Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Ζητούσαμε την Ανατολική Θράκη, όταν μπήκαμε στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!!!

*Ο Εμμανουήλ Τσουδερός




*Δυστυχώς οι μεγάλοι 

ενδιαφέρθηκαν μόνο

για τα δικά τους 

γεωστρατηγικά συμφέροντα





Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης



                Όταν η Ελλάδα μπήκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάνοντας τεράστιες θυσίες για τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων απέναντι στον σιδερόφρακτο ναζισμό και φασισμό διαμόρφωσε ελπίδες, ότι οι αγώνες της δεν θα πάνε χαμένοι και ότι θα ικανοποιηθούν οι εθνικές της διεκδικήσεις.
                Είναι γνωστό ότι μετά τη συνθηκολόγηση του Απριλίου και τη Μάχη της Κρήτης το Μάιο του 1941, η ελεύθερη ελληνική κυβέρνηση μεταφέρθηκε στο Κάιρο, όπου ο πρωθυπουργός Εμμανουήλ Τσουδερός προσπάθησε να ανασυγκροτήσει κυρίως τις ένοπλες δυνάμεις από τους Έλληνες που έφευγαν από την κυρίως Ελλάδα και κατέφευγαν στη Μέση Ανατολή με στόχο να συνεχίσουν τον αγώνα. Στην Αθήνα ανέλαβε η φιλογερμανική κυβέρνηση του στρατηγού Τσολάκογλου.
                Τότε λοιπόν, μέσα στη φωτιά του πολέμου, που δεν έσβησε την ελπίδα της νίκης, αναζωπυρώθηκαν οι προσδοκίες μας για ικανοποίηση των εθνικών διεκδικήσεων, εφόσον θα έβγαινε νικήτρια από τον φοβερό πόλεμο η πλευρά των συμμάχων. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία κράτησε στάση ουδετερότητας στο μεγαλύτερο διάστημα των συγκρούσεων, ενώ η Βουλγαρία είχε προσδεθεί αμέσως στο άρμα του Αδόλφου Χίτλερ, ο οποίος της παραχώρησε αμέσως την Ανατολική Μακεδονία και τους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης της Θράκης.
*Στιγμιότυπο από τις καλές σχέσεις της Κεμαλικής Τουρκίας με την Ναζιστική Γερμανία 

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία όταν άρχισε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος υπέγραψε στις 19 Οκτωβρίου 1939, σύμφωνο συμμαχίας με την Αγγλία και τη Γαλλία.  Όταν όμως συνθηκολόγησε η Γαλλία με τη διάλυση της γραμμής Μαζινό η καιροσκοπική Τουρκία  υπέγραψε σύμφωνο μη επίθεσης και φιλίας με την χιτλερική Γερμανία στις 18 Ιουνίου 1941. Επιπλέον έκανε και άλλες συμφωνίες με τη Ναζιστική Γερμανία, όπως η εξαγωγή χρωμίου απαραίτητου στην γερμανική πολεμική βιομηχανία, η αποστολή όπλων από τη Γερμανία στην Τουρκία. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν ξεκίνησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος η Τουρκία είχε αποθέματα χρυσού ύψους 27 τόνων που στο τέλος του πολέμου, ανήλθαν σε 216 τόνους και πλέον.

*Η Αδριανούπολη


Τσουδερός: Να ζητήσουμε Αδριανούπολη και Ανατολική Θράκη!


                Στις 4 Ιουλίου 1941 ο Εμμανουήλ Τσουδερός, ταξιδεύοντας με το ατμόπλοιο New Amsterdam, συνέταξε εν πλω προς τη Νότια Αφρική, ένα πολυσέλιδο υπόμνημα προς τον βασιλέα Γεώργιο Β΄ με τις εθνικές βλέψεις, όταν θα έληγε ο πόλεμος. Αυτό το υπόμνημα, έχει μέγιστο ιστορικό ενδιαφέρον για τους Θράκες, όπως αναφέρεται παρακάτω.
                Συνοπτικά αυτές οι διεκδικήσεις μας ήταν:
                *Η Βόρεια Ήπειρος. Υπενθύμιζε μάλιστα ότι για τη Βόρεια Ήπειρο υπήρχαν οι διεθνείς συμφωνίες οι οποίες αναγνώριζαν τα ελληνικά δικαιώματα. Οι συμφωνίες αυτές κατά τον Τσουδερό, δεν εκτελέσθηκαν λόγω της ιταλικής εχθρικής αντίδρασης και επέμβασης.
                *Τα Δωδεκάνησα (που τα πήραμε τελικά το 1948). Ανάλογες διεθνείς συμφωνίες υπήρχαν και για τα Δωδεκάνησα.
                *Η Κύπρος (που το 1915 οι Άγγλοι την πρόσφεραν στην κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη, αλλά μετά άλλαξαν γνώμη… Υπήρχε πρόβλεψη παραχώρησης και στη Συνθήκη των Σεβρών).
                *Η διαρρύθμιση των Βουλγαρικών συνόρων.
                *Η ενίσχυση των συνόρων μας προς τη Γευγελή.             
        *Το δικαίωμα ομαδικής μετανάστευσης και εγκατάστασης Ελλήνων, με οικονομική ενίσχυσή τους σε αποικίες της Βόρειας Αφρικής. που θα αφαιρεθούν από τον εχθρό.
                *Σε περίπτωση που η Τουρκία θα ακολουθούσε έως το τέλος του πολέμου ανώμαλη ή εχθρική πολιτική κατά της Αγγλίας, ο Τσουδερός στο ιστορικό υπόμνημα του εισηγούνταν στον Γεώργιο Β’ ότι πρέπει να αποβλέψουμε να μας κατακυρωθεί η Αδριανούπολη με ολόκληρη την Ανατολική Θράκη και να αναγνωρισθεί η Κωνσταντινούπολη ελεύθερο κράτος με ελληνική συμμετοχή στη διοίκησή του!
                Ο Τσουδερός στο υπόμνημα του τόνιζε ότι για την Ανατολική Θράκη είχαν ανατραπεί οι αποφάσεις του Συνεδρίου της Ειρήνης με τις αποφάσεις της Συνθήκης της Λωζάννης, η οποία τερμάτισε τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1920-1922. Επεκαλείτο μάλιστα τα αρχεία της ελληνικής πρεσβείας του Λονδίνου ειδικά για την Κωνσταντινούπολη, υπογραμμίζοντας πως «όταν οι Τούρκοι δεν εξετέλουν τους όρους της Συνθήκης των Σεβρών και εγεννάτο εκ τούτου δικαίωμα δια τους Συμμάχους να τους αποσπάσουν την Κωνσταντινούπολιν, συμφώνως προς ρητήν διάταξιν της εν λόγω Συνθήκης, εγένετο επανειλημμένως λόγος εκ μέρους των προς τον Βενιζέλον ν’ ανατεθή εις την Ελλάδα η εντολή προς διοίκησιν της περιοχής, εν όλω ή εν μέρει, ανακηρυσσομένης ως αυτονόμου Κράτους». Τότε δυστυχώς και αυτό όχι για πολύ…
*Ο βασιλιάς της Βουλγαρίας Μπόρις με τον Αδόλφο Χίτλερ

                Ενδιαφέρον έχουν για εμάς τους Θράκες, οι επισημάνσεις του Τσουδερού και για τη διαρρύθμιση των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Έγραφε!
                «Προκειμένου περί των βουλγαρικών συνόρων, ούτε λόγος δύναται να γίνη: Δικαιούμεθα να επιτύχωμεν την αξίωσίν μας αυτήν, κατόπιν της Βουλγαρικής δράσεως ως παρασίτου του γερμανικού στρατεύματος. Κατά το Συνέδριον της Ειρήνης του πρώτου μεγάλου πολέμου η διεκδικηθείσα παρ’ ημών γραμμή ήτο ολίγον βορειότερον της σημερινής και ίσως θα πρέπη εις αυτήν να επανέλθωμεν. Δια την Βουλγαρίαν δεν θα συνεφώνουν με εκείνους οι οποίοι επιδιώκουν τον εξαφανισμόν της».
                Ο Έλληνας πρωθυπουργός διατύπωνε και άλλες σκέψεις για τη Βουλγαρία εκφράζοντας την άποψη ότι η χώρα αυτή με σειρά εγγυητικών πράξεων μετά τη λήξη του πολέμου να καταστή ανίκανη στην ταραχώδη Βαλκανική και να υποχρεωθεί να εισέλθει ευθύς με τη συνθήκη ειρήνης στην οικογένεια των βαλκανικών κρατών, η οποία πρέπει να καταστήσει τις σχέσεις της στενότερες με πλήρη οικονομική συνεννόηση και προπαντός με τελωνειακή ένωση η οποία θα καθιστούσε περιττές τις έριδες περί ελευθέρων ζωνών ή περί διεξόδων προς τη θάλασσα. Πάντως ανέμενε ο Τσουδερός ότι αυτή η πολιτική θα πύκνωνε τις οικονομικές σχέσεις των λαών της Βαλκανικής, οι οποίες πολλές φορές επηρεάζουν και τις πολιτικές σχέσεις.     


Το τέλος του πολέμου και η απογοήτευση


                Τελικά όπως γνωρίζουμε, περί το τέλος  του πολέμου η Ελλάδα βρέθηκε να έχει  τρεις κυβερνήσεις. Η μία ήταν η κυβέρνηση της ΠΕΕΑ, που δημιούργησαν στα βουνά οι αντιστασιακές δυνάμεις. Στο Κάιρο υπήρχε η εξόριστη κυβέρνηση Τσουδερού, την ηγεσία της οποίας είχε αναλάβει ο Γεώργιος Παπανδρέου, μετά το συνέδριο του Λιβάνου. Και στην γερμανοκρατούμενη ακόμα Αθήνα, υπήρχε η δωσιλογική κυβέρνηση του Ιωάννη Ράλλη. Και δεν άργησαν να αρχίσουν οι εμφύλιες συγκρούσεις, που κράτησαν έως το 1949!!!
                Το τέλος του φοβερού Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου επισφραγίστηκε με την γνωστή μας συμφωνία των ποσοστών ή συμφωνία της Γιάλτας. Η συμφωνία αυτή, κατοχύρωνε κυρίως τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων. Για την Ελλάδα ήταν μια πλήρης απογοήτευση.  Όπως έχει γράψει ο καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου, επρόκειτο για μια «προσπάθεια συναντίληψης των δύο ηγετών (εννοώντας τον Τσώρτσιλ και τον Στάλιν) και κατανόησης, σχετικά με τα όρια που έθετε στην ισχύ τους η εξέλιξη του πολέμου». Οι Άγγλοι ως ναυτική δύναμη ενδιαφέρονταν γεωστρατηγικά για την Ελλάδα, που ελέγχει το Αιγαίο, ενώ αυτοί αδυνατούσαν να ελέγξουν στρατιωτικά την Βαλκανική ενδοχώρα, η οποία είχε ήδη καταληφθεί από τα σοβιετικά στρατεύματα μετά την αποχώρηση των Γερμανών. Αντίστροφα, οι Σοβιετικοί ενδιαφέρονταν πιο πολύ για τις χώρες του εσωτερικού της χερσονήσου του Αίμου, ο έλεγχος των οποίων ήταν αναγκαίος για την δική τους ασφάλεια.
            Σήμερα η Ανατολική Θράκη, δεν φαίνεται να έχει θέση στις εθνικές διεκδικήσεις....


Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης



ΠΗΓΕΣ
*Ηλία Βενέζη «Εμμανουήλ Τσουδερός» σελ. 240-249
*Ιστορικό Αρχείο Εμμανουήλ Ι. Τσουδερού 1941-1944, Εκδόσεις Φυτράκη 1990, τόμος Α΄ σελ.102-114.
* Ευάνθη Χατζηβασιλείου «Εισαγωγή στην ιστορία του μεταπολεμικού κόσμου» εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 2004, σελ.76

49 σχόλια:

  1. Andreas Makrides
    Η διεκδίκηση της Ανατολικής Θράκης παρέμεινε σταθερή διεκδίκηση του ΕΑΜ και της ΠΕΕΑ μέχρι το τέλος τους. Μάλιστα, περισσότερη έμφαση έδιναν στην Ανατολική Θράκη, όσο υποβαθμιζόταν από την πλευρά της Αριστεράς η διεκδίκηση βουλγαρικών εδαφών, που ναι μεν περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα της ΠΕΕΑ, αλλά ξεθώριασε μέχρι εξαφάνισης από την ώρα που η Βουλγαρία περιήλθε υπό την σοβιετική κατοχή και προστασία. Θα μπορούσε μάλιστα να διαπιστώσει κανείς, πως η αστική και η εαμική παράταξη, η καθεμία από την πλευρά της, έδιναν στα τέλη του '44, ιδιαίτερη έμφαση σε μία από τις δύο διεκδικήσεις, ανάλογα με τις διεθνείς τους συμμαχίες και προκειμένου να "ξεμπροστιάσουν" ως εθνικούς μειοδότες τους αντιπάλους τους.
    Η διεκδίκηση τουρκικών εδαφών ωστόσο, και μάλιστα της Ανατολικής Θράκης, κατά τη γνώμη μου δεν ήταν δυνατή. Η Τουρκία, πονηρή όπως πάντα, κρατούσε μεν μια φιλογερμανική στάση, χωρίς ωστόσο και να διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις της με τους Συμμάχους. Πρωτίστως δε, στο ψυχροπολεμικό σκηνικό που διαμορφωνόταν μετά τη λήξη του Β'ΠΠ, η Τουρκία προοριζόταν να γίνει στενός σύμμαχος της Δύσης. Για τους Συμμάχους, πολύ μας έπεφτε που πήραμε τα Δωδεκάνησα χωρίς να υπολογιστούν τα τουρκικά "ζωτικά συμφέροντα" στην περιοχή, με τον τρόπο π.χ. που υπολογίστηκαν στην Κύπρο.
    Ο Ψυχρός Πόλεμος που επερχόταν κάλυπτε τα πάντα. Αν κανείς μελετήσει τις πιέσεις που δέχονταν οι Έλληνες διαπραγματευτές στη Διάσκεψη Ειρήνης, θα βρεθεί προ εκπλήξεων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αιμιλια ρουσακη
    Πραγματικα τελειως αγνωστη ψηφιδα της νεότερης ιστορίας μας.
    Συγχαρητηρια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Thomas Papadopoulos
    Θερμα συγχαρητηρια! Εξαιρετικο κείμενο επι τη βασει ενδελεχούς ερευνας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Konstantinos Nousis
    Πολλά ζητούσαμε, όμως οι Άγγλοι για να μην μας δώσουν τίποτα βοήθησαν να γίνει ο Συμμοριτοπόλεμος 1946 - 1949.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαντας Ινδιανος
    Όταν έγινε η αγγλική επιχείρηση απελευθέρωσης των Δωδεκανήσων η εξόριστη ελληνική κυβέρνιση έμεινε στο σκοτάδι. Οι Άγγλοι τα προόριζαν ως δώρο στην Τουρκία με αντάλαγμα την κύριξη πολέμου στον άξονα και την παράλληλη άδεια στους συμμάχους για χρείση των αεροδρομείων της. Η αποτυχία της επιχείρησης μάλλον ήταν ευχής έργο για την Ελλάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πατιαλιάκας Κωνσταντίνος
    Πρώτη φορά διαβάζω για διεκδίκηση της Ανατολικής Θράκης, μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Γνώριζα για τις υπόλοιπες, που αναγράφονται στην παρούσα ανάρτηση. Ο Τσουδερός φαίνεται ότι ζούσε σε έναν ιδεατό κόσμο, εκτός πραγματικότητας. Εδώ οι Βρετανοί παραχωρούσαν τα Δωδεκάνησα στην Τουρκία, εάν εξερχόταν στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο με το μέρος τους και θα αφαιρούσαν την Ελληνική Θράκη; Γιατί οι Βρετανοί δεν επέτρεψαν να εγκατασταθεί η Ελληνική Κυβέρνηση στην Κύπρο, μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τα γερμανικά στρατεύματα,και αναγκάσθηκε να εγκατασταθεί αρχικά στην Κρήτη και μετά στην Αίγυπτο; Τέλος μην μας διαφεύγει ότι την τελευταία ώρα η Σοβιετική Ένωση συμφώνησε στην παραχώρηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, τα οποία ήθελε ως ανεξάρτητο κράτος, αποστρατικοποιημένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βαρσαμης Ξανθουλης
    γιατι εγινε ο συμμοριτοπολεμος και ποιον οφελουσε εκεινη την εποχη την ωρα που επρεπε να μοιρασθουμε τα κερδη των νικητων του Β παγκοσμιου πολεμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Vassilios Kazakidis
    Ούτε τη Βόρεια Ήπειρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Lefteris Stelios Manasides
    Πηραμε εναν εμφυλιο ως αμοιβη, και τον απανθρωπο χειρισμο Ελλαδος - Κυπρου ως σημερα απο τους βαρβαρους κατακτητες, που οι δουλισκοι τους, τους αποκαλουν φιλους συμμαχους θεσμους εταιρους!!!.........βρετανιδα βουλευτης κατηγορησε τον Τσωρτσιλ στην βουλη, επειδη ο ιδιος ανελαβε να δημιουργησει συνθηκες εμφυλιου στην ηρωικη Ελλαδα....βεβαια οι ΝΑΤΟδουλοι θεωρουν οτι οι Ελληνες φταινε....ποιο σκυλι κατηγορει τον αφεντη του?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μάνος Χριστοδουλάκης
    Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Eleftheria Perisanidis
    Μεγάλες Δυνάμεις.. Στην Γιάλτα ....
    Η Τύχη των Ελλήνων ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Andreas Makrides
    Οι Σοβιετικοί κάλυψαν τους Βούλγαρους και οι Αγγλοαμερικανοί τους Τούρκους και αργότερα τους Γερμανούς. Μονάχα οι Ιταλοί την πλήρωσαν τελικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μαντας Ινδιανος
    Το πνεύμα του Βενιζέλου του το είπε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κιμων Βρεττος
    Συναντίληψη των Μεγάλων (Τσόρτσιλ-Στάλιν)...... Χωρίς άλλο σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Anastasia Papadopoulou
    Δυστυχώς αυτά είναι τα διαχρονικά λάθη της Ελληνικής πολιτικής, η έλλειψη καθορισμένων εθνικών στόχων και ο διχασμός!!! Έτσι λείπουν, η στρατηγική, η ετοιμότητα, η διπλωματική ευελιξία και οι όροι και οι απαιτήσεις που πρέπει να έχουμε όταν συμμετέχουμε σε κοινούς αγώνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Vassilios Kazakidis
    Αφού η Τουρκία έμεινε ουδέτερη στο 2ο ΠΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πασχάλης Νάνος
    100 χρόνια δίχως να χάσει σταγόνα αίμα. Ξεσάλωσε ο ΣΟΥΛΤΆΝΟΣ. Ο Θεός να μας φυλάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κωνσταντινος Παπαργυριου
    Γελαστοί καί...γελασμένοι. Πολιτικοί νάνοι όταν χρειάστηκαν γίγαντες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Charissis Deligiannis
    Καλημέρα Παντελή, όταν την πήραμε σε δύο χρόνια την παραδώσαμε αμαχητί. Μετά όλα ήταν αργά, σήμερα επιτυχία είναι να προστατέψουμε αυτά που έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χρυσα Φανφανη Στουρα
    Και τώρα τα ίδια παιγνίδια..
    . Για να δούμε τι θα δούμε.... Πολλές συνομιλίες....
    Με τον καπνό τι θα γίνει.... Καλό βράδυ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Magda Soldatou
    Τουλάχιστον πήραμε τα Δωδεκανησα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γιάννης Κλεισαρχάκης
    Έπρεπε να πάρουμε την Κύπρο και Β Ήπειρο...αλλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κώστας Σταματίου
    100% εξαρτώμενος από τους Άγγλους και ο Τσουδερός και ο Βασιλιάς την εποχή που συνέτασσε το μνημόνιο αυτό και επομένως δεν υπήρχε καμμία ελπίδα να συμφωνήσουν οι Άγγλοι στο ελάχιστο . Αυτά έπρεπε να ζητηθούν όσο η Ελλάδα νικούσε τους Ιταλούς και οι Άγγλοι πίεζαν να αποδεχτεί το μικρό σώμα στρατού , που μπορούσαν να στείλουν , για τους δικούς τους λόγους . Αντίθετα με το ελληνικό συμφέρον οι τότε ηγήτορες τους δήλωναν ότι θα θυσιαστούν χωρίς ανταλλάγματα και ο Ήντεν θεώρησε αυτήν την δήλωση αξιοθρήνητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Chrysanthi Chatziriotoy
    Αχ!!! βρε Παντελή!!! Μόνοι μας φάγαμε τα μούτρα μας!!! "Διαίρει και βασίλευε!!!!" Η Ελλάδα θα μεγαλουργούσε αλλιώς!!! Πάντως δεν έχω γνωρίσει άτομο με τόσο βαθειά γνώση της ιστορίας της Θράκης και τόσο βαθειά αγάπη επίσης!!! Εγώ σε ψηφίζω πάντως ως άξιο εκπρόσωπό μας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Χρυσάνθη, ευχαριστώ πολύ, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να επιχειρήσω να μπω τώρα πια στην πολιτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πατιαλιάκας Κωνσταντίνος
    Στα σχόλια υπάρχει και δικό μου. Για την Κύπρο έγινε την 31η Μαρτίου 1941 συζήτηση μεταξύ Κορυζή και Ήντεν και ο τελευταίος χαμογέλασε και υποσχέθηκε να συζητηθεί μετά τη λήξη του πολέμου. Αλλά τα συμφέροντα από κανόνες δικαίου και ηθικής δεν συγκινούνται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Stelios Veis
    Ο Βενιζέλος μετά την καταστροφή είχε οριστεί από την επαναστατική κυβέρνηση ως διαπραγματευτης...να σώσει τα χαμένα. ...την δε Ανδριανουπολη την παραδωσαμε για να αποφύγουμε να πληρώσουμε πολεμικές αποζημιώσεις στην κεμαλικη πλέον Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Mandas Indianos
    Stelios Veis το προάστιο της Ανδριανούπολης Κάραγατς, το οποίο (εν αντιθέσει με την πόλη) είναι Δυτικά του ποταμού Έβρου που είχε οριστεί σαν σύνορο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Stelios Tsirozidis
    Δυστυχώς δεν την (ξανα)πάτησαν οι Τούρκοι να μπουν στον πόλεμο με το μέρος των Γερμανών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Λευτερης Δαλαγκοζης
    Εχει και ενα πολυ ωραιο αστικο μυθο, οπου ο Ινονου μεταφερει μια απειλη του Κεμαλ , οτι αν δεν ενδωσουν οι Ελληνες θα πιει σε μια εβδομαδα καφε στο σπιτι του στη Θεσσαλονικη και ο Παγκαλος εξοργισμενος απαντησε οτι δε θα προλάβει γιατι θα πιει αυτος στο σπιτι του στην Τουρκια. Φυσικα αστικος μυθος.Αλλα ειμαι σιγουρος οτι αν ο Βενιζελος, ως μαγος της διπλωματιας, επαιζε πιο αποφασιστικα το χαρτι της στρατιάς Θρακης, θα εφερνε σε τετελεσμενα τους συμμαχους, οι οποίοι επ ουδενί δεν ήθελαν να τραβηξει σε μακρος και αλλο η κατασταση, και θα ειχαμε καλυτερα αποτελεσματα σιγουρα. Προτου φτασουμε στο καλοκαιρι του 23 και τη συνθηκη της Λωζανης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Julia Petritziki
    Συγχαρητήρια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. George Stogioglou
    Θα πω κάτι πολύ απλό για να γίνω κατανοητός...
    Μπορεί εμείς να διεκδικούμε πολλά άλλα πάντα μένουμε με τής υποσχέσεις...
    Όλο τό παιχνίδι τελείωσε με τό σύμφωνο τής γιαλτας..
    Οί δύο γίγαντες της εποχής κάτω από τό τραπέζι μοίρασαν την Ευρώπη στα μέτρα τούς αφήνοντας την Ελλάδα στο περιθώριο...
    Πότε μα ποτέ ή Αγγλία δεν ήθελε μια μεγαλύτερη Ελλάδα, ούτε και ή Αμερική άλλα και ή Ρωσία πού μετέπειτα έγινε ΕΣΣΔ όπως μέχρι και σήμερα πού λέγεται Ρωσία...
    Ή βόρεια ήπειρος αυτόματος χαρίστηκε στην Αλβανία, ή Βουλγαρία πού συνεργάστηκε με την ναζιστική Γερμανία ή Τουρκία πού χόρευε σαν μπαλαρίνα φλερτάροντας με την συμμαχική Αγγλία όπου έκανε δώρο τα Δωδεκάνησα στους Τούρκους άλλα ή αποτυχία τής αποβίβασης ήταν θείο δώρο τα Δωδεκάνησα να επιστραφούν στην Ελλάδα..
    Σας τό ξαναλέω τό σύμφωνο τής γιαλτας ήταν ξεκάθαρο να διαμελισουν την Ευρώπη στα δύο και να χαράξουν τό ανατολικό και δυτικό μπλοκ για τα δικά τούς συμφέροντα...
    Ό Τσουδερος και ό κάθε Τσουδερος εκείνη την εποχή δεν είχε απήχηση και εμβέλεια να κερδίσει κάτι...
    Και τό τελευταίο ή συμμαχική Αγγλία με την ΕΣΣΔ πέτυχαν να μάς βάλουν στον εμφύλιο να σκοτωνόμαστε αναμεταξύ μας για να κλείσουν τα βιβλία τούς από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έχοντας τα δικά τούς συμφέροντα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Παντελής Τηνιακός
    Δυστυχώς τέτοιες ελπίδες μόνο σαν όνειρα μπορούν να χαρακτηριστούν
    Οι θεωρίες του κυρίου Τσουδερού ήταν εκτός πραγματικότητας...
    Εδώ δεν αναγνωρίστηκαν τα δικαιώματα των Ελλήνων στην Βόρεια Ήπειρο αλλά και στα Δωδεκάνησα....
    Και τα Δωδεκάνησα μας τα έδωσαν τελικά με 3 χρόνια καθυστέρηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Miltiadis Dimitriadis
    Παντελής Τηνιακός 2,5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Κορνηλία Καραμπίνα
    ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ....ΤΡΑΒΑΜΕ ΚΟΥΠΙ ΣΤΗΝ ΒΑΡΚΑ. ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Hariklia Sotiropoulos
    Πολύ διαφωτιστικό κείμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Κάποιος τα είχε προβλέψει κατά την έναρξη του πολέμου αυτά ,αλλά χαρακτηρίστηκε προδότης όταν αποκάλεσε το έπος του 40 μέγα στρατηγικό λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Aristotelis Papaioannou
    Στην μοιρασιά εμείς σκοτωνόμασταν μεταξύ μας! Έτσι απλά, πρόβατα γαρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Stavros Karamaneas
    Δεν μπήκαμε μας έβαλαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Σοφοκλης Καρανασιος
    Ηταν και πρόταση του Ζαχαριάδη,του γνωστού κομμουνιστή ηγέτη που καταγόμενος από την συγκεκριμένη περιοχή είχε ίσως και μια ευαισθησία παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Mandas Indianos
    Εντελώς ανεδαφική πρόταση , από την στιγμή που η Τουρκία είχε κράτησει ουδετερότητα κατά την διάρκεια του Β Π.Π και μόνο -κυριολεκτικά- την τελευταία στιγμή κήρυξε τον πόλεμο στην Γερμανία (αν τον κήρυταν το 43, θα πέρναν πιθανότατα σαν αντάλαγμα τα Δωδεκάνησα !). Όσον αφορά την Κύπρο, οι Άγγλοι είχαν ξεκαθαρήσει πως δεν υπήρχε περίπτωση να παραχωριθεί στην Ελλάδα, ήδη από το 41 ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ntina Gian
    Εδώ πουλήθηκε όλη Ελλάδα τι να λέμε τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Γιώργος Συριμης
    Σωστά όσα αναφέρονται. Θα ήταν καλό όμως να θυμίσουμε ότι το 1915 η Κύπρος δόθηκε ως δώρο στην κυβέρνηση Ζαΐμη με την προϋπόθεση να μπει η Ελλάδα στον πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων. Κάτι που αρνήθηκε ο Βασιλιάς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Βασ Στας
    Σήμερα μιλάμε για παραχωρησεις όχι για διεκδικήσεις. Καθόλου τυχαίο ότι και σήμερα στην ΕΡΤ1 στις ειδήσεις είπωθηκε οτι "αν η Τουρκία δείξει πιο συγκαταβατικό πρόσωπο, η κυβέρνηση θα μπορούσε να καθίσει σε τραπέζι για επίλυση των διαφορών". Δεν είναι απαραίτητα άσχημη η πρόθεση, απλά η ιστορία δεν μας δικαιώνει ποτέ για να είμαι αισιόδοξος, καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. κωστας πιτιακουδης
    Οχι μονο Ανατολικη Θρακη αλλά και Βορεια Ηπειρος επρεπε να ανηκουν στην Ελλαδα.
    Ομως μετα την κατοχη ειχαμε στην Ελλαδα την ηγεσια του ΚΚΕ που καθοδηγουσε τον Δημοκρατικο Λαικο Στρατο να γινουμε μελος του ανατολικου μπλοκ. (Οταν ειχε ειδη γίνει η συμφωνια της χαρτοπετσετας Τσωρτσιλ _ Σταλιν)
    Τον καιρο λοιπον που η Ευρωπη επερνε μορφη το ΚΚΕ εδινε το δικο του αγωνα.
    Μαρξ _ Σταλιν _ Σφυρδρεπανο και ξερό ψωμι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Papadopoulos Dimitris
    Ευελπιστώ στην επόμενη στροφή της ιστορίας να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση και να έχουμε ανθρώπους που να διεκδικήσουν. Εμείς είχαμε συγγενείς που σκοτώθηκαν στον πόλεμο και άλλους που σκοτώθηκαν στην κατοχή. Είναι αδικία το αίμα τους να πήγε χαμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Βασιλειος Καραλης
    Έναντι της Ανατολικής Θράκης, μας έδωσαν τα Δωδεκάνησα.
    Έτσι απλά. Προσωπικά κατάγομαι από την Ανατολική Θράκη.
    Έτσι απλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Araxi Apelian
    Εξαιρετικά ενδιαφέροντα αυτά που μας γράφεις Παντελή!
    Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν είχαν επιτευχθεί αυτοί οι στόχοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή