Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Εγκαίνια της έκθεσης «Σκοτεινή επταετία, 1967-1974: η δικτατορία των συνταγματαρχών»

*Τανκς στο προαύλιο της Βουλής, στις 21 Απριλίου 1967

     Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας,  εγκαινιάζει  έκθεση  με τίτλο  «Σκοτεινή επταετία, 1967-1974: η δικτατορία       των συνταγματαρχών»  στον Εκθεσιακό Χώρο του Ιδρύματος (Λεωφόρος Αμαλίας 14), την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 19:00.
     Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης.
     Ο επισκέπτης της έκθεσης, ενήλικας ή μαθητής, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος τον τρόπο της περιήγησής του στην έκθεση, παρακολουθώντας την πορεία των γεγονότων μέσα από τη χρονολογική παράταξη των τεκμηρίων, αλλά και πραγματοποιώντας τη δική του έρευνα και αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες στο αρχειακό υλικό που είναι διαθέσιμο σε ειδικά διαμορφωμένες θέσεις εργασίας.
*Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, το 1973

     Φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια αναδεικνύουν πτυχές της σκοτεινής επταετίας, με έμφαση στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Παράλληλα, η έκθεση εστιάζει στην οργανωμένη αντίσταση στο εσωτερικό και την διεθνή στήριξη του αντιδικτατορικού αγώνα στο εξωτερικό.
     Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από ελληνικά και ξένα αρχεία, δημόσια και ιδιωτικά, όπως η Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχείο δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, αλλά και από πολλές ιδιωτικές συλλογές.
*Διαδηλώσεις φοιτητών στο εξωτερικό κατά της δικτατορίας

     Διάρκεια έκθεσης: 20 Νοεμβρίου 2014 - 12 Ιουνίου 2015
Ώρες λειτουργίας: καθημερινές πλην Πέμπτης 9:00-16:00, Πέμπτη 9:00-20:00, Σαββατοκύριακα 10:00-15:00, επίσημες αργίες κλειστά
Τηλ. επικοινωνίας: 210 3735109210 3692429, καθημερινές (9:00-16:00)
     Περισσότερες πληροφορίες: http://foundation.parliament.gr

*Η χούντα επεδείκνυε τα τεθωρακισμένα της σε δημόσιες τελετές



Και συνέδριο: «Η δικτατορία των συνταγματαρχών και η αποκατάσταση της δημοκρατίας»


Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, με αφορμή την επέτειο για τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας διοργανώνει συνέδριο με θέμα «Η δικτατορία των συνταγματαρχών και η αποκατάσταση της δημοκρατίας». 
 Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014 έως και το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014, στην αίθουσα της Γερουσίας, στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων. Ώρα έναρξης 10.00 π.μ.
Διακεκριμένοι ομιλητές, ιστορικοί, νομικοί και πολιτικοί επιστήμονες θα παρουσιάσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που εκτείνεται από την ιδεολογική προετοιμασία (1961-1967) για τη δικτατορία, το ιδεολογικό υπόβαθρο του καθεστώτος, τις δίκες, την αντίσταση στο εσωτερικό και την αντιδικτατορική δράση στο εξωτερικό, την εξωτερική πολιτική της χώρας την περίοδο εκείνη, την οικονομία, τη διαφθορά στο δημόσιο βίο, την αντίδραση του πνευματικού κόσμου, έως και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου 1974, το σχηματισμό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και τα προβλήματα που αντιμετώπισε, το δημοψήφισμα και την ψήφιση του Συντάγματος του 1975.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Περισσότερες πληροφορίες: http://foundation.parliament.gr
τηλ.: 210 3692272

4 σχόλια:

  1. Μαρία Μαυρομιχάλη
    Τι επιδιωκουν με την εκθεση αυτη? Πως και τους ηρθε αυτο μετα απο τοσα χρονια και γιατι αυτη τη περιοδο? Το σκεφτηκαν καλα?


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νικος Κοβλακας
    Καλο θα ειναι ολα αυτα τα καθαρματα να με πουνε ποιος με εκλεψε ποιος με πουλησε ποιος με προδωσε και ποιος εξακολουθη και με κλεβη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Marika Soupiadou
    Στην επταετια η Ελλαδα μας δεν ειχε χρεοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σύρος 14 Νοεμβρίου 2014.Ώρα 17.30
    Με βάση την φωτοφραφία του κειμένου και την επικαιρότητα θα αναφερθώ στα γεγονότα του Πολυτεχνείου,για τα οποία ποτάμια μελάνης έχουν χυθεί κατά την κοινή έκφραση.Ποια ήταν όμως τα κίνητρα και ποιες δυνάμεις οργάνωσαν την εξέγερση;Ήταν μια αντιστασιακή φοιτητική ενέργεια,που έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις επέκτασής της,ή μια σκοτεινή συνωμοσία,η οποία αποτέλεσε τον προθάλαμο του πραξικοπήματος του Δημ. Ιωαννίδη,που εκδηλώθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1973;Ποιοι είχαν συμφέρον από την εξέγερση του Πολυτεχνείου;
    Οι απόψεις που διατυπώνονται και τεκμηριώνονται με ισχνά ή όχι επιχειρήματα είναι:
    1.Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν αρχικά ένα φοιτητικό ξέσπασμα με σαφή αντιστασιακά κίνητρα,προβάλλοντας ως προκάλυμμα σπουδαστικά αιτήματα.Αργότερα υπεισήλθαν και ξένα στοιχεία,που ήθελαν να εκμεταλλευτούν την εξέγερση για τους δικούς τους σκοπούς με απαράδεκτα συνθήματα,τα οποία δεν συμμερίσθηκαν οι Παν. Κανελλόπουλος και Γεωρ. Μαύρος.
    2. Η εξέγερση ήταν έργο της Ομάδας Δ.Ιωαννίδη για να δημιουργήσει έκρυθμη κατάσταση,που θα ευνοούσε την επιβολή πραξικοπήματος.Η άποψη αυτή πάσχει,γιατί η Ομάδα δεν είχε τη δυνατότητα να εξεγείρει τους φοιτητές και τα άλλα στοιχεία.Τόσον ο Ιωαννίδης,όσον και ο Φαίδων Γκιζίκης την απέρριψαν στον ανακριτή,γιατί προ τριμήνου είχαν αποφασίσει την ανατροπή του Γ.Παπαδοπούλου την 25η Νοεμβρίου 1973.Όπως αποδείχθηκε στην ανάκριση με προσωπικό η Ομάδα εκμεταλλεύθηκε την εξέγερση.
    3.Ηεξέγερση ήταν έργο των ΗΠΑ δια της CIA.Απέβλεπε για διαφόρους λόγους στην ανατροπή του Γ. Παπαδοπούλου,στην εγκατάσταση στην εξουσία του πειθήνιου Δ. Ιωαννίδη και στη μέσω αυτού ανατροπή του Μακαρίου.Η άποψη αυτή έχει δόση μυθοποίησης,γιατί δεν ήταν σε θέση να εξεγείρουν τους φοιτητές.Άλλο αν την εκμεταλλεύτηκαν για τα στρατηγικά τους συμφέροντα στη περιοχή.
    4.Η εξέγερση ήταν έργο του Παπαδόπουλου,γιατί ήθελε να υπαναχωρήσει από τη πολιτικοποίηση του καθεστώτος και αναζητούσε πρόσχημα.Γι αυτό και άφησε την εξέγερση να εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτο κίνημα,για να επέμβει στη συνέχεια.Διερωτάται ο καθένας μας το κράτος δεν είχε τη δυνατότητα να παρεμποδίσει τη λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμόυ με τα μέσα του Στρατού και της ΚΥΠ,να διακόψει τη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και ύδατος;Πολλοί ισχυρίζονται ότι τη περίοδο εκείνη ο Παπαδόπουλος δεν ήλεγχε τις Ένοπλες Δυνάμεις.
    Το τίμημα ήταν βαρύ. Κατά το βούλευμα εξακριβωμένοι 23 νεκροί,όλοι εκτός Πολυτεχνείου,και 1080 τραυματίες και βαριά κακοποιημένοι.
    Κωνστ. Πατιαλιάκας
    Αντιστράτηγος ε.α

    ΑπάντησηΔιαγραφή