Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ 1821

*Νεκρολογία για την Ελένη Βάσσου στο περιοδικό "Ποικίλη Στοά"

*Γυναίκα με κάλλος και προσωπικότητα
*Στήριξε τον Βάσσο Μαυροβουνιώτη


Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Στην Επανάσταση του 1821, υπήρξαν σημαντικές γυναίκες σύζυγοι, μάνες ή ερωμένες, που στήριζαν με τον τρόπο τους, ποικιλότροπα τους αγωνιστές. Συνηθίζουμε να λέμε, πως πίσω από κάθε σπουδαίο άνδρα, κρύβεται μια εξίσου σπουδαία γυναίκα. Και αυτό επαληθεύθηκε, κατά τη διάρκεια της Εθνεγερσίας.
          Μια τέτοια γυναίκα, ήταν και η Ελένη Βάσσου, σύζυγος του Μαυροβούνιου στρατηγού Βάσσου, ο οποίος καθιερώθηκε στην Ελλάδα, με το επίθετο Μαυροβουνιώτης.
          Ολόκληρη η ζωή της Ελένης Βάσσου ήταν μυθιστορηματική, ενδιαφέρουσα και περιπετειώδης.
          Διακρίθηκε από την εφηβική ηλικία της για την ομορφιά, αλλά και για την εξυπνάδα της, προσόντα που είχαν καταστήσει χαρακτηριστικά ζηλότυπο τον δεύτερο σύζυγό της Βάσσο Μαυροβουνιώτη, ο οποίος την είχε ερωτευθεί παράφορα, από το 1826.


          Αλλά και η περίπτωση του συζύγου της είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Ο Βάσσος, δεν ήταν Έλληνας, αλλά έγινε Έλληνας πολεμώντας για την ελευθερία των Ελλήνων. Ήταν Μαυροβούνιος στην καταγωγή.  Το πραγματικό όνομά του στα σέρβικα ήταν Βάσο Μπράγιοβιτς (Васо Брајовић). Γεννήθηκε το 1797 στο Μπελοπάβλιτς από αρχοντική οικογένεια και πέθανε στις 9 Ιουνίου 1847 στην Αθήνα, από πνευμονία. Γιοι του ήταν οι στρατιωτικοί Τιμολέων Βάσσος- Μαυροβουνιώτης και ο Αλέξανδρος Βάσσος.
*Δημοσίευμα για την παρουσία του Μαυροβουνιώτη στο λιμάνι της Σμύρνης

          Από 16 χρονών αναμίχθηκε σε κινήματα εναντίον των Τούρκων και τελικά κατέληξε αχθοφόρος στο λιμάνι της Σμύρνης. Εκεί γνώρισε τον Νικόλαο Κριεζιώτη και νεότατος  ήρθε μαζί του στην Ελλάδα το 1820. Αργότερα έγιναν και «αδερφοποιητοί». Τον επόμενο χρόνο προσχώρησε στην Ελληνική Επανάσταση. Ηγήθηκε  των επαναστατών αρχικά  στην επαρχία Καρυστίας.  
*Η προτομή του Βάσσου Μαυροβουνιώτη στην Ποντγκόριτσα, πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου

          Ο Βάσσος Μαυροβουνιώτης πήρε μέρος σε 36 μάχες στην Εύβοια, στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά Ελλάδα, τη Θάσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
          Μετά την απελευθέρωση  ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Γαλλικού κόμματος και του Ιωάννη Κωλέτη, όμως επί Όθωνα έγινε υπασπιστής του.
*Υποσημείωση σε εφημερίδα, για την εξαφάνιση του τάφου του Μαυροβουνιώτη

          Ο Βάσσος Μαυροβουνιώτης πέθανε στις 9 Ιουνίου 1847 στην Αθήνα, από πνευμονία. Από τον τάφο του όμως, δεν έμεινε ίχνος γιατί  μερικά χρόνια αργότερα, κάποιος φιλοπρόοδος δήμαρχος θέλησε να ισοπεδώσει το χώρο στα νεκροταφεία… και τα σάρωσε όλα!!!
*Η αναγγελία του θανάτου του Βάσσου Μαυροβουνιώτη, στην εφημερίδα "Ελπίς"


Ηράσθη την ωραία Ελένη!!!

          Ας έρθουμε όμως στην πρωταγωνίστρια της σημερινής μας αφήγησης. Η σύζυγός του Ελένη, ή όπως ήταν γνωστότερη στους οικείους της ως Ελέγκω, γεννήθηκε στην Ήπειρο στις αρχές του 19ου αιώνα. Η οικογένειά της καταδιώχτηκε από τους Οθωμανούς και κατέφυγε στην Κέα. Εκεί έμεινε η Ελένη μέχρι την ενηλικίωσή της.
          Όταν ακόμα ήταν στην εφηβική της ηλικία, φιλοξενήθηκε στο σπίτι τους στην Κέα ο Γάλλος συγγραφέας, πολιτικός και φιλέλληνας.   Σατωβριάνδος, που θαύμασε την ομορφιά της. Αργότερα θαύμασε το κάλλος της και ο ποιητής Παναγιώτης Σούτσος και άλλοι ποιητές.
          Εκείνος, όμως που την ερωτεύθηκε με πάθος αν και τότε ήταν ήδη παντρεμένη 16 ετών με τον προεστό και πρόξενο της Γαλλίας Μιχαήλ Τζωρτζή Πάγκαλο, ήταν ο Βάσσος Μαυροβουνιώτης. Είχε φτάσει στην Κέα το 1826 ενόψει μιας παράτολμης και άσκοπης εκστρατείας με τον Χατζημιχάλη Νταλιάνη, στη Βηρυτό. Βοηθούσαν τον εμίρη Μπεσίρ να ξεσηκώσει τους πληθυσμούς εναντίον των Τούρκων, ενώ κατ’ άλλους πήγαν εκεί για πλιατσικολόγημα.
          Τότε ο μπαρουτοκαπνισμένος οπλαρχηγός «ηράσθη της ωραίας Ελένης»  που ήταν και έγκυος και επειδή συνάντησε αντιδράσεις από τους γονείς και τον σύζυγο, την απήγαγε και την μετέφερε στην Άνδρο. Εκεί την εγκατέστησε στον πύργο του Δημητρίου Γιαννούλη,  έχτισε την είσοδο του πύργου και άφησε απέξω φρουρά να την φροντίζει. «Εν τω πύργω τούτω ως ηρωίς μεσαιαωνικού μυθιστορήματος έμεινε κεκλεισμένη επί πολλούς μήνας, με την θύραν του πύργου εκτισμένην υπό του στρατηγού, με φρουράν κάτωθεν της θύρας, λαμβάνουσα τας τροφάς εκ του παραθύρου δια σχοινίου και και με την συνοδείαν μιας μόνης γυναικός» έγραψαν κάποιοι ιστορικοί. Η γυναίκα αυτή ήταν η Σιδερή, από το Βόλο.  Όταν γύρισε ο Βάσσος Μαυροβουνιώτης, ο Πάγκαλος είχε πεθάνει ίσως και από τον καημό του. Έτσι, νυμφεύθηκε την Ελένη, την πήρε μαζί του και την μετέφερε στον Πειραιά, συνεχίζοντας την πολεμική του δράση.
*Δείγμα της υπογραφής του Βάσσου Μαυροβουνιώτη (από τα Αρχεία της Ακαδημίας Αθηνών)

          Στις μάχες που έπαιρνε μέρος  ο Βάσσος Μαυροβουνιώτης, η γυναίκα του ήταν στο πλευρό του πότε σαν νοσοκόμα και πότε σαν  γραμματέας γιατί ο ίδιος ήταν αναλφάβητος. Μόλις και μετά βίας είχε μάθει να βάζει την υπογραφή του. Κρίσιμη θεωρήθηκε η μάχη του Καματερού, που διεξήγαγε ο Μαυροβουνιώτης με τις δυνάμεις του, μετά από πιέσεις του ελληνικής καταγωγής αξιωματικού του γαλλικού στρατού Διονύσιου Βούρβαχη.  Εκεί υπέστη πανωλεθρία χάνοντας 900 άνδρες. Η Ελένη Βάσσου ήταν η νοσοκόμος των τραυματιών. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να σκίζει τα φορέματά της για να δέσει τις πληγές των τραυματισμένων αγωνιστών.  Μεταξύ άλλων η Ελένη τον βοήθησε στην λύση της πολιορκίας της Καρύστου και κρατούσε την αλληλογραφία του με τον Κιουταχή, ενώ έπαιζε ρόλο συμβούλου του άνδρας της σε όλες τις σημαντικές διαπραγματεύσεις. Το 1824 προήχθη στο βαθμό του στρατηγού.
          Μετά την επανάσταση η Ελένη Βάσσου από την Σαλαμίνα όπου αρχικά είχε εγκατασταθεί, εξέφρασε  με πολύ ζήλο την αντίθεσή της προς τον Ιωάννη Καποδίστρια υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν ήταν πρόσφορη για να μεταφυτευτούν εδώ οι απολυταρχικές ιδέες της Ρωσίας. Το σπίτι της είχε γίνει επίκεντρο της αντικαποδιστριακής αντιπολίτευσης.
          Όταν έγινε βασιλιάς της Ελλάδας ο Όθωνας, η οικογένεια του Βάσσου Μαυροβουνιώτη εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και η Ελένη έγινε μια από τις πιο ευγενείς και φιλόξενες οικοδέσποινες της εποχής της. Στους ονομαστούς χορούς που έδινε, συνέρρεε όλη η αθηναϊκή αριστοκρατία. Διακρινόταν πάντα για την ομορφιά της, αλλά και για την ευφυΐα της. Κατά τους χρονογράφους της εποχής ενώ ο Μαυροβουνιώτης φορούσε ως το τέλος της ζωής του την εθνική ενδυμασία των Ελλήνων οπλαρχηγών, η φιλελεύθερη σύζυγος του Ελένη, ασχολούνταν μεταξύ άλλων, με την ιππασία και τη μουσική και προτιμούσε να ενδύεται με ευρωπαϊκά φουστάνια και καπέλα. Ο γάμος τους διαλύθηκε το 1839 με υπαιτιότητα της Ελένης.
          Η Ελένη Βάσσου, απεβίωσε σε βαθιά γεράματα στις αρχές του Ιανουαρίου 1891, αφήνοντας πολλούς απογόνους, από τους οποίους δύο γιοι έγιναν επίσης σημαντικοί ανώτεροι αξιωματικοί του Ελληνικού στρατού, συνεχίζοντας το έργο του πατέρα τους.


Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

30 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία Παντελή. Είναι χρήσιμο ακόμα και αυτές οι Ελένες για τις οποίες κανείς δεν μίλησε να μη λησμονιούνται. Μου επιτρέπεις να το αναδημοσιεύσω???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατά τα άλλα, νομίζω πως το κείμενό σου ελέγχεται για μία δευτερεύουσα λεπτομέρεια: Ο Μαυροβουνιώτης και ο Νταλιάνης δεν νομίζω πως έλαβαν μέρος σε κάποια "εκστρατεία" στη Βηρυτό, αλλά επεχείρησαν να παρακινήσουν τον περίφημο Εμίρη Μπασίρ Σιχάμπ να επαναστατήσει κατά των Τούρκων, προκειμένου να υπάρξει δεύτερο μέτωπο για τους Οθωμανούς, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη για τον Αγώνα περίοδο.

    Η σκέψη τους δεν ήταν καθόλου άστοχη, δεδομένου ότι στο Λίβανο υπήρχε ορθόδοξη κοινότητα, η οποία είχε ενισχύσει οικονομικά και τον Αγώνα, δια του "αποστόλου" της Φιλικής Εταιρείας, Δ. Ύπατρου. Το έδαφος λοιπόν, δεν ήταν άγονο για κάτι τέτοιο.

    Ο Εμίρης ωστόσο είχε μόλις βγει από έναν εξαιρετικά αιματηρό πόλεμο εναντίον των Δρούζων του Τζουμπλάτ στο Λίβανο και δεν θα ήταν δυνατόν να ξεκινήσει νέα εκστρατεία. Κατά συνέπεια, οι ισχυρισμοί ορισμένων πως οι δύο πολέμαρχοι άφησαν τον Αγώνα και πήγαν στο Λίβανο το '26 για "πλιατσικολόγημα" μου φαίνονται άτοποι.

    Andreas Makrides

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανδρέα δεν είχα στόχο να αναπτύξω την εκστρατεία στη Βηρυτό... Το θέμα μου ήταν η Ελένη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ἐξαιρετικὸ κείμενο Παντελῆ, γιὰ ἄλλη μιὰ φορά. Συγχαρητήρια!


    Γιάννης Χ. Κουριαννίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανδρέα δεν είχα στόχο να αναπτύξω την εκστρατεία στη Βηρυτό... Το θέμα μου ήταν η Ελένη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανδρέα δεν είχα στόχο να αναπτύξω την εκστρατεία στη Βηρυτό... Το θέμα μου ήταν η Ελένη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. !!!!!!!!!!!!!!!! ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ...ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΝΤΕΛΗ .... ΓΙΑ ΑΛΩΝΙΑ, ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΑΛΟΝΙΑ Η ΚΥΡΙΑ! RESPECT....

    Λίνα Βεντουργέρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΧΡΗΜΑΤΙΣΕ ΚΑΙ ΠΥΡΓΟΔΕΣΠΟΙΝΑ ΦΡΟΥΡΟΥΜΕΝΗ !!! ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΜΟΥ ΔΛΔ...ΕΖΗΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΡΩΤΕΣ !

    Λίνα Βεντουργέρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανοίγοντας το pc με περίμενε αυτή η ωραία εκπληξη !! Ευχαριστώ πολύ, πολλά συγχαρητήρια, ενδιαφέρουσα η ιστορία της ... Ωραίας Ελένης, ΗΡΩΪΔΑ !!!!!!!!!!!!!!!

    Pinelopi Gkouma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. O Βασο Μπράγιοβιτσς, ήταν Μαυροβούνιος, που γεννήθηκε το 1797 στο Μπελοπάβλιτς, από αρχοντική οικογένεια και πέθανε στην αθήνα στις 9 Ιουνίου του 1847. Ξένος, που έγινε Έλληνας , πρωτοήρθε στην Ελλάδα, το 1820, και μπήκε στην ελληνική επανάσταση. Πήρε ενεργό μέρος, σε μάχες, πολεμώντας για τους Ελληνες, και μετά την απελευθέρωση, έγινε υποστηρικτής του Ιωάννη Κωλέτη και υπασπιστης του Οθωνα. Το 1826, στην διάρκεια εκστρατείας, βρέθηκε στην Κέα, και εκεί συναντήθηκε με την ''μοίρα '' του Ελένη, σύζυγο ήδη του γάλλου Πρόξενου Μιχαήλ Τζωρτζή Πάγκαλου...Οι δύσκολες συνθήκες της γνωριμίας, τον ανάγκασαν , να την απαγάγει και να την μεταφέρει στην Ανδρο. Αργότερα,την έκανε γυναίκα του..και την είχε πάντα στο πλευρό του , είτε ως γραμματέα , κρατώντας η ίδια , σημαντική αλληλογραφία και μετον Κιουταχή..είτε ως νοσοκόμα τραυματίων... Η ίδια με τις ιδέες της, εξέφρασε την αντίθεσή της, στον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και την ρωσική επιρροή και το σπίτι τους, μετατράπηκε σε χώρο, αντικαποδιστριάκης αντιπολίτευσης.. Μιά ιδιαίτερη γυναικεία παρουσία, ξεχώρισε για την ομορφιά και την ευφυΐα της και την φιλελεύθερη στάση ζωής της... Ο γάμος αυτός διαλύθηκε το 1839 και η ίδια απεβίωσε σε βαθιά γεράματα, τον Ιανουάριο του 1891, αφήνοντας πίσω της, δυό γιούς, που έγιναν, σημαντικοί ανώτεροι αξιωματικοί του ελληνικού στρατού.. Η ιστορία φαίνεται πως επαναλαμβάνεται... Πίσω απο σημαντικούς άνδρες ,σημαντικές γυναίκες βρίσκονται και το αντίστροφο...

    Φανη Πιατα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΗΡΩΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΠΟΥ ΤΥΧΑΙΝΕ ΝΑ ΕΡΩΤΕΥΘΟΥΝ ΠΑΡΑΦΟΡΑ.

    Emmanouil Simos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ενδιαφέρον !

    Rania Pantazi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα Παντελή,τι καταπληκτικοί άνθρωποι που ήταν και οι δυο, η ζωή της Ελένης πράγματι μυθιστορηματική,ευχαριστώ πολύ!!!!!!

    Μπεΐνα Κατρανά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΙΣΤΟΡΙΑ! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

    Nelly Moutsokapa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όσο υπάρχουνε Αχαιοί θα υπάρχει μία ωραία Ελένη
    και ας είναι αλλού το χέρι αλλού ο λαιμός
    Κάθε καιρός κι ο Τρωικός του πόλεμος, έγραψε ο αγαπημένος ποιητής. Δε ξέρω αν ταιριάζει εδώ αυτό, αλλά πίσω από μεγάλα ιστορικά γεγονότα, θα υπάρχει πάντα μια Ωραία Ελένη!!!

    Eleni Parasxaki

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  16. Με πολύ ενδιαφέρον διάβασα για την Ελένη Βασου! Μια γυναίκα της οποίας την ιστορια αγνοούσα. Σας Ευχαριστω!!

    Mariou Gottesman

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σ'ευχαριστώ Παντελή αλλη μια φορά για τις αγνωστες πτυχές της ιστορίας που ελάχιστοι γνωρίζουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εύη Κυριακίδου
    Πόσα μαργαριτάρια κρύβει η ιστορία μας!!! Υπέροχο άρθρο! Ευχαριστούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. 16 Νοεμβρίου 2013 - 5:52 μ.μ. Ανώνυμος είπε... O Βασο Μπράγιοβιτσς, ήταν Μαυροβούνιος, που γεννήθηκε το 1797 στο Μπελοπάβλιτς, από αρχοντική οικογένεια και πέθανε στην αθήνα στις 9 Ιουνίου του 1847. Ξένος, που έγινε Έλληνας , πρωτοήρθε στην Ελλάδα, το 1820,

    Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win

    ΑΣ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΑΠΕΊ ΝΑ ΔΙΟΡΘΏΣΩ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΦΕΡΩΝ ΙΔΙΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ.: Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΒΑΣΟΥ , ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΕΦΥΓΑΝ ΓΙΑ ΣΕΡΒΙΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΔΙΩΓΜΩΝ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΩΣ ΜΟΥ ΤΑ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΣ. ΕΚΕΙ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΣΑΝ ΓΙΟΒΑΝΟΥ Κ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ, ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ. ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ Ο ΝΕΑΡΟΥΛΗΣ ΒΑΣΣΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΟΝΟΣ, ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΣ...ΜΙΛΟΥΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΙ Ο,ΤΙ ΤΟΝ ΡΩΤΟΥΣΑΝ ΕΛΕΓΕ "ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ". ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΑΝ ΒΑΣΣΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΩΤΗ. ΥΠΗΡΧΑΝ Κ ΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ. ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ, Ο ΕΓΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΣΟΣ, ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ. ΕΚΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ. ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ. ΕΚΑΝΑΝ 4 ΠΑΙΔΙΑ. 1 ΑΠΟ ΑΥΤΑ, ΗΤΑΝ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ.
    ΣΑΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΩ, ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΑΡΘΡΟ. ΝΑ'ΧΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΛΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ελένη Γκαλδάνα
    Πάντα υπάρχει μια Ελένη! Ευχαριστώ, Παντελή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Elen Chion
    Πολυ ωραια αναρτηση Παντελη, σε ευχαριστουμε!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Katerina Kaltsou
    Πάντα με ενδιαφέροντα θέματα Παντελή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Michail Athanasioy
    Θαυμασιο ευχαριστω πολυ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Νίνα Γκούδλη
    Θαυμάσια ιστορία δυνατών ανθρώπων!!!....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πετρος Γεωργαντζης
    Ο Βασσος υπήρξε ο ήρωας της μάχης του Μαρτίνου στις 29 Ιανουαρίου 1829 κατά τήν οποίαν αναχαίτισε μεγάλη τουρκική δύναμη πού επιχειρούσαν να επιτρέψουν στη Λαμία. Περισσότερα για την μάχη αυτή μπορεί να εκθέσει η φιλόλογο καθηγήτρια κ. Πελαγία Παναγιώτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Χρήστος Πριτσαπίδουλας
    Τέλεια ιστορία για σίριαλ ...αλλά τι λέω; Εδώ είναι Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Να συμβάλλω κι εγώ ως απόγονη της γενιάς του Βάσσου Μαυροβουνιώτη-Μπόλιοβοτς κατά τον πατέρα μου κι απόγονο. Ο γιος λοιπόν του αδερφού του Βάσσος Μαυροβουνιώτης (Μπόλιοβιτς κι επειδή είχε καταγωγή από το Μαυροβούνιο έγινε Μαυροβουνιώτης) παντρεύτηκε την Μαρουσιώτισσα Μαρία Αλεπού κάνουν μαζί τον Αλέξανδρο που αυτός παντρεύεται την πρόγιαγιά μου την Ξένια Τριβέλα μητέρα της γιαγιάς μου Φανής, την οποία γνώρισα μιας και πέθανε σε ηλικία πάνω από τα 100.
    Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Αθάνατοι οι αγωνιστές εκείνης της εποχής.

      Διαγραφή
  28. Katerina Papanicolaou
    Εξαιρετική η ιστορία της Ελένης ! Εύγε Παντελή ! Σε ευχαριστώ για την αναφορά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή