Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΔΕΚΑ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ




          Τα πορτρέτα των δέκα πρώτων Προέδρων της Βουλής τών Ελλήνων, με πρώτο τον Πανούτσο Νοταρά (1843). Ακολουθούν οι Κανέλλος Δεληγιάννης, Ρήγας Παλαμήδης, Δημήτριος Καλλιφρονάς, Δημήτριος Χατζίσκος, Αντώνιος Γεωργαντάς, Λάζαρος Γιουρδής, Ευστράτιος Παρίσης, Παναγιώτης Βάρβογλης και Θρασύβουλος Ζαΐμης (1854). Πρόκειται για παλαιότερη τηλεοπτική εργασία μου, που προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής. 


5 σχόλια:

  1. Hello Pant learn the history of Greece only if I would serve alla citizen first I have to learn the history of my country Venezuela and now hahaha I'm learning is that I have 56 years jajaj and imagine that I could use but it is very kind of you and I wish you every success in your country .. kisses :)...

    Fanny Martinez

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εδώ όλες οι διασυνδέσεις των πορτρέτων που έχει επεξεργαστεί και ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ο Παντελής Αθανασιάδης.

    «ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»
    Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι εδώ όλες οι διασυνδέσεις των πορτρέτων που έχει επεξεργαστεί και ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ο Παντελής Αθανασιάδης.

    «ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»
    Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ κ. Αθανασιάδη

    Επιτρέψτε μου να σας στενοχωρήσω κάπως, εκφράζοντας καλοπροαίρετα την άποψή μου πάνω στο α’ μέρος του βίντεο. Ειδικά σήμερα, έχουμε ανάγκη από μια Εθνική Ιστορία που να αληθεύει και να ενημερώνει σε βάθος, να περιλαμβάνει όλες τις πτυχές, να ξεφεύγει από την γνωστή, ουδέτερη, στρογγυλευμένη (πλην αλόγιστα δυτικότροπη) παραδοσιακή αφήγηση.

    Στο βίντεο κυριαρχεί το γνωστό, πασίγνωστο στερεότυπο "Συνταγματικός-Συνταγματικότερος-Συνταγματικότατος" που (αλίμονο, ειδικά σήμερα) ουδώλως επιβεβαιώνεται ως "καλό-καλύτερο-κάλλιστο" εργαλείο υπέρ των πολιτών. Προσωπικά βλέπω κάτι άλλο, ότι το "Σύνταγμα" ήταν από την πρώτη στιγμή η απαίτηση των δανειστών που διεκδίκησαν και κατέκτησαν την πραγματική εξουσία του Ελληνικού κράτους, κάτι που ανιχνεύεται εύκολα στην ιστορία της Αγγλίας που υπήρξε μαζί με την Ολλανδία το πρώτο Συνταγματικό κράτος της δύσης.

    Παραδείγματα:
    - Το Σύνταγμα του 1822 ήταν "φιλελεύθερο" (δηλαδή; Αυτό είναι καλό; Φιλελευθερισμό βιώνουμε σήμερα και αυτός ο φιλελευθερισμός έχει καταγραφεί και ως ηθική της κερδοσκοπίας από τον 18ο αιώνα, δεν είναι σημερινό το φαινόμενο)
    - Η Ελέω Θεού Μοναρχία γίνεται [ευτυχώς] Συνταγματική Μοναρχία (αν συμβαίνει αυτό, τότε σε ποιο σημείο της ίδιας ιστορίας καταλογίστηκαν ευθύνες για την καθιέρωση της πρώτης;)

    Ο Πανούτσος Νοταράς τύποις μόνον υπήρξε πρόεδρος της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης. Τα χρέη του απέχοντος υπέργηρου Πανούτσου εκτέλεσε ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος.

    Ο Κανέλλος Δεληγιάννης βρίσκεται στη φυλακή με τον Κολοκοτρώνη, αλλά αυτό δεν εξηγείται, δεν υπάρχει ανάγκη να εξηγηθεί ούτε ποιος τον φυλακίζει, ούτε γιατί, ούτε γιατί βρίσκονται στη φυλακή μαζί οι "ταξικοί αντίπαλοι"

    Κάτι λάθος ημερομηνίες στον Παλαμήδη δεν δημιουργούν πρόβλημα (εκτός αν ακούω λόγω κρυώματος το 1800 ως 1700). Πρόβλημα δημιουργεί το γεγονός ότι κι αυτός αναφέρεται "εγκωμιαστικά", σύμφωνα με το πρότυπο της παραδοσιακής Ιστορίας. Αν όμως αυτό ισχύει, τότε γιατί παραλείπεται μια μείζονος σημασίας δήλωσή του για τον θετικό ρόλο του Πατριάρχη Γρηγόριου του Ε’, τον οποίον είδε λίγο πριν ο τελευταίος απαγχονιστεί;

    Δεν γνωρίζω φυσικά την πρόθεσή σας και δεν καταδικάζω τη συνολική προσπάθεια. Επαναλαμβάνω, ότι εντοπίζω κάποια στοιχεία και τα θέτω υπόψη σας.

    Ευχαριστώ για την ενημέρωση

    Στέργιος Ζυγούρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Oλοκληρωμένη τηλεοπτική εργασία , που μου άρεσε..πρόσεξα , ότι , όλοι , όσοι διετέλεσαν πρόεδροι βουλής , ήταν αγωνιστές , για την ελευθερία της πατρίδας και άτομα , με αυξημένο κύρος και αποδοχή , στην πολιτική , άτομα, που με την παρουσία και την δράση τους , είχαν κερδίσει , την εμπιστοσύνη των συμπολιτών και συναδέλφων τους!Ανάμεσα σε όλους , ξεχώρισα , τον Πανούτσο Νοταρά , Α' πρόεδρο βουλής , με κλασική παιδεία , ο οποίος , εξελέγη, στο αξίωμα αυτό , σε μεγάλη ηλικία , έχοντας κερδίσει , την απόλυτη αποδοχή , των γύρων του..στις μέρες του , δημιουργήθηκε σύνταγμα και έγιναν , τα πρώτα βήματα στον κοινοβουλευτισμό..επίσης με εντυπωσίασε ο Δημήτρης Καλλιφρονάς , ο οποίος διετέλεσε και δήμαρχος Αθηναίων , ένθερμος , αντίπαλος του βασιλιά Όθωνα , αναμείχτηκε στην επανάσταση εναντίον του , σύμβολο πλέον της ελληνικής δημοκρατίας..καθώς και ο Θρασύβουλος Ζαίμης , από οικογένεια με οικονομική δυνατότητα , με σταδιοδρομια σημαντική και μετριοπαθή παρουσία ..δεν θέλω , να μην αναφέρω στο σχόλιο μου και τον Λάζαρο Λουρδή -δήμαρχο Υδρας-μια ιδιαίτερη παρουσία , απο οικογένεια προυχόντων..όλοι ξεχωριστά άτομα , που έπαιξαν ρόλο , με την παρουσία τους , στην ιστορία του τόπου μας!!

    Φανη Πιατα

    ΑπάντησηΔιαγραφή