτερικών 1974-2009" είναι το βιβλίο του πρέσβη ε.τ. Αριστείδη Αγαθοκλή, που η ενδιαφέρουσα παρουσίασή του ενώπιον διπλωματών, πολιτικών και άλλων παραγόντων ατύχησε λόγω του εγκλεισμού μας, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο το βιβλίο δεν χάνει καθόλου από την αξία του, καθώς αποτελεί ένα αμάλγαμα ιστορικών αναμνήσεων και επίκαιρων επισημάνσεων για την βελτίωση λειτουργίας της διπλωματικής υπηρεσίας μας.
Μια από τις πρώτες τραυματικές εμπειρίες του συγγραφέα αφορούσε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974. Είχε διορισθεί Ακόλουθος Πρεσβείας στο υπουργείο Εξωτερικών στις 6 Ιουνίου 1974. Στις 15 Ιουλίου έγινε το πραξικόπημα της χούντας στην Κύπρο και στις 20 Ιουλίου ακολούθησε η τουρκική εισβολή. Και σημειώθηκε η εξαφάνιση της ηγεσίας της χούντας στις κρίσιμες εκείνες στιγμές. Το ταξίδι του Αγαθοκλή στην ελληνική διπλωματία είχε αρχίσει τότε και τερματίσθηκε το Σεπτέμβριο του 2009...
*Ο συγγραφέας Αριστείδης Αγαθοκλής

Τα κεφάλαια του βιβλίου, αφορούν διπλωματικούς χειρισμούς γνωστών γεγονότων και προσωπικά βιώματα του συγγραφέα, ο οποίος επέλεξε να αποφύγει την βαρύγδουπη και δυσνόητη περιγραφή τους. Έτσι το βιβλίο δεν περιέχει άχρωμες και βαρετές περιγραφές των όσων έζησε και υπήρξε μάρτυς. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί γλώσσα απλή και κατανοητή, αποφεύγοντας την λεγόμενη "διπλωματική διάλεκτο" και ορολογίες δυσνόητες στους πολλούς καθώς και την παράθεση εγγράφων, που κουράζουν τους αναγνώστες. Η γλώσσα και το ύφος στα κείμενα του είναι ευχάριστη, αφού ορισμένες στιγμές, δεν αποφεύγει και τα χιουμοριστικά σχόλια.
Στον πρόλογο, ο Αγαθοκλής αναφέρει μεταξύ άλλων:
"Διατυπώνω τις απόψεις μου και κρίνω πολιτικούς προϊσταμένους μου, πιστεύω, με αντικειμενική διάθεση. Ενδιαμέσως της αφηγήσεως παραθέτω και στιγμές που δεν αφορούν  τη διπλωματία αυτή καθαυτή, αλλά αποτελούν στοιχεία της ζωής των διπλωματών, έτσι ώστε να διευκολύνεται το διάβασμα". 
         Και σε άλλο σημείο των αφηγήσεών του σημειώνει:
"Πριν δώσεις τα χρήματά σου για να αγοράσεις το ανά χείρας βιβλίο, να ξέρεις ότι αυτό δεν περιέχει σκανδαλολογίες ή κουτσομπολιά-περιέχει αρκετές "γκλαμουριές".
*Η πρόσκληση της παρουσίασης του βιβλίου, που ακυρώθηκε μετά από την ανακοίνωση των νέων μέτρων από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
Θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Αξίζει να διαβαστεί το βιβλίο του Αριστείδη Αγαθοκλή, δεδομένου ότι σ' αυτό αναφέρονται γεγονότα, που όλοι λίγο πολύ τα ζήσαμε ως πολίτες αυτής της χώρας, αλλά το σημαντικώτερο είναι ότι περιγράφονται εκ των έσω και φωτίζονται διάφορες πτυχές τους. Άλλωστε αυτά τα γεγονότα, έγραψαν το καθένα με τον τρόπο του ιστορία, στο διάστημα από την πτώση της χούντας το 1974 έως την έλευση των μνημονίων που άλλαξαν τη ζωή μας.
Σημαντική όμως είναι και η επισήμανση του Αγαθοκλή στον επίλογό του. Μια επισήμανση που πρέπει σοβαρά να λάβει υπόψη της η πολιτική ηγεσία. Γιατί μας περιμένουν πολλές κρίσιμες εξελίξεις, ενώπιον των οποίων, εκτός από την ισχυρή άμυνα, πρέπει να έχουμε και κραταιά διπλωματία, ευέλικτη, δραστήρια και αποτελεσματική.
Γράφει συγκεκριμένα ο Αριστείδης Αγαθοκλής:
"Πέραν, όμως των ανωτέρω, από την ανάγνωση του βιβλίου προκύπτει η ανάγκη αναμόρφωσης του ΥΠΕΞ (όπως άλλωστε
και ολόκληρης της Δημόσιας Διοίκησης)΄.
Αν δεν συντελεστούν δομικές αλλαγές με θάρρος, που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις της σημερινής παγκόσμιας πραγματικότητας στις εξωτερικές σχέσεις, η πατρίδα μας, πολύ φοβούμαι θα βρεθεί προ εκπλήξεων, ίσως δε δυσάρεστων, πέραν του πλήγματος του γνωστού ελληνικού εγωισμού, όπως π.χ. συνέβη για πολλούς μετά την υπογραφή, προσφάτως της Συνθήκης των Πρεσπών. Ευρώπη (Ε.Ε.) Βαλκάνια, Μεσόγειος και Μέση Ανατολή μεταβάλλονται, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος. Οι καιροί ου μενετοί".
  Οι απαραίτητες δομικές αλλαγές, δεν σημαίνει ότι η ελληνική διπλωματία, δεν σημειώνει επιτυχίες, όπως προσωπικές επιτυχίες, είχε σημειώσει και ο Αριστείδης Αγαθοκλής.  
  Το βιβλίο συνιστάται, για όσους θέλουν να εμβαθύνουν σε γεγονότα των τελευταίων ετών και θέλουν να γνωρίσουν όχι μόνο τις φανερές, αλλά και τις αθέατες όψεις τους.  
         Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήση, στη Σειρά της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Το εξώφυλλό του "Βάρκα με πανί" προέρχεται από πίνακα του Νικολάου Γύζη.        


Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου