Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Θραξ Άγιος Δήμος από την Μακρά Γέφυρα







*Ένα νέο αξιοπρόσεκτο πόνημα
του αρχιμ. Ναυκράτιου Τσουλκανάκη 






Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης


                Οι «Άγιοι της Θράκης» είναι ένα σημαντικό εκδοτικό τόλμημα του δραστήριου και πολυγραφότατου αρχιμανδρίτη Ναυκράτιου Τσουλκανάκη, με καταγωγή από το Διδυμότειχο.
                Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής, είναι να παρουσιάσει τις πνευματικές και εκκλησιαστικές γενικά προσωπικότητες της Θράκης, που με τη ζωή τους, τη διδαχή τους, το μαρτύριό τους και τα θαύματά τους, στήριξαν το Θρακικό λαό στην ελληνορθόδοξη πίστη του ανά τους αιώνες και ιδιαίτερα στα δύσκολα χρόνια της δουλείας.
                Ήδη έχει κυκλοφορήσει το πρώτο βιβλίο με τίτλο «Ο ιερομάρτυς Κύριλλος ο ΣΤ’, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως» Θεσσαλονίκη 2018 (Βλέπετε στο https://sitalkisking.blogspot.com/2019/04/blog-post_29.html)
                Το νέο βιβλίο της σειράς αυτής είναι: «Δήμος Ρουμελιώτης- Ο νεομάρτυς αλιεύς από τη Μακρά Γέφυρα της Ανατολικής Θράκης» σελίδες 129.
                Ο Άγιος Δήμος, ονομάζονταν Δημήτριος και τον προσφωνούσαν Δήμο στην πατρίδα του την Μακρά Γέφυρα, όπου γεννήθηκε το 1738. Το επώνυμό του ήταν Ρουμελιώτης. Το επάγγελμά του ήταν ψαράς. Το σπίτι της γέννησής του υπήρχε ακόμα και το 1915, διατηρημένο από τους συγγενείς του.
                Ο νεαρός ψαράς σε κάποια φάση της ζωής του βρέθηκε να εργάζεται σε ένα ιχθυοτροφείο (διβάρι) της Σμύρνης, στην τοποθεσία Τσιακάλ Μπουρνού. Εργάζονταν, αλλά οι Τούρκοι εργοδότες συνήθιζαν να μην πληρώνουν τους εργάτες τους ή να τους δίνουν ελάχιστα χρήματα, όπως έκανε και ο ιδιοκτήτης του ιχθυοτροφείου ο αποκαλούμενος «μπαλικμπασής» στο οποίο εργάζονταν ο Δήμος. Αυτός λοιπόν ο «μπαλικμπασής» ενέπλεξε το Δήμο σε μια απίστευτη ιστορία κατασυκοφάντησής του με μόνη διέξοδο να προσχωρήσει στο Ισλάμ. Ο Δήμος όμως παρέμεινε ακλόνητος στην χριστιανική του πίστη, γεγονός που οδήγησε τους Τούρκους να αρχίσουν τα φοβερά βασανιστήρια, τα οποία κράτησαν αρκετές μέρες και περιγράφονται από εκκλησιαστικούς πατέρες. Τελικά ο Δήμος καρατομήθηκε στις 10 Απριλίου 1763, στο Ισάρ Τζαμί, κοντά στην Αγία Φωτεινή. Ήταν μόνο 25 ετών…
                Το λείψανο του Δήμου εξαγόρασαν από τους Τούρκους οι Έλληνες της Σμύρνης και το ενταφίασαν γιατί θεωρούσαν λόγω του φοβερού μαρτυρίου, το άψυχο σώμα ιερό, Γιατί έπρεπε ο μάρτυρας να ταφεί με όλη την επιβαλλόμενη ιεροπρέπεια και γιατί δεν έπρεπε το λείψανό αυτό να γίνει βορά των άγριων ζώων και πτηνών. Ο νεομάρτυς Δήμος ετάφη στο προαύλιο του ναού του Αγίου Γεωργίου Σμύρνης. Στον Άγιο Δήμο αποδόθηκαν διάφορα θαύματα, το οποία περιγράφονται στο πόνημα του πατρός Ναυκρατίου. Η ένταξή του στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας της Ελλάδος, έγινε το 1991.
                Κατά τον αρχιμανδρίτη Ναυκράτιο Τσουλκανάκη κατά τα τέλη του 18ου αιώνα συνέβησαν στη Σμύρνη, πάνω από 50 μαρτύρια. Από αυτά τα 39 συνέβησαν μεταξύ των ετών 1760-1796, ανάμεσά τους και αυτό του Αγίου Δήμου.
                Η σειρά των «Αγίων της Θράκης» είναι μια αξιοπρόσεκτη προσπάθεια να καταστεί γνωστός ο βίος και τα μαρτύρια των Αγίων αυτών, πολλοί από τους οποίους ήσαν κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί, άνδρες και γυναίκες, που από τους πρώτους αιώνες της διάδοσης της Χριστιανοσύνης, αγωνίσθηκαν για την πίστη τους. Ανάμεσά τους προεξέχουν οι νεομάρτυρες, οι οποίοι φανερά και με γενναίο φρόνημα, όπως γράφει ο αρχιμανδρίτης Ναυκράτιος Τσουλκανάκης, αντιτάχθηκαν στη βία του κατακτητή, περιφρονώντας με το μαρτύριό τους τη φοβέρα και τη δύναμη του επικυρίαρχου.
                Η σειρά αυτή, που μας γνωρίζει άγνωστες πτυχές της Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Θράκης, πρέπει να στηριχθεί από Μητροπόλεις, Δήμους, συλλόγους και άλλους φορείς, ώστε να καταστεί απόκτημα των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών, αλλά και των σχολείων της Θράκης όλων των βαθμίδων. Επιπλέον πρέπει να πάρει τη θέση της και στις προσωπικές βιβλιοθήκες των σπιτιών όλων των Θρακών.



Γεράσιμος Ιερομόναχος ο Βυζάντιος (+1740)


                Ένα άλλο λαμπρό πόνημα του παραγωγικότατου αρχιμανδρίτη Ναυκράτιου Τσουλκανάκη, που κοσμεί  την Εκκλησιαστική εργογραφία είναι το βιβλίο του με τίτλο «Γεράσιμος Ιερομόναχος ο Βυζάντιος (+1740)- Ο άγιος διδάσκαλος της Σχολής Πάτμου». Πρόκειται για το βίο και το έργο του Ιερομόναχου Γεράσιμου, ο οποίος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και δίδαξε στο φημισμένο Φροντιστήριο της Πάτμου. Υπήρξε σημαντικός λόγιος της εποχής του και πρότυπο εκπαιδευτικού με βαθιά γνώση των Ελληνικών και με πραγματικό ζήλο για τον καταρτισμό των μαθητών του. Ο τόμος αυτός, έχει 300 σελίδες.


Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης


13 σχόλια:

  1. Χρυσούλα Τσιακιράκη-Κυρούδη
    Για άλλη μια φορά κ.Αθανασιάδη σας ευχαριστούμε.Αυτή τη φορά μαζί με το θρακιώτη Άγιο Δήμο, μας γνωρίζετετε και την πολυγραφότατη ενασχόληση του συντοπίτη και γείτονά μας,πατρός Ναυκρατίου Τσουλκανάκη.Χαιρόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαράλαμπος Παρούσης
    Παντελή, σε ευχαριστώ για την γνωστοποίηση του πονήματος του πατρός Ναυκρατιου του εκ Διδυμοτείχου. Δήμος ήταν και ο αείμνηστος ο πατέρας μου, ο οποίος άρχισε να γιορτάζει την ονομαστική του εορτή μετά από το 1990 όταν την καθιέρωσε στο Διδυμότειχο ο μακαριστός μητροπολίτης Διδυμοτείχου Νικηφόρος, που είχε κοινό τόπο καταγωγής με τον Άγιο Δήμο τον αλιέα εκ Μακράς Γέφυρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για τον νέο μαρτυρα Αγαθαγγελο από την Αινο έχει δημοσιευτεί στο βιβλίο "Σκεύος μετανοίας" εκδ. Εν Πλω, ο βίος του σε αφηγηματική αναπλαση(εάν θέλετε να σας το στείλω τιμής ένεκεν). Γιάννης Πατσωνης προς πατέρα Ναυκρατιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεωργία Παπαδάκη
    Σε ευχαριστώ. Δεν γνώριζα ότι υπάρχει Άγιος Δήμος και μάλιστα Θρακιώτης. Χρονια πολλά για τη γιορτή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Panagiota Pitiakoudi
    Ευχαριστώ... δεν το γνώριζα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατερίνα Τερζή
    Αμήν αμήν άγιε τού Θεού βοήθεια μας όλον τον κόσμο με υγεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Chrissi Paschalidis
    Αμήν 🙏🙏🙏

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Vagia Pantikaki Vasilakaki
    Ευχαριστουμαι κ. Αθανασιάδη. Δεν γνώριζα ότι ο Άγιος Δήμος ήταν Θρακιώτης. Ας έχουμε την ευλογία!!του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρυσουλα Αμιλλη
    Ο πατέρας μου αναφερόταν στο Οζουν Κιουπρου,από εκεί ήταν και ήρθαν μόνα τα τρία αδελφια ο μεγαλύτερος
    δέκα ετων!
    Σχετικά με τον Άγιο Δήμο τον θρακιωτη απορώ γιατί δεν τον γιορτάζουν οι πρόσφυγες που ήρθαν από την Μακρά γέφυρα δεν άκουσα ποτέ γι'αυτό τον Άγιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Chrysanthi Chatziriotoy
    Μας μαθαίνεις Ιστορία και Αγιολογία Δάσκαλε της Θράκης !!!!!! Ευχαριστούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βασιλική Χάμου
    Ευχαριστώ πολύ επιτέλους έμαθα ότι γιορτάζει και ο Δήμος ( πατέρας μου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τριαδα Φωτοπουλου
    Ο Άγιος από την πατρίδα του μπαμπά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευαγγελος Σιβουδης
    Είστε από τους λίγους που γράφετε ιστορικά γεγονότα ,,,μας ανοίγεται τα μάτια ,,,πολλά είναι άγνωστα ,,,τα διαβάζω μέχρι κόμμα,,,να είστε καλά ,,συνεχίστε ,,,και όσοι διαβάζετε κάντε ένα λαικ ,,,είναι το ελάχιστο σε έναν άνθρωπο που θέλει να μεταδώσει τις γνώσεις του

    ΑπάντησηΔιαγραφή