Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Από το Διδυμότειχο στην O.S.S. στην Κατοχή

*Η κεντρική πλατεία του Διδυμοτείχου στην Κατοχή. Μαύρα χρόνια.... 
Στον ιστό κυματίζει η σβάστικα

*Δίκτυα κατασκοπείας περνάνε από
Διδυμότειχο- Αδριανούπολη
και καταλήγουν στην Μέση Ανατολή.
*Ιωάννης Δεμερτζής, Αλέκος Γεωργιάδης
και Λάμπρος Αντωνίου, πρωταγωνιστούν



Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

                Με έδρα του το Διδυμότειχο, ένας ριψοκίνδυνος υπενωμοτάρχης της Χωροφυλακής, δημιούργησε στην Κατοχή, τρεις φορές μυστικές αντιστασιακές οργανώσεις κατασκοπείας, υπηρετώντας τον κοινό συμμαχικό αγώνα εναντίον του Ναζισμού και των άλλων δυνάμεων του Άξονα. Οι Αμερικανοί εκτίμησαν τις υπηρεσίες του και τις ικανότητές του και τον κάλεσαν δύο φορές στο Κάιρο όπου τον εκπαίδευσαν στον μυστικό πόλεμο και στο τέλος τον έστειλαν στην Δυτική Ελλάδα.
                Πρόκειται για τον Λάμπρο Αντωνίου του Δημοσθένη και της Πολυξένης, που είχε γεννηθεί το 1912 στο Θέρμο Τριχωνίδας. Η Κατοχή τον βρήκε να υπηρετεί στην υποδιοίκηση Χωροφυλακής Διδυμοτείχου, με τον βαθμό του υπενωμοτάρχη.
                Τον Ιούλιο του 1942, έλαβε μια έγγραφη εντολή…
                Ήταν από τον διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ελληνικού Προξενείου Αδριανούπολης, τον έφεδρο λοχαγό Ιωάννη Δεμερτζή, ο οποίος στα κατοπινά χρόνια ζούσε στο Σουφλί, δικηγορώντας.  Ο Δεμερτζής παράγγειλε στον υπαξιωματικό της Χωροφυλακής Λάμπρο Αντωνίου, που ήταν στο Διδυμότειχο, να προχωρήσει  στη συγκρότηση οργάνωσης συλλογής πληροφοριών, με σκοπό να παρακολουθούνται οι κινήσεις των γερμανικών στρατευμάτων Κατοχής στον Έβρο, καθώς και των Βουλγάρων οι οποίοι είχαν πατήσει πόδι στην Ανατολική Μακεδονία και από τη Θράκη στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης.
*Ναζιστές αξιωματικοί στο Διδυμότειχο. Αρχείο Γιώργου Αγγέλη 

Κωδική ονομασία, το 55

                Η οργάνωση θα βοηθούσε επίσης στη φυγάδευση ελλήνων πατριωτών στη Μέση Ανατολή μέσω Τουρκίας για να ενταχθούν στις εκεί ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Βασική αποστολή όμως θα ήταν η συγκέντρωση πάσης φύσεως στρατιωτικών πληροφοριών χρήσιμων στο Συμμαχικό Στρατηγείο. Τις πληροφορίες προωθούσε στον Δεμερτζή, ο οποίος τις διαβίβαζε στις συμμαχικές και ελληνικές υπηρεσίες στη Μέση Ανατολή. Για την επικοινωνία με τον Δεμερτζή είχε την συνθηματική ονομασία 55.
                Ο Λάμπρος Αντωνίου μεταξύ άλλων χρησιμοποίησε ως πληροφοριοδότες του, τον Κωνσταντίνο Λαζαρίδη, διερμηνέα της Γκεστάπο Διδυμοτείχου. Τον γερμανό λοχία Γκραντ Άλμπερτ, πολωνικής καταγωγής και τον βούλγαρο αντισυνταγματάρχη Τυμπανώφ Ντμίτρι.
                Ο Λαζαρίδης ως διερμηνέας των Γερμανών του έδινε πολύτιμες πληροφορίες για επικείμενες συλλήψεις πατριωτών, για πληροφοριοδότες των γερμανών, για πράκτορες που έστελναν στη Μέση Ανατολή οι αρχές κατοχής καθώς και σειρά άλλων χρήσιμων πληροφοριών, που ενδιέφεραν τις συμμαχικές δυνάμεις.
                Ο λοχίας Γκραντ, που υπηρετούσε στην γερμανική υπηρεσία πληροφοριών «Μπέρτα» του έδινε πληροφορίες στρατιωτικής φύσεως. Τον Φεβρουάριο του 1943 αποκαλύφθηκε η δραστηριότητά του λοχία, τον συνέλαβαν οι ναζιστές και τον εκτέλεσαν με τουφεκισμό.
                Ο αντισυνταγματάρχης Τυμπανώφ έδινε στρατιωτικές πληροφορίες στον Έλληνα Απόστολο Δημητρίου, που έμενε στο Ορτάκιοϊ (Σ.Σ. Σήμερα ονομάζεται Ιβαΐλοβγκραντ) και αυτός χρησιμοποιώντας συνδέσμους τις προωθούσε στον Αντωνίου στο Διδυμότειχο. Από τις ομολογίες όμως του Γκραντ όταν αυτός συνελήφθη, αποκαλύφθηκε η οργάνωση και ο Αντωνίου αναγκάσθηκε να διαφύγει το Φεβρουάριο του 1943 στη Μέση Ανατολή.
                Στο διάστημα αυτό, που δρούσε και είναι χαρακτηριστικό αυτό το γεγονός, δεν διαχειρίσθηκε χρήματα.
*Ουΐλλιαμ Ντόνοβαν: Το μεγάλο αφεντικό της O.S.S.


Η προσχώρηση στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες


                Τον Αύγουστο του 1943 ο Αντωνίου ευρισκόμενος στη Μέση Ανατολή προσχώρησε στην αμερικανική μυστική υπηρεσία O.S.S.  Έτσι σε συντομογραφία λέγονταν το Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών (στα αγγλικά Office of Strategic Services). Επρόκειτο για υπηρεσία πληροφοριών που σχηματίστηκε από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Υπήρξε ο πρόγονος της CIA και σχηματίστηκε ως συντονιστικό όργανο των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων πίσω από τις εχθρικές γραμμές για την απόκτηση κυρίως στρατιωτικής φύσεως πληροφοριών.
                Η υπηρεσία αυτή εκπαίδευσε το Λάμπρο Αντωνίου σε ειδική σχολή πάνω σε θέματα δολιοφθορών, συλλογής πληροφοριών κ.λπ. και αργότερα τον ξαναέστειλε εκπαιδευμένο πλέον κατάσκοπο στον νομό Έβρου. Αυτή τη φορά είχαν γίνει πολλές αλλαγές στο ελληνικό προξενείο της Αδριανούπολης, όπου έκανε την εμφάνισή του ο αμερικανός αξιωματικός της O.S.S.  Αλέκος Γεωργιάδης (δωδεκανησιακής καταγωγής). Στο Διδυμότειχο ο Αντωνίου, ήρθε σε επαφή με τα παλαιά στελέχη της οργάνωσής του και συγκρότησε νέα αντιστασιακή ομάδα, στην οποία προστέθηκαν και νέα μέλη.
                Και κατά την περίοδο αυτή, η δράση του ήταν σημαντική. Μέσω του διερμηνέα Κωνσταντίνου Λαζαρίδη απόχτησε δύο νέους πληροφοριοδότες. Τον αυστριακής καταγωγής υπολοχαγό Φρανς Μίσερτ και τον βούλγαρο λοχαγό Νίκωφ. Ο Νίκωφ εκείνη την εποχή εκτελούσε χρέη συνδέσμου μεταξύ του βουλγαρικού γενικού επιτελείου και της γερμανικής διοικήσεως, που έδρευε στο Διδυμότειχο. Και στους δύο αυτούς, για τις πληροφορίες που παρείχαν «κατεβάλλοντο σεβαστά χρηματικά ποσά». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο βούλγαρος λοχαγός παρέδωσε στον Αντωνίου και το σχέδιο άμυνας των αρχών κατοχής από την Χαλκιδική μέχρι τον Έβρο. Και αυτός, όταν αποκαλύφθηκε η δράση του, με τη  βοήθεια του Αντωνίου φυγαδεύθηκε στη Μέση Ανατολή στις 18 Ιανουαρίου 1944.
*Ο ελληνοαμερικανός ταγματάρχης Αλέκος Γεωργιάδης 
με τον διοικητή του 81ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, Βαγγέλη Κασάπη ή Κρίτωνα

                Στη φάση αυτή οι πληροφορίες που συγκέντρωνε ο Αντωνίου, στέλνονταν στην Αδριανούπολη, όπου είχε την έδρα του ο ελληνικής καταγωγής ταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Αλέκος Γεωργιάδης, ο οποίος με την κάλυψη του ελληνικού ονόματος, και τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, εργάζονταν ως υπάλληλος του ελληνικού προξενείου, αλλά στην πραγματικότητα έστηνε δίκτυα πληροφοριών της O.S.S. έως τον Δούναβη. 
                Ο Γεωργιάδης έφτασε στην Αδριανούπολη με διπλωματικό διαβατήριο, μετά την έγκριση της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης του Καΐρου. Ο τότε διευθυντής του προξενείου Γ. Καλούτσης, με τον οποίο ο Γεωργιάδης ήρθε πολλές φορές σε ρήξη, σε έγγραφό του προς τον έλληνα πρεσβευτή Π. Ραφαήλ στην Άγκυρα, τόνιζε: «Ο διορισμός ούτος εγένετο ίνα διευκολυνθή η εγκατάστασις πράκτορος της Ο.Σ.Σ. πλησίον των τουρκικών συνόρων προς Ελλάδα και Βουλγαρίαν ίνα καταστή δυνατή εκ της επικαίρου εκείνης θέσεως, η οποία άλλως θα ήτο απρόσιτος εις αμερικανικήν υπηρεσίαν, δοθέντος ότι η Τουρκία δεν στέργει την ίδρυσιν νέων προξενείων εν Θράκη, η συλλογή πληροφοριών περί της εν Νομώ Έβρου και Βουλγαρία καταστάσεως!..».
               Ο Γεωργιάδης (που είχε και σημαντική ανάμιξη στην ενίσχυση των ανταρτών του ΕΛΑΣ στο νομό Έβρου) διαβίβαζε τις πληροφορίες του Αντωνίου στο Συμμαχικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής. Η οργάνωση του Αντωνίου έδρασε έως τον Φεβρουάριο του 1944, όταν αυτός ανακλήθηκε και πάλι στο Κάιρο, γιατί η περιοχή του Έβρου έπαψε να έχει για τις συμμαχικές δυνάμεις το ίδιο ενδιαφέρον, αφού το θέατρο των πολεμικών συγκρούσεως, είχε μεταφερθεί στην Ιταλία, όπου οι σύμμαχοί αποβιβάσθηκαν και προωθούνταν πιέζοντας τις δυνάμεις του Άξονα.
*Έγγραφο από τα αρχεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας 
για τις μυστικές οργανώσεις του Λάμπρου

                Το Μάρτιο του 1944 ευρισκόμενος ο Αντωνίου στο Κάιρο εισήχθη για άλλη μία φορά σε ειδική αμερικανική στρατιωτική σχολή για εκπαίδευση. Όταν ολοκληρώθηκε και η νέα εκπαίδευσή του εστάλη με υποβρύχιο στις ακτές της Ηπείρου, όπου έφτασε στις 3 Μαΐου 1944, φέρνοντας μαζί του και ασύρματο με ασυρματιστή.   
                Στην  Ήπειρο συναντήθηκε με τον αρχηγό του ΕΔΕΣ στρατηγό Ναπολέοντα Ζέρβα, ο οποίος τον κατατόπισε για την κατάσταση που επικρατούσε στην Δυτική Ελλάδα και τον εφοδίασε με φύλλο πορείας και ειδικό σημείωμα για να διευκολύνουν τον Αντωνίου και τον ασυρματιστή του, οι κατά τόπους οργανώσεις του ΕΔΕΣ. Λίγο καιρό πριν ο Ζέρβας είχε αντιμετωπίσει σφοδρές επιθέσεις από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ, που ήθελε να τον εκτοπίσει.
                Ο Αντωνίου κατέληξε στο Αγρίνιο, όπου προχώρησε στη συγκρότηση νέας οργάνωσης, η οποία είχε 18 μέλη. Αυτή η οργάνωση  ασχολήθηκε μόνο με την συλλογή στρατιωτικών πληροφοριών, καθώς και με τις δραστηριότητες του ΚΚΕ. Τις πληροφορίες τις διαβίβαζε με τον ασύρματο στη Μέση Ανατολή.
                Για τη δράση του αυτή συνελήφθη από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ και καταδικάσθηκε σε θάνατο από ανταρτοδικείο. Τελικά με έγκαιρη παρέμβαση της συμμαχικής αποστολής που δρούσε στην κατεχόμενη Ελλάδα, η απόφαση αυτή δεν εκτελέσθηκε και ο Αντωνίου γλίτωσε την εκτέλεση.
                Όταν τελείωσε ο πόλεμος, ο Αντωνίου διέθετε για τις υπηρεσίες του στον συμμαχικό αγώνα βεβαίωση της αμερικανικής μονάδας εκπαίδευσης Α.Ρ.Ο. V.S. APMV με ημερομηνία 10-8-1945 ότι εργάσθηκε για τον συμμαχικό αγώνα κάτω από επικίνδυνες συνθήκες στον τομέα της συλλογής και αποστολής πληροφοριών και ότι «η αποστολή του εξεπληρώθη μετά καταφανούς επιτυχίας».
*Κάπως έτσι ήταν οι άνδρες της Χωροφυλακής κατά την Κατοχή

                Διέθετε επίσης πιστοποιητικό του αμερικανού υποστράτηγου Ουίλιαμ Ντόνοβαν, αρχηγού της O.S.S.  με ημερομηνία 8-8-1947 με το οποίο πιστοποιούνταν ότι ο Αντωνίου υπηρέτησε τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ από 18-8-1943 ως την 1-12-1944 και ότι «εξετέλεσεν ικανοποιητικώς τα καθήκοντά του».
                Επίσης διέθετε, με χρονολογία 21-6-1949, πιστοποιητικό του αμερικανού στρατιωτικού ακόλουθου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα συνταγματάρχη Σμιθ, με το οποίο πιστοποιούσε  ότι ο Αντωνίου ήταν κατά την Κατοχή αρχηγός ομάδας εσωτερικής αντίστασης, ότι η ομάδα του τελούσε κάτω από τις οδηγίες της αμερικανικής οργάνωσης ειδικών υπηρεσιών O.S.S. και ότι η υπηρεσία της ομάδας του διήρκεσε από 18-8-1943 μέχρι 1-12-1944.
                Μετά τον πόλεμο, έζησε στην Αθήνα, όπου και αργότερα συνταξιοδοτήθηκε. Οι οργανώσεις που είχε ιδρύσει στην Κατοχή σε Διδυμότειχο και Αγρίνιο, αναγνωρίσθηκαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης


Βοηθήματα:
-Αρχεία Ιστορίας Στρατού

28 σχόλια:

  1. ΙΣΤΟΡΙΚΕ ΑΚΟΥΡΑΣΤΕ ΠΑΝΤΕΛΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΟΠΙΚΙΣΤΕΣ.ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ ΣΤΑ ΠΙΟ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΘΑ ΤΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΠΕΝΑ ΜΑΣ.ΝΕΩΤΕΡΟΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ ΕΙΜΟΥΝΑ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΣΑΜΟ.

    Emmanouil Simos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας μας λένε ό,τι θέλουν... Εμείς σταθεροί στην αγάπη μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαβάζοντας σας θυμάμαι αυτό που έγραψε ο Tony Judt για την Ιστορία. Οταν στην Ιστορία εισχωρούν σε μεγάλο βαθμό οι θεωρίες χάνεταιι η αντικειμενικότητα. Αυτό επαθαν σε μεγάλο βαθμό οι Ελληνες Ιστορικοί. Εσείς είστε απαλλαγμένος από αυτή την αρρώστια. Καλημέρα σας, κύριε Αθανασιάδη, και καλή Κυριακή.

    Tsiou Roula

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έψαξα να βρω στοιχεία στο Ιντερνέτ για τον Τυμπάνωφ, αλλά δεν βρήκα. Υπάρχει όμως κάποιος Ντιμίτρι Τουμπάνωφ επαναστάτης του ΕΜΕΟ από την Αξιούπολη του Κιλκίς τον 19ο αιώνα - και δεν αποκλείεται να υπάρχει κάποια συγγένεια, καθώς αρκετοί βούλγαροι της Μακεδονίας-Θράκης, μετά την συντριβή των Βουλγάρων στον 2ο Βαλκανικό, προσέγγισαν την Αριστερά στη Βουλγαρία (κάτι σαν τους δικούς μας πρόσφυγες που πέρασαν στο ΕΑΜ και το ΚΚΕ).

    Μια υπόθεση.

    Τι να κάνουμε Παντελή; Δημοσιογράφοι είμαστε. Δυστυχώς οι ιστορικοί δεν κάνουν τη δουλειά τους - κι εμείς δεν έχουμε το χρόνο και τη δυνατότητα να τα ψάξουμε όλα...

    Ανδρέας Μακρίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ατόφιος, αυθεντικός πάντα ο Παντελής Αθανασιάδης ..εύγε!

    Kathy Papanicolaou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η παλιά πλατεία Διδ/χου με την παλιά λέσχη αξιωματικών παραπίσω δεξιά που κάηκε τη δεκαετία του '60. Ακριβώς ευθεία πίσω απ τη γερμανική σημαία κτίστηκε αργότερα ο κινημ. ΑΣΤΕΡΙΑ του Σταϊκίδη που ξέραμε και σήμερα έγινε Αγροτική τράπεζα. Το κτήριο δεξιά ήταν μπροστά στο τζαμί όπου λειτουργούσαν τα ΚΤΕΛ μέχρι τη δεκαέτία του '70. Θυμήθηκα ότι για να γίνουν δεκτοί απ' τους τούρκους οι έλληνες που περνούσαν τα σύνορα του Έβρου και να διεπεραιωθούν στη Mέση Aνατολή έπρεπε να είναι αξιωματικοί όχι φαντάροι. Η αντιστασιακή οργάνωση είχε φωτογράφο και στολή για να βγάζει πλαστές ταυτότητες αξιωματικών σ'όλους. Οι Τούρκοι απορούσαν για το πόσο πολλούς αξιωματικούς είχε η Ελλάδα!

    Vassilios Kazakidis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μετά από επαίνους σαν τους παραπάνω, τι άλλο να γράψω; Και εις ανώτερα (αν και έχεις ανεβάσει τον πήχυ πάρα πολύ φίλε μου Παντελή!...).

    Andreas Makrides

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΗΡΩΑ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΠΟΥ 17 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΤΟ 1943 ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΣ Σ΄ΕΝΑ ΦΟΥΡΝΟ ΕΣΤΕΛΝΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΗΣ ΜΥΚΑΛΗΣ ΚΑΙ ΣΑΜΟΥ.

    Emmanouil Simos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σας παρακολουθώ Κ.Αθανασιάδη με τα καταπληκτικά άρθρα που μας δίνεται συχνά και έτσι μπορώ να μάθω κάτι για αυτόν τον τόπο μας.

    Γαβρίλος Γωγώ Μιχάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Manolis Papadopoulos
    Είναι τίτλος τιμής ο χαρακτηρισμός για όσους αγαπάνε τα μέρη πού γεννήθηκαν και μεγάλωσαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Vassilios Kazakidis
    Kε Αθανασιάδη, δεν υπάρχουν πολλές φωτογραφίες για την περίοδο της κατοχής στο Διδυμότειχο. Σίγουρα οι γερμανοί θα έβγαλαν. Υπάρχει μήπως κάποια πηγή στη Γερμανία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Π. ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

    Κύριε Αθανασιάδη,

    Ο Παππούς μου ΜΕΡΙΚΙΔΗΣ ΑΔΑΜ από τα ΠΕΤΡΩΤΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ στις 23/03/1944 με τη κατηγορία της Κατασκοπείας απαγχονίσθηκε στην Φιλιππούπολη από τους Βούλγαρους .

    Με δυο λόγια επειδή, εκείνα τα χρόνια, εμπορευόταν πέτρες και κάρβουνα, πήγαινε από τα ΠΕΤΡΩΤΑ στην ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ.

    Από κάποιο ταξίδι του , έφερε στα ΠΕΤΡΩΤΑ κι Ελληνικά τσιγάρα και η πληροφορία αυτή έφθασε και στο Βούλγαρο επικεφαλή των κατακτητών.

    Ο ΑΔΑΜ ΜΕΡΙΚΙΔΗΣ συνελήφθη με την κατηγορία ότι τα Ελληνικά τσιγάρα του τα προμήθευσαν Άγγλοι για να γίνει πράκτοράς τους εις βάρος της Βουλγαρίας.

    Μπορώ λοιπόν να βρω σήμερα κάποια άκρη, από τον τάφο του (ή έστω τοποθεσία) στη Φιλιππούπολη ή κάποιο άλλη πληροφορία από τα αρχεία που ανασύρετε εσείς τις ιστορικές σας πληροφορίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πληροφορίες κατ' αρχήν θα πρέπει να αναζητήσετε από τα ληξιαρχικά βιβλία της κοινότητας Πετρωτών αν έχουν διασωθεί. Στα ελληνικά αρχεία είναι απίθανο να υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες. Για την ταφή του καλύτερα θα είναι τα βουλγαρικά αρχεία της Φιλιππούπολης, που έχω ακούσει ότι είναι πολύ οργανωμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Katerina Papanicolaou
    Αυθεντικός και αντικειμενικός παντα Παντελή, κερδίζεις καθημερινά τους αναγνώστες σου. Ευχαριστώ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Stylianos Xenokrates
    Πραγματι δοκιμαζομενα συνορα, αν αναλογιστει κανεις την ψυχολογικη πιεση που ασκουν καθημερινα τα εκατονταδες αρματα μαχης που ελοχευουν ετοιμα προς δραση ακομη και σημερα στην απεναντι τουρκικη οχθη του Εβρου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ζήσης Χατζηπασχάλης
    ΑΚΟΥΡΑΣΤΕ ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΕ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΑΣ ΜΑΣ.ΚΑΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ. Ε Υ Γ Ε/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Άννα Παπαδημητροπούλου
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ουρανια Μαυριδου
    Θερμά σε συγχαίρω!!!
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Despoina Gourloumenou
    Σ' ευχαριστούμε πάρα πολύ,είναι γεγονότα τα οποία δεν γνωρίζαμε.Θερμά Συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δημήτριος Χατζηπουλίδης
    Η φωτογραφία της πλατείας με την σβάστικα με συγκλόνισε . Δεν το είχα φανταστεί , ούτε είχα δει κάτι παρόμοιο. Ελπίζω να μην ξαναζήσουμε ΠΟΤΕ τέτοιες καταστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ιφιγενεια Αγγελοπουλου
    Μπράβο Παντελή υπέροχα τα ιστορικά γεγονότα που δημοσιεύεις και άγνωστα στους περισσότερους για να μην πω σε όλους. Να είσαι καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Kostas Patialiakas
    Περιεκτικό και ουσιαστικό το κείμενο του ικανότατου φίλου Παντελή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Xrysa Asmanidou
    Νασαι καλα Παντελη.... σ΄ευχαριστουμε....... για τα ταξιδια στα μονοπατια της ιστοριας μας και οχι μονο..... καλο ΣΒ

    ΑπάντησηΔιαγραφή